Sunday, December 18, 2016

Einstein ja kapitihend


Avaldatud Ärilehes 18.12.16 /algtekst/

Kui „asjatundjad“ räägivad (ja räägivad ja ….) majandusest (programmidest rääkimata), siis tundub see hirmkeerukas ja segane, kuid võtame mingi lihtsama analoogi. Ilmselt on meil kõigil kogemusi mingi ärapeetud kodumasinaga. Muidu päris korralik riist, aga mingi pisiviga teeb elu kas ebamugavaks, kalliks või ohtlikuks. Just sellises järjekorras. Näiteks kui teil  on külmkapi tihend kulunud, siis on see ebamugav: põrand märg, toit on riknemisohu. Kallis: elektrit kulub rohkem, hallituskahjustuste likvideerimine. Kui ka  juhe narmendab siis on see juba eluohtlik. Olenemata sellest, kas me lükkame tihendirikkega kappi vasakusse või paremasse seina, sellest olukord ei parane, muutub vaid veeloigu asukoht põrandal. Kuid väike vaeva nägemine tihendi vahetamisel muudaks meie elu jälle rõõmsaks. Muidugi me võime ka vilistada sellele, et külmkapp tilgub, ära harjuda ( mis see siis ikka on paar korda päevas põrandat kuivatada). Võime  eneserahustuseks öelda, et see ongi uus normaalsus. Võib välja mõelda isegi positiivseid mõjusid: näiteks ei vaja te õhuniisutit, põrand on pidevalt pestud (kuni läbi mädaneb). Ka nii võib elada, kuid kas peab?

Ambitsioonituse lämmatav hallitus

Mingi sarnane lugu on meil praegu ka majanduses. Suures kapilohistamise tuhinas (uued maksud, vanad maksud) on tihend, ehk põhiküsimus, täiesti ununenud. Ka meie ise, valijad, olema takerdunud kapilohistamise jälgimise lummusesse. Põnev ju! Aga asjata. Juba mõnda aega püütakse meid veenda, et paar protsenti majanduskasvu ongi meie jaoks normaalne. Pidavat olema uus normaalsus. Kui loed , et meie majanduskasv jäi meie võimetele 3x alla, siis teeb see nukraks. Mõelda vaid 3x! Eesti sisemajanduse kogutoodangu kasv on viimase aasta jooksul kõikunud kummalgi pool üht protsenti, mis jääb kolm korda alla meie potentsiaalile, kommenteeris kolmanda kvartali SKT kasvu rahandusministeeriumi analüütik (ÄL 9.12.16).  Nukker on see, et meie tegelik võimekus, võimete lagi olekski nagu max vaid 3%?  Oeh! Kui Tallinnas on +1´C ja Sauel +3 ´C, siis see ei mõjuta meie  riidevalikut ju? Sama ka majanduses, hinnata meie potentsiaali (ja seegi kasutamata) vaid 3%-e on pööraselt ambitsioonitu, see ei ole meie jaoks normaalne. Majanduskasv statistilise vea piiril on selge märk, et meil on tihend korrast ära. Ambitsioonituse hallitus vohab. See, et me vigase tihendiga kappi ühest seinast teise nihutame, ei muuda tihendit paremaks, ega kappi ökonoomsemaks, küll aga on märg keskkond ja pidev liigutamine ohuks toitekaablile – kogu süsteem võib sisse kärsata.

Elementaarne: Hellest Pilleks

 Nüüd küsite, mis see tihend oleks, mis võimaldaks meie masinat jälle töökorda saada? Elementaarne, see on tõeline, mittemänguline, riigireform. Muide heaks alguseks riigireformile oleks see, kui me hakkaks asju nimetama õigete nimedega, siis me saame ise ka aru, mida me teeme või tegemata jätame. Kui eelmine Pilvepiiri seltskond nimetas riigi poolt pakutavate teenuste optimeerimise kava riigireformiks, siis uued  Pilvepiirlased on astumas edasi  samade nimemaagia  susside sahisedes. Eh, sellisel tasandil peaks küll vahet tegema mis on maks, mis lõiv. Või ei tee? Seletan üle. Vaadake rahaliselt pole mingit vahet, kas nimetada mingit tegevust, millega Dr Riik  võtab  valija rahakotist raha: maksuks, lõivuks või hollandi juustuks. Lihtsalt igaüks tunneb seda oma tühjenevas rahakotis, kuid vahe on selles,  et kui meile lõivu kehtestamise (mis on ette nähtud toimingu kulude katteks) juures seletatakse, et sellega tahetakse meile „reguleerida“ puhtamat loodust, siis … meid peetakse tobudeks, keda võib nii haledate nimevahetustega alt tõmmata. Ehhee, mul on sõber, kes ütles kord, et  kõik vahetavad kaasasid, mood olevat selline. Tema tahtvat ka olla moodne mees, kuid … Ta olevat laisk, seepärast ta ei vaheta kaasat, vaid nimetas kaasa Hellest Pilleks. Moodne mees, kuid ratsionaalne. Ümbernimetamisega vähem jama. Nojah naine oli ikka Helle nagu ennegi, nii ka automaksuga, mis on autolõiv, mis pole lõiv vaid on maks. Saite aru? Ei saanud? Pole viga, rahakotist saate aru.

