Thursday, January 12, 2017

Pidukondade turuuuring V5: Ei saa aru, et ei saa aru?

Vintsklemine.   
  
Anekdoodilugu näitas, et poliittehnoloogia kavalnipid pole loodetud resultaati toonud, vastupidi -  tulemus on vintsklemine. Vintsklemine, nii isikupäratute ühtlaselt halli poliitmaastiku pidukondade vahel, kui nende liikmete vahel. Kuid turg on ootuses, turg on ootus uue toote järele. Kas mäletate meeleolusid enne paari eelmist Riigikogu valimist? Ei mäleta? Tuletame meelde. Põhiline meeleolu oli mitte see, keda valida, vaid … keda ei saa valida. Tuleb ju tuttav ette? Mäletate ju seda pelutavat tunnet, et püha müristus seda või toda pidukonda küll ei valiks, aga teised on veel hirmsamad jne. Kehv tunne oli. Selline tunne nagu oleks medali kaela riputanud olümpial kõige osavamalt lati alt läbijooksjale.
Ehhee, tuletab natukene meelde Vabadussamba hanget – 90 aastat valmistuti ja oodati ning lõpuks ajasid plinkiva ristiga jõulupuu püsti. Nojah selle nautimisega on nii nagu siis kui mul oli vahva, kiire ja kenade disainlahendustega „Alfa Romeo“ (AR). Kunstiteos, aga mitte auto. Autoks kõlbas AR harva, siis … kui remondis ei olnud. Ei meeldinud sellele meie põhjamaa ilm nagu sambalegi. Nii, et AR ja sambal on midagi ühist, mõlemad vajavad pidevat remonti, kuid kui AR oli korras siis oli sõit täielik nauding. Täpselt nagu sambagagi, kui korras, täitsa vahva. Pealegi oleme juba harjunud. No kui avamisejärgselt korraldati küsitlus samba meeldimise kohta, siis selle kohta üks vastanu ütleski „ Eee … eee … kannatame ära“. Saate aru, oleme oodatud ja oodatud meie uhkuse, vapruse, murdumatuse mälestusmärki aastatuhandeteks ja nüüd … me kannatame selle ära. Oeh, kehv äri. Kuigi isiklikult arvan, et kunsti puhul on ilu vaataja silmades. Kuid põlisbürokraadina oskan vaid kinnitada, et nii nagu me selle hanke korraldasime, siis täpselt sellise tulemuse saavutasimegi. Saimegi  ausammas bürokraatiale. Muide noortele inseneridele, kes kasutasid ära kogu bürokraatia masinavärki kallutades insenerimõttega võidu endale – tublid. Tubli ja väärt võit. Teie olete tõelised võitjad, meie teised maksame ja maksame ja maksame … seda bürokraatlikku ausammast bürokraatiale. See sammas on meeldetuletus ka sellest, et maailm ei salli tühja kohta, kui kunstnikud loobusid, siis insenerid … täitsid tühja koha.
 Meie? Kannatame ära. Mis meil muud üle jääbki, täpselt samuti, kui poliitturul valime neid keda ei taha valida, ei peaks valima, kuid eneseosalus poliitikas on nii väike, et kannatame ära. Ja maksame.

