Thursday, November 26, 2015

Rahvasterände tasuvusanalüüs V6: Kõrvalmõjud ja ressursikasutus

Kümnes lugu: Rahvasteränne ja teine rinne

Kui toimub passiivne rändarite ladustamine, siis on sellel mitmed järelmid. Esimene on see, et niimoodi „silma alt ära lükatud“ rändarid moodustavad omad kinnised siseringid, mis tekitab vastuseisu/hirmu/mõistmatust nii neis enestes , kui ka kohalikes inimestes. Võõrastust ja ohutunnet tekitab uus olukord just meis-rändurites, kes me jäime siin paikseks viistuhat aastat tagasi. Siinkohal tulebki teha vahet võõrastamise ja võõraviha vahel. Kogu elusloodus põhinebki sellel, et alguses võõrastatakse (see on enese alalhoiuinstinkt), kuna ei teata, kas võõras (inimene, loom, taim) võib olla ohtlik või hoopis kasulik. Seepärast ei ole vaja karta võõrastamist, see on elu loomulik osa. Lõimumine? Lõimumine  on igal pool raske, vahel …  võimatu. Nagu kuskilt „viisurist” kuulsin poolnaljalugu inglasest, kellelt küsiti, miks nende külaveeres on eraldiseisev häärber? Vastus oli midagi sellist, et need seal on uustulnukad, nad tulid koos … Villu Vallutajaga. Tuhat aastat on möödunud, kuid mäletatakse, et osa on uustulnukad. Ja siis?  Mnjah, nagu Villuga tulijate näite pealt on õppida,  eksisteerisid kaks kogukonda tuhat aastat kõrvuti ja …  paralleelselt. Kas ka koos? Ei tea, tean vaid, et mitte vastakuti. Asi seegi. Saada omaks on alati raske. Seda kuidas teha niimoodi, et rändarid saaksid omaks (vähemalt mõistetavaks), selleks on vaja palju enam, kui pumbasüsteemist tuleneb automaatne ladustamine.
Rahva hääl ja rahva esindaja veenmisjõud
Meil, rahval, võib olla erinevaid arvamusi, nii õigeid, kui ka … õigemaid. Meil on seaduslik, lausa põhiseaduslik õigus, arvata. Kuid me oleme osa oma võõrandamatust õigusest (ajutiselt) delegeerinud seadusandjatele. Me oleme valinud rahvaesindajad, ennast ja enda huve kaitsma. Milline on nende visioon? Rahvaesindajad peavad tegema meile selgeks seda millised valikud on õiged ja mis sellest johtub. Peavad veenma inimesi enesele järgnema. Mitte ainult ütlema, mahapööratud pilguga, et ärge segage me teame … kuidas me murrame maha/läbi. Selline tegevus tekitab vaid riikide sees „teise rinde”. Seega tekitame veel ühe probleemi ehk rahvasterände ja põliskodanike ning lisaks kodanike ja kodanike omavahelise vastasseisu. See oleks küll kehv äri. Kuid julgusetus ja visioonitus on selle protsessi nimi, mida me praegu jälgime ja varsti ka osaleme. Ainult W. C. võis  lubada pisaraid, verd ja higi ja … jääda võimule. Mitte ainult jääda võimule vaid ka niimoodi jääda võimule, et talle järgneti. Meie murrame … eee … keda? Iseennast?

Üheteistkümnes jutt: Ressursianalüüs

Järgneva osas on teil  vaba voli nõustuda või mitte nõustuda minuga, see  kõik on vaid jälle kord ühe arveametniku kasumiarvestus. Ilmselt on enamikele inimestest mõtlemine läbi ressursside võõras ja …  igav. Minu jaoks … loominguline protsess. Kõigest võib mõelda läbi loomingu: muusika, luule või … ressursikasutuse. Mina  loominguks on  näiteks luua  majandusanalüüse ehk ökonoomilisi poeeme. Majandusanalüüs vajab samasugust kirgastumist ja loomingut, kui igasugune muu loominguline tegevus. Ökonoomilised poeemid võivad olla vägagi keerulised (enamasti siiski keeruliseks aetud) ja nauditavad oma finessides.

