Sunday, March 7, 2021

Põrgatamisteooria V7: # mina ka: Liiga hilja

 


 

Kordame üle: Meie praegune kriis on kolmikkriis – meditsiiniline, administratiivne, majanduslik. Kui me seda aru ei saa, seda endale selgeks ei tee ega tegevuspõhjaks ei võta, siis ei oska me ka õiget ravi leida ja meid tabavad üha uued tagasilangused. Nagu on ka kahjuks juhtunud.Tõsiasi on, et meie administratsioonid tegelevad õhinapõhiselt just selle kriisi kahe otsaga, meditsiini ja majanduskriisiga ja administratiivkriis on valdavalt märkamatuks jäänud. Kuid administratiivne otsustamatus, hilinemine ja korrapäratus annavad siirdeid nii meditsiini- kui majanduskriisi. Kuigi meie teiega uneleme kriisist väljumisest ja teeme plaane „tavaeluks“, siis kahjuks on administratiivne otsustamatus (otsusta+matus?) ja eraalgatuse mitteusaldamine,  põrgatanud meid üha sügavamale kriisi ja kaugemale kõigest tavalisest. Kahju. Aga oleks võinud ju teisiti …Minna? Ei, teha. Minna me lasime … juba. .Kõige sellest tulenevaga.

Eilsed uudised homseks

 Lugedes uudisvoogu taban end mõttelt, kas see on ikka tänane leht? Või on mullune? Ühed samad teemad korduvad üha uuesti ja uuesti kogu aasta jooksul. Kasvõi kõige elementaarsem maskiprobleem.  Kas ka homme? Kuidas saab niimoodi olla, et aasta jooksul pole probleeme lahendatud. Kriis on süvenenud. Kui nakatumisjutumite lisandumist jälgida, siis 10-100x. Korda. Uudistevoog: „vaktsineerimiskava uuendamine võtab aega, valitsuses on selle ümber vaidlused“ ; „kaupmeeste liidu juht: riik võiks maski kandmisest keeldujaid trahvida“ (appi, aasta pärast kriisi algust!); „“majandust ei saa sulgeda“  tuletasid meelde  kindral D. MacArthur ütluse, et iga sõjalist nurjumist saab selgitada kahe sõnaga: „Liiga hilja.” Nii ongi, tänaseks teame, et kolmikkriisi  administratiivkriisi osa otsustamatus (otsusta+matus?) on andnud lopsakaid lisaõisi hilinemiskriisi & kommunikatsioonikriisina. Administratiivkriisi irdsõnumid on olnud segadusttekitavad. Kui viimaste küsitluste järgi on 25% küsitletutest kindlalt vastu vaktsineerimisele ja tubli kolmandik on kahtleval seisudukohal, siis on see otseselt Dr Riigi segaste ja hilinenud sõnumite tulemus. Enam ei usuta ametlikke sõnumeid, need on muutunud mitteusutavaks tapeediks. See tühik mõistetavas kommunikatsioonis on tänaseks täitunud vandenõuteooriate üleküllusega : „Paraku jõuab väljamõeldis üle maailma levida juba enne, kui tõde hommikul uniselt silmad avab.“ (A Rutherford  „Kõigi kunagi elanute lühiajalugu“ Tänapäev 2020 Lk 119). Ja miks peakski uskuma kiretut automaatvastajalikku ametlikku juttu, kui see ei ole kooskõlas elementaarse loogika ja tegeliku olukorraga ja kui kogu poliitmaailm on viimase aasta nagu sõgedad üksteise materdamisega tegelenud, selle asemel, et tegeliku päris kriisiga. Üksteise materdamise sõnumid olid vormistatud ja esitletud kõige „imelisemal“ moel, välja on mõeldud terve uute väärtuste kaskaad, ning meditsiinikriisist kuulsime üksnes uinutavaid banaalseid sõnakõlkse. Need ei sisalda informatsiooni vaid eneseõigustust. Erineval moel. Mingit aimu asjade „essust“ seisust andis vaid teadusinimeste arvamus (tänud teile), kuid seda ei saa Dr Riigi „süüks“ panna.

 Pole väitlusklubi aeg

 Nagu D Rumsfeld („Rumsfeldi reeglid“ PM 2020 Lk 154) nutikalt märkis:  „ Meie maailmas vohavad arvamused, targutused ja oletused. Selgesti avaldatud faktid asenduvad aja jooksul oletustega.“ Nii ongi.