Demokraatia rantjeed

Kui vana W. C. ütles, et ei ole midagi ebaefektiivsemat, kui demokraatia, kuid midagi paremat pole ka välja mõeldud, siis oli tal ilmselt õigus. No muidugi on valgustud monarh alati efektiivsem (ressursside keskendunud kasutamine, otsuste kiirus ja selgus), kuid see on ajutine nähtus, kuna valgus kustub, areng seiskub, seniilsus ja seisak võtab maad ning edasi läheb vaid vaikse mandumisvisinaga või kõva pauguga. Niisiis - demokraatia. Kuid vaadake, demokraatia ei ole vaatemäng, kus ühed etendavad laval oma mängu ja ülejäänud vaatavad, näpp suus, andunult seda pealt. Demokraatias, kui süsteemis, peavad osalema kõik, vaid siis suudab süsteem toimida tõhusalt. Seega demokraatias peab olema omaosalus.
Demokraatia on … kokkulepe, tehing nagu iga teine tehing. Demokraatia ei toimi, kui me ise ei osale, vaid ainult kirume ja parastame. Sellisel juhul me saamegi oma elu korraldama veidrad seadused  ja pukki kas nahahoidjad või diktaatorid. Alles paarkümmend aastat tagasi  olime ju aktiivsed, olime valmis mägesid liigutama. Miks siis nüüd teistmoodi on? Ära väsisime või? Või läks elu liiga heaks? Rantjeedeks hakkasime? Demokraatia rantjeedeks?


Uus mäng: gladiaatorid, isand Bürokraatia tervitab teid!

Kui meie mängus nimega demokraatia ei osale, siis  muutub mäng teistsuguseks. Mäng  väljub meie kontrolli alt ja muutub demokraatia asemel bürokraatiaks. Demokraatia on natukene selline filosoofiline „värk“, seda annab nihutada, venitada, tükkideks võtta ja ümber nimetada. Igaüks võib lausa oma demokraatia meisterdada. Kuid puhasbürokraatias ei ole mingit filosoofiat, seal on kõik tulpades, pügalates, „hekslites“ ja karistustes. Bürokraatia mõõdab oma tegevust bürokraatlike mõõdikutega. Kui demokraatia on rantjeedemokraatia, siis just niimoodi juhtubki – bürokraatia ruulib! Kerge on raporteerida, et probleem on lahendatud, me … keelasime … probleemi ära. Kuid keelamisest ei kao probleem veel kuhugi. Mis edasi? Õige, karistame. Selle  juures on veel üks hea viis poliitinimesel silma paista, nimelt teatada kõvahäälselt, et  mina-poliitinimene, esitasin seaduseelnõu karistamiseks. Kui ei mõiganud teeme uue eelnõu ja karmistame … karmimalt või mida iganes. Karmistame nii reegleid kui ka karistusi. Tundub, et just sellesse tsüklisse on ennast unustanud JUMI. Miks see küll niimoodi läheb, et toredad inimesed võimu juurde saades peakaksaja Roberspieriks muutuvad? Ei tea. Justkui giljotiin oleks universaalrohi kõigi hädade vastu. Ja meie, rantjeetobud, vabandust rantjeedemokraadid,  vaatame mokk töllakil pealt ning imestame kui „tublisti“ Pilvepiiril tööd vihutakse. Kuid see kõik on tühikäik.  Õigemini allakäik. Allakäik selles mõttes, et kui kõik on ära määratud ja iga isiku enese poolt tehtavaid valikuid on kasinalt, siis hääbub inimese mõtlemisvõime ja vastutustunne. Tekkib vastutamatus, sest see kes otsustab see ka vastutab. Kes otsustab see on ka süüdi, olenemata sellest kas otsus oli õige või mitte. Demokraatiarantjeed on nagu amfiteatris gladiaatorivõitlust jälgivad sõltlased, kellel pöial kogu aeg allapoole pööratud. Kuid kui kodanikul enesel on valikuvabadused ja valikuga kaasnev vastutus, siis kaalub ta hulka hoolikamalt oma tegusid. Vaat niisugune lugu. Kuid gladiaatorivõitluse jälgimiseks peame me kõigepealt ehitama amfiteatri ehk maksma bürokraatia eest. Iga regulatsioon vajab raha selle elustamiseks, sest oma olemuselt on regulatsioonid kas ebaloomulikud või elutud, neid on vaja sunniga saavutada. Seega meie maksame. See ei ole mäng.