Kokapoiste sümpaatne õppetund

On täiesti loomlik, et uus Pilvepiir tahab ennast näidata jõulise reformijana, seda enam, et kõike tuleb teha kohe ja kahe aastaga normaalse nelja asemel. Nüüdseks on selge, et maksupakett seati kokku kiirustades – lendstardist, mis on toonud kaasa nii õigustatud, kui õigustamatu kriitika. Nüüd kui on ilmnenud, et kõiki soove ei ole võimalik täita (EL ei luba  , mahud ei klapi, korje on kallis) on asutud taandumislahingutesse. Kas see on rabe rabelemine? Võib-olla, kuid mulle meeldib see rohkem kui teerullidemokraatia. Nagu usinad kokapoisid ikka, panid piruka ahju, võtsid välja, selgus, et on toores, panid ahju tagasi. Normaalne. Nüüd hakatakse analüüsima ja olulisi detaile lihvima. Parem hilja, kui üldse mitte. Põhiline, et peenlihvimiseks ei lähe. Kui õppetunnid hoolikalt ära teha, siis on veel  võimalik saada jõuliseks reformijaks, mitte pelgalt maksukehtestajaks, kapilohistajaks.

Pildi maalimine

Vaatamata ebatõenäolisele kooslusele, esmastele tagasilöökidele ja viltuvedamistele on uuel Pilvepiiril on ikka veel suured šansid teha midagi … tõeliselt suurt. Just seepärast, et on viltu vedanud, kaotada pole ju enam midagi. Meenutades oma kunstiihaluse perioodi, siis need pildid, mis tundusid, et läksid nässu, said lõpuks kõige paremad. Miks? Sest kaotada polnud midagi, võis vabalt värve kasutada. Ropult, paksult, kakofooniliselt. Eksperimenteerida. Ainuke suur asi mille praegune Pilvepiir ette võiks võtta on nagu märgitud, tõelise riigireformi käivitamine. No vähemalt ettevalmistamine. See oleks märgilise  tähtsusega. Finišini on vaid napid kaks aastat, sellega jõuab panna aluse tihendiparandusele ja saaks lahti kapilohistaja mainest.
Riigireform peab olema terviklik, algama tegevuste auditist, eesmärkide püstitusest ja lahenduskavast. See on pikk protsess, ehk nagu lp. J. Raidla mullu märkis, seda jätkuks mitme valitsuse jaoks. Kuid see peab olema tõeline reform, mitte läbisegi killukesed. Näiteks, ettepanek kaotada maavalitsused. Õige suund, aga juba nimetatud riigireformiks. Kuid see ei ole riigireform, see on bürokraatia ümberjagamine. See ei vähenda kulutusi ühiskonnale. Vastupidi, vales järjekorras asjade tegemine suurendab ühiskonna koormust. Kui me alustame reformi sellest, et määratleme ära, mida meil on hädavajalik reguleerida, siis näeme, et meil on terve rida toiminguid mida ei peagi tegema riigi jõuga, ettevõtlus ja kodanikuühiskond saavad ise sellega hakkama. Regulatsioonidest piisab täiesti piibellikust „Sina ei pea mitte tapma“ ja liikluseeskirjade punktist, et meil on parempoolne liiklus (meie regulatsioonimaailm on piltlikult selline, et iga kord liiklusse suundudes peab ametnikult küsima, kas ja millistel tingimustel tohib parempoolset liiklust kasutada), kõik ülejäänud … Arutame. Riiklik reguleerimine on hirmkallis tegevus.
Edev kokkuhoid
Raha meil napi, seetõttu on kaks võimalust: suurendada tulusid või vähendada kulusid. Tulude suurendamisel on ebatõhusaks abimeheks, nagu kõrvalolevalt pildilt näete, kõikvõimalike maksude tõstmine. Kõik kes pole liiga laisad pakuvad midagi (kuigi pakuvad enamasti valesti). Kulude kokkuhoiuga on meil tegeldud …“pidevalt“. See „pidev“ peaks nagu vähendama bürokraatiat, kuid bürokraatia ei sünni iseenesest nagu ütles kantsler sir Hamphrey: „Riigiamet, härra minister,“ (…)“ eksisteerib ainuüksi selle jaoks, et viia ellu parlamendis vastu võetud seadusi. Niikaua, kuni parlament jätkab seaduste vastuvõtmist, millega inimeste elu seatakse üha rangema kontrolli alla, peab riigiametnike arv kasvama“. (J.Lynn, A. Jay „Jah, Härra Minister“ Varrak. 1999. Lk 60). Normaalne. Mida rohkem on vaja reguleerida ja järele valvata (selle produtseerimisega meie seadusandja ju igapäevaselt tegeleb)i, siis peab olema ka rohkem ametnikke. „Kui tahame vaenlast alistada, tuleb meil kohandada oma jõupingutusi vastavalt tema vastupanujõule; see väljendab tulemis, mille tegureid ei saa üksteisest lahutada, nimelt: olemasolevate vahendite mahus ja tahtejõu tugevuses.” (C v. Clausewitz „Sõjast”  Eesti Keele Sihtasutus 2004.Lk 31). Meil käib asi muidugi vastupidi, on igaaastane koondamisplaan. Iseenesest õige, kuid vales järjekorras. Kõigepealt on vaja vähendada regulatsioone, siis on võimalik vabastada kõrgekvaliteedilisi asjatundjaid päris majanduse jaoks. Tagurpidi tehes muutub avalik teenistus ikka loiumaks, venivamaks, suutmata talle pandud ülesandeid täita. „Kokkuhoiu motiiviks peab alati olema ettevõtte töö efektiivsus, mitte kunagi enesenäitamine. Tavaliselt juhindutakse firmades, kus kokkuhoid on juhtlauseks, just ettevõtte liidrite edevusest.” (A.    McAlister „Uus Machiavelli” Fontes 2001. Lk 127)

