Saturday, March 13, 2021

Põrgatamisteooria V8: Vaktsiinijooks ja teised riigimängud

 


Kummaline maailm, maailm kus eilne ebanormaalsus on muutumas normaalsuseks. No või vähemalt talutavaks. Igatahes poliitinimeste jaoks äraseletatavaks. Meie teiega jaoks küll mitte usutavaks, kuid äraseletatavaks. Kui poliitinimesed ütlevad täiesti selge ja kõlava häälega välja, et piirangute leevendamine oli keset levimise tõusu teadlik valik, siis … No see ei saa olla normaalne. Normaalne oleks olnud vabandada, et tehti valearvestus. Ei kuulatud asjatundjaid ja tehti masendav juhtimisviga. Kuid ei, ikka leidub õigustusi, et seda oli vaja  majandust toimimiseks ja see ei olnud otsustamatus. Kui kuulata: kindel valik, mitte otsustamatus, siis … Seega oli tegemist mitte eksitusega, vaid teadliku valikuga olukorra halvendamiseks? No saimegi seda, mida … polnud planeeritud. Kordussaade, nagu mullune saareline „vollepomm“, ainult, et kordades massiivsem ja geograafiliselt piiritlematu. Kokkuvõttes tähendab see majanduse sulgumist. Just seda, mida taheti vältida. Ainukene hea uudis on selles, et naabrid, kellest me seni ennast paremateks ja targemateks oleme pidanud, on sõbrakäe ulatanud meid meie nirus seisus aitama. Eks ta ole, sõpra tunned hädas.

Targad inimesed on öelnud, et ajalugu kipub ennast kordama, kas komöödiana või farsina/tragöödiana. Seekord siis meie jaoks selle kehvema variandina. Kuid tundub, et ega me õpi suurt midagi, kaubanduse kinnipanek päädis tohutu ostuhullusega, kus vend ei tundnud venda ega meeter meetrit, kõik kepsutasid viimasel võtmisel üksteisel seljas nagu kevadisel karjalaskepäeval. See näitab muidugi seda, et meie teiega (või siis nemad?) pole olukorra tõsidusest aru saanud. Maski ei pea näo ette panema mitte seepärast et Dr Riik käsib, vaid see on üks õhkõrn võimalus nakatumist takistada. Üks nendest, mis kogumis võivad meid aidata selle suurvõimu väikevormidega toime tulemiseks. Lõua all maski kandmisest pole mingit kasu, ei kandjale, ega Ühisruumile. Lihtsalt märk mõistmatusest (mõist+matus) või rumalusest. Ja see viimse(ostu)päeva hullus näitan meie teiega (või nende?) täielikku võhiklikkust oma elu planeerimisel. No mida siis nii pakiliselt oli vaja osta kolmapäeval, mida esmaspäev/teisipäev ei saanud osta või mida igapäevaselt kullerteenusega normaaltingimustes ei saa? Tsementi? Lilletaimi? Külmkappi? Rõngassaia? Eh, kõik tuuakse ukse taha ja (distantsilise) naeratusega. Oleme kaotanud ohutunde, isegi selliste rekordnakatumiste keskkonnas? Harjunud? Kuidas see juhtus? Kui 15 inimest päevas nakatus, siis polnud see harjumus vaid paanika, nüüd 1500 juures – harjumus? Kuid harjumus tekkis ikka seepärast, et Dr Riigi põhitegevuseks oli otsustamatus (otsusta+matus). Selle kohta on oma tüviteksti kirjutanud J.Lynn, . Jay („Jah, härra peaminister“ Varrak, 1999 Lk 96): „Humphrey vaatas mulle lootusrikkalt otsa. „Kas te olete kaalunud  … pühenduda oma loomupärast meisterlikkust ära kasutades mittemidagitegemisele?“

Naeruväärne. Aga ma säilitasin rahuliku meele. „Ei, Humphrey, peaminister peab olema kindlakäeline.“ „Aga muidugi!“ oli ta päri. „Kuidas oleks kindlakäeliselt  meisterlik mittemidagitegemine?“ Eks ole see klassika on pelutavalt tänapäevane. Kahjuks. Praegusel ja tulevastel administratsioonidel on aeg tõestada oma avalusega, et see meie kohta ei käi. Vaatame.

