Thursday, March 5, 2020

Normani evangeelium ja salasekt



Seekord mõtiskleme Normani evangeeliumi ja Põhiseaduse teemade. Alustame tähtsamast. Niisiis .... Seame ennast kõigepealt pidulainele.
Hurraa, jälle väärikas juubel tulemas. Seekord 100 a. Põhiseaduse (PS)  väljakuulutamisest, sellest meie loodud ühistu - Eesti Vabariik - kodukorrast.  Ilmselt pole Põhiseadusest kunagi nii palju räägitud kui mullu. Räägiti söögi alla ja söögi peale, sidesõnadeks olid vaid väärtused ja võrdsus. Kohustustest ja väärikusest … harva. On see hea või halb? Äkki on riigi korralduses midagi viltu, et enese kuuldavaks tegemiseks (või õigustamiseks) peab mõõdutundetult viitama PS-le? Hea koristaja tööd me ei ju märka, see on norm, rääkima hakatakse temast vaid siis, kui on probleemid. Seepärast teeb tihenev PS-le viitamine  rahutuks, äkki …  Ei, ei katki ei ole midagi, kuid kuidagi umbne on. Kas on meid teiega Riigi jaoks liiga väheks jäänud või on Riiki meie ja teie jaoks liiga palju saanud, kuid Riik on igal pool ja igal moel. Vaat selline lugu. Liiga palju head Riiki?  "Head" tegevat" Riiki? Hoolitsevat Riiki? Hoolekande Riiki? Või Riiklikku Riiki?
Kõik muutub, inimesed muutuvad, Riik muutub. 10 a on tehtud ettepanekuid, kuidas uuendada/kaasajastada Riigi toimemehhanisme, kuid kompleksne uuendus (projekt Riigireform) pole kuskile nihkunud. Riigi toimemehhanismid
 (kui võrrelda eduka ettevõtlussektoriga, kus „ruulivad“ platvormid ja võrgustikud) on nutuselt vanaaegsed. Põhimõtteliselt pole v. Bismarci ajast riigikorralduslikus mõttes midagi väga muutunud. Tehnoloogilisi vidinaid ja seadmeid on küll juurde tulnud, kuid olemuslikult pole midagi muutunud. Selline olukord siis. Miks? Kas see kõik mida me praegu riigina teeme on vajalik? Hädavajalik? Või on suuresti tegemist harjumusega, teiste (suurte) järelahvimisega? Mõttelaiskusega?
Poliitinimesed on riigiuuendamise palli maha pillanud, mäng seisab. Poliitinimesed küll räägivad, et nad teevad riigireformi aga ... Iga kord sellist loba kuuldes tahaks küsida: "Millise Riigi reformi teete?" Igatahes mitte meie Riigi reformi. Igavus. Tüdimus. Edasiminekut pole.  Vähemalt formaalselt mitte. Igatahes mitte  PS-le ja parlamentaarsele riigikorraldusele vastavalt, kuna parlament pole määratlenud ei riigiuuenduse eesmärki, mõistet,  sisu ega mõõtkava ajas ja ruumis. Parlamentaarses riigis teatavasti ilma parlamendi otsuseta põhiseaduspäraselt reformi teha ei saa. Niisiis räägime, kuid tegusid pole. Või on? Kuid kas oleme hetkeks mõelnud, milliseks on kujunenud meie riigi korraldus tegelikkuses ? Mitte kirjapandu vaid praktika?
Salasekti salareform
 Nagu mainitud, kui poliitinimesed kasutavad sõnajadas väljendit, et "Me teeme Riigireformi?", siis mina tahaksin iga kord küsida, millise Riigi reformi te teete? Igatahes ei saa see olla EV riigireform või teine võimalus, et see pole legaalne reform. Salareform? Salasekti salareform? Tegelikult ongi pelutav võimalus, et reform on  juba toimunud, kuid … me pole seda lihtsalt märganud. Selline hiiliv, tasahaaval nihkuv, üht pretsedenti teise järel riigikorraldust muutev reform? Kui  terasemalt kaeda meie tegelikku riigikorraldust, siis riigireform on toimunud, kuid mitte põhiseaduslik, vaid administratiivjuriidiline. „Designed by bureaucracy“  oleme saanud väga veidra minimalistliku riigimudeli, mille tulemusel on kadunud praktiline vajadus Riigikogu ja Presidenti institutsioonide järele (pigem on need süsteemi koormavad ja segavad), sest lõppotsuseid seaduste jõustumiseks teeb üha sagedamini Riigikohus. Me ei  vaja ministeeriume/ameteid, sest hangetega saab kõige paremini hakkama Riigiprokuratuur/kohus (seaduste menetlemisega nagu mainitud tegeleb Riigikohus). Me ei vaja ka Valitsust (samuti vaid segadust tekitav kooslus), sest süsteemset analüüsi ja strateegiate tegemise võimet omavad vaid Riigikontroll ja Eesti Pank. Riigikogust on saanud pelk kaklusklubi, üksteisele järgnevad Valitsuste osised on ennast lõbustanude ressurssi ümberjagamisega oma järgnevate valimistulemuste (mitte Riigi tegelike vajaduste) edendamiseks, mitte  selle juurdeloomisega, turupõhiste äride riigistamise, bürokraatia lisamise, ametite reorganiseerimise ja ametnike hajutamisega. Suures piiris on meil Riigi toimimiseks vaja vaid Riigikohut, Riigiprokuratuuri ja Riigikontrolli (kusjuures viimasel on mingi eriline ja sõnuseletamatu tasakaalustavalt ette- ja tahavaatav rahustav roll). Meie riigimudel on Riik Kuubis (st kolmandas astmes), kus Riigikohus täidab ühtlasi ka Riigikogu funktsioone, Riigikontroll Valitsuse rolli ja Riigiprokuratuur kõiki teisi Riigi funktsioone, kõike seda … juriidiliselt. Kõige kiiremini arenev õigusvaldkond on riigiõigustuslik õigusharu. Juuraajastu (kas järgmine ajastu on kriidi- või kipsiajastu?). Kas me sellist juuraajastut tahtsimegi? Riik on astendatud kuubis (Riigikohus, Riigiprokuratuur, Riigikontroll), kuid inimest enam pole. Oleme tupikus. Uuendust pole. Inimest pole. Inimlikku faktorit pole. Edu pole.
Kaadrid otsustavad …?  Ei personalivaliku mehhanism otsustab.