Saan aru, et ei saa aru
                                                                                                     
Ma ei saa aru, kas seadusandjad ei saa aru või arvavad, et meie ei saa aru, et seadusandlus ei ole mäng? Kus siin aru on? See pole mingi täringuviskamine, et palju silmi tuleb? Näiteks ravimikaubandus on kogu aeg olnud ala, mida iseloomustab kõige paremini muinasjutt Pinociost ja Lollidemaast. Küll keelame, küll lubame, küll jälle lubame ja … See poliitinimeste  mäng on meie ühise ressursi häbematu raiskamine. Tagurpidi tegemine. Mitte pole alustatud turu ja sihtgruppide analüüsist, ettepanekutest, vaid diktaatorlikult, nagu Peeter see Suur ütles keset soid ja tühermaad: siia rajame linna … Kuid tänapäeval? Kui me räägime ühiskonna sidususest, kaasamisest, demokraatiast? Oeh! Seda lugu võiks edaspidi käsitleda õpikutes, kui halva halduse ja regulatsioonipoliitika musternäidis. Jääb mulje nagu oleks meil kaks paralleelmaailma. Üks see päris maailm ja teine mängutoa maailm. Uus Pilvepiir alustab samast rööpast – enne teha, siis … Ei, ei mitte mõelda, vaid püüda asja õigeks seletada. Kehv tendents. Peaks vist tegema rahvaalgatuse korras seaduseelnõu, et rahvasaadikutele enne saali laskmist õpetatakse elementaarset mõjude analüüsi. No, et kes ei läbi kursust, selle asemele tuleb asendusliige, niikaua kuni … Keegi peab ju nendest poliitinimestst lauljatest, suleseppadest, aerutajatest, kitsekarjustest jne olema võimeline ka oma otsuste tagajärgi välja arvutama. Millegipärast ooperilauljalt me ootame perfektset esitust, mitte „kukke“ või räppi. Kuid kõrgeimas seadusandlikus kogus võib igaüks räppida nagu süda lustib? Kuulge see on ju ilmselge, et kui võtsid vale noodi, siis teist korda su kontserdile ei tulda ja kui tegid vale aerutõmbe, siis oled ninapidi rajapiirdes ja võistlusest väljas. Elementaarne. Samasugune professionaalsusenõue peab kehtima ka majandusotsuste osas. Muide kõik otsused on majandusotsused, sest iga otsus vajab raha, seega puudutab majandust. Just seepärast peame meie kodanikud/omanikud olema aktiivsed poliitinimeste valimisprotsessis.

Sihtrühm, ärakasutatud sihtrühm: sportlased, kunstiistid & massimeedikud

Kas olete mõelnud, keda me oleme valinud Riigikokku? Mis inimesed need on? Milline on nende ettevalmistus riiki seadusandluse kaudu  juhtida? Kas olete märganud, kui ebaproportsionaalselt palju on poliitinimeste seas endiseid sportlasi, kunstiinimesi ja massimeedikuid? Kõik nad on olnud tublid valdkonnatipud oma erialal, kuid poliitikas … Poliitikas vaid näitlemisega läbi ei saa, peab ka päriselt poliitikat tegema, otsustama (tuhandete inimeste elusaatuse üle) ja ka vastutama tagajärgede eest.  Vaat selline keeruline töö.
Poliitikas on nagu öeldakse võimalikud variandid, kuid kui poliitbürokraatide poolt kunstiinimesele pakutakse poliitinimese kohta, siis ei arva ükski poliitbürokraat, et kunstiinimene ka mingit poliitikat tegelikult tegema hakkaks (pigem loodetakse, et ei hakka), neid kasutatakse lihtsalt ära poliitbürokraatlikel eesmärkidel.  Pidukondade „aparaat“ kasutab neid julmalt ära. Kasutab ära nende oskusi, saavutusi, tuntust, et seda nende eriomasust pidukonnaplakatitele tuua. Eriti valimisplakatitele. Pärast … Pärast istuge ja nautige sooja tuba ja kolme/neljakordset kuupalka. See on teie näo (õigemini hinge) hind. Väike ju tegelikult. Kurb? Edevuse laat? Naiivsus? Ei tea.
Osad „sissesaajad“ on oma eksitusest aru saanud. Õigemini aru saanud sellest, et Seadusandja (RK) töö on raske, juriidiline, bürokraatlik ning sidususes juba kehtivate seadustage, seal ei saa omaloomingut teha. Süsteem ise paneb piirid tegevustele. Seetõttu jääbki osa nõutu näoga käsipõsakil vahtima, soojas saalis vajutades vaid nuppu. No ja see on ikka „täiega“ alandav. Mis asi? See, et omal alal tipptegija on alal mida ta ei tunne, mis teda ei huvitagi ja mille jaoks puuduvad tal huvi, oskused ja teadmised on asetatud Pavlovi koera standardisse. Kui tuli põlema läheb tuleb vajutada. Mida? Nuppu! Õiget nuppu! Vaid Ürgen Ükiklane võib vajutada vale nuppu. Hajameelsusest.