 „Kindlakäelisest nihutegemisest“

Kui sir Hamphrey soovitus oma pealikule, olla  kindlakäeliselt  meisterlik mittemidagitegija, siis see oleks veel päris mõnus variant, kuid tänapäeva vaste mittemidagi tegemisele tundub olevat kindlakäeline administratiivkriisiline  nihutegemine.  Dr Riik eksperimenteerib edasi. Vaevalt sai kolmapäeva õhtu vajuda järgmise päeva koidikusse, kui ringhääling andis teada, et nädalavahetuseks on välja jagada 6000 vaktsiiniannust 65+ vanuserühmale läbi Digiregistratuuri. Ups! Kogu aeg oli vaktsiinist puudus, ravimifirmad ei täitnud oma tarneid, nüüd järsku (nagu võluväel) visatakse ruletilauda 6000 doosi? Kuskohalt see veel tuli? Miks seda tehti? Kas see oli kaval administratiivsabotaaž Dr Riigi enese vastu? Nagu M. Šolohovi romaanis „Ülesküntud uudismaa“  endine kulak Jakov Lukitš saboteerib kolhoosilauta? Lukitš teeb kolhooside loomise käigus vormilt progressiivse, kuid sisult salakavala ettepaneku (no siis, kui igaüks pidi oma isikliku Puniku ühislauta tooma), et räpane/sõnnikune laudapõrand ei käi kokku kommunismi ehitamise iluga. Sõnnik tuleb välja rookida. Keset kärekülma talve. Tehtigi. Ilus, puhas betoonpõrand sai – kolhoosikorra vääriline. Kuid hommikuks olid lehmad põranda külge kinni külmunud ja 28 lehma murdsid sabad. Vaat selline väärt eksperiment tuli meelde Dr Riigi eksperimendiga. Kolhoosilaudaga oli see „värk“, et talvisel ajal ilma kütteta laudas oligi ainsaks soojusallikaks (lagunev) sõnnik ja õled, kui see „korda tehti“, siis saadi umbes samaväärne tulemus nagu digieksperimendiga.

Ärge saage valesti aru, Digiretseptuur on väärt ja tarviline asi – tööriist. Kuid nii nagu iga tööriistaga tuleb osata seda kasutada õigel ajal, õiges kohas. Lüüa haamriga mitte naela vaid näppu, et teada saada mis juhtub pole mingi eksperiment vaid tobedus. Tegelikult oli eksperiment (või nagu öeldi piloot (kes pani puusse?) iseenesest oma algideelt päris huvitav mõttepojuke. Tehti seda ju selleks, et valmis olla suuremate vaktsiinikoguste edasiseks jagamiseks/planeerimiseks, kui vaktsiine hakkab saabuma suuremal hulgal. Mõte hea, kuid nagu „paatlaste“ kõrgklassik ütles – välja tuli nagu alati. Väga „huvitav“ eksperiment igatahes, kuid … Milleks? Süsteemi kontrolliks? Enese (äpardumise) kinnitamiseks?  Ei tea. Esiteks, oli ju ette teada, et kui selline vabaregistreerimine toimub (suure massiga, suurel kiirusel), siis jooksevad serverid umbe. Kindel "värk"! Mis ka juhtus. Kuigi nagu kommentaaridest võis aru saada, siis  keeras Dr Riik ise juurdepääsu registreerimiseks koomale, et serverid päris suitsema ei läheks. See on vast ainukene kasulik komponent selles eksperimendis. Ah jaa, siis veel see nörritamine, et broneering ei tähendanud veel … broneeringut. Ilmnes, et osad broneeringud „ei lukustunud“.  Ka kogemus. Võib ette kujutada nende inimeste täiesti õigustatud nördimust, kes teadsid endal olema broneeringu, kuid kohale jõudes (näiteks Tallinnast Raplasse), et broneeringut tegelikult polnudki. Dr Riigil oleks jälle põhjust vabandada. 