Loodus teatavasti tühja kohta ei salli, see täidetakse nii või teisiti. Meie uuel IT ajastul täidab selle sotsmeedia pööraste vandenõuteooriatega üks jaburam kui teine. Samas … ega Dr Riigi „teadusega looritatud“ praktika eriti parem pole. Vaadake, kui teadmispõhiseid soovitusi praktiseeritakse vaid poolikult, siis oleks see nagu poole maski kandmine. Siin ei saa kasutada õpetaja Lauri soovitust poole rehkenduse kohta. Pool maski, pool meedet on pool mis meie probleemi juures ei tähenda nulli vaid miinusmärgiga tulemust. Tulemus  on … tulemusetus. Selle praktika tulemus on meil praegu käes.

Halloo, meil on käsil päästeoperatsioon, mitte väitlusklubi. Alustada tuleb algusest. Juba sügise alguses rääkisid tervishoiutöötajad usalduslikult, et uus laine tuleb, et sel korral on neil (sic! Juba) ka kaitsevahendid olemas, kuid kevadkriis näitas, et personali ei jätku. Nende soovitus oli kohe sügisest kehtestada range(ma)d piirangud. Dr Riigi jaoks osutus selline valik liiga ebepopulaarseks ja siin me nüüd oleme, Dr Riik ei valmistunud jälle kriisiks piisava tõsidusega ja kukkus suurejooneliselt läbi. Meie teiega ka. Administratiivkriis. Nüüd … Jah eesliin pingutab mitte võimete piiril, vaid kaugelt üle selle, tehes igal päeval ja minutil kangelastegusid, kuid meie Pilvepiir (seadusandja)  ei oska enam arutadagi eksistentsiaalseta küsimuste üle. 

Omaenese mull 

Kui "raadiumit" kuulata, siis tundub, et arutame käib põhiliselt selle üle kas ja kuidas säilitada  reitinguid ka keset laibaloendust. Kui vaadata ka Seadusandja töögraafikut ja teemavalikuid, siis see pole just ülearu koormatud eksistentsiaalsete - kriisitõrje - küsimustega. Kohati jääb mulje, et mingit kriisi ei olegi ja kõik liigub (või õigemini tammub paigal) oma rahulikus rahuaja kapakus. Kummaline. Või on see mull? Mitte see vaba liikumise mull, millest unistati vaid mull oma algses tähenduses? Seekord siis administratiivmull:  „Mida kõrgemale te organisatsiooni hierarhias ronite, seda nõrgemaks jääb teie side tegelikkusega. Mäletate võimu nn surmatsooni? Te ei saa enam oma tegevuse kohta vahetut tagasisidet ning te ei koge ka oma otsuste ja tegevuste tagajärgi nii, nagu teised seda teevad. Te elate mullis, teid ümbritsevad inimesed, kellel on seoses teie võimurolliga omad huvid mängus. Nad võib-olla kardavad teie autoriteeti või olenevad teist, sest teie tagate neile elatise. Teiega seotud olemine suurendab nende karjäärivõimalusi ning nad võivad emotsionaalselt sõltuda teie armastusest ja tähelepanust.“

„Kui kõik teiega samas mullis olijad kinnitavad teie kõrge staatusega rolli, ei näe te enam ennast selgelt ega oska ennast ega oma tegevuse tõhusust hinnata. Veelgi enam – sellisel juhul on kerge langeda ennast toetavate veendumuste ja hinnangute ohvriks, mis teie omakasu veelgi süvendavad. Inimestel ja organisatsioonidel on oht kalduda enda tegevusele kinnitust otsima (…) – me valime välja teabe, mis kinnitab seda, mida me juba niigi teame, ning eirame seda, mis seda ei kinnita. Isegi ilma võimuta on inimestel kombeks uskuda seda, mida nad tahavad uskuda. Faktid käigu kuradile. Teabel, mis on vastuolus sellega, mida tahaksime uskuda, on pea võimatu tungida läbi ego ja selle omakasupüüdlike teooriate tulemüüri.“ (J Diamond „Võim“ ÄP 2018 lk 174). Ilmselt nii ongi.

 Hoolimatus (hooli+matus?)

