Friday, February 13, 2015

Poliitilise looma söötmine. Vol 5/9 Võlapeetus


 

Mitmekesisusest

Maailm  on vahva oma mitmekesisuses, mõne mureks on võlakriis, kuid mõnel on võla võtmatuse kriis.  Meil on tekkinud lausa  paanika, lausa hüsteeria, et me ei saa ära kasutada EL rahatrüki „eeliseid” võlglastele. Äri ongi selline, kõiki eeliseid ei saa kunagi kasuks pöörata. Ega igas pulmas ei saa olla peigmees ja seda vähem saab olla igal matusel kadunuke. Vaadake, kui te tahate olla kadunuke, siis see on, vaid üheks korraks. Lõpp. Samuti ka usalduse ja usalduskrediidiga. Muide matustel saab vaid kord olla kadunuke ja see mida meile pakutakse on kadunukeste ball, matustes saab kasu vaid matuse korraldaja, mitte kadunuke. Positsioneerigem ennast õigesti.

Ilmajäämisest. Me jääme justkui teiste „rahapillerist” ilma. Ei jää ilma. Teatavasti on kohustused ja vabadused tasakaalus, mida vähem on meil kohustusi, seda vabamad me oleme, meil on vabadus otsustada ja see maksab. Iseolemisel ja kindlustundel on oma hind. Kui te ostate kindlustuse, siis selleks et olla kindlam, mitte selleks et õnnetus toimuks. Kui te nüüd kindlustusperioodi lõpuks pole katuselt alla kukkunud või autot ümber posti keeranud, kas te olete siis kahju saanud? Sama lugu on ka laenudega ja laenudeta elu puhul.

Uus võitlushüüd

Juba aastakese kostab vägev võitlushüüd: „Võtkem laenu”, „Meie riigilaen on liiga madal, me ei pääse pildile”. Minule, ettevaatliku arveametnikuna, teeb see „võtta tahtmine” muret. Mitte, et mul midagi tarviliku asja jaoks laenu võtmise vastu oleks. Olen isegi laenu võtnud. Kuid mille jaoks võtta laenu, kui meil ei ole kõige elementaarsem arengukava paigas. Riigi arengukava. Ütlete,  meil arengukavasid ju must miljon. Õige see on, et arengukavadelt ühe ruutkilomeetri kohta oleme ilmselt ühed edukaimad maailmas, ainult et need arengukavad ei peegelda meie arengu ainuomast „midagit”, mis meid teistest kiiremini ja paremini areneda aitaks. Need arengukavad on pigem tööplaanid, kuidas  EL rahasid finantsperioodil „ära jagada” ja kuidas ning millal EL dokumente kohaldada. Tööplaanid ei midagi enamat, olemegi juba muutumas magavaks. Eesmärki ei ole, kuid tagajärg on. Sellised  jaotuskavad ilma „omata” teevad meist sõltlased, abisõltlased, risustatud turu abisõltlased, mitte edukad konkureerijad. Mõelgem korraks tulemile: juba praegu me ei tule omaenese teenituga välja ja saame märgatava osa kulutusi teha EL abirahade (suur tänu EL-e), pluss meie edaspidine staatuse muutus netosaajast netomaksjaks, pluss elanikkonna vähenemine/vananemine. Millised oleksid sellisel juhul  meie võimalused edukalt teenindada veel suurt riigivõlga? Äkki pole see õige projektki? Kas riik peaks seetõttu mõnest oma põhifunktsioonist loobuma?  Näiteks maantee on, aga kaitseväe saadame laiali? Kuidas laiali? Aga kui raha ei ole, ei saa ka kaitseväge pidada. Niisama lihtne see ongi. Või arstiabi ja hoolduse? Vananeva elanikkonnaga riigis? No seda ei kannata ükski poliitiline süsteem välja, seda enam, et just nemad „vananenud” on valijad. Inimesekesed, kellel on laialt käes noortel mitteolevat ressurssi, ehk aega. Selle ajaga ja valimise/valimatusega teevad nad „kuningaid” või kukutavad neid.

Ring laiemaks

Väga tähtis, lausa eluliselt tähtis põhjus, miks riigilaen peaks olema laiema kandepinnaga rahvuslik projekt on see et, lähtudes meie, kui riigi, tegelikest vajadustest, mitte sõnavahust. Hetke moest. Läbiarutamata ja segaselt sõnastatud eesmärkide puhul võime saada  tulemuse,  mida me tellinud ei ole. Läbi arutades ja heakskiite võtame meie, maksjad, ka vastutuse selle projekti edenemise eest. Kas miljardilise maantee ehitus on meile hädavajalik või mugavus? Kas meie poolne miljardiinvesteering raudteesse toob meile käegakatsutavat kasu? Või kahju? Miljard läks, teine takka veel natukene sinna ja tänna ning olemegi valmis tegema „bürokreekat”. Ma ise pooldan mõistlikku investeerimist infrastruktuuri, kuid kas 21 saj. ainuke väljakutse on panna raha betooni ja rauda?  Mõelge vennad W-d said juba 112 aastat tagas lennuki lendama, kuid meie arutame raudtee kasulikkusest. Kellele? Kui lennukid ja kosmoselaevad lendavad, siis tuleb ka mõte lendama panna.

Plaanist ja „mõõdikutest”

Seepärast veelkord, ei mingit laenujuttu, kuni äriplaan paigas ei ole. Plaane on palju tehtud. Üks minu lemmikuid oli Arengufondi poolt veetud visiooniprotsessi „Kasvuvisioon 2018”, sest osalejatel kujunes välja kujutluspilt või sõnapilv, millist Eestit nad tahaksid aastaks 2018: avatud, salliv, hooliv, õnnelik, ettevõtlik, innovaatiline, sõbralik, nutikas, koostööl põhinev, meie/kogukond, väärtuspõhine, valikuvõimalus, loov, ettevõtlik, haritud jne. On ju tore, me kõik tahaksime elada just sellises Eestis. Kui te nüüd peatute ja pühite minema kogu hämu sõnajadast: areng, SKP, laenamine, majanduskasv ja palgatõus, siis saate aru, et kõik need ei ole eesmärgid, vaid vahendid eelpool nimetatud kujutluspildi saavutamiseks. Me ei ela selleks, et majanduskasvu edendad, me elame selleks, et olla õnnelik, hooliv, sõbralik … Kasv, see on vaid vahend, instrument/tööriist. Kaugele me siis nüüd juba mitme-setme aasta pärast oleme jõudnud? Proovime seda mõtet visualiseerida. Kui see pilv oleks nagu majaehitamise projekt. Kas meie projekti näitel valame alles vundamenti või viimistleme juba korstnapitsi? Mitte ei saa aru, aga väga tahaks! Riigi äriplaan e. riigieelarve peaks ju käsitlema mitte ainult tehnilisi lahendusi, vaid ka  eesmärkidele lähenemist nagu: avatud, salliv, hooliv, õnnelik, ettevõtlik, innovaatiline, sõbralik, nutikas, koostööl põhinev, meie/kogukond, väärtuspõhine, valikuvõimalus, loov, ettevõtlik, haritud. See on ju meie eesmärk, mille poole me pürgime, mitte SKP kasv. SKP on vaid suhtarv. Aga plaani ei ole. Ei ole plaani, kuidas olla õnnelik, ettevõtlik, hooliv, sõbralik, loov … Niisama lihtne see ongi, minge kuhugi, tehke midagi, kulutage midagi, tulemus või tulemusetus sumbub suhtarvudesse. Ja siis keegi küsib: ”Kas me sellist …”  Nii see ongi, et me ei tea mida võrrelda, meil pole ankurpunkti, on vaid suhtarvud samasugustesse arvude jadasse, eelnevatesse ja tulevastesse aastatesse.. Aga ankurpunkti pole! Kõik ujub, kõik on suhteline, nii eesmärgid, saavutused, kulutused kui ka edenemine. Suhtarvudega on aga see jama, et need ei näita eesmärgile lähenemist vaid ainult järgnevate numbrite omavahelist suhet. Suhteliselt hästi läks ka „Titanicu” reis, hinnanguliselt 75% läks väga edukalt, ainult et … laev läks põhja. Läks põhja mitte suhteliselt vaid totaalselt. On see ,siis normaalne tulemus või vaid ujuvad suhtarvud? Või kui me ütleme, et „meil läheb hardusse 7% SKP-st”, mis on kogu Euroopa foonil tubli saavutus, siis mida see küll peaks näitama? Kas seda, et meie hariduse korraldamisega on midagi korrast ära või seda, et meie SKP on liiga madal? Kui meie SKP oleks kaks korda suurem ja haridusse „läheks vaid 5%”, kas meie olukord on, siis kehvem või on see ikkagi pärisrahas tunduvat rohkem? Võib-olla sellise 5% puhul me ei peaks ebaväärikalt rääkima õpetajate väärikast tasust?

Kuulamise kunstist

Tundub, et igast ettekandest/esinemisest on võimalik välja lugeda nagu suhtarvudestki seda, mida lugeja soovib. Sama lugu ka OECD pealiku jutuga, mina  ei lugenud küll välja, et võtke nüüd ja kohe laenu, mina lugesin mina välja, et me oleme loonud teatud usalduse ruumi, kui vastutusrikast finantspoliitikat viljelevast riigist. Kui meil tekkib vajadus laenuks, siis ei tule see meile kahjuks, vaid vastupidi inimesed mõistavad, et me vajame ajutiselt seda lisaraha, kui vastutustundlikku  poliitikat ajav riik, ajutiselt või näeme selles vastupandamatut võimalust. Ja selline positsioon on igati mõistlik, tunnustus meie usalduskrediidi olemasolust ja pigem möönmine, et seda on võimalik kasutada, kui me seda vajame.

Loodetavasti ei loo OECD pealiku väljaütlemise ühekülgne tõlgendus maast (tegelikkusest) lahtitõusmist meie PoliitInimesekestes. Tahe on tähtis, lausa ülitähtis. Tahe on see, mis paneb asjad liikuma. Kuid ei saa pidada mõistlikuks salata maha oma tahe, asendada see mingi hädaliste tahtega, tahtega olla teistsugune st. …  võlglane. Mnjah, ma saan aru, et kui meie pealikud lähevad Europealinna nõu pidama ja kõik räägivad, et neil on probleem, suur probleem – ei suuda hästi võlgu teenindada, siis tunned ennast sellises klubis „orvukesena”. Ehk nagu mõned massimeedikud on märkinud, meil on vaja võlakirju selleks, et meid märgataks. Ma ei saa nüüd aru, kas mõne majandusmassimeediku jaoks on võlgu olemine mingi PR trikk? Ei tea, kas siin on ikka jalad maaküljes veel kinni või hõljutakse juba kõrgustes. Hõrehapniku kõrgustes? Muide kõrgustesse tõustes võib hakata kummitama ka hapnikunappus ja see on juba väga ähvardav olukord. M. Roach raamatus „Reisisiht Marss” kirjeldab hõreda õhu ja „kasulikku teadvusel püsimise aega”, kus ca paar minutit peale hapnikumaskita viibimist kõrgusel, kus kasuliku teadvuse aega on 2-5 min anti neile viis ülesannet, millest ühe sisuks oli see, et tuli lahutada oma sünniaastast 20. „Mu enesetunne oli hea, aga mäletan, kuidas ma täielikus segaduses selle üle pead murdsin. Jätsin selle vahele”. Hõredas õhus tekkib inimesel lihtsalt hapnikupuudus, mida piiravad kasuliku teadvusel püsimise aeg ja tohutult aeglustunud mõtlemis- ja otsustusvõime.

 Kas selline hõreõhk võib olla ka kõrgetes kabinettides? Kas ei tule tuttav ette? Kui seda eelnevat lugeda, siis saab küll täie selgusega aru, miks ei suudeta projektide esitamisel kõige elementaarsemaid rehkendusi teha. Lihtsalt hapnikuvaegusest jäetakse rehkendus … vahele. Aga kahju!

Teooria, vandenõuteooria

Ja üks vandenõu jutt ka. Mis arutelu see olgu, kui mingitki, kasvõi pisitillukest, vandenõuteooriat ei ole taustal kumamas. Kasvõi arutelu ilmestamiseks. Et vandenõuteooria oleks muljekam, tuleb viidata autoriteetidele. Ehhee, kui see oleks vaid minu jutt, siis see liigitub vaid muinasjutuks. Võib-olla kuulujutuks, kuid kui välismaised autoriteedid välismaalt platsi tuua, on asjal kohe teine jume. Selline tõepärasepoolne jume? Mina viitan J. Perkins „Majandusmõrvari pihtimusele” .  Olen sellele raamatule kord ennegi tähelepanu pööranud. Pole just minu maitse järgi kirjutatud ning sündmuste konstruktsioon on uskumatu, kuid üks mõttepojukene on selles siiski võimas ja sügav. Nii sügav, et iga kord kui ma kuulen kedagi vägevaid (kasulikke, megakasulikke) laenuprojekte kiitmas, siis tuleb see majandusmõrvari motiiv mulle meelde.  Kõigepealt terminist majandusmõrvar, see on ökonomist, kes esitab tasuvusuuringu, kagu oleks mingi projekt väga kasulik, kuid tegelikult on laenulõks. Jutu sisu on umbes selline, et majandusmõrvari tööl on kaks põhieesmärki: esiteks peab ta põhjendama tohutu rahvusvahelisi laene, mis suunavad raha mahukate projekteerimis- ja ehitusobjektide kaudu tagasi laenu andjale ehk tema firmadesse, teiseks peab ta viima pankrotti laenu saanud riigi, nii et see oleks igavesti laenuandja lõa otsas ja oleks lihtsaks sihtmärgiks, kui laenuandjal on vaja „teeneid”. Näiteks  pakutakse riigile võimalust saada tänapäevane elektrivõrk/sadam/raudtee ning majandusmõrvar peaks näitama, et säärane võrgustik toob kaasa piisavalt majanduskasvu, mis seda laenu õigustaks … aga ei õigusta, nagu hiljem selgub.  Majandusmõrvari ülesandeks oligi veenda arengumaid võtma tohutuid laene infrastruktuuride rajamiseks – laene, mis olid palju suuremad, kui tegelikult vaja – ja kindlustada, et ülesehitust puudutavad projektid läheksid „õigetele”  firmadele. Kui riikidel olid meeletud laenud kaelas, võis nende riikide majandust … „kontrollida” .

Et teile ei tunduks maailm nii tiine olemast vandenõuline üks teine pihtimus ka, - Lefevre  „Aktsiamänguri pihtimus” (Perioodika 2000)

Lk 26. „Turu peale pahandamine ei vii kuhugi.”

Lk 46 „Ma ei oska teile öelda, kuidas on võimalik, et mul läks nii palju aastaid selle äraõppimiseks, et minu ülesanne polnud mitte teha arglikke ennustusi selle kohta, millised võiksid olla järgmised paar noteeringut, vaid aimata ette, mis hakkab suuremas plaanis juhtuma.”

Lk 58 „”Hoia oma klienti ja sa saad rikkaks” on vana ja äraproovitud kõnekäänd …”

Lk 64 „Õpetamaks teile seda, mida ei tohi teha, on kogu varanduse kaotamine parim vahend. Ja kui te teate, mida mitte teha selleks, et mitte raha kaotada, hakkate mõistma ka seda, mida tuleks teha selleks et raha võita. Kas saite aru? Selge, te hakkate juba mõistma”

Lk 65 „Pole diagnoosi, pole ka prognoosi. Pole prognoosi, ei ole ka kasumit.”

Lk 104 „Kui inimene vigu ei teeks, võiks ta kuu ajaga kogu maailma omandada. Aga kui ta oma vigadest ei õpi, ei saa tal kunagi mitte midagi olema.”

 

Vaat see jutt tundub hoopis loogilisem ja enamus maailmast nii ka toimib, kuid laenulõksu püüdjaid ei maksa ka ära unustada. See ongi nende äri. Nii, et enne kui mingit projekti kiitma hakkame, vaadakem, kas nurga taga ei valitse, majandusmõrvar.

Heroiinisõltuvuse „kasulikkusest”?

Võib-olla olen ma liiga emotsionaalne, kuid see jutt, et me peame kasu lõikama EL rahatrükist ei anna mulle rahu. Kui niimoodi võtta, siis saavad heroiinisõltlased tasuta metadooni. No asendusaineks. Teatavasti on heroiin kallivõitu kraam ja ilmselt pole ka metadoon odav. Siit ka loogiline jada, kas selleks, et tasuta metadooni saada, a`la kasu lõigata, peaksime me kõigepealt heroiinisõltlaseks hakkama? Prr, väga hirmus mõttepojuke. Sama ka laenudega. Muide Tallinn-Tartu maantee ehitusel võib isegi jumet olla, kuid see ei saa olla eraldiseisev üritus, sellisel juhul on see mõttetus. Mõte tekkib vaid siis , kui see on üks süsteemi osa ehk Eesti arengumootorist. Selliseks arengumootoriks  võiks olla: ülihea infrastruktuur (kõige laiemas mõttes) + ülihea haridus (koos haritusega) + loovus/paindlikkus. Loovus ja haritus, kindlaim tee ettevõtlikule ja hoolivale ühiskonnale. Ilma selle "kolmainsuseta" jääb maantee vaid mõttetuks betooniribaks. Muide võlakiri on lihtsalt tehniline lahend ja kiri teie võla kohta. See ei ole lisaraha, see on raha, mis tuleb tagasi maksta. Samuti ei kao kuhugi EL eelarve tasakaalu nõuded. EL ja rahaliit on huvitatud sellest, et ei tekkiks enam hädalisi, kelle võlgu tuleks järele aidata, et ei tekkiks sõltlasi.

Muide lihtsa füüsika põhireegli järgi „joostes küsitava laenukausu” järgi, jääb meil mingi teine kasu saamata. Pikaajaline kasu.


Lõpetuse alguseks: Võlapeetuse „mure" kohta võin vaid korrata Mark Twaini:  „Ma olen vana mees ja mul on olnud palju muresid, kuid enamikku neist muredest pole kunagi olemas olnud.”
Seega võtta laenu või mitte?  Paradoksaalsel moel on siin kõigil õigus. Peaaegu nagu kvantfüüsika, on võimalikud mitmed õiged lahendused. Tõesti on primitiivne võlgu mitte võtta, kui sul on hea plaan ja distsipliin ning tegevuste lõpetatus. Sama primitiivne on võtta võlgu vaid seepärast, et olla võlgnike klubis.  Milline on meie riigi Suur Plaan ?
PS. Tundub, et laenu(võtmise) hullus kogub progresseeruvalt tuure, nüüd on juba käidud välja ideeke võtta laenu, et see laenatud raha kinkida aktsiatena rahvale, et need kohendaksid oma pensionisambaid. Mnjah? Võtta laenu, mida peab protsentidega tagasi maksma selleks, et laenatud raha kinkida Inimesekestele (kes siiani pole osanud börsimänge). Ehk siis laenatud rahaga börsile minna?  No see ei saa mitte mingist otsast kasu tuua. Järgmine palun ...  Jään huviga ootama. Seda huviga, ei ütle ma üldse sarkastiliselt, sest igas, ka kõige pöörasemas ja teostamatus idees võib olla koosmõjus mingi teise ideega mõtteke sees.


Targutusi:

F.R. Kreutzwald. „Kilplased” Varrak 2004

Lk 148 „Aga sellest kõigest võib selgesti näha ja õppida, kui hädaohtlik asi alpus ja rumalus on; ja kui hõlpsalt üks, kes ehk aga kord nalja pärast selle tembu endale oli võtnud, seeläbi viimaks kilplaseks läheb, ja ennast mitte teisiti temaga ei määri, kui oleks ta rooja oma kätte võtnud.”

Eesti rahva ennemuistsed jutud F. R. Kreutzwald. Eesti riiklik kirjastus 1953 „Paristaja-poeg”

 Pikker Paristaja-pojale „Inimeste kergemeel eksib sagedasti taevalikku tarkuse vastu. Seepärast täna õnne, pojuke, et mul jälle võimalik on neid viletsuse jälgi kustutada, mis sinu rumalus rahvale sünnitas.”

Terroristid Maj Sjöwall, Per Wahlöö Talinn Olion 1992

Lk 196 „Kui keegi oleks talt küsinud, mida ta peab töös kõige tähtsamaks, oleks ta tõenäoliselt vastanud, et süstemaatilisust, tervet mõistust ja kohusetundlikkust, just eespool nimetatud järjekorras.”

Tim Harford „Kohanemine”. Kirjastus Hermes 2012

Lk134 „Tundub, et probleem on selles, et valitsusel meeldib toetada kaotajaid. Piisab kui meenutada kõiki neid suurpanku ja autotööstureid. Paistab, et valitsuse toetuse saamisel on eelisjärjekorras ettevõtted, kes on väga suured ja äris äärmiselt ebaõnnestunud. Sel viisil taastoodetakse ebaõnnestumist. Võib-olla seetõttu ongi enamik selliseid projekte äpardunud.”

No comments:

Post a Comment