Saturday, January 24, 2015

Poliitilise looma söötmine. Vol 5/5 Malle erosioon


 

Poliitikaturg

Mnjah, ka see turg on muutunud. Enne olid konnad, teate küll, need erakonnad eredavärvilised, väljendades mingi kindla seltskonna visioone ja vaateid. Millalgi tekkis osale Poliitinimesekestest mõttepojuke, et peaks suureks kasvama. No mitte niivõrd meie esivanemate mõttekesest tõukuvalt, et saame suureks vaimult, vaid puht majandusliku mahukaubanduse vaatevinklist. Mastaabiefektilt. Mõeldud, tehtud! Hakati liikmeskonda kasvatama, seejärel hakati erakonda meelitama ning seejärel võtma: võeti algul valitult, seejärel vajalikult ja lõpuks valimatult. Suurus loeb: elevandi väike „essuhunnik” on alati suurem, kui hiire suur „essuhunnik”. Kuid igaühele on oma koht looduses ette nähtud. Kui on ette nähtud. Suurel turul on oma seadused, väikesel turul on oma seadused, seda ka poliitikaturul. Suures mängus  ei ole väga kitsas spetsiailiseerumine enam võimalik. Suurus tähendab majanduses näiteks seda, et spetsialiseerunud rauapoodide/kübarakaupluste/pagaritöökodade asemele tekkisid universaalkauplused, lausa hypermarketid. Täpselt nagu meie ülipoed, kõike on kõigile, kuid mitte midagi konkreetset. Ühesõnaga polte on, mutreid on, kuid teie naelapoe naelu enam ei ole. Nimi on samaks jäänud – „Rauapood”. Värvinäitel on asi veel hullem. Segasin kunagi hädapärast kokku kollast ja punast värvi, sinist ka, ega rohelinegi puudunud ja sain teate mis värvi? Ei arvanud ära, ärge mõelge nii rikutult. Võiks poliitkorrektselt öelda, et sain … määrdunud värvi.

Butiigipartei või universiumpartei?

Mnjah, nii see on ka poliiturul, kui kasumit (hääli) tahad saada, siis pead olema universaalne või leidma oma nišši. Majanduses võid küll olla edukas niššiettevõtja, näiteks pakkuda kvaliteetveini, juustu, mereande jne, kuid poliitikas „butiiki” pidada? „Butiigipartei?” Õige, see on kallis lõbu. Seepärast moodustuvadki universaalühendused, seejärel globaalühendused, seejärel läheb kõik nii pann „määrdunud” värvi, et need, kes tahavad kärtskollast seina enam vastu ei pea ja … globaalühenduse jalgealuse ära õõnestavad. Turg kontsentreerub, kuni … on liialt kontsentreerunud, siis läheb protsess jälle uuele ringile. Täpselt nagu majanduses, firmad arenevad, suurenevad, koonduvad, muutuvad monopolideks ja … Ja muutuvad liialt enesekindlaks, jäävad laisaks, misjärel nad ära lagunevad. Selline see eluring juba on, nii majanduses, impeeriumides, monopolides, kui ka parteide arengus. Meenub ühe kuulsa suusatreeneri ütlus, mis võiks olla selline, et elu on pidevas arengus, praegu on taandarengu faas. Positiivselt mõeldes, kui meil oleks poliitturul taandarengu faas, siis oleks see hea, sest seejärel tuleb edasiareng. … mida ka kõrvalolevalt pildilt hoomata on. Uusi parteisid tuleb lausa robinal.

Positiimootoritest … jälle

 Elu on võimalik elada kahte moodi, näiteks niimoodi, et pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad. See on selline negativistlik lähenemine. Minul, kes ma üldjuhul kuulan, on tõesti piinlik kuulata, kuidas PoliitInimesekesed hüüavad valju häälega, kui rumalad ja halvad kõik teised PoliitInimesekesed on. Selline mulje on jäänud, et loodetakse sooritada mingit kübaratrikki, nii hunnitut, et enda poliitküündimatus jääb selle taustal märkamatuks. Võimalik?  Või pannakse nii paksult sedasamust, et kõik enesega seonduv tundub lausa normaalne, … peaaegu talutav. Sellisel juhul tulekski väärtusskaalasid muuta nii, et valitavate mõõtskaalal oleks valida lollikese, lollaka ja lollakaima vahel. Nukker väljavaade? Õnneks niimoodi ei ole, kuid vahel on ka PoliitInimesekesed ilmselt segaduses: midagi on vaja teha, kuid mida? Siis on kerge tekkima mõtteke, et teeme lollust. Muidugi töötab osade Inimesekeste mootor, nagu tõdesime, negatiivkütusel, et kui pole kellegi kohta „essu” sõna terve päeva jooksul öelnud, siis on päev hukka läinud. Täitsa hukka. See on masendav maailm. Prrr, masendav. Teine võimalus on selline, et üks auväärt Inimesekene, isegi kui ta on Poliitinimesekene pöördub teiste auväärt Inimesekeste poole. Nagu  Kindral Paulus pöördus Stalingradi katlast feldmarssal Mansteini poole e. viisakas käitumisstandard ja sellest kinnipidamine igas olukorras. „ Mu armas feldmarssal, „kirjutas Paulus, „kui ma tohin, siis ma kõigepealt vabandan paberi kvaliteedi ja selle pärast, et kiri on kirjutatud käsitsi …” (Chris Bellamy „Absoluutne sõda” Varrak Tallinn 2012. Lk 534). Mnjah, see pole mitte lastetuba vaid terve kvartalitäis viisakust.