Kui Riigi pidamiseks on vaja vaid Riigikohut, Riigiprokuratuuri ja Riigikontrolli, siis kas kõik muud institutsioonid on muutunud oma mugavuses klubilisteks lõbustusasuteks? Seda küsimust võib küsida tögavalt, nõudlikult, kiuslikult, hirmunult või nõutult. Seega (tögavalt) kas võiksime võtta kõik ülejäänud „supilt maha“? Kuid kuidas siis jääb võimude lahususega (nõudlikult)? Või on meil toimunud võimude lahustumine (kiuslikult)? Tundub, et Riigi toimemehhanismides pole enam tähtis teaduse-majanduse-eluolu edendamine, vaid … karistamine (nõutult). Kas tegijate ja pürgijate põlvkonna järgi on üles kasvanud (või sordiaretuse ja valiku tulemusena) keelajate/karistajate põlvkond (hirmunult)? Ei usu, pigem oleneb kõik keskkonna loomisest, mis oleneb omakorda meeskondade valikust ja neile antud otsustusõiguse (mitte segi ajada karistamisõigusega , vaid valikute üle otsustamisega) ning vastutuse struktuurist. Kõik oleneb inimeste valiku mehhanismist, ehk nagu ütlesid naabrid, kaadrid otsustavad kõik. Õigemini kaadrite valik loob keskkonna, mis omakorda tingib kaadrite valiku ... Kui keskkond tingib loominguliste visionääride esilekerkimist, siis selliseid inimesi me oma eluolu vedamas saamegi näha, kui keskkond soosib vastutusehajutajaid ja trahvimaanikuid, siis sellise keskkonna (ehk keskkonnakahjustuse) me ka saame. Elementaarne. Kui meil ei tööta usaldusökonoomika ja inimene/tegija on alati süüdlane (isegi mitte eksinu), siis mingit edasiliikumist ei toimu. Areng, muide, toimubki läbi eksituste.
Meie riiklik kaadripoliitika …. Just kaadripoliitika, sest pelk kaadripoliitika ümbernimetamine personalipoliitikaks ei muuda süsteemi kaasaegsemaks. See valikuprintsiip põhineb suuresti  vastutuse hajutamisel, teeskleval demokraatial. Valiku isiklik vastutus on delegeeritud määramiskomiteedele ja personalifirmadele. Justkui üleüldine demokraatia ja läbipaistvus, kõigile kohtadele on ju konkurss, kuid … See on miraaž. Teate seda vana hankeanekdooti, kus kõik automüüjad on kutsutud, ainult et autol peab olema Fordi kere? Kaadrite konkurssidega on sama moodi.  Demokraatia mängimine seal, kus seda vaja pole. Muidugi on konkursid head asjad, kuid ... meeskonnad teevad tulemusi, mitte ametikohad. Just seepärast peaks meeskonnaliikmete valiku üle otsustama meeskonnad. Muidugi ei maksa ka liiga kaugele minna, et saame kokku madrustesoldatite nõukogu, kes otsustab kas minna rünnakule või süüa kapsasuppi, ikka supi kasuks. Nii, et „triki värk“ see inimeste valik. Millise mansa me kokku saame? Kas see on üksmeelne või lahkmeelne? Abivalmis või karistusmeelne? Mõelge oma mansa koostamisest kui perekonna loomisest. Kas te ka oma perekonda „koostate“ niimoodi, et teete seda ise või ... Mugavusest lasete selle koostada? Kas te kujutate ette perekonna loomist selliselt, et püüate meeldida eelkõige ämmale (komisjonile), laulate talle serenaadi rõdu alla? Mitte kallimale? Kui ikka näkkab ja saate ämm valikul perekonda (juhi ametisse), siis pole kindel, kas „kallim“ (kes iganes see ka on kas kolleegid või teenindatavad/kliendid) ka teid tahab. Väga suure tõenäosusega põlgab „kallim“  äpardunud kosilase ära ja pereelu ei suju. Kidub. Edasi? Ja lapsed määrab teile määramiskomitee?  Jaburus? Muidugi. Kuid avalikus teenistuses me millegipärast selliseid kooslusi - ja just sellisel meetodil - loome. Igapäevaselt. Oleme rahul, sest „mina“ ei vastuta, vastutab vastutamatu „meie“. Kui läheb „jamaks“, siis on pealikul hea öelda, et polnud minu valik, see äpu oli  „nende“ kollektiivne valik, laske lahti, pange kinni. Karistage. Oeh!. Juuraajastu jäikades personalipoliitika tingimustes ei toimu mingit riigiuuendust. Toimub vennatapusõda.
Normani evangeelium
Minu kõige süngemad kahtlused said kinnitust lugedes J. L. Normani „Maailm kontoris ehk Kuidas kärbitakse heeringat“. Nojah, selles mõttes pole see just klassikalist rõõmusõnumit kandev evangeelium, kuid sõnum siiski. Tugev, murelik, sarkastiline sõnum. Tuleb välja, et ma pole ainuke kes maailma läbi „kärbitud heeringa“ silmade näeb. Tere tulemast  seltskonda. Senini arvasin, et „Jah, härra minister“ on maailma lahedaim bürokraatiat pilav raamat, kuid „kärbitud heeringas“ on küll kitsa valdkonna kirjeldus, kuid omaette nähtus. Kes peab seda huumoriks on valesti aru saanud, see on sarkastilises vormis esitatud tõlge tegelikkusest. Lööge raamat suvalisest kohast lahti ja te kohtute nagu vana sõbraga, näiteks saate teada bürokraatia vähendamine (nullbürokraatia, nulleelarve, läbipaistvus): lk 99 „Üldloogika, kuidas selliseid sõnumeid lugeda tuleb, on selline: lihtsustamine muudab alati asju keerulisemaks, bürokraatia vähendamine kasvatab bürokraatiat ja asjade läbipaistvamaks muutmine hägustab kõike sinnamaani, et keegi kurat ei saa aru, mis toimub.“. Demokraatlikud protsessid ja kaasamine? Palun väga: lk 214 „Muidugi, kuna töögruppe on riigis palju ja hea kaasamise tava ütleb, et osapooli kaasatakse, kuni nad on katki kaasatud, siis kulutame märkimisväärse osa ajast, püüdes kokku leppida koosoleku aegu.“ Riigihanked? Avame lk 212 „Õnneks on heade asjade ja teenuste ostmise takistamiseks olemas riigihangete läbiviimise üldpõhimõte, mille kohaselt on hea eesmärgi saavutamine üldjuhul kas korruptiivne, diskrimineeriv või lihtsalt kuritegu.“. Kuidas siis juhtus, et me oleme loovatest interpreetidest oleme muutunud tühisteks Leierkastimeesteks?  Norman mõtiskleb Lk 250 „Ma mäletan, kui ma kunagi siin Asutuses tööd alustasin, siis ma mõtlesin võimalustest. Ma nägin väljakutseid ja lahendusi ning me muutsime asju. Kui keegi esitas mulle probleemi, siis ma otsisin lahendusi. (...) Kui lahendusel oli ees bürokraatlik takistus, siis ma leidsin tee, kuidas sellest kõrvale hiilida. Praegu aga … Kui ma praegu mõtlen, siis ma ei näe enam bürokraatia taga lahendusi. Kunagi selgetel ja arusaadavatel teedel kasvavad takistuste metsad. Probleemid tunduvad lahendamatud. Ja ma ei tea, kas see on selle pärast, et probleemid on suuremad, või … või on selles, et mina ise olen muutunud probleemiks.“ 

Jõhker tõde ja hell armastus avaliku teenistuse vastu, lootus, et on veel inimesi, kes tahavad asju muuta, muuta absurdi. Piinavalt nukker on lugeda seda armastuse ja allajäämiskartuse heitlust ja heitlikkust.
Kas te tahate olla (kaas)osaline sellises maailmas? Ei taha? Ah te ei saa midagi teha, kas samamoodi mitte midagi teha nagu … Aga enne me ju saime?

