Thursday, January 22, 2015

Poliitilise looma söötmine. Vol 5/4 Abivahendid


 

 


Nagu hoomate valimisvõitlusse astumise põhjuseks võib olla „mis iganes”, kuid harilikult on see rüütatud head tegemise toogasse. See võib olla kas eelnevalt mainitud kellegi/millegi rahastamise mudel, raha ise või … Oot, oot hiljuti lugesin, et (… Varrak, 2014 Lk 85) „ … tähtsaimad ideed olid tõeliselt suurejoonelised. Neile meeldisid linnad, tööstus, proletariaat ja riiklik planeerimine. Nad uskusid, et kogemusi saab jõuga kehtestada. Nad kiitsid korda ja kontrolli. Nende prioriteet oli pakkuda enda arvates tsivilisatsiooni põhivajadusi: töö, tervishoid, sotsiaalne kindlustatus, toit, peavari ja haridus. Nad olid arvamusel, et teavad kõike paremini kui rahvas, kelle hüvanguks nad tegutsesid. Lõpuks – ja see lõpp pidi … meelest lähedal olema – pidi rahvas nende tarkust mõistma ja tunnistama”. Olen paigutanud teksti punktiirid, sest kuigi see tekst on konkreetsete olude kohta, on see minu meelest üpriski üldistav. Selleks et osata otsustada kõikvõimalike lubaduste vahel tähtis nendesse mitte ära eksida nagu põlismetsa, … kus liiga palju puid. Vajame kompassi, abivahendit.

 

Lellega luurele

Kui me ei oska midagi otsustada või sattume uude olukorda, püüame leida midagi sarnast olukordadest või tegevustest, mis on meile tuttavad või vähemalt tuttavalikud. No enamus Inimesekesi teeb oma valikud nii-kui-nii selle järgi, kas talle „tüübe” meeldib või ei meeldi. Seega võiks enese jaoks olukorra lihtsaks teha ja küsida eneselt „sõnaselgelt ja täie vastutustundega”, et: „ Kellega te luurele läheksite?”. Kas viriseva solvunud tüübiga. Ärapeetud koorijuhiga? Sellise sarisolvunuga? Või toimeka tüübiga? Võite küsida, et .”Miks me peaksime luurele minema?”. Ega ei peagi, see mõte turgatas mul üht vana anekdooti meenutades. Lugu järgmine, et partei koosolekul, võetakse vastu noorliikmeid. No teate küll, sellist sündmust püütakse meeldejäävaks muuta mõnede prominentsete Inimesekeste kohaloleku garanteerimisega. Nii ka seekord, kohal oli elupõline vabadusvõitleja, kes olevat teinud kunagi midagi … aga mida seda enam ei mäleta ja näinud … Teda Ennast. Vist saunas. Kõik läks nagu õlitatult, kuni ürituse moderaatoril tuli koosolekut elavdav mõte ja küsis külaliselt, et kas ta uusliikmega luurele läheks. Vana  jäi mõtlikuks ja ütles pahuralt, isegi veidi häiritult, et ei läheks. Põmm, sensatsioon, saal elavnes, noorliige suri (parteiliselt). Kui ühe üritaja kohta küsitud ,tuli ka teiste kohta küsida, et kas … ? Vana ei olnud kellegagi nõus luurele minema, muutus vaid iga uue küsimuse puhul murelkumaks. No nii, koosolek läks lörri, tuju porri ja viimasena lahkus austatav külaline, kes porises omaette: „No, kus ikka küsisid, kellega ma luurele läheks? No miks pann, ma ülepea peaksin  luurele minema?”. Vaat niimoodi, küsige oma küsimusi õigesti ja teile vastatakse. Vist.

Liigitus ja liigirohkus

Abivahendiks võiks olla ka PoliitInimesekeste liigitamine. Olen seda varianti ise proovinud. Selle tegevuse juures on selline vahva värk, et võidate nagunii, kui see valimisotsust ei kergendagi, siis lõbu pakub laialt. Ja mida meil siis vaja on, kui mitte rõõmsameelsust? Rõõmsameelsus ja optimistlik meelelaad on see, mis viib elu edasi. Kirjutasin enne eelmisi valimisi „Bürokraat, võim ja Vanaemas”, millised PoliitInimesekeste liigid mulle silma olid jäänud on ( Ilmavaade ja Silmavaade, Väsimatud ja Väsinud, „Head” Inimesekesed, Üks plaat, Kuldsuu, Pisaranõristaja, Õhuke riik, Gigandid ja Põlvlased, Noored (uued?). Ega mul eriti seda liigitamist ja abivahendeid vaja olegi, olen nii kaua poliitlombi veeres kõhutanud, et tean juba peaaegu igat kala sulpsu järgi, kuid olukorras, kus liikmeid pistetakse kogu aeg ringi, ei tohi valvsust kaotada. No ja muidugi on see ajugümnastikale hea. Hoiab heas vormis „und” tervise juures.