Majakajutt

Et mitte segadusse sattuda majandusanalüüside (keeruliseks aetud) võlumaailmas, peavad mõningad asjad olema lihtsad ja kirkad nagu majakad. Järgid majakat ja ei hälbi kursilt. Vahva. Kõik me tahaks ju turvaliselt koju jõuda.  Võtame ka omas arutluses kasutusele lihtsuse mõttes kaks majakat. Kaks seepärast, et üldiselt on keeruline mõtlemine liiga pingutav.
Seega  on kõike võimalik jagada: kas ressursiks või jäätmeks. Kuid vaadake, need ei ole püsivad kategooriad, eilne jääde võib olla homne tooraine. Nii nagu juhtus prügimajanduses. Eile kasutasime tohutuid summasid, et ladustada jäätmeid ja maskeerida oma reostuse ulatust. Täna … võitleme prügiväljade kasutusõiguse üle. Eilne prügi on muutunud tänaseks superressursiks. Teisalt on meie piiratus ja regulatsioonid need, mis võivad muuta täiesti korraliku tooraine ohtlikuks jäätmeks. Te ei usu? Võtame või näiteks meie suurima ressursi -  põlevkivi kaevandamise. Kaevandamisel saadakse kahte liiki kassulikku kivi: üks mis kõlbab õli tootmiseks ja teine kõlbab vaid põletamiseks. Mida teha, kui teil on vaid õlitehas ja kaevandus mõlema kiviga? Kaevate kivi välja ja püüate mittevajaliku kivi ära müüa? Õige. Kuid kui ostjaid on vaid üks ja see toodab nii kivi, kui ka sooja, elektit ja õli? Polegi kuhugi müüa, ehk teile jäi kaup kätte.  Peate täisväärtusliku küttekivi ladustama, muud moodi õli toota ei saa. Mõttepaus! Mida me nüüd tegime? Täpselt nii sündis, kui ühel õlitootjal ei olnud küttekiviga mitte midagi teha, sest riikliku koordinatsiooni ja tahte puudumine sundis seda ladustama kaevandatud rahvuslikku rikkust … jäätmena. Me ei osanud oma piiratuses ja kapseldumises ära tunda ( ei tahtnud) ressurssi. Kas selles käsitluses võib olla mingit sarnasust rändarite probleemiga – ressurssi ei tunta ära ja seda ei käsitleta ressursina?

Militaarterminoloogiline vahejutt

Vahel on mõnda teemat parem käsitleda läbi militaristliku loogika. Sõjanduses on kõik viidud äärmusliku konkreetsuseni ja seepärast on vahe suuri juhtimisprotsesse võimalik enesele selgeks teha läbi sellise terminoloogia. Lihtsustatult.
Majandusküsimustes meeldib mul pöörduda üpris tihti  raamatu „Strateegiline sõda” (Georgi Potseptsov OÜ Infotrükk  Tallinn 2009) poole. Seletab nii mõnedki probleemid oma alastuses lahti.
Lk26 „Tervikuna käsitletakse neljanda põlvkonna sõda mittelineaarsena, kui kaob sõja ja rahu erinevus.”
„Esimesed kaks sõdade põlvkonda peeti sõjavägede vahel, kolmas industriaalstruktuuride vastu, mis tagasid sõja võimalikkuse. Aga neljanda põlvkonna sõda hakati käsitlema kui vahetut rünnakut poliitilistele struktuuridele, mis teevad sõja üldse võimalikuks.”
„Neljanda põlvkonna sõda pakutakse modelleerida võrgustikusõja süsteemis, mis võimaldab tegutseda kiirelt ja otsustavalt.”
Lk 25 „ … neljanda põlvkonna sõja iseärasused:
-Kui iga põlvkonnaga lahinguväli laieneb, siis neljanda põlvkonna sõda toimub juba kogu vaenuliku riigi tasandil
-väheneb sõltuvus tsentraliseeritud logistikast
-kasvab manööverdamise tähtsus
-tekib eesmärk luua kollaps seesmiselt, kuid mitte vastase füüsilise hävitamise teel.”
Lk29 „Nagu meile tundub, on strateegilisel sõjal veel üks omadus, millest keegi ei mõtle: strateegiline sõda peetakse vastase ressursside arvel.
„Strateegiline sõda ei tee muutusi füüsilises ruumis füüsiliste instrumentide arvel, vaid liigub eesmärgi poole mentaalse ruumi arvel.”
„Nagu näeme käib üleilmsete reeglite revideerimine pidevalt, kusjuures iga kord kehtestavad reeglid enda järgi kõige tugevamad mängijad, ülejäänutele jääb nende täitmine. „
Lk 104 „Uut liiki olukord maailmas tekitab uut liiki sõja. Mitte info iseenesest ei ole tähtis, vaid selle võimalused ühiskonliku arvamuse transformeerimiseks”. Vaat sedaviisi, mina ei tea, kas mingi sõda käib, kuid samasugune võitlus on turul, kusjuures Lk9 „… organisatsiooniline relv võimaldab tõmmata vaenlasi vearuumi, kus tema igasugune tegevus viib kokkuvõttes tema positsioonide halvenemisele. Vastane/oponent tegutseb aktiivselt, kuid see ei too talle edu”. Nii, et me peame olema väga tähelepanelikud turul, et meid ei oleks organisatsiooniliste vahenditega tõmmatud veatsooni ja meie võitlust ei peaks teised meie vahendite arvel. „
Midagi selles eeltoodud jutus tundub mulle kummaliselt tuttavlik. Kas ka teile?