Leierkastimehed: Võimatuse võimalikkusest & võimaliku võimatusest

Kõik on võimalik kui me midagi ette kujutame. Kas suudame või ei suuda, kuidas me ennast häälestame täpselt sellise tulemuse ka saame. Algul me kujutasime ette et suudame, Kogu maailma targad ütlesid, ärge rabelege, iseseisvus pole teie kaoks. Kuid meie uskusime ja … suutsimegi. Siis kujutasime ette, et võime majanduslikult olla nii tegusad, et luua oma raha ja liituda  maailma edukatega. Kogu maailma … Teate küll, mida meile öeldi, et te ei suuda, te olete liiga vaesed, te olete liiga väikesed, te olete … ja teil pole … Mida kõike meil polnud, kuid meil oli usk ja tahe. Me suutsimegi olla edukad. Meie uudishimulik kujutluspilt kihutas meid edasi edu ja avastuste silmapiiri poole looma üha uusi improvisatsioone. Me kujutasime ette vaba mõtte võimalusi ja siis … läks elu liiga heaks. Mugavaks. Silmapiiri taga ei olnud mitte loovus vaid Mehhaaniliste klaverite maa, pane sendi sisse ja see mängib Koerapolkat. Paned uue sendi ja jälle kuuled Koerapolkat. Aga vaba džäss, improvisatsioon, loovus? Mehhaaniliste klaverite maal seda pole – on sent ja Koerapolka. Siis hakkasimegi ette kujutama, et ei suuda seda ja teist ning kolmandatki …ja ei suutnudki. Vaba improvisatsioon paindlikkus asendus regulatsioonimaailmaga. Leierkastimehed „ruulisid“, sest niimoodi on mugavam ja mis peamine, Leierkastimees ei saa eksida, milline rullik „massinasse“ pannakse (milline direktiiv kinnitatakse) selline muusika ka on. Pole eksimisvõimalust, äh mugavam on. Igav ja üksluine, kuid mugav. Kuid improvisatsioonioskus kuhtus, sõrmed jäid kangeks vända keerutamisest, mõte töntsiks Koerapolka taktist. Energia kadus tühitähjale, küll eneseõigustuslikule klaaslagedele,  eneselohutuslikule üleüdisele võrdsustamisele, üleüldise karistamise usinusele nii et midagi enam ei tärkaks.Ei mõtet, ei tegu.  Leierkastimehel pole vaja mõelda, tema eest on mõelnud trumli tegijad (või pianoolal paberrullimeistrid), tema vaid vahetab trumleid niivõrd kui seda Liidupealinnast need saabuvad ja kohapeal üles soojendatult karsitusõigusesse vormitakse. Pole ka muret mõtlemise ega vastutamisega, kauge trumlimeister on süüdi. Kuid kas me sellist … Leierkastimaad tahtsimegi? Kas karistamine kui edu mõõdupuu on meie uus hüüdlause? Või on seda kõigi tegevuste eitamine kui uus elustiil? Või lausa eluvorm?

Riiklik tugiteenus – küünarnukk ribides?

Briti peaminister (Dale, G. Tucker „Margaret Thatcheri tsitaadiraamat“ Ersen 2013
Lk 40) on öelnud: „Tulin ametisse ühe tahtliku kavatsusega – muuta Suurbritannia ülalpeetavast ühiskonnast ennast usaldavaks ühiskonnaks, anna-mulle-rahvast tee-seda-ise-rahvaks, tõuse-ja-mine-Suurbritanniaks istu-ja oota-Suurbritannia asemel.“ Meil tundub oleme vastupidine protsess, iga järgnev valimisring surub meid annamulle-istu-oota rahvaks. Leierkastid üürgavad üha valjemini Koerapolkat. Kahju, sest oleme ju olnud tee-seda-ise rahvas. Millest alustada?

Esiteks: Kõige alus on Deregulatsioon. Ilma eelneva tegevuste auditita, mida me peame tegema ja mida me võime teha, mida me peame reguleerima ja mida me teps mitte ei pea, ei ole meil põhja. Kõik need sõnajadad nullbürokraatiast, nulleelarvest ja ametnikkohtade kaotamisest või pihustamisest ei oma mingit mõtete seni, kuni meil ei ole tehtud tegevuste audit, selle põhjal raju Deregulatsioon ja administratiivasuuste komplekteerimise ja tööpõhimõtete muutmine.

Teiseks:  Vaheseinade lõhkumine. Tegevus peab mitte olema õiglane vaid see ka peab näima õiglasena. Kuid viimase aasta tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve, keskkonnaameti ja toiduameti tegevus paistab pigem kiuslik, kui õiglane. Eesmärgiks pole parima lahenduse leidmine vaid enese sellesamuse kaitsmine.Ja kuigi ma olen kindel et ametnikud tegid kõik reeglite järgi, siis järelikult on reeglid valed ja/või iganenud. Kuid reeglite muutmise ettepanekute tegemine on juba administratsiooni ülesanne. Kuivõrd lombakas on meie mõtlemine ja toimemehhanism on viimased sõnavõtud apteegireformi kohta. Tahtmata arutada selle reformi põhiseaduslikkuse või kõige elementaarsema korralikkuse üle näitab suhtumine a´la me teame, et see reform on oma olemuselt ebaõnnestunud (see on poliitinimeste väide), siis aega seaduse jõustumiseni on vaid üks kuu, me ei saa enam midagi muuta, ... nii et peame ikkagi ära tegema. Oh, kui te vaataksite sellist mõttemaailma veidi teise külje alt, siis saate aru kui absurdne see on. Võtame lihtsa näite, et kellegi hukkamistähtaeg on kuu aja pärast, kuid kohtunikud teavad, et nad tegid vale (eksliku) otsuse, siis kohtunikud ei peata hukkamist, ei vaata juhtumit üle, sest ... enam ei jõua, sulased on kirve juba terevaks lihvinud ja timukale on makstud. Pole midagi teha, pea maha. Miks? No, kuulge timukal on ju tekkinud õigustatud ootus! Ega seda ometi rikkuda saa? Niisiis meie riigiõigustusliku ja administratiivpoliitilise toimemehhanismi järgi me viime hukkamise läbi ja siis hakkame uurima, kes on süüdi ... eksliku otsuse tegemisel. Kuid süüdlast pole, sest vastutus on hajutatud. Lõbus ringmäng.  Me oleme süsteemi valesti üles ehitanud, hajutatud vastutamatusele, mitte eesmärkide seadmisele ja konkreetsete tulemuste saavutamisele. 
Edulooga on sellised lood, et niikaua kui meil on ettevõtlussektor ja avalik sektor tegutsevad  kui võitluspaarid, mitte kui paarisrakendid, siis edu, eriti eksponentsiaalset edu, saavutada pole ka võimalik.  Strateegia, et avalik sektor püüab igal võimalikul juhul alla suruda loovust ja  üha uute valdkondade ülevõtmisega riigi haldusse ei ole strateegia vaid plaanimajanduse reinkarnatsioon. Riiklik strateegia, mille tulemusel ettevõtlus kulutab oma energia selle asemel, et töötada välja uusi mudeleid/tooteid/teenuseid, keeldude absorbeerimisele ja poliittotruste tasandamisele, siis pole see küll mingi eduvalem. Pigem vastupidi.