Lahkujad

Sirgseljalisemad on aru saanud, et see ei ole nende valdkond, nad on petta saanud ja välja marssinud. Tubli! Tubli? Tubli selles mõttes, et sai aru ja tegi otsuse lahkuda ülejõu käivalt töölt, kuid mittetubli selles mõttes, et me ju uskusime teda, uskusime temasse ja nüüd … Nagu pagemine lahinguväljalt. Märk jääb külge nii või teisti.
Erinevatel aegadel on erinevate erialade esindajate värbamine pidukondadesse. hoogustunud. Vahepeal oli näitlejate paduvärbamine pidukondadesse. Alguses olid näitlejad kui näitlejad, pidasid intelligentseteks inimesteks kuid, siis … Siiamaani ei saa aru, kas mõni minister ongi minister või osaleb tõsieluseriaalis. Ehhee, vahepeal läks värbamise tempo päris naljakaks. Oeh, vaatad telesaadet „Eestlane ja mitteeestlane“, kõik justkui näitlejad ja siis hopsti, mõlemad peaosalised on järsku Kahevahel pidukonnas. No mis neil ometi juhtus? Kas saite Juku kassipoegade näitel nägijaks või pimestati neid pidukonnalubadustega täilikku meelesegadusse? Pärast seda vaatad (pigem ei vaata) saadet hoopis teise pilguga. No ei ole enam naljakas. Kurb on. Olid intelligentsed inimesed ja enam justkui „põle“. Kurb. Teid kasutati ära. Kahju.
Siis on veel sellised kunstiinimesed, kes on tahtnud saada poliitinimesteks, et oma mingit „oma“ projekti/ideed ellu viia. Järjekindlus on muidugi kiiduväärt omadus, eriti kui tehakse õigeid asju. Kuid  poliitinimesi valitakse meil seadusandjateks seepärast, et nad kogu maa ja rahva hüvanguks töötaksid, mitte projekti teeks. RK liikmelisus ei ole projektipõhine. Kui projekt mahub üldisesse seadusloomekavasse on hästi, kui ei … Pole midagi teha, vale koht, vale aeg. Jällegi on teid ära kasutatud.

Massimeedikud - poliitikute sepikoda

„Eriti esindatud“ on massimeedikud. Meil kipub meelest minema, kes kõik on välja kasvanud massimeeedikutest, kuid tundub, et seadusandjatest, ministritest, maavanematest jne tubli kolmandik on massimeediku taustaga. Milline on massimeedikute osakaal rahvastikust? Võib-olla 0,00 …%? Ei tea, kuid üleesindatus on ilmne. Andekad ilmselt. Nojah, nagu üks valdkonna õppejõud ütles massimeedikud on keskmisest edevamad inimesed, no ja … Tal oli õigus. Head meelt teeb see, et mõnigi neist on päris nutikas ja … õppimisvõimeline. Selle üle on vaid hea meel. Võib-olla peakski ülikoolis olema massimeedikute erialal lisaainena riigijuhtimise eriala: rohkem majandust, õigust ja poliitikat? Saaks kujundada kõrge kvalifikatsiooniga poliitikute sepikoja.