Tegelikult tekkis anarhia, kõik huvitatud ( ja neid oli rõõmustavalt palju) püüdsid Digiregistratuuris broneeringule jaole saada kiirelt ja korraga. Võib öelda, et täielikust katastroofist päästis süsteemi see, et inimesed ei „viitsi“ enam uudiseid jälgida. Kuid need kes uudiseid hiljem lugesid jäidki ilma. Tuletab meelde Vaheriigi anekdooti, kui Kremlist oli kujunenud vanadekodu filiaal ja järgmise poliitbüroo liikme lahkumise nekroloogi kirjutati lahkumise põhjuseks – hilines tööle. Kuidas nii? Põhjus väga lihtne, isegi Kremlis ei jätkunud kõigile reanimatsiooniseadmeid, nii, et need kes tööle hilinesid … Saite aru? Paralleel Vaheriigiga on täiesti selge, kes hommikul õigel ajal lehte ei loe, see … ärgu imestagu. Paanika. Segadus. Süsteemirike. Usaldamatus (usalda+matus). Kõike seda nimetatud eksperiment ka tootis. Suurel hulgal.

Vaktsiinijooks

Paanika tekitas ka täieliku hulluse, kus pärnakad püüdsid saada vaktsineerimisaegu Harjus ja harjukad lõpuks kasvõi lõunapiiril. See nädalavahetus tuleb siis tõeline vaktsiinijooks. Kellel küll tuli selline mõte - 6000 doosiga eksperimenteerida? Panna 6000 inimest (statistiliselt ka mitmed viirusekandjad) mööda maad tiirlema. Orienteerumismatk: „Vaktsiinijooks 2021“? Tegelikult polnud see mingi eksperiment, vaid lõi kogu senise, sisse töötatud, süsteemi segi. Kas senine süsteem (perearstid ja tervisekeskused) poleks ümberjaotatud (NB! mitte lisadoosidele) vastu pidanud? Eh, kes nüüd täpsemalt jälgis, siis teostajateks on ikka needsamad tublid, kangelaslikud haiglarahvas ja perearstindus. Suur ja sügav tänu kogu eesliinile (ja ka nende tugisüsteemidele).  Ega kuskilt mujalt pole lisainimressurssi ju praeguse otsustamatuse (otsusta+matus) oodatagi.  Julgusetusest hankida lisadoose nagu seda teevad kõige edukamad – ole kiire, maksa üle, pressi takka – pole ju lisadoose „tekkinud“. Seega 6000 doosi polnud lisaressurss, see on ümberjaotatud ressurss. Tulemus: eksperiment lõi praegused perearstide nimekirjad segi. Perearstid … Perearstid said kaela täiesti mõttetu lisakoormuse – telefonisti püsitöö. Perearstid veetsid eksperimendipäeva inimeste kõnedele vastates. Kõnedele, mis ei oleks pidanud üldse nendeni jõudma (see ju Dr Riigi erašou), kuid mis parata, perearst on meile teiega kõige lähem. Kõige usaldusväärsem. Kellele siis veel muret kurta või selgust küsida? Kahjuks oli nii, et ärritunud/pahased/solvunud patsiendid valasid kogu selle riiginörrituse perearstikeskustesse, neile kes päevast päeva seisavad vankumatult eesliinil ja polnud üldse seotud/süüdi riigieksperimendis. Veelkord, kõige vähem, mida Dr Riik praegu võiks teha, on vabandada mõtlematu „heateo“ pärast nii eesliini, kui ka inimeste ees üldiselt. Vabandada ja siis teha koordineeritud kava, mitte kontoritepõhine soolokava.

Tulemus

Mida me sellest eksperimendist siis saime? No nagu arvata võis, siis süsteem ei pidanud ega pea sellisele koormusele vastu. Seda poleks vaja olnud testidagi, sest maksudeklaratsioonide, kalapüügilubade ja õpilasmaleva kohtadega on seda korduvalt juba tehtud. Tõestatud. Pigem oleks tulnud testida süsteemi nn kuivtrennina ja siis väiksematel testrühmadel. Nüüd … Massvaktsineerimise (ja üleriigilisest vaktsiinijooksu) tulemustest saame teada varsti, kuid … Veelkord, vastamata on küsimus: kuskohast tulid need 6000 doosi? Kas need on mingid lisakogused, mis suudeti liidujärjekorrast mööda hiilides saada? Või hakkas 6000 doosi hapuks minema? Vajas kiiret manustamist? Ei tea. Kuid nii nagu enamustel tegudel on järelmid, on järelmid ka riigieksperimendil. Esiteks on muidugi hea uudis see, et 6000 inimest saavad kaitse, mis on muidugi kasulik kogu Ühisruumile. Iga võimalik potentsiaalne kolle, mis on kinni pandud on meie üldine võit. Tore. Samas lööb riigieksperiment ilmselt segi praeguse vaktsineerimiskorralduse. 6000 inimest saavad ju vaktsineeritud, nad langevad perearstide nimekirjadest välja ju? NB! Registreerimine ei toimunud ju oma perearsti kaudu. Tegelikult selles asi ongi, et meie lombakas tiiger ilmselt ei jõua iga perearstini, mis tähendab, et tekkivad augud arstide planeeritud vaktsineerimisvajadustes ja plaanides. See eksperiment näitas veelkord, et Dr Riigi vaktsineerimiskava on fiktsioon ja toimib vaid läbi seniste vaktsineerijate kangelasliku ponnistuse. Ärme segame neid nende niigi raskes ja keerukas tegevuses.