 Kindlasti teen ma praegu liiga nii mõnelegi, kes on arvamusel, et on ju teinud kõik võimaliku, kuid …Tulemus on nagu ikka? Just. Me ei asu tavaoludes, administratiivkriis on nii sügavas staatilisuses kinni, et isegi ei hoomata, et nüüd on see aeg, mil tuleb rikkuda reegleid, näidata üles initsiatiivi, olla eeskujuks, ühesõnaga näidata - „me hoolime teist“. Tegelikult ka! Nüüd ja kohe! Banaalsed sõnajadad, me peame tegema otsuseid, me peame tegema raskeid otsuseid me peame tegema valusaid otsuseid on ainult õhu liigutamine. Selles mängus ei ole tähtis, et tehakse „midagi“, vaid milline on selle tegevuse resultaat. Tulemus. (Need ristid mida tänases administratiivkriisis maalitakse on hoopis teistsugused, kui eurodirektiivide täitmistabelis). 

Initsiatiiv? Krapsakus? Leiutajavaim? Jah, kõik see on olemas ... eesliinil. Kõik see on olemas ka  eraalgatuses nagu Synlabid, Convidod ja kõik teised valdkonda toetavad ettevõtjad. Kuigi kriisitõrje massi annab riiklik meditsiinisüsteem, siis ilma eraalgatuse abita oleks olukord veelgi trööstitum ja mõnes kitsas segmendis lausa katastroofiline. Ärge unustagem nendegi suurepärast panust ja tänu neile. 

Kuidas on krapsakusega lood administratiivsektorid? Administratiivsektorit ilmestab pigem ...vagur järjekorras seismise ja vaikse rahuaja kapaku mentaliteet. Kas see on hoolimatus (hooli+matus?) või mõistmatus (mõist+matus)? Ei tea, kuid äris see tulemustasuks ei formeeruks. Plaanid ei toimi. Miks banaalplaanid ei toimi? Hm, võib-olla on inimesed lihtsalt liiga rumalad nende mõistmiseks? Ilmselt mitte ja kui Dr Riik niimoodi mõtleks, siis poleks tegemist enam demokraatliku riigikorraldusega, vaid me seisaksime diktatuuri lävepakul. Kuidas nii? Vaadake kodanikud on kõrgeima võimu esindajad, nad on Pilvepiiri ja Dr Riigi tööandjad. Ülemused noh! Ja sellest tulenevalt peab nii Dr Riik kui ka Pilvepiir valdama meisterlikult ülespoole juhtimise kunsti. J. Willink ja  L. Babin („Ülim vastutus“ Lk 233) on kirjeldanud seda järgnevalt:  „Käsuliinipidi üles liikumine nõuab juhtimises taktitundelist asjaajamist otsese ülemusega (…), et jõuda nendele otsustele ning saada sellist tuge, mida teie meeskonnal ülesande täitmiseks ja edu saavutamiseks vaja on. Selleks peab juht oma situatsioonilist teavet käsuliini pidi üles vahendama.“ „Ülemuste juhtimine nõuab palju rohkem tarkust ja oskusi kui alluvate juhtimine. Käsuliini pidi üles liikudes ei saa juht lootma jääda oma ametikoha autoriteedile. Selle asemel peab keskastme juht kasutama oma mõjujõudu, kogemusi teadmisi, suhtlusoskust ning jääma igas olukorras igati professionaalseks.“ „Üks juhi tähtsamaid ülesandeid on toetada omaenda ülemust – vahetut ülemust. (…) Avalik rahulolematus või lahkarvamuse avaldamine õõnestab juhtide autoriteeti igal astmel. Organisatsiooni töötulemustele avaldab see katastroofilist mõju.“

„Eri tasandite juhid ei ole sugugi alati ühel nõul, aga lõppude lõpuks: kui arutelu mingi kindla tegutsemissuuna üle on lõppenud ja boss on otsuse teinud – isegi kui teie sellele otsusele vastu vaidlesite -, peate te plaani ellu viima nii, nagu oleks tegemist teie enda plaaniga.“. Vaat selline lugu ja selle tegemata jätmise pärast on Dr Riigi mitmed tegemised nurjunud. Asjal on ka teine külg ahel- või ringreaktsioon, sest kui kodanikud ei mõista (puuduliku selgitamise tõttu) Dr Riigi plaane, siis iga selline kommunikatiivne ja tegelik ebaõnnestumine vähendab Dr Riigi enesekindlust, mis omakorda segab ja viivitab uute toimivate kavade loomist. Ollakse ebaõnnestumiste ringis.