Tootearendus

Nii, et … kellest vormida uut toodet poliitturu jaoks? Vaheriigi ajal öeldi, et igast koristajast ja karjatalitajast võib saada riigijuht. Nojah, see oli proletariaadi diktatuuri ajajärk ja selline arvamine oligi kohane, kuid … Kuid ainult arvamine, sest ükski karjane riiki juhtima ei pääsenud, meie tublid lüpsjad ja traktoristid istusid küll Ülemnõukogus, kuid mitte selleks, et seadusi teha, vaid selleks, et käsi plaksutada. Harilikult kirjutati selle kohta tormilised kiiduavaldused, mis kasvasid üle ovatsioonideks, rahvasaadikud seisid püsti. Ja-ah, kuid riiki juhtis ikka poliitbürokraatia, mitte karjuspeiud ega lamburneiud. Üllatav, et see mille üle me Vaheriigi ajal ilkusime on meil …mingi ajaloolise vingerpussi kaudu tõeks osutunud. Poliitbürokraadid juhivad, statistid … vajutavad nuppu. Professionaalsus … Kas te läheksite ajukirurgi juurde, kes näitleb ajukirurgi? Draamatrupi ajukirurg? Selles ongi küsimus. Mis küsimus? Ellujäämise, meie ellujäämise küsimus, mitte harrastusnäitleja heaolu küsimus. Mnjah, arutlusring peab olema lai, valdkonna asjatundjad kaasatud (karja asju tuleb arutada karjustega, näitlemist näitlejatega), kuid otsused peavad olema tehtud professionaalide poolt. No vähemalt mulle tundub turvaline pruukida kvaliteettoodet.

Järgneb …

Targutusi:

J.Lynn, . Jay „Jah, härra peaminister“ Varrak, 1999

Lk 218 „Nagu kõik Downing Street 10 elanikud, tahab ka tema võtta sisse oma koha maailmaareenil. Kuid inimesi areenil kutsutakse näitlejateks. Neilt nõutakse üksnes seda, et nad näeksid usutavad välja, oleksid kained ja loeksid etteantud paberid õiges järjekorras ette. Need, kes üritavad endale ise teksti välja mõelda, ei jää lavale tavaliselt kauaks.“

P. H. Diamandis, S. Kotler „Julge“ OÜ Küppar & Ko 2015

Lk 122. „Inimestele meeldib kirg. Inimestele meeldib kiresse panustada. Ja seda ei saa teeselda. Inimese jamajutu detektor on osav tuvastama kõik selle, mis pole ehe. Kastatud autode müüja, valju häälega hõikav kloun tsirkusetelgi ees  ning asjatundmatu poliitik jätavad alati võltsi mulje“

Lk 179 Rahvahanke parimad tavad „Asja mõte on selles, et iga kord, kui sa vajad midagi, mis on väljaspool sinu tavapärast kohustuste täitmise protsessi, püüa kasutada rahva võimekust ja oskusi teha seda kiiremini, odavamalt paremini.“

Freedman „Strateegia“ Grenader
Lk 25 „Aju tarbib keha energiast 20%, kaugelt enam kui ükski teine organ, aga moodustab täiskasvanu kehakaalust kõigest 2%. Organ, mille ülalpidamine nõuab nii palju, pidi kujunema elutähtsate vajaduste täitmiseks.
A.    Beigbeder  „17,90 E“ Varrak 2011


Lk 16 „… Churchill on teile juba vastanud. Ta ütles: „Demokraatia on halvim valitsemisviis, kui välja arvata kõik teised.“ Ta ei tõmmanud meid tillist. Ta ei öelnud, et see on parim elukorraldus. Ta ütles „halvim“.“

No comments:

Post a Comment