Nõiaprotsessidest, kui heast haldustavast
Äkki on sellel mingi sügavam sisu? Olen ajaloohuviline. Millalgi aastaid tagasi arutasime kaaslasega avastuste üle inimkonna ajaloo ootamatutest keerdkäikudest. Juttu tuli ka Giordano Brunost, teate küll, see sell, kelle kohta Wikipeedia kirjutab: Teda peetakse uusaegse teadusliku mõtlemise märtriks, kuna inkvisitsioon põletas ta elusalt ketserluses süüdistatuna, sest Bruno ei olnud valmis oma aadetest loobuma.“. Enne seda arvati, et kõik keerleb ümber Maa, Kopernik arvas küll (salaja) teisiti, kuid Bruno arvas avalikult ja  põletati see eest ära. Imelik ju? Mu tark kaaslane oskas seepeale vaid õhata: „Normaalne, teadjamehed ja nõiad põletatigi seepärast, et inimkond liiga kiiresti ei areneks ja ennast selle käigus ära ei hävitaks!“. Vaat selline vaatenurk tolleaegse administreerimise ja hea halduse kohta. Mh, see pani mõtlema, et kuigi, meil enam nõiaprotsesse ei ole, siis võib-olla on see asendunud mingi teise väljasuremisvastase administratiivse pidurdusmehhanismiga. Mõtlesin ja välja mõtlesin, nõiaprotsessid on asendunud bürokraatlike tõkenditega. Juhhei, bürokraatia kui maailma päästevalem.  Ka niimoodi võib maailma vaadata, kuid mina niimoodi ei arva. Nüüd oleme edukalt maskeerinud bürokraatia vohamise õigusloome (või oleks õigem öelda bürokraatialoome) hea tava ja nullbürokraatia „projektide“ taha. Need kumbki meede ei vähenda ühiskonna kulutatusi mitteasjastatud tööle, vaid võimaldavad täita bürokraatiat mugavamalt. Seepärast pole tähtsusetu, et kui me midagi teeme, siis oleks sellel ka eesmärk. Äpiga mugavalt koha tellimine tapalavale ei ole eesmärk!
Teha tulevikku
Kuidas siis saavutada edu?  „Ainus poliitika tõenäoliseks edu saavutamiseks on – üritada teha tulevikku“. „Üritada teha tulevikku on väga riskantne. Ometi ei ole see nii riskantne, kui seda mitte üritada. Üsna suur osa nendest, kes üritava ellu viia seda, millest siin peatükis juttu oli, ei saavuta kindlasti edu. Kuid edu ei saavuta mitte ükski neist, kes seda ei ürita.“ (P.F. Drucker „Juhtimise väljakutsed 21. Sajandiks“ lk 105)