Olukorrahinnang 

Idee ja loovus on surnud, paragrahv on selle tapnud. Suudame täita teiste reegleid kuid edeneda enam ei suuda. Enda erilist visiooni ja selleni jõudmise toimemehhanismi luua ei suuda. Või ei taha? Mugavusest? Pole usku, pole energiat, pole loovust. Milleks loovus, kui leierkast mängib rullikult jätkuvalt ... Koerapolkat? 
Aga äkki me siiski suudame. Lükkame pidurpaberitest laua tühjaks ja loome uue edumudeli. Mina usun, et see on võimalik … järelikult ongi.

Kuidas edasi?
Esiteks, muutkem vaatenurka, et ressursse ümber grupeerida. Kui poliitinimesed on riigiuuenduse palli maha pillanud, korjakem see siis ülesse (meie teiega) ja pangem mängu. Lähtudes  PS  § 1 (teate ju seda kohta, kus kõrgeima võimu kandjaks on rahvas ja ma oletan et PS-t luues ei peetud kandmise all silma seda, et rahvas on … šerpad vaid et rahvas on suverään) ja  võttes aluseks ühisloome teooria, on meil igati mõistlik muuta riigiuuendus meie ühisloomeks. No kandgem  siis auga välja oma suverääni staatus. 
Teisalt koormab meid harjumuse mugavus: „Valijaskond on „suverään, kelle sõnavara piirdub kahe sõnaga „ei“ ja „jah“, on kirjutanud Ameerika politoloog E. E. Schattschneider. (…) Kodanikud kalduvad uskuma, et ainult „ei“ ja – märksa harvemini – „jah“ öeldes saavad nad oma häält valitsevatele klassidele kuuldavaks teha.“ (I. Krastev „Pärast Euroopat“. Varrak 2019 lk 97). Kuid see ei pruugi nii väike valik olla, tänapäeva maailm pakub hulka suurema valikupaleti. Kui mängijad (poliitinimesed) seisavad väljakul ja nokivad nina, kas siis ka publik/fännid (meie teiega) peaksid nokkima nina? Jälk ja igav! Kuhu jääb mängulust? Muutkem mängu. See  peaks olema mingi  Wikipedia laadse platvormi sarnast, kus meie teiega saaksime kaasa lüüa oma riigi uuendamisele. S. Godvin („Asendamatu asjapulk“) võrdleb platvormi  Encyslopedia Britannica´ga:  Wikipedia seevastu on palju suurem, oluliselt populaarsem ja käib märkimisväärselt rohkem ajaga kaasas ning loodi peaaegu tasuta. Keegi poleks seda suutnud teha omaette. Isegi mitte tuhandepealine meeskond.“ Ehk astugem ligi ja tehkem oma tuleviku Riik. Ise. Igaüks ise! Igaüheriik! Võrgustikuna

Teiseks, ei vasta aja nõuetele Avaliku teenistuse seadus (ATS). Tegelikult ei kõlba kuskile kogu avaliku teenuse pakkumise kontseptsioon, sest just teenust oma kodanikele pakub Riik, mitte ametnikele teenistust. See oli  eluvõõras juba sündides oma palgaastmete, värbamisnormide, jäiga hierarhia ja finantseerimismudeliga, mida võimendas Juuraajastu mõju, kus igat elu ilmingut tõlgendatakse kõige pahelisemal moel (Milleks olla millegi poolt, kui võib olla kõige vastu!). Avalik teenistus, (NB! Teenistujad, kui palgalised äriteenijad, mitte äri omanikud) peab kaasajastuma, muutuma paindlikuks ja pidevas muutuses (ning muutusi genereerivaks) teenusepakkujaks. See peab oleme laiapõhjaline võrgustunud keskkond,mis imeb endasse kogu laiapõhjalise teadmiste kogumi,  millel on kokku lepitud eesmärgid, ressurssid, otsustusõigus, vastutus ja kohustus. Nagu  M. Thatcher (Dale, G. Tucker „Margaret Thatcheri tsitaadiraamat“ Ersen 2013 Lk 146) mainis: „Inimõigused ei saanud alguse Prantsuse revolutsiooniga … (need) pärinevad tegelikult judaismi ja kristluse segust … (meil, inglastel) oli 1688 ndatel omaenda vaikne revolutsioon, mille käigus parlament rakendas oma tahet kuninga üle … See polnud sedasorti revolutsioon nagu Prantsusmaal … „vabadus, võrdsus, vendlus“ – ma arvan, et nad unustasid kohustused. Ja siis läks vendlus muidugi pikaks ajaks kaduma.“. Selles jutu iva on selles, et kohustus ja vastutus on iga süsteemi alustoed, ilma nendeta on tegemist mehhaanilise leierkastiga. Keeruta vänta Leierkastimees. „Vabadus hõlmab vastutust, seepärast paljud inimesed seda kardavadki, seepärast kardavad seda paljud mehed. Mõni inimene elaks pigem nii, et riik otsustab, kus ta elab, millist tööd teeb. Ning ärge unustage, et leidub inimesi – ja see on tõepoolest kommunismi ja äärmusliku vasakpoolsuse olemus -, kes on sel teel, sest nad tahavad kontrollida inimeste elu; kõigepealt seetõttu, et see annab neile tohutu võimu, ning teiseks seetõttu, et nad arvavad, et oskavad ise paremini. Nad unustavad, et igas ühiskonnas toimub nii arengu takistamine ja inimeste nõrgendamine, ning saades rahvaks, kelle hulgas takistatakse oma kodanike arengut, leiate te, et väikeste  inimestega ei saa saavutada suuri asju.“ (lk 89) Kurbloolisus on selles, et ei oska paremini, oskavad vaid omamoodi. Kui muuta omamoodi üldiseks - ühtemoodi - ja see osutub valeks valikuks, siis on ju kõik ja kõigil valesti. Alternatiive pole. Kuid vaid ühtemoodi ei anna variatsioone ega arengut.
Usaldagem inimesi. Kui me palkame  mansa Riigi poolt rahastatavaid teenuseid pakkuma/opereerima, siis  on mansa asi/tarkus kas ta kasutab raha kontori ja kümne keskmiku või võrgustiku ja 2 tippjuristi või 3 -audiitori palkamiseks on mansa enda asi. Loeb tulemus. Meeskondade reitingut näitab lahendatud probleemide ja leitud lahenduste skoor, mitte karistamine. Karistamine on tegelikult administratiivne läbikukkumine. . Karistamise vajadus on administraatori reitingu jaoks miinusmärgiline tegevus, see on nagu lapse löömine. Mõelgem kord, miks me vahel kurjustame lapsega? Tegelikult? Seepärast, et me saame aru, et meie ise pole oma sõnumiga lapsele kohale jõudnud. See teeb pahaseks ... enda peale, kuid frustratsioon elatakse välja lapse peal. Sama ka administraatorite ja inimeste/firmade suhetes, ärge lööge neid, aidake neid. Pole võimalik? Kuid soomlased viljelesid pikka aega piibellikus konkurentsivaldkonnas edukalt läbirääkimismenetlust (mudisid turud paika) ja britid juurutasid ühisauditid (enneta probleemi), millega käidi läbi kõik ettevõtja tegevused, kaardistati ohukohad ja tehti soovitusi. Muide kõik tasuta ja karistamata. Vana bürokraatia teab kuhu panustada. Eh nagu inglise muru: pügad ja rullid, pügad ja … Niimoodi 300 a järjestikku ja saadki kena muru või avaliku teenuse. Lihtne: võrk ja platvorm. Tõhus. Edukas ja …põhiseaduspärane.