Muide samasugune ülespoole juhtimise oskus puudub ka administratsioonis sees. Me oleme olnud viimastel aastatel tunnistajateks piinlikele juhtumitele, mil "ametistid" tihtipeale ei adu oma tegelikke kohustusi, seda, et neil on KOHUSTUS valdkonna asjatundjana(kui ta ikka on asjatundja) teha oma ministrile selgeks, kuidas saab teha, kuidas ei saa teha ja mida tuleb teha siis kui ei saa teha, kuid teha on vaja. See kõik on tehnika valikute küsimus ja ametioskuse lahutamatu osa. Päris piinlik on kuulda kui ameti pealik hakkab arvustama Peamist Ministrit tema otsuste osas. Ikka see sama põhimõte: „Eri tasandite juhid ei ole sugugi alati ühel nõul, aga lõppude lõpuks: kui arutelu mingi kindla tegutsemissuuna üle on lõppenud ja boss on otsuse teinud – isegi kui teie sellele otsusele vastu vaidlesite -, peate te plaani ellu viima nii, nagu oleks tegemist teie enda plaaniga.“. Kui pealik pole oma erialalist tõde oma ministrile selgeks teha, siis pole muud võimalust kui lahkuda. Ja siis kritiseerida. Jääda ametisse ja alustada mingit sissisõda on täiesti väär. See ei ole ei demokraatia ega väärtus, see on destruktiivsus. Kui otsus on tehtud, siis tuleb kaasa töötada (kehvast otsusest parim välja pigistada) või lahkuda. Kolmandat võimalust ei ole.

 Seistes vaguralt järjekorras.

 Kõige hämmastavam on tuim rahu, millega suhtutakse vaktsiinide muretsemisse. Tundub, et ainuke strateegia on seista EL ühises ravimijärjekorras. OK, see oli alustuseks hea plaan. Baaslahendus. See saabki olema kõige massilisem vaktsiinide tarne kanal. Umbes nagu igapäevane leib. Kuid siis oleks iga normaalne inimene hakanud otsima võimalus, kuidas leivale natukene võid ja juustu leiva peale muretseda. Õige ju? Meie kuulsime vaid seda, et me oleme väikesed, meiega keegi ei räägi, meil pole võimalusi … See on eneseõigustuslik hala. Maatrikslahenduseks pole meil Dr Riiki vajagi (millest oleks küll kahju), sest sellega tuleks toime ka liiduline jaotustabel. Piinlik lugu. Tõsiasi on see, keegi ei tule pärast kiitma, et olete olnud tublid järjekorras seisjad, õnnitletakse vaid siis kui suudeti saavutada edu. Haletsusväärne heietamine, meie ei suuda, me oleme väikesed, me … Piinlik administratiivriisi ilming. Tõsiasi on, et enam ei ole harjutud otsustada, riskima. Võitma. Kindral Sir R Shirreff ( endine NATO Euroopa vägede kõrgema ülemjuhataja asetäitja) kirjutas kuidas käib sillaehitamine siis kui staabisusserid on „kulusid kärpinud ja see töö mis pidi tehtama kuue mehega tehakse ikkagi kuue mehega. Ainult et teistmoodi : „See tähendab, et kui on vaja Bailey sild valmis ehitada, et mehed üle jõe ja lahingusse saata, ei suuda pioneerid seda füüsiliselt ehitada. Viis meest ei suuda tõsta suurt hulka talasid, mis on ette nähtud kandmiseks kuuele mehele. Niisiis, mida alati leidlik sapöörikolonel sellisel juhul ette võtab? Teades, et see, kas sild saab õigel ajal ja õiges kohas valmis ehitatud, võib olla elu ja surma küsimus, ta läheb ja palub, varastab või laenab number kuue teisest tegevväeüksusest“ („Sõda Venemaaga“ Tänapäev 2017) Just nimelt, ta LÄHEB, mitte ei istu, vaid läheb ja palub, varastab või laenab, sest sild on elu ja surma küsimus. Kas meil on mingi teine küsimus? Identne situatsioon käesoleva kolmikkriisiga. Seepärast asjakohast toimekust ootaks ka Dr Riigilt.  Mitte keegi ei hüüa hurraa kangelaslikult järjekorras seisjatele. Ja-ah järjekorras tuleb muidugi ka seista, kuid oma agarust tuleb igati ülesse näidata. Selle eest saab plusspunkte ja …eee … lisahääli. Kuid eelkõige pälviks initsiatiivi, usutavuse ja krapsakuse see üldise inimliku tänu.

 Tuim ükskõiksus?

 Või lihtsalt võitlusvõime unustanud bürokraatia? D Rumsfeld („Rumsfeldi reeglid“ PM 2020 Lk 183) toob kujundliku näite, mis võiks ilmestada ka meie administratiivkriisist tulenevat aeglast edenemist: „Nagu Gulliveri lilliputtide maal, köitsid ka ministