Sunday, April 28, 2013

Muinasjutt Vol 12: Mõrv Peamises Linnas


 

„Tulin linnas lumesadu …”. Nojah, kena kevade juba käes ja lund ka enam pole, kuid just need J. Liivi luuleread tulid meelde linnast tulles. Lund ei olnud, kuid tolmu oli rängalt, lausa tolmutorm. Suu ja silmad olid tolmu täis ja seda mitte ainult minul. Enda ümber, lähimaalt, on raske mõningaid detaile märgata, kuid üle tee bussipeatuses toimus järjekordse sõiduki möödavihisemisel tõeline paaniline enesepäästmise etteaste: kes püüdis hinge kinni hoida, kes ennast ära pöörata, kes käega tolmu laiali vehkida. Ühesõnaga, vastavalt reaktsioonile ja võimalustele, kuid läkastasid kõik. Nüüd küsite ilmselt, kus mõrv oli, mida ma siis udutan või tolmutan? Pidage hoogu! Tolmutont ongi ju mõrvar, vaat niiviisi. Kõike seda vaadates meenus mulle, et juhtusin mullu lugema üht aruannet, kus oli toodud välja näitajad, kui palju lühendab liigne tolm linnaõhus keskmiselt inimeste eluiga. Kui ma õieti mäletan tähendas see umbes pool aastat elamata elu. Teeme nüüd sellise arvestuse, et  kujutame inimese eluiga basseinina, mille täituvus on keskmine eluiga, siis tuleb Istuva Tamme primitiiv-vulgaar meetodit kasutades välja, et meie pealinnas tapetakse seoses tolmutormide ja kehvkoristusega 2800 keskmise eluea jagu inimelusid aastas. Te ei saanud aru? See on nagu kooli basseiniülesanne, kus basseini mahtuvus on üks keskmine eluiga ja see täidetakse elamata elude mahuga. Niimoodi saamegi 2800 basseini täit elamata elusid. Tegelikult on see arv veelgi suurem, sest pealinnas käib „tapal” tunduvalt rohkem inimesi, kui siin kodanikke on. Nii, et võiksime basseinide arvu ilmselt suurendada veel tuhande või paari tuhande basseini võrra, kuid ärgem nii metsikuks ka mingem. Niigi nukrameelne lugu. Seega kokkuvõttes jääb pealinnas elamata 7-8 inimese eluea jagu elu iga  päev? Kas see on sarimõrv? Ja me ei märkagi? Mida me siis märkame? Või on see genotsiid  linnaelanike ja külaliste vastu? See 2800 keskmise inimea jagu inimesi on ju kolm Mõisaküla linna jagu inimesi? Või kui kümne aasta perspektiivis vaadata, siis 2,5 Haapsalu linna jagu inimesi.

Seega ei ole pisiasju, isegi tolm ei ole pisiasi, (kuigi see on pisike, kuid massiline) on vaid õigesti ja mitteõigesti kasutatud ühine raha. Sellest, et pealinna tänavatel ei möllaks liiva- ja tolmutormid, peaks neid kohe lume sulamise järel puhastama hakkama, mitte ootama, kuni emake Loodus oma silmaveega meie kõigi peale halastaks. Ehk selle asemel, et neid linnakodanikke kontrollida ja „kottida” kes unustavad oma sõiduõigust ühises transpordis valideerida (kuna valideerimine on üldse vale sõna, teen ettepaneku nimetada seda edaspidi validoolimiseks), võiks inimeste elusid säilitada ja selle raha kulutada tänavate puhastamiseks. Ah, jaa, need, kes kontrollima jäävad, peaksid ikkagi olema eelkõige teenindajad ehk kui keegi on unustanud oma „sünnipärast õigust” „komposteerida”, sellel võiks ametnik lihtsalt, naeratuse ja hea sõna saatel, aidata protseduuri sooritada.

Kujutage ette, selline väike muudatus mõttemaailmas ja me saame sama raha eest puhtama (tänavad, linnaõhk), paberivabama (rikkumiste vormistamiseks kulutatud paber) ja rõõmsama (nii teenindavad, kes saavad nüüd aru, et teevad midagi kasulikku, aitavad kaaskodanikke, kui ka linnakodanikud, kes saavad mõnus, naeratusega kaasabi avaliku võimu poolt). Ja nagu reklaam ütleb: : … ja see pole veel kõik”, me päästame tuhandete eluea väärtuses elusid. Vahva ju!

 

Targutusi:

Vanaema Marie selgitas vana rätsepa ütlemist, kui talle riie toodi: „Annab riie välja, teeme ülikonna, ei anna välja teeme taskurätiku.” Ehk kõigest saab midagi teha, kuid sündsuse huvides ei maksa ülikonda ja taskurätikut segamini ajada. Muide jama on selles, et kui ülikonnajagu riidest lõigata kõigepealt taskurätiku jagu, siis võib kogu riie „mokkas” olla ehk ülikonnajagu riidest saategi vaid taskurätiku. Vaat niimoodi.

No comments:

Post a Comment