Tõsiasjadest

PM 23.11. 15 „Kui 1964. aasta läks tänaste EL liikmesriikide jaoks ajalukku kui aasta, kus sündis kõige enam lapsi – 7, 7 miljonit –, siis poole sajandiga on see number mitme miljoni võrra langenud.
Värskeima 2013. aasta statistika andmetel oli Euroopa Liidu 28 liikmesriigi (EL-28) elussündide arv kaks aastat tagasi 5,1 miljonit last ning sündimuskordaja, mis näitab sündide arvu 1000 inimese kohta, oli 10 last, selgub Eurostati statistika ülevaatest.“
Seega on alates 1960. aastatest sündivus  viimase 50 aastaga liikunud langustrendis, vähenedes 7,5 miljonilt 5 miljonile 2002. aastal. Pärast seda on number mõnevõrra paranenud, jõudes 2008. aastaks 5,5 miljoni lapseni, kuid pärast seda on jällegi langenud. Kuskilt kuulsin, et Euroopa vajab lisaks 42 milj töötegijat. Mnjah, muljetavaldav arv.


Järgneb …
Targutusi:
I.Tidd, J. Besssant, K. Pavitt „Innovatsiooni juhtimine” EAS ja Pegasus 2006
Lk 499 „Paljud leiutised nägid ilmavalgust õnnelike juhuslike avastustena /…/.  Kuid nagu Louis Pasteur täheldas: „juhus naeratab vaid sellele, kelle vaim on valmis”, ning me saame ära kasutada loomeprotsessi mõistmist, et aidata valmis seade tingimusi, kus sellised „juhused”  võivad aset leida.”

T.Clancy, M Greaney „Käsuõigus” Tänapäev 2014
Lk 366 „Douglas MacArtur ütles kord, et iga sõjalist nurjumist saab selgitada kahe sõnaga: „Liiga hilja.”
C.   Dulong „Mazarin“ Kunst 2002.

Lk 325 Kiri Mazarinile. Kuninganna Kristiina  oma soosiku ja ülemtallmeistri hukkamisest „ Meie Põhjamaa inimesed, oleme natukene metsikud ja juba loomu poolest vähe kartlikud (…) Mul on palju kergem inimesed ära kägistada, kui nende ees hirmu tunda. Selle kohta, mis ma tegin Monaldeschiga, ütlen teile, et kui ma ei oleks seda teinud, siis ei heidaks ma täna õhtul magama enne, kui oleksin seda teinud, ning mul ei ole vähematki põhjust kahetseda, vaid enam kui sada tuhat põhjust selle üle rõõmu tunda. Vaat, mida ma sellest arvan – kui see teile meeldib, on mul hea meel, kui mitte, siis ei lase ma ennast sellest häirida ning olen kogu oma elu teie ustav sõbratar.“

No comments:

Post a Comment