Narritamisest, narridest ja narratiividest

Tihi räägitakse, et me vajame oma teed, isegi eesmärki. Võõrsõnu valdavad Inimesekesed räägivad lausa uue narratiivi vajadusest, kuid, miks ei võiks olla üheks eesmärgiks (üllaks?), muuta poliitkäitumist. Kui nüüd keegi väidab, et kogu maailma poliitikas käibki asi niimoodi, et tümitatakse üksteist ja esitatakse ilgeid süüdistusi, siis miks ei võiks meie teha omamoodi, uutmoodi. Ütlete, et vaid narrid usuvad selle võimalikkust? Aga olgugi see siis narride narratiiv. Maailmas on hulka uskumatumaid ja esmapilgul narrusena tunduvaid toimetamisi tõeks saanud. Just siin võiksime me teha natukene omamoodi, võiks elu läbida positiivmootoritel. PoliitInimesekestelt ootaks, et nad näitaks meile kõigile, mille poolest just nemad on … paremad, aktiivsemad, krapsakamad, kui teised PoliitInimesekesed. Ega Inimesekene-Valija pole lollike, isegi mitte lollakas, tema saab ajapikku kõigest aru ja … teeb omad järeldused. Muide, Inimesekene on kannatlik, kuid resoluutne: kuulab, vaatab ja sülitab …, kui vaja. Inimesekene saab väga hästi aru, kui PoliitInimesekesed mängivad nn „oma mänge”.

Töö ja mäng: kuus korda loe ja siis …

Muide tühja neist mängudest, me kõik vajame oma ellu mängulist komponenti, kuid oma tööd tuleb teha südamega. No ütleme, et peaga ka. Kuid siin ongi üks järjekordne küsimus: kas need keda me valime teevad seda õiget tööd, milleks nad on kutsutud ja seatud või ainult mängivad? Kurbloolisus oleks, kui Inimesekene, keda me valime (ekslikult, sest ka valija on Inimesekene, seega ekslik) ei valda seaduste loogikat ja mehhaanikat. No sellisel juhul ei oska ta ka sellel teemal kaasa rääkida. Ta võib vaid kaasa … lohiseda. Parteiree peal mõnusalt  külitada järgmiste valimisteni. Vaadates mõnegi seadusandja silmavaadet ja ilmavaadet, pole ma päris veendunud, et nad valdavad seaduste lugemise kunsti, rääkimata nende analüüsimise ja mõjude tunnetamise kunsti. Igatahes mina oma piiratuses loen seadust kordi ja kordi, et nendest sotti saada. Esimene kord loen üldmulje saamiseks, teisel korral juba tähelepanelikumalt, kolmandal korral hakkan alla joonima, neljandal korral püüan leida seoseid erinevate regulatsioonide vahel, siis konsulteerin seda valdkonda hästi tundvate Inimestega, ja kuuendal korral kujutan ette, et tean sellest seadusest juba midagigi. Muidugi on see ettekujutus ekslik, sest maailm on pidevas liikumises, mis tähendab, et kõike tuleb ikka uuesti ja uuesti üle korrata. Küsite, miks ma seda seaduse lugemist nii keerulisel moel teen? Aga vaadake, mina ei saa oma kliendile öelda, et ma arvan või et ma ei tea. Mina pean oma kliendile andma ammendava vastuse. Hei, PoliitInimesekene, kas ka Sina suhtud oma klienti (oi, vabandust, valijasse) samamoodi? Nii, et kõik Poliit-Inimesekesed, kes te olete ju minust tunduvalt targemad, sest olete valmis saama seadusandjaks, kontrollige palun, kas te olete ikka valmis selliseks tüütuks, ränkraskeks katsumuseks. Kes on valmis, palju õnne teile kõigile! Ja muidugi edu ka!