Saite aru, teha on riskantne, kuid mitteteha on lihtsalt lõppjaam. Tulevik on teistsugune. Kui me ei vaata asju uue nurga alt, siis meie majanduskasv jääbki kõikuma statistilise vea piirimaile. Võiks ju ka niimoodi edasi tiksuda, see statistilise vea piir on tegelikult jõukam kui meil kunagi varem on olnud, kuid … Probleem on selles, et maailm on muutunud, maailm on avatud, maailm on kiirem ja meie majanduskasvu statistilise vea piir kujundab võrdluses teistega meie eneste eksistentsi statistiliseks veaks. Sellest oleks kahju. Tulevikku tuleb ehitada lihtsate käepäraste vahenditega, see on kõige tõhusam. Nii tõhus, et Dr Riik oma kabinetkindlustes ei tule iial selle peale. Kaks lihtsat näidet. „Parkimisäpiistid“ pakuvad teenust, mil suletud asutuste parklad on tühjad ehk teatrisse minnes pargid auto kontori X parklasse. Saite aru? Tühjalt seisev ressurss võeti ühe äpiga kasutusele. Ilma kellu kõlksuta, ilma labida liigutamiseta. Kõik on õnnelikud, seisev ressurss kasutatud. Isegi Dr Riigile pakutakse „pool milli“ kui oma öised seisvad parklad süsteemi lülitaks. Raha kui maast leitud. Vahva
Või jagamismajanduse uus näide ehk omaalgatuslikud hooldekodud. Meil napib hooldekodusid ja need tänuväärt ettevõtmised on (võrreldes meie sissetulekutega) pööraselt kallid. Kui nüüd talupere paar vanakest enese juurde seltsi võtavad (väikese tasu eest), siis … Mõtlete et Dr Riik on tänulik abikäe eest? Ei arvanud ära. See on Dr Riigi jaoks probleem, sest kuidas seda REGULEERIDA. Meie maailmas pole inimene tähtis, tähtis on reguleerimine. Kogu selles reguleerimistuhinas unustame ära sellised lihtsad iseteeninduslikud lahendused nagu näiteks aastalitsensid jm. Laske loovus vabaks. Kui Newton avastas gravitatsiooniseaduse õuna pähekukkumise teel ja Einstein relatiivsusteooria jaamas ronge jälgides, siis … Kuulge meie ei pea relatiivsusteooriat avastama, Einstein tegi selle juba ära, meie peame lihtsalt külmkapi tihendi ära vahetama. Kui uskuda (või õigemini nii nagu mina seda aru saan) C. Rovelli „Seitset lühikest füüsikatundi“ siis enne Einsteini oli tühi ruum, Eistein tõi käiku mõiste kõver ruum, kvantmehhaanika aga et ruum on sirge, kus „hüppavad energiakvandid“. Kuid kuna üldrelatiivsusteooria ja kvantteooria on vastuolus (kuigi mõlemad eraldi toimivad hästi), siis püütakse neid siduda silmus-kvantgravitatsiooni teooria kaudu. Ja jälle on ruum muutunud ehk „Kus need ruumikvandid on? Mitte kuskil. Need ei asu ruumis, sest need ise ongi ruum“. Vaat niimoodi sel ajal, kui maailma targimad pead püüavad siduda XX saj kahte suurimat avastust, on meie inimesed praktikas tõestanud, et pole sellist asja nagu tühi ruum, on vaid kasutamata ruum (parkla, talu jne). Kasutamata võimalus. Vägev. Laskem meie memmedel füüsikat edendada ja me ei pea mingist protsendilistest majanduskasvust heietama, analüütikud ei pea leiutama põhjuseid selle põhjendamiseks, ega Hellesid Pilledeks nimetama. Hakkasid toimima loomulikud protsessid.