Mina, mõistmatu

Tunnistan ausalt, et ma ei ole meditsiiniala spetsialist (küll aga perspektiivplaneerimise ja  süsteemianalüüsi kogemustega), pigem selline igav arveametnik. Kuid kuigi ma oskan mõnda arvu liita/lahutada ei jaga ma Dr Riigi korrutamist piinlikult banaalsetel teemadel. Mina (ja ilmselt enamik meist teiega) tahavad selget ja ausat selgitust, mida milleks, millal, kuidas selles kolmikkriisis teha. Ilma selguseta/selgitusteta ei suuda Dr Riik välja murda vearuumist, millesse ta täiesti ilmselt on sattunud: „Strateegiline sõda” „… organisatsiooniline relv võimaldab tõmmata vaenlasi vearuumi, kus tema igasugune tegevus viib kokkuvõttes tema positsioonide halvenemisele. Vastane/oponent tegutseb aktiivselt, kuid see ei too talle edu” ( Georgi Potseptsov OÜ Infotrükk  Tallinn 2009 Lk9).  Nii ka meil, isegi kui Dr Riik püüab midagi edasiviivat saavutada, siis … Reaktsioon on tormiliselt negatiivne. Just nagu Digiretseptuuri mõttetu kasutamine vaktsiinijooksu eksperimendiks. Õnneks leidis Dr Riik lõpuks riigijuhilikust, et vaktsineerida ministrid ja Pilvepiir. Vähemalt on sellel tobedusel vaip alt tõmmatud ja me ei pea inimesi mingite veidrate tehisnõuete järgi vaktsineerima. Tubli. See tekitab usaldust ka edasisteks julgeteks otsusteks. Kuigi …

Nagu üks tuntud advokaat kunagi märkis sügavmõtteliselt: ka  Vana-Hiina seadused olid täitmiseks, kuid salajased. Tänapäeval, meie võrksüsteemis enam niimoodi ei saa.

Kõike tuleb seletada. Mõistetavalt seletada ja kui vaja siis üle seletada. Näiteks kui PM 13.03.21 andis teada, et „Täna kella 13 seisuga oli huvilistele saadaval veel 608 vaba aega: Jõhvi Corrigo tervisekeskuses 20, Ida-Viru keskhaiglas 406, Kuressaare haiglas 114, Narva haiglas 66, PERHis 1 ning Viljandi haiglas 1.“, siis miks ikkagi toimus selline planeerimisviga? Või kui paljud inimesed olid planeerimisvea tõttu osalema Orienteerumisvõistluses „Vaktsineerimisjooks 2021“?. Kõike seda ja kümneid muid veidrusi on vaja seletada. Arusaadavalt. Muidu me ei suuda suurvõimu väikevormiga hakkama saada. Henry Kissinger („Diplomaatia Varrak 2000 Lk 761) on kirjutanud: „Tavasõjas tagaks võidu 75-protsendiline edu lahingus. Sissisõjas tähendab elanikkonna kaitsmine ainult 75 protsendi ulatuses ajast kindlat kaotust. Sajaprotsendiline julgeolek 75 protsendil territooriumist on parem, kui 75-protsendiline julgeolek sajal protsendil territooriumist. … Sissisõja põhivalem on väga lihtne, aga samavõrd raske on seda ellu viia: sissiarmee on võidukas nii kaua, kui ta suudab hoiduda kaotusest (…) „ Dr Riigil tasuks selle proportsiooni peale mõelda. Kuid kõigepealt mõelda, millist võitlust me peame? Millised peavad olema meie tulemused võidukuseks? Strateegilist ühesuunalist tegevust on vaja, mitte ebaselget õhu liigutamist. Strateegia, mis tekitab võiduruumi, mitte tagantjärgi kõige „äraseletamise“ strateegia.