Targutusi:

R. H. Thaler, C. R. Sunstein „Nügimine“, Tänapäev 2018

Lk 13 „Valikuarhidektil lasub vastutus korraldada taust, millel inimesed otsuseid langetavad“ Lk 71 „Väljapaistev sotsiaalpsühholoog Solomon Asch (1995) viis 1950. aastatel läbi hulga selliseid katseid. Kui inimsed said teiste hinnanguis kuulmata üksinda otsustada, eksisid nad üliharva, sest testid olid ülilihtsad. Aga kui kõik teised ütlesid vale vastuse, siis nõustuti sellega kolmandikul juhtudest. Tosinast küsimusest koosneva seeria vältel nõustus ligi kolmveerand inimestest rühma arvamusega vähemalt korra, eirates nii iseenda taju. Pange tähele, et Aschi katse puhul reageerisid inimesed arvamusele, mis kuulus võhivõõrastele, keda nad vaevalt hiljem kunagi kohtavad. Neil puudus igasugume vajadus pälvida rühma heakskiitu.“
Lk 72 „Miks inimesed mõnikord eiravad omaenda taju? (…) Esiteks, teiste inimestevastused annavad teatud teavet, teiseks kaaslaste surve ning kartus pälvida rühma hukkamõistu. Aschi enda uuringutes ütles mitu konformisti eraviisilises usutluses, et nende esialgne taju olid nähtavasti ekslik. Kui kõik teised ruumis olijad tunnistavad teatud tõde või näevad asju teatud viisil, on kerge järeldada, et ju on neil siis õigus. Hämmastaval kombel on hiljutised aju-uuringud näidanud, et kui inimesed lähevad Aschi katsete sarnaste tingimuste puhul konformismi teed, siis nad näevadki olukorda viisil, nagu teised ütlevad.“
„Mõnikord lähevad nad rühma hinnanguga kaasa isegi siis kui nad usuvad või teavad, et kõik teised panid mööda.“

T. Honkela „Rahumasin“ koolipri 2019

Lk 54 „Meedias rõhutatakse siiski üha enam tehisintellektiga seotud riske, mitte võimalusi. Ohud müüvad, sest tihtipeale on olulisem teada, mis meid ähvardab, kui seda, mida head sellest võiks sündisa. Nii oli vähemalt selles maailmas, kus meie igapäevast elu ähvardasid kiskjad ja looduskatastroofid. Ohtude sisu on aegade jooksul muutunud, kuid me tunneme endiselt vajadust nendeks valmis olla. Seetõttu tõmbab negatiivne rohkem tähelepanu kui positiivsed võimalused.“


I. Krastev „Pärast Euroopat“. Varrak 2019

Lk 11 „See on hetk, mil nii poliitilised liidrid kui ka tavakodanikud kõiguvad palavikulise aktiivsuse ja fatalistliku passiivsuse vahel, hetk, mil see, mis oli kuni viimase ajani mõeldamatu – liidu lahunemine -, hakkab paistma möödapääsmatuna. Ja see on hetk, kui narratiivid ja eeldused, mis alles eile juhtisid meie tegusid, hakkavad paistma mitte üksnes aegununa, vaid lausa arusaamatuna. Nagu me ajaloost teame, tõsiasi, et miski paistab absurdne ja irratsionaalne, ei tähenda sugugi, et seda juhtuda ei saaks. „
Lk 36 „Tänapäeva ühendatud maailmas on migratsioon uus revolutsioon – mitte 20 sajandi masside revolutsioon, vaid 21 sajandi väljaränderevolutsioon, mida teostavad indiviidid ja perekonnad. Seda ei inspireeri ideoloogiliselt maalitud tulevikupildid, vaid Google Mapsi fotod elust teiel pool piiri. (…9 Õnnestumiseks ei vaja see uus revolutsioon sidusaid ideoloogiaid, poliitilist liikumist ega isegi juhte. Euroopa Liidu piri ületamine on lihtsalt atraktiivsem kui ükski utoopia. Paljude tänaste „maakera neetute“ jaoks tähendab muutus oma riigi vahetamist sealt lahkumise teel, mitte oma valitsuse vahetamist ise paigale jäädes.“
Lk 50 „On ainult kaks efektiivset teed poliitilise ja majandusliku stagnatsiooni ületamiseks – üks on Terminal 1 ja teine Terminal 2 (Sofia rahvusvahelises lennujaamas).“

26 comments:

  1. Tere ja Tere tulemast Spotcapi ülemaailmsetesse laenuteenustesse. Minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka laenukonsultant.

    Kas vajate rahalist tugevdamist? kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? Kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume kõikvõimalikke laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalisi laene ning lisaks saate laenata kuni 15 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Me teame, et õigustatud laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate

    Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringutele / küsimustele? - Saada e-kiri aadressile | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!