Selle jaoks ei pea Einstein olema, isegi suhtelisuse seadust ei pea teadma, kui me tihendiga asju korda ei saa, siis on varsti kogu kapp mokas. Harilikult ütlevad kapid ülesse kõige ebasobivamal ajal, siis kui raha on otsas ja väljas 28´C. Kehv aeg kapiga tegelemiseks? Võib-olla püüaks ikkagi tihendi korda teha, nagu reklaamlause mudilastele et oleks  „puhtam ja kuivem tunne“. Ökonoomsem ka.


Artikli lõpp

Targutusi:

N.J. Goldstein, S. J. Martin, R. B. Cialdini „Jah! Veenmisteaduse 50 saladust“ Elmatar 2008
Lk 23 „Ühisel ükskõiksel eiramisel! Millist sõnumit edastab niisugune lause ja pilt, mida näidatakse selles reklaamis? See ütleb vaatajatele, et hoolimat saastava käitumise tangest hukkamõistmisest, teevad paljud inimesed seda ikkagi. Kuigi niisugune käitumise hukkamõistmine võib kindlasti osutuda motiveerivaks, väljendab teave, et see käitumine on valdav, siiski teatavat sotsiaalset heakskiitu sellelesamale halvale käitumisele. Kuna sotsiaalse heakskiidu põhimõte kinnitab, et inimesed kipuvad järgima kõige populaarsemat tegevust, võib sellel olla nii kahjulik kui ka kasulik sisu.“
Lk 24 „Teie pärandi kallal vandaalitsetakse iga päev. Varguse tõttu kaob igal aastal 14 tonni kivistunud puitu – igaüks võtab kaasa vaid tükikese.“ (…)
Mees sai sildi lugemise ajal šoki, kui tema igati seadukuulekas kihlatu müksas teda küünarnukiga ja sosistas: „Me peame ruttu oma tükikese kaasa võtma.“ (…)
Katsetulemused, mis peaksid rahvuspargi juhtkonna ehmatusest soolasambaks muutma, näitasid, et võrreldes ilma sildita kontrollaladelt, kust võeti kaasa 2.29%puutükke, varastati negatiivse sotsiaalse heakskiidu sõnumiga alalt rohkem – 7,92%. Sõnum peaaegu kolmekordistas vargusi. Nii et see ei olnud mitte väärtegude ennetamise strateegia vaid väärtegude arvu suurendamise strateegia.


(…) Järelikult: selle asemel et edastada negatiivse sotsiaalse heakskiidu sõnumit, peaks selle koostajad seda tüüpi  olukordades suunama sihtrühma tähelepanu sellele, kuidas peaks sellises kohas käituma. Või kui asjaolud lubavad , võib suunata sihtrühma tähelepanu kõigile neile inimestele, kes käituvad positiivselt.
Lk 27 „(…) Pärast seda riputasime iga majapidamise uksele väikese sildi, mis andis majaomanikele tagasisidet selle kohta, milline oli nende energiatarbimine võrreldes naabrite keskmisega.“
„Avastasime, et need kes tarbisid rohkem energiat kui naabrid, vähendasid paari järgmise nädala jooksul energiatarbimist 5,7% võrra. See ei üllatanud eriti. Palju huvitavam oli aga avastus, et need, kes olid tarbinud vähem energiat kui naabrid, suurendasid oma energiatarbimise mahtu 8,6% võrra. Tulemus näitab, et see, mida enamik teeb, mõjub nagu magnet – see tõmbab inimesi, kes erinevad keskmisest, justkui enda poole. Nad muudavad oma tegevust, et sarnaneda normiga rohkem, hoolimata sellest, kas nad enne käitusid sotsiaalselt soovitaval või ebasoovitaval viisil.


Daniel Goleman „Keskendumine. Edu varjatud pant“ Tänapäev 2014

Lk 12 „Et juhid saavutaksid vajalikke tulemusi, läheb neil tarvis kõiki kolme keskendumisliiki. Sisemine keskendumine suunab järgima intuitsiooni ja põhiväärtusi ning aitab langetada parimaid otsuseid. Muu keskendumine parandab suhteid teiste inimestega. Väline keskendumine aitab orienteeruda maailmas selle laiemas mõistes. Juht, kes ei ole häälestatud oma sisemaailmale, on ilma tüürita; see, kes ei mõista teisi, kobab pimeduses; need kes ei pööra tähelepanu suurematele süsteemidele, mille piires nad tegutsevad, on kaitsetud.“

No comments:

Post a Comment