Uus liik: solvujad ja sarisolvujad

Teadagi majanduses turud ei püsi paigal, seal toimub pidev liikumine. Mõnele küll meeldiks seisev turg, kuid aeg, see ei peatu. Ka PoliitInimesekesed on arengus. On tekkinud uusi liike ja liigikesi, mõni vana on mugandunud või värvi vahetanud. Kuid tekkinud on ka täiesti uus elujõuline liik: solvujad. Kui veel mõni aeg tagasi kaubitseti häbiga, siis nüüd on trendiks muutunud solvumine. Häbiga kauplemine on jäänud rohkem lihtsama rahva pärusmaaks, kus „viisuris” räägitakse õhinaga välja asju, mida isegi pimedas kodukeldris sosinal ei julgeks kuuldavale tuua. Milleks? Vaid paari minuti „kuulsuse” eest? Nojah. Nii, lähme edasi. Solvumine, kui kaup? Oeh, nagu lasteaed. Lasteaed, küll, kuid „solvumusheide” poliitmatil on toonud täiesti selge tulemuse – vastase … eee … või oli see liitlase kahimise. Seda edu märgati. Nüüd proovivad paljud sellise sügavsolvuja poosi sisse võtta. Tekkimas on lausa sarisolvujad. Palju õnne neile … või sooviks neile lihtsalt paranemist raskemeelsusest. Muidugi solvata ei tohi ja matslus meie poliitmaastikul tuleb välja juurida, kuid sarisolvumus on lihtsalt poos. Väga halb poos. Pealegi pole tõepärane. Mulle tundub, et see on natukene allavööd löök. Veits räpane nagu … solvaminegi.   Seega solvujat  ma ei valiks, see on kas ebastabiilse närvisüsteemiga tegelane või morn keelduja tüüp, ühesõnaga negativist, kellest pole arendajat. Kogu energia läheb vaid virisemisele ja enesehaletsemisele. Selline teguviis on kergema vastupanu teed minek, kuid ei loo ühiskonna jaoks mitte mingit uut väärtust. Reeglina. Nagu öeldakse, sellisega ma luurele ei läheks. Mõtlete, et mis sellest luurele minekust? Jälle? Õige! Kuid meie ja teie ei lähe mitte luurele, kus võib varjuda, maastikuga ühte sulada ja … vait olla. Me läheme ju pöörasesse avastusekspeditsioonile  parema dr Riigi eest. Siinkohal on väga tähtis, kas tegemist on asiste, usaldusväärsete  kaaslastega või saadavad nad sulle seljatagant kuuli selga. Ise  järgmises lahingus, vabandust valimistsüklis, seletades, et tegemist oli halastuslasuga. Seega peame valima väga hoolikalt. Äärmiselt hoolikalt.

Jälle luurele …

Ning ikka see põletav küsimus: „Keda valida? Kuidas valida?” Seda ei saa ma teie jaoks valmis nämmutada, kuid  igaüks ise peab enese jaoks välja mõtlema, kellega ta oleks valmis … luurele minema. Kui te muudmoodi ei oska valida, siis kasutage välistusmeetodit. Nagu eespool selgus oleme oma välistusprotsessis juba mitu sammukest edasi astunud. No ma ei tea, kuidas teie, kuid  mina isiklikult virisejaid, ”ärapeetuid”,  happunägusid, sarimatse ja sarisolvujaid ei vali (kindlas kõneviisis). Neist ei ole tolku, oskavad vaid targutada ja seletada, miks midagi teha ei saa või kui rumalad kõik teised on. Ikkagi viib igat ideed ja asja edasi energia. Kui trehvate noort (või vähemalt nooruslikku), teotahtest pulbitsevat ja teile ideepaketilt lähedast kandidaati, siis teda valgegi. Energia loeb!

Energia ja tahe

Mina isiklikult ei usaldaks neid Inimesekesi, kes kogu aeg virisevad, et kõik on halvasti, valest ja üldse … Sellisest mõttelaadist ei saa mitte midagi head tulla, need on nagu Inimeseksesed, kelle jaoks on kogu aeg öö. Ehhee, tulge lihtsalt õigel ajal hommikul, varavalges ülesse ja te näete, et päev eksisteerib. Pikk päev. Enamgi veel, mina kuulun selliste Inimesekeste seltsi, kes arvad, et põhiolemuselt on asjad hästi. Kuid kunagi ei tohi saavutatule pidama jääda, see on tagasiminek. Nii, et mulle meeldiks dr Riiki tuunida efektiivsemaks, tunduvalt efektiivsemaks.

Mõni pigistab pisarat, et me oleme väikesed ja meil ei ole ressursse, kuid … Maailma ajalooliselt ja füüsikateaduse  seisukohalt on meil mõlemat. Kas teate, et kui Inimesekene täitsa lahti lammutada, siis on temasse seotud niisama palju energiat, mida jagub paarikümne keskmise termotuumapommi valmistamiseks. No nii ja korrutage see rahvaarvuga, siis saate teada, et see on kolossaalne ressurss. 26 miljonit kõva põmaka jagu energiat on siia maanurka kätketud, ja te ütlete, et meil on vähe ressursse. Või siis võtke see kõverjalgne Pizzarro, kes läks kolme karavelli ja 180 „kavaleriga” inkade impeeriumi vallutama ja … vallutaski. Või pisiriikide Portugal, Holland, Belgia koloniaalvallutused, rääkimata Briti „väikesaare” maailmaülesest impeeriumist. Kuidas nemad suutsid vallutada ja põhitähtis aastasadu hallata, enesest kordi ja kordi suuremaid alasid? Vinge virisemisega? Ehhee, see oli usk iseendasse ja oma võimetesse. Seega asi pole ressursside puuduses, inimeste vähesuses, vaid nende oskuslikus kasutuses. Kui ma mõnd sellist, kes niimoodi ressursse kasutada oskab näen, siis … tema ma ka valin. Keda? No, seda peate ise välja „aurutama”. Ei taha teps mitte teie valikurõõmu ja iseotsustamise õhinat rikkuda. Ja muide ega ma mingi valimisreklaamplakatiks kehastuda ka ei kavatse. Ajaloolise tõe mõttes, peab märkima, et selliseid inimesekesi on olnud ja on praegugi. Mitmeid erinevast soost tegijaid olen tundnud ise, kuigi mõnigi neist on omadega pärastpoole rappa läinud. Inimlik ju!  Ega me ilmeksimatuid masinaid ennast esindama ei taha, ikka Inimesekesi oma nõrkuste ja tugevustega. Meie valiku alus on ainult välja setitada need, kelle tugevused on tublimad, kui nõtrused.

Järgneb …
Targutusi ...
„Megamuutus: Maailm aastal 2050” Äripäev 2013
 
Lk  160 „Kuulujutt on riskivaba. Väikeses mastaabis agiteerimine on lihtne ja lahe. Sarnaste vaadetega inimestele pole üheskoos auru väljalaskmine kunagi nii lihtne olnud, isegi kui nad ei suitseta. See on kodanikuväärikuse tähtis komponent: võimalus kaevelda avalikult, selle asemel, et omaette uriseda. „
Lk 165 „Kuhu siis edasi? Ebaõnnestunuks ei saa vaid lugeda Lääne poliitiliste süsteemide kestlikku levimist itta ja lõunasse. Ka kodus ähvardavad kaks suurt ohtu: paanika ja enesega rahulolu. Paanika muudab inimesed ettevaatlikuks. Nad hakkavad igatsema tugevaid juhte ja lihtsaid lahendusi. Nad hakkavad muretsema oleviku, mitte tuleviku pärast ning hoolivad enam erahuvidest kui avalikest. Õige juhtimise korral võib rahvuslik oht käivitada uskumatu kodanikujulguse.”
Guido Knopp „Tippspioonid” Olion 2001
Willy Brandt luureskandaali kohta lk 184 „Ma tolvan, poleks pidanud ilmaski teise tolvani nõuannet kuulama!”
G. Hamel, C.K. Prahalad „Võidujooks tulevikku” OÜ Fontes kirjastus  2001
 
Lk 73 „Sügavalt sissejuurdunud minevikukogemused, mida antakse ühelt juhtide põlvkonnalt edasi teisele, on igale organisatsioonile ohtlikud kahes mõttes. Esiteks võivad inimesed aja jooksul unustada seda, mida usutakse. Teiseks võivad tegevjuhid hakata arvama, et see mida nemad ei tea, ei tasugi teadmist. (…) Eilsest „heast ideest” saab tänane „poliitiline joon” ja homne „käsk”. (näide nalja ahvi ja posti otsas oleva banaanikimbu ning pangetäie külma veega)
Lk 74 „Teine ja ehk suuremgi oht seisneb selles, et üksikisikud ei tea, mida nad ei tea. Mis veelgi hullem, nad ei tea isegi seda, et nad ei tea. See on iga organisatsiooni üks tõsisemaid väljakutseid: kuidas saada teada seda, mida ei teata?”

No comments:

Post a Comment