    ReplyDelete
  2. Tervitused kõigile ja tervitame Avants Loan INC-i. Oleme finantstoe meeskond, kes tegeleb rahvusvaheliste rahandustega mis tahes pangandustööriistade jaoks. Meie teenused on kiired ja usaldusväärsed. laenud võetakse vastu 24–48 tunni jooksul pärast edukat rakendamist. Laenu tagasimaksmiseks pakume laene vahemikus 2000 kuni 50 miljonit dollarit ja taskukohase intressimääraga 3% laenu kestusega 1 kuni 30 aastat. Avant Groupi eesmärk on pakkuda teile suurepäraseid professionaalseid finantsteenuseid. Laenu taotlemine on stressivaba ja meie jaoks on lisateavet meie laenuprotsessi kohta {avants.loan@gmail.com} {av_ant@outlook.com}

    Avansi isikliku ja ärilaenu abil saate arvestada teenuse ja usaldusväärsuse pärandiga, aidates teil unistused reaalsuseks muuta. Kandideerige ja saate otsuse kiiresti, ilma et peaksite muretsema oma krediidiskoori või finantskriisi pärast, kus olete sattunud. Laenu saamiseks võtke meiega ühendust juba täna. Aitäh
    Saatke meile e-kiri aadressil av_ant@outlook.com
    Kirjuta meile e-posti aadressil avants.loan@gmail.com
    Helista / Whatsapp +1 (409) 2062954
    Aitame teid hea meelega

    ReplyDelete
  3. Kiireloomuline reaalne laenutaotlus:
    (Citylaon ja krediteerimine)
    Kas otsite ärilaenu? Isiklik laen, kodulaen, auto
    Laen, õppelaen, võlgade konsolideerimise laen, tagatiseta laenud, ettevõtlus
    Kapital vms .. või on pank laenu tagasi lükanud või
    Finantsasutus mis tahes põhjusel. Oleme eraõiguslikud laenuandjad ja laenuandjad
    Ettevõtetele ja eraisikutele, kelle intressimäärad on madalad ja taskukohased alates
    2% intressimäär. Kui olete huvitatud laenust? Whatsapp meid täna telefonil +971544105744 või
    (cityloancrediting2021@gmail.com) ja saate oma laenu juba täna.

    ReplyDelete
  4. Tere, daamid ja härrad, kas vajate rahalist abi? Olen Max Bent. Olen laenuandja ja ka finantsnõustaja.

    Kas vajate võlgade kustutamiseks kiiret laenu või vajate oma ettevõtte parandamiseks omakapitali laenu? Kas pangad ja muud finantsagentuurid on teid tagasi lükanud? Kas vajate laenu konsolideerimist või hüpoteeki? Otsige enam, kuna oleme siin, et muuta kõik teie rahalised probleemid minevikku. Võtke meiega ühendust e-posti teel:

    oceanfmortgages@gmail.com
    oceanfmortgages@gmail.com

    See on Ocean Finance'i hüpoteegid. Pakume huvilistele laene mõistliku intressimääraga 2%. Vahemik jääb vahemikku 5000,00 eurot kuni maksimaalselt 100 000 000,00 eurot.

    ReplyDelete
  5. Tere daamid ja härrad, kas vajate rahalist abi? Mina olen Susan Benson. Olen laenuandja ja ka finantskonsultant.

    Kas vajate projekti lõpetamiseks ärilaenu, isiklikku laenu, hüpoteeklaenu või laenu? Kui teie vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole. Pakume igasuguseid laenuteenuseid, sealhulgas pikaajalisi ja lühiajalisi laene. Lisateabe saamiseks kirjutage meile e -posti teel: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) või saatke mulle otse WhatsAppis sõnum: +447903159998 ja saate kohe vastuse.

    Oleme terviklik finantsteenuseid pakkuv ettevõte ja oleme pühendunud, et aidata teil täita kõik teie soovid. Oleme spetsialiseerunud struktureeritud finantslahenduste pakkumisele üksikisikutele ja ettevõtetele kõige tõhusamal ja kiireimal viisil.

    Siin on mõned põhjused, miks peaksite meiega laenu saamiseks ühendust võtma;
    * Mugavus - saate laenu taotleda igal ajal ja igal pool.
    * Paindlik summa - teie otsustate, kui palju soovite laenata.
    * Kiire otsene rahastamine - saate laenu 24 tunni jooksul pärast kinnitamist.
    * Paindlik intressimäär - taskukohane intressimäär 3%.
    * Kõrged heakskiidumäärad - teil on 99,9% võimalus laenu saada
    * Paindlik tagasimakse - Te peate valima tagasimakse kuupäeva kas iganädalaselt, igakuiselt või kord aastas, kestusega 1-30 aastat.
    * Lihtne veebipõhine rakendus.
    * Isikupärastatud juhendamine ja asjatundlikkus.
    * Varjatud tasusid pole

    Ärge kaotage võimalust rahapuuduse tõttu. Võtke kohe ühendust minu ettevõttega, saame teid laenuga aidata, sest oleme aidanud paljusid üksikisikuid ja organisatsioone, kes on kogu maailmas rahalistes raskustes

    Meie laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke meile oma laenutaotlus aadressil
    E -post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp/Telegram: +447903159998

    Vahendajad/konsultandid/maaklerid on oodatud oma kliente tooma ja on 100% kaitstud. Teeme täie kindlusega koostööd kõigi asjaosaliste hüvanguks.

    ReplyDelete
  6. PEAB LUGEMA: KUIDAS SAIN 275 000,00 USA dollari suuruse laenu sellelt suurelt ettevõttelt, mida nimetati laenukrediidiasutusteks

    Tere kõigile üle maailma, mina olen Abdur Raheem, Egiptusest Kairost. Olen kahe lapse üksikema ja jäin rahalisse olukorda ning pidin refinantseerima ja oma arved tasuma. Üritasin otsida laene erinevatelt laenufirmadelt, nii era- kui ka ettevõtetelt, kuid mitte kunagi edukalt ja enamik panku keeldus mu laenust, ei lange nende petturite ohvriks, kes nimetavad neid rahalaenuandjateks, nad on kõik kelmid, kõik, mida nad tahavad on teie raha ja te ei kuule neist enam kunagi, nad tegid seda mulle neli korda, enne kui seda krediidiasutustele laenu saamiseks esitati, kõige huvitavam on see, et minu laen kanti mulle üle 48 aasta pärast. tundi, seega soovitame teil võtta ühendust krediidilaenuasutustega, kui olete huvitatud laenude saamisest ja olete kindel, et saate need õigeaegselt tagasi maksta, võite nendega ühendust võtta WhatsAppi numbri kaudu: +393510483991
    E-post: (loancreditinstitutions00@yahoo.com) Krediidikontroll puudub, allakirjutanu pole ainult 2% intressimääraga ning paremate tagasimakseplaanide ja ajakavaga, kui teil on vaja tagatiseta laenu saamiseks ühendust võtta mõne ettevõttega, siis võtke ühendust laenukrediidiga asutused täna laenu saamiseks

    Nad pakuvad igasuguseid laenukategooriaid

    Lühiajaline laen (1_10 aastat)
    Pikaajaline laen (20_30 aastat)

    Ta pakub selliseid laene

    * Laenud kinnisvara ostmiseks Kodulaen ............., Ärilaen ........
    Võlgade konsolideerimise laen ....... Õppelaen .........., Ärilaen
    Ärilaen ......., Ettevõtte laen .............. Hüpoteeklaen
    ehituslaen ..... autolaen ........ hotellilaen .... isiklikud laenud..kinnisvaralaenud jne.

    E-post .......... (loancreditinstitutions00@yahoo.com) WhatsAppi number: +393510483991
    Kui rääkida finantskriisist ja peate olema finantskriisist vaba, siis on laenavad krediidiasutused õige koht, palun öelge neile lihtsalt, et Abdur Raheem juhib teie õnne ....