Informatsiooni elulisusest (sic!)

Üks tähtis element kolmikkriisis ilmnes veel – informatsiooni tähtsus. Ehhee, nagu hoomasime, siis need kes hommikul lehte ei lugenud, need kaitset ka ei saanud. Vaat selline lugu. Nii, et palju sebimist ja vähe tulemust. Mis aga põhitähtis, kriisis nagu haigusegi korral, peab tegevus olema selgelt suunatud, mitte tekitama üha uusi šokke. Ühisruum ei kannata oma praeguses ülikriitilises kriisiolukorras enam mõttetuid šokke välja. Kui enne ootasime põnevusega, millega Dr Riik meid üllatab (vahel isegi edasiviivalt), siis nüüd juba hirmuga. Sellisel kujul eksperiment on täiesti … kuidas seda viisakamalt öeldagi … võib-olla oskamatus (oska+matus)? Või oleks täpsem väljend mõistmatus (mõist+matus)? Nii või teisiti on see näide administratiivkriisi olemusest, kus iga kontor sebib palehigis oma kitsas valdkonnas, mis ei ühildu üldise eesmärgiga. 

Sama seadusetäheuskne kollaps juhtus meil andmekogudega ristkasutuse ... võimatusega. Üldine salastamine  „isikuandmete kaitase“ sildi all ja kõige lukku panemine on läinud üle igasuguse mõistlikkuse piiri. Kui juba paar aastat tagasi ei julgenud suured konverentsikorraldajad (sh suured massimeedia väljaandjad) välja trükkida konverentsist osalejate nimekirju, sest tegemist võis olla privaatsete või delikaatsete isikuandmetega (oeh, minu nimi on siis delikaatne isikundmekesene?), siis oli selge, et meie Ühisruum , ühe võimaliku kuriteo kartuses, on keelanud endale normaalset elu ja läinud kukku. Kuuldamatult.  Vaikselt. Kuid nüüd (kolmikkriisis) ilmnes, et see mida me headel aegadel „ära kannatasime“ ja „maha vaikisime“, pidades seda vaid hädapäraseks ebamugavuseks, muutub nüüd meie eksistentsi ohustavaks. Nimelt kui Dr Riik ei saa kriisis ristkasutada erinevaid andmebaase kriisi tõrjumiseks, kuna seadus seda ei näe ette, siis … Mnjah, siis on need vaevaga kogutud ja süstematiseeritud andmekogud … kasutud. Iluasjad. Lihtsalt bürokraatia. Kahju. Muide need keeluseadused on ju meie enda tehtud - hararilkult, kujutletav kord. Me võime neid igal ajal ajakohastada. Meie! Ise!

Usaldusest ja usaldamatusest (usalda+matus)

Ja siis tuleb usaldus. Usaldus inimeste vahel. Kui ühes „raadiumi“ saates pajatati seda, et on päris pöörane, et perearstid/õed helistavad mehhaaniliselt läbi patsiente, et kutsuda neid vaktsineerimisele ja selle kohta peaks ehitama kibekähku mingi IT programmi ja äpi ka, siis … Mõte tänase IT maailmas igatahes täiesti jumekas, kuid siis jutlesin ühe oma õpetatud sõbraga. Õpetatud sõber on ütleme väga vanemaealine ja haigusi on tal erinevaid ning mõned pärsi kurjad. Kui vaktsiinid hakkasid saabuma ja kuulutati välja need rühmad, kes võiksid/peaksid saama vaktsineeritud eelisjärjekorras, siis helistas temagi oma arstile. Pandi ootejärjekorda. Paar päeva tagasi küsisin, kuidas läinud? Ilmnes et pole ikka läinud? Pole läinud seepärast, et pole tulnud, vaktsiini pole tulnud (AZ ei sobi). Tema perearst ütles, et oma nimistust on riskirühmlasi vaktsineeritud alla 10%. Pehmelt öeldes oli see Dr Riigi uljaid raporteid kuulates kui kiiresti/edukalt/ohtralt riskirühmasid vaktsineeritakse üllatav. Uurides ka teistest „inimallikatest“, ilmses, et see on üldisem probleem. 

Kuid ilmnes veel üks huvitav jõuväli – usaldus. Minu õpetatud sõber ütles oma pereõele, et talle võib igal ajal helistada „ekirjata“ või saata läbi eesti.ee. No, et kõik võimalused sobivad. Vastus oli konkreetne, me ei usalda eest.ee süsteemi, sest me ei tea, kas ja millal teavitus kohale jõuab. Mõttekoht? Väga sügav mõttekoht! Pereõde ütleski konkreetselt, et tegemist on usalduse küsimusega, kui meie teile helistate ja teie meile vastate, et te tulete, siis me teid ka kirja paneme. Meie usaldame teid, mitte masinsüsteemi. Eee … tuletame nüüd meelde, mida see „projekt 6000“ välja selgitada tahtiski? Vaadake, kui süsteemi vastu pole usaldust (broneering pole broneering, teave ei jõua kohale jne) siis on tegemist süsteemse veaga, mida ei saa pilootida inimesi nörritades (ja kui see ei aita, siis veel kord nööritada), esimesena tuleb kasvatada usaldust. Ilma usalduseta on süsteem … Kasutu. Eksperimendid siin ei aita. Nagu  J. C. Maxwell („21 vääramatut juhtimise seadust”  Thomas Nelson, Inc Lk 89) tabavalt märkis:  „Usaldus on nagu vahetusraha juhi taskus. Iga kord kui teed hea juhtimisotsuse, teenid rohkem vahetusraha. Kui teed kehva otsuse, loovutad osa oma rahast inimestele. Igal juhil on uude ametisse asudes taskus teatud hulk vahetusraha. Mida iganes ta ka teeb, see kas kasvatab vahetusraha hulka või kahandab seda. Kui juht teeb ühe halva otsuse teise järel, tähendab see pidevaid väljamakseid. Siis ühel päeval, pärast viimast halba otsust on tal taskud järsku – ja pöördumatult – tühjad. Kusjuures see enam ei loe, kas viimane prohmakas oli suur või väike. Selles punktis on juba hilja. Kui vahetusraha otsas, oled juhina mängust väljas.” Ja veel:„ „ Inimesed ei hooli sellest, palju sa tead, enne kui nad teavad, palju sa hoolid.”” (lk 142). Vaat niimoodi.     On aeg panustada usalduse kasvatamisse. Usalduse kasvatamisse inimeste vahel, küll nad siis ka masinsüsteeme usaldavad.   

Tegelikkus

Pole mõtet tegeleda mingite tühja-tähjaga, kõige väärtuslikum ressurss - aeg - ei luba seda. Iluasjade ja nende timmimisega jõuame tegeleda siis kui oleme kriisi ületanud, praegu on põhitähtis vaktsiini küllaldane  olemasolu. Arstid ei saa süstida seda, mida pole. Uljastest raporteerimistest pole mingit kasu, vaktsiinide ümbertõstmisest pole kasu, kui pole vaktsiine - see on eksitav. Veelkord, tuletades meelde Kindral Sir R Shirreff ( endine NATO Euroopa vägede kõrgema ülemjuhataja asetäitja) kirjutas kuidas käib sillaehitamine siis kui staabisusserid on „kulusid kärpinud ja see töö mis pidi tehtama kuue mehega tehakse ikkagi kuue mehega. Ainult et teistmoodi : „See tähendab, et kui on vaja Bailey sild valmis ehitada, et mehed üle jõe ja lahingusse saata, ei suuda pioneerid seda füüsiliselt ehitada. Viis meest ei suuda tõsta suurt hulka talasid, mis on ette nähtud kandmiseks kuuele mehele. Niisiis, mida alati leidlik sapöörikolonel sellisel juhul ette võtab? Teades, et see, kas sild saab õigel ajal ja õiges kohas valmis ehitatud, võib olla elu ja surma küsimus, ta läheb ja palub, varastab või laenab number kuue teisest tegevväeüksusest“ („Sõda Venemaaga“ Tänapäev 2017) Just nimelt, ta LÄHEB, mitte ei istu, vaid läheb ja palub, varastab või laenab, sest sild on elu ja surma küsimus. Kas meil on mingi teine küsimus? Identne situatsioon käesoleva kolmikkriisiga. Seepärast asjakohast toimekust ootaks ka Dr Riigilt.  Mitte keegi ei hüüa hurraa kangelaslikult järjekorras seisjatele. Ja-ah järjekorras tuleb muidugi ka seista, kuid oma agarust tuleb igati ülesse näidata. Kus (kes) on meie hankerühmad? Vaadake, vaesteköögi supijärjekorras priske restoranipraeni ei jõua. Oma olukorra muutmiseks tuleb ise vaeva näha. Nüüd ja kohe.

Oeh, aga tegelikult ei tahtnud ma seekord üldse kirjutada mingist  „vaktsiinijooksust“ ega planeerimisvigadest. Pealkiri „Elu paralleelmaailmades“ pidi käsitlema algselt majandusküsimusi. Strateegiavalikuid.  Sest eks ela me ju paralleelmaailmades, kui ühel samal ajal teatab OECD, et tänavu on oodata vägevat majanduskasvu, tervelt 5,6% ja teisalt ettevõtjad väidavad et  silma hakkab torkama ettevõtete ringvõlgnevus, kus „Üks on võlgu ühele, teine teisele. See jõuab vähehaaval tööstusesse“ (ÄP 10.03.21), siis peavad toimima paralleelmaailmad. Ringvõlgnevus tähendab dominoefekti, mingil momenil hakkavad firmad langema, mitte majanduskasv tõusma (kuigi õige strateegia ja pühendumuse puhul pole seegi võimatu). Kuid sellest juba järgmine kord. Seekord läks niimoodi nagu ühel minu heal sõbral, et läks hommikul välja kettsaagi ostma ja õhtul tuli koju ilma saeta, kuid oli kallile kaasale Mercedese ostnud. Ikka juhtub.

Järgneb …

Targutusi:

„Kõned, mis muutsid maailma” Pegasus 2006

 

Lk40 G. Washington Hüvastijätukõne 17 sept. 1796 „ … Vaadates tagasi minu valitsuse ajal toimunud sündmustele, võin öelda, et ma pole kunagi tahtlikult eksinud. Sellegipoolest olen liigagi teadlik oma vigadest, mis lasevad mul järeldada, et olen võib-olla palju vääratanud. Millised need vead ka poleks olnud, palun ma härdalt Kõigeväelist Jumalat, et ta hoiaks ära selle halva, mis taolistest vigadest võib kaasneda, või leevendaks seda. Samuti loodan, et riik ei lakka kunagi olemast mu vigade suhtes salliv ja et pärast seda, kui olen elust nelikümmend viis aastat pühendanud oma riigi ausale ja innukale teenimisele, vajub mu väheste oskuste süü unustuse hõlma, nagu ka ma ise taandun peagi puhkuse häärberisse.

Toetudes nii selles küsimuses kui ka muudes asjades riigi headusele ja olles ajendatud selle vastu lõõmavast armastusest, mis on nii loomulik inimese jaoks, kes näeb selles riigi enda ja eelnevate põlvkondade kodumaad, ootan rahulolevalt oma taandumist, pärast mida saan nautida segamatult oma kaaskodanike keskel vaba valitsuse heade seaduste soodsat mõju. Vaba valitsus on mulle alati kõige südamelähedasem ning see mu uskumist mööda autasu meie ühise muretsemise, ühiste tööde ja ohtude eest.

 

W Bonner A Wiggin „Võla impeerium“ Balti Raamat 2007

 

Lk 204 „Kui keegi teid meelitab, on peaaegu kindel, et ta soovib üle võtta teie äri, tühjendada taskud või magada teie abikaasaga. (…) Nagu ütleksid endisaegsed, võime me siin ja praegu olla head inimesed, aga kui soovime olla head ka tulevikus, peame tegema häid asju. See tooks meelde, et inimesed, kes tegelevad teiste inimeste asjadega, lõpetavad peaaegu alati pisarais. Inimesed ei ole head ega halvad, vaid mõjutatavad – ütleksid vanad konservatiivid.“

No comments:

Post a Comment