 

Identifitseerimine

Kas teie teate kõiki seadusandjaid? Riigikogulasi? Äkki teate pooli? Või 50-60? Või nii nagu enamus kümmekonda enimeksponeeritud seadusandjat? Miks see küll niimoodi on, et need, kes iga nelja aasta tagant naba paigast ära pingutavad, sooled keerdu ajavad, suu vahtu jahvatavad ja krapsakalt poeustel teid tervitavad järsku … kuhtuvad peale valituks osutumist. Kas jaks sai otsa?  Nagu talveunne oleksid laskunud … eee … tegelikult veelgi hullem, norisevad ühtejärgi magada nagu pensionil Lumivalgeke. Ei ärka, ega ärka ja ühegi printsi suudlusele ka juba ammu ei reageeri. Toome veel ühe võrdluse. Kas te teate missivõistlust, kuhu kõik innukalt kandideerivad, kuid võistluse ajal, no sel ajal kui päris võistlus käib ehk võisteldakse,  on vait ja … kardina taga? Ei tea? Mina ka ei tea, kuid seadusandjate mõningast osast jääb just selline mulje. Või on nad nii pann tagasihoidlikud? Mnjah, huvitav … Huvitav, miks Inimesekesed üldse lähevad Riigikokku, kui neid seal näha ega kuulda ei ole? Päriselus ei lähe ju Inimesekene laulukoori, kui ta laulda ei taha. Seisab kogu kontserditsükli koorikaaslaste seas, kuid suud lahti ei tee. Pole ju loogiline? Kas vaiki olemine tuleneb oskamatusest, pahatahtlikkusest või lihtsalt kiusu pärast? Sellepärast ka kordame küsimust, miks nad lähevad Riigikokku? Kui tänavaküsitlus näitab, et Inimesekesed tunnevad nägu- ja nimepidi (nimepidi küll vähem, sest tavaline on see, et öeldakse: „Noh see, teate küll, see …ee...”) umbes kümmet-viitteist rahvaesindajat. Harilikult vastatakse sellele, et neid, keda keegi ei tunne, need on meil sellised … vaiksed asjatundjad, kes töötavad komisjonides ja eelnõudega ja valijatega ja üldse …, on väga töökad. Huvitav, rahvaesindajad, keda rahvas ei tunne? Nagu mingi salaselts kohe.

Mallest Pilleks

Vaatasin ükspäev jälle „viisurit” ja … No rohkem, kui keskmiselt Pilvepiiri tegemistest huvitunud Inimesekesena on minulgi juba üpris raske identifitseerida, kes millises erakonnas parajasti paikneb. Vaatad Inimesekesele peale ja seljaaju ütle, et see on Kahevahel erakonna liige, kuid ei ole enam, nüüd on ta   … täitsa uus Inimesekene, ta on Muutusteerakonna esindaja  Siinkohal tuleb meelde üks vana sõber, kes ükskord külla tulles, oli hakanud oma kaasat, Mallet, nimetama Pilleks. Mnjah? Ütleme, et olukord oli segadusttekitav. Kas tal on kaasa õige nimi meelest läinud, selline suurpatu maiguline värk või on naist vahetanud. Mine sa tea, kuigi naisevahetuse stress välja ei paistnud. Kuid palju siis Inimesekese tõelisest loomusest ikka välja paistab? Sõbra, va naljahamba, selgitus oli lihtne: „Vaata, ma olen sellises eas, et kõik mu sõbrad juba vahetavad naisi, mõni juba teist/kolmandat ringi. No tahtsin ka moodne olla, kuid naist vahetada selle tühja asja pärast ei viitsinud. Liiga palju jama ja armsakene teine ka, mis tast siis vahetada. Otsustasin siis, et ei vaheta naist, vaid naise nime, hakkan teda kutsuma Pilleks.” Haa-ha! Niimoodi saigi Mallest Pille. Nojah, mis selle loo moraal on – nime võib muuta, kuid Inimesekene jääb ikka sellekssamaks Inimeseks. Vähemalt sõbra kaasaga oli niimoodi. Taasiseseisvuse algaastatel lõi sellised erakonda vahetajad Kuningriiklaste erakonna poolt suure pühalikkusega „Rändrüütliteks”. No vähemalt nalja sai ja ilmselt tõrjus nii mõnegi ülehüppaja selline väline tähelepanu tagasi oma kodupartei raamidesse või … viis hoopis poliitikast välja. Ja ega tänapäeval PoliitInimesekeste käitumisel ka enam vahet ei tee, Inimesekene on ju sama. Ühesõnaga oli Muutusteerakonna esindaja silmavaade selline, mis oleks võinud olla omane pigem oponendile ja oponendi silmavaade oli täiesti selgelt omane Muutusteerakonnale.

Erosioonist korrosioonini

Ja ega midagi imestada polegi, läbi aastakümnete on toimunud Kahevahel erakonnas (liikmete) erosioon (ehhee, lausa kaadrite sepikoda, kui klassikuid tsiteerida) , mis teiste erakondade jaoks on olnud (liikmete) emissioon. Kokkuvõttes on toimunud (usaldusväärsuse) inflatsioon ja tulemuste korrosioon. Arvatavasti olete isegi ennast tabamas vahel mõttelt, et: „Oo, oot, mis erakonnast see Inimesekene nüüd ongi?”. Nagu ütlesin, et isegi keskmisest tähelepanelikumal poliitikahuvilisel läheb vahel järg käest ära. Aga see ei ole sobilik, et kõrgeim võim oma volitatuid ära ei tunne. Üldse kohe ei sobi. Võib-olla võiks Poliit-Inimesekesed selguse mõttes kanda erakonna logoga ürpi või vähemalt nokatsitki? Et oleks kohe kaugelt ära tunda. Ja Riigikogu liikme nokatsil võiks olla kuldne lint (Või oleks kuldne loorberipärjakene sündsam? Nagu admiral?) ja nimi, et kõik Inimesekesed näeksid ja ära tunneksid: „Sealt tuleb seadusandja, Poliit-Inimesekene, see Inimesekene, kellele mina, täitsa tavaline Inimesekene, volitasin enese sünnijärgsed õigused.” Siis ei tuleks enam ette neid piinlikke momente, kui Inimesekeselt tänaval küsitakse, kas te teate … ja tema vastab, et … eee. Siis teaksid Inimesekesed tänavalt mitte esimest viitteist jutuvestjat, vaid ka seda kõige viimast, saja esimest nimelt. Ja ega seda ka ei maksa häbeneda, et ajapikku nägijaks on saadud ja erakonda on vahetatud. Selle jaoks võiks olla mütsikese küljes endise erakonna värvides lint. Noh umbes niimoodi, nagu armees on haavatasaamise lint. Kui ikka Inimesekene on erakonda vahetanud, eks ta siis ilmselt on ka haavata saanud, kuid … on kogemuse võrra rikkam. Seda kogemust ja rikkust tuleb ka välja näidata, et see mitte ajalootolmuga ei kattuks.

Järgneb …
Targutusi:
S. Johnson „Kust tulevad head ideed. Innovatsioon läbi aegade.” Äripäev 2013
Lk 155 „ Viga juhatab tihti rajale, mis viib inimese tema mugavatest eeldustest kaugele-kaugele.” „Õiged oletused hoiavad inimesi paigal. Eksimine sunnib inimest avastustele.”
J. C. Maxwell „21 vääramatut juhtimise seadust”  Thomas Nelson, Inc
Lk 77 „Kuid tavapärasele mõtlemisele vastupidiselt usun mina, et juhtimise põhituum ei seisne selles, kui kaugele jõuame meie, vaid kui kaugele aitame jõuda teistel. See aga saavutatakse teisi teenides ja väärtustades nende elu. … Kui oled juht, siis usu mind, sul on inimestele, keda juhid kas positiivne või negatiivne mõju. … Sageli ei saa vähendajad ise arugi, et nad teistelt midagi vähemaks võtavad. Ütleksin, et 90 protsenti vähendajaist teevad seda tahtmatult. Nad ei saa aru, et neil on teistele negatiivne mõju. Ja kui juht on vähendaja ega muuda oma viise, on see ainult aja küsimus, mil ta mõju muutub vähendajast jagajaks ehk killustajaks.
Erinevalt vähendajatest teeb 90 protsenti neist, kes teisi väärtustavad, seda ettekavatsetult. Miks ma seda ütlen? Sest inimene on loomult omakasupüüdlik. Mina olen omakasupüüdlik. Selleks et olla liitja, peab iga päev lahkuma oma mugavustsoonist ja mõtlema, kuidas teisi väärtustada. Kuid selleks et olla juht, keda tahetakse järgida, tuleb mul seda teha. Tee seda piisavalt kaua, ja sa mitte üksnes ei lisa kasu, vaid hakkad seda kordistama.”
Lk 142 „ „ Inimesed ei hooli sellest, palju sa tead, enne kui nad teavad, palju sa hoolid.””           
A.    Mayo „Ettevõtte inimväärtus „ Kirjastus Pegasus 2004
Lk 1. „”Teooria X” eeldab, et inimesed on töövahendid – inimressursid – ja et juhtimine seisneb tööülesannetega tõhusas toimetulemises, kusjuures töösooritusele läheneti „piitsa ja prääniku” – meetodil. Teiselt poolt väitis McGregor, võib lähtuda seisukohast, et inimesed otsivad tegelikult väljakutset ja huvipakkuvat tegevust ning et juhtimise ülesanne on pühendumist maksimeerida ning ideed ja võimed valla päästa. Sellele pani ta nimeks „teooria Y”.
Lk 3 „Organisatsioonid, mis näevad oma töötajaid üksnes ressursside ja kuludena, on eelmisesse aastatuhandesse maha jäänud.”

No comments:

Post a Comment