    ReplyDelete
  7. Kas vajate kiiret laenu? nagu isiklik laen, ettevõte
    laen, ärilaen, laen tasumiseks, õppelaen, igasugune laen
    otsite meiega ühendust nüüd (WhatsApp) numbril +1 (725) 252-2518 või saatke meile sõnum otse oma teenustesse E-post: edensmarianloanservices@gmail.com

    ReplyDelete
  8. LAENU VÕIMALUS
    Kas olete ettevõtja, tööstur, kaupleja või mõni muu isik
    rahaliste probleemidega. Kui soovite oma ettevõtet laiendada, soovite alustada ettevõtlusega, teil on võlgu, mida tagasi maksta, siis on JAMES KELVIN LAENUFIRM vastus teie küsimustele. Nüüd on teil ainus inimene, kes saab teid aidata. See on see mees hr JAMES KELVIN. Palun võtke temaga ühendust tema e-posti aadressi kaudu: jameskelvine28@gmail.com ja jääte täielikult rahule.

    ReplyDelete
  9. Vajan kiiret laenu, võtke meiega ühendust Whatsapi kaudu https://wa.me/+919654763221


    Kas vajate kiireloomulist laenu võlgade tasumiseks või omakapitalilaenu oma äritegevuse parandamiseks? Kas pangad ja teised finantsagentuurid on teid tagasi lükanud? Kas vajate laenude konsolideerimist või hüpoteeklaenu? Ärge enam otsige, sest me oleme siin selleks, et jätta kõik teie finantsprobleemid selja taha. Võtke meiega ühendust e-posti teel: jurgenstefanfinancialservice@gmail.com jurgenstefanfinancialservice@outlook.com Whatsapp:+919654763221 Need on Jurgen Stefani finantsteenus. Pakume huvilistele laenu mõistliku intressimääraga 3%. Vahemik on alates 5 000 000 €. kuni 100 000 000,00 €.

    ReplyDelete
  10. Kas vajate oma võlgade kustutamiseks kiireloomulist laenu või oma äritegevuse parandamiseks omakapitalilaenu? Kas pangad ja teised finantsagentuurid on teid tagasi lükanud? Kas vajate laenude konsolideerimist või hüpoteeklaenu? Ärge enam otsige, sest oleme siin selleks, et kõik teie finantsprobleemid minevikku jätta. Võtke meiega ühendust meili teel:

    oceanfmortgages@gmail.com
    oceanfmortgages@gmail.com

    See on Ocean Finance'i hüpoteegid. Pakume laenu huvilistele mõistliku intressimääraga 2%. Vahemik ulatub 2000 eurost kuni maksimaalselt 100 000 000,00 euroni.

    ReplyDelete
  11. Kas vajate oma võla tasumiseks erakorralist laenu või oma äritegevuse parandamiseks omakapitalilaenu? Kas pangad ja teised finantsagentuurid on teid tagasi lükanud? Kas vajate laenude konsolideerimist või hüpoteeklaenu? Ärge enam otsige, sest me oleme siin selleks, et jätta kõik teie finantsprobleemid selja taha. Võtke meiega ühendust e-posti teel: {larrybright424@gmail.com Pakume huvitatud isikutele laene mõistliku intressimääraga 2%. Vahemik on 5 000,00 eurost 100 000 000,00 euroni.

    ReplyDelete
  12. Kas vajate oma võla tasumiseks erakorralist laenu või oma äritegevuse parandamiseks omakapitalilaenu? Kas pangad ja teised finantsagentuurid on teid tagasi lükanud? Kas vajate laenude konsolideerimist või hüpoteeklaenu? Ärge enam otsige, sest me oleme siin selleks, et jätta kõik teie finantsprobleemid selja taha. Võtke meiega ühendust e-posti teel: {larrybright424@gmail.com Pakume huvitatud isikutele laene mõistliku intressimääraga 2%. Vahemik on 5 000,00 eurot kuni 100 000 000,00 eurot

    ReplyDelete
  13. Ma ei saa teile pakkuda miljoneid dollareid, kuid võin teile näidata legaalset tulu teenivat ettevõtet, mis teenib oma nutitelefoni või sülearvutiga iga päev vähemalt 5550 dollarit 200 dollariga vaid 24 tunni jooksul. Huvi korral saatke lahkelt sõnum kõige seaduslikuma ja usaldusväärsema FX OPTION. KAEVENDAMINE ON
    Alustamiseks {fxoptionminingi@gmail.com}.

    ReplyDelete
  14. Head päeva,

    Oleme seaduslik ja hea mainega rahalaenuandja. Laename raha üksikisikutele, kes vajavad rahalist toetust, anname laenu inimestele, kellel on halb krediidivõime või kes vajavad raha oma arvete tasumiseks, et investeerida ettevõtlusse. Nii et kas otsite kiiret laenu? Te ei pea muretsema, sest olete õiges kohas, pakume laene madala intressimääraga 3%, nii et kui vajate laenu, siis võtke meiega ühendust selle e-posti aadressi kaudu: mobilfunding1999@gmail.com

    TEILT VAJALIK LAENUTAOTLUSE TEAVE ..

    1) Täisnimed: ............
    2) Sugu: ..................
    3) vanus: ..........................
    4) Riik: ..................
    5) telefoninumber: ........
    6) Amet: ..............
    7) Kuu sissetulek: ......
    8) Nõutav laenusumma: .....
    9) Laenu tähtaeg: ...............
    10) Laenu otstarve: ...........

    Aitäh

    ReplyDelete
  15. Kõigi oma laenutaotluste puhul saatke meile e-kiri allolevale aadressile. Taotlus töödeldakse kiiresti ja raha on teie pangakontol saadaval 24 tunni pärast.

    E-post: brice.landry.ltd.corp@gmail.com

    ReplyDelete

  16. Kas vajate laenu? eralaen? Ärilaenud? Hüpoteeklaen? Põllumajanduse ja projektide rahastamine? Pakume igat tüüpi laene 2% intressimääraga! Kontakt e-post: tinvestor53@gmail.com või Whatsapp +17575768165

    ReplyDelete
  17. Hankige kiire ja 100% laen vaid 2% madala intressimääraga. Palun võtke minuga ühendust, kasutades järgmisi andmeid.

    stefanopessina0010@gmail.com

    WhatsApp: +48732104284

    ReplyDelete
  18. Kas vajate oma võlgade kustutamiseks kiireloomulist laenu või oma äritegevuse parandamiseks omakapitalilaenu? Kas pangad ja teised finantsagentuurid on teid tagasi lükanud? Kas vajate laenude konsolideerimist või hüpoteeklaenu? Ärge enam otsige, sest me oleme siin, et kõik teie finantsprobleemid minevikku jätta. Võtke meiega ühendust meili teel:

    oceanfmortgages@gmail.com
    oceanfmortgages@gmail.com

    veebisait: www.oceanfinance.co.uk

    See on Ocean Finance'i hüpoteegid. Pakume laenu huvilistele mõistliku intressimääraga 2%. Vahemik ulatub 2000 eurost kuni maksimaalselt 100 000 000,00 euroni.

    ReplyDelete
  19. Kas vajate kiiret laenu? Anname eralaene? Ärilaenud? Kodulaenud? Põllumajanduslaenud? Hariduslaenud? Deebet-konsolideerimislaenud? Veoauto laenud? Autolaenud? Hotellilaenud? Laenud refinantseerida? ja rohkem koolilaenud? Stardilaenud? .Pakume 2% intressiga! Võtke meiega ühendust: richardcosmos5@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Kas vajate laenu? eralaen? Ärilaenud? Jõululaen Hüpoteeklaen? Põllumajanduse ja projektide rahastamine? Pakume igat tüüpi laene 2% intressimääraga! Kontakt e-posti aadress:(richardcosmos5@gmail.com)

    Kas vajate laenu?

    ReplyDelete
  21. Anname laenu, et aidata inimesi, ettevõtteid, kes peavad oma finantsseisundit uuendama üle kogu maailma, väga minimaalsed aastased intressimäärad kuni 2% aasta jooksul - 30 aastat tagasimakset futamido mis tahes maailma osas. Anname laenu vahemikus €2 000 – € 500 000 000. Laenud on hästi tagatud ja kõige tähtsam on maksimaalne tagatis. Huvilisel palume meiega ühendust võtta e-posti teel: (dakany.endre@gmail.com)

    Laenupakkumine.

    ReplyDelete
  22. Pakume igat liiki laene ja finantsteenuseid. Meie laenud väga ettevõtetelt eralaenud või pikad või lühikesed tähtajad soodsa intressimääraga (2%). Meie laenuprotsess on väga kiire ja usaldusväärne koos garantiidega. Meie teenuste kohta lisateabe saamiseks külastage meid meie e-posti aadressil; {larrybright424@gmail.com } palun andke meile teada, kui palju laenu vajate ja soovite laenu kestust. Loodame teist kuulda. Saate saata sõnumi e-posti aadressile

    ReplyDelete
  23. Kas vajate kiiret laenu? Anname eralaene? Ärilaenud? Kodulaenud? Põllumajanduslaenud? Hariduslaenud? Deebet-konsolideerimislaenud? Veoauto laenud? Autolaenud? Hotellilaenud? Laenud refinantseerida? ja rohkem koolilaenud? Stardilaenud? .Pakume 2% intressiga! Võtke meiega ühendust: dakany.endre@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Tere, daamid ja härrad, kas vajate rahalist abi? Mina olen Susan Benson. Olen laenuandja ja ka finantskonsultant.

    Kas vajate oma projekti lõpuleviimiseks ärilaenu, eralaenu, hüpoteeklaenu või laenu? Kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole. Pakume igasuguseid laenuteenuseid, sealhulgas pika- ja lühiajalisi laene, tagatisega ja tagatiseta laene ja palju muud. Lisateabe saamiseks kirjutage meile e-posti teel: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) või saatke mulle sõnum otse WhatsAppi kaudu: +447360502110 ja saate kohe vastuse.

    Laen usaldusväärselt ja pädevalt ettevõttelt on see, mida vajate oma eesmärgi saavutamiseks. Oleme kõikehõlmav finantsteenuste ettevõte ja oleme pühendunud aitama teil täita kõik teie soovid. Oleme spetsialiseerunud struktureeritud finantslahenduste pakkumisele üksikisikutele ja ettevõtetele kõige tõhusamal ja kiiremal viisil.

    * Laenu saab taotleda igal ajal ja igal pool.
    * Paindlik summa – Teie otsustate, kui palju soovite laenata.
    * Kiire otsefinantseerimine – saate laenu 24 tunni jooksul pärast kinnitamist.
    * Paindlik intressimäär 3%.
    * Kõrge heakskiidu määrad
    * Paindlik tagasimakse – peate valima tagasimaksekuupäeva, kas kord nädalas, kuus või aastas 1–30 aasta jooksul.
    * Lihtne veebirakendus.
    * Isikupärastatud juhendamine ja asjatundlikkus.
    * Varjatud tasusid pole

    Ärge kaotage võimalust raha puudumise tõttu. Võtke kohe ühendust minu ettevõttega, saame teid laenu andmisel aidata, sest oleme aidanud paljusid üksikisikuid ja organisatsioone, kes on kogu maailmas olnud rahalistes raskustes.

    Meie laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke meile oma laenutaotlus aadressil
    E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Vahendajad/konsultandid/maaklerid on oodatud oma kliente tooma ja on 100% kaitstud. Täieliku usaldusega töötame koos kõigi asjaosaliste hüvanguks.

    ReplyDelete
  25. Tere,

    Oleme sertifitseeritud pakkuma järgmist tüüpi laene või mis tahes tüüpi rahastamist: eralaen? Ärilaenud? Võlgade konsolideerimise laen? Kas parandada oma kodu? Investeerimislaen? Krediidid on saadaval? Isiklikud laenud? Ärilaenud? Kombineeritud laen? Konsolideerimislaenud? Huvi korral võtke meiega ühendust: (dakany.endre@gmail.com)

    Kiire laenupakkumine.

    ReplyDelete
  26. Tere, Minu nimi on Claudia Klein, ma olen sakslane, pakun laenu, olen ka finantskonsultant ja esindan ettevõtet Spotcap Global Financial Services.

    Kas vajate hädasti rahalist tuge? Kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? kui teie vastus on jaatav, soovitan teil ühendust võtta minu ettevõttega | spotcapglobalservices@gmail.com | või saatke sõnum WhatsAppis: +31642117819 | ja teil on laen teie kontol 24 tunni jooksul, sest pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume kõikvõimalikke laenuteenuseid (Isikilaen, Ettevõtluslaen ja palju muud), pakume nii pikaajalisi kui lühiajalisi laene, samuti saate laenata kuni 15 miljonit eurot ning väljastame laenu madala intressimääraga 3% aastas. Minu ettevõte aitab teil saavutada erinevaid eesmärke laia valiku laenutoodetega.

    Tunnistan tõsiasja, et seadusliku laenu saamine on alati olnud suur probleem. Inimestel, kellel on rahalisi probleeme ja vajavad sellele lahendust, on paljudel inimestel kõrge intressimäära, ebapiisava tagatise, võla ja sissetuleku suhte, madala krediidiskoori või mõne muu põhjuse tõttu nii raske omakapitali laenu saada kohalikest pankadest või muudest finantsasutustest.

    Pole enam ooteaegu ega stressirohkeid pangakülastusi. Meie teenus on saadaval 24/7 – saate laenu võtta ja tehinguid sooritada igal ajal ja igal pool, kus seda vajate

    Pakume 24-tunniseid maailmatasemel laenuteenuseid. Päringuteks/küsimusteks? - Saada e-kiri | spotcapglobalservices@gmail.com | või saatke sõnum WhatsAppis: +31642117819 | & Saate kohe vastuse

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!!

    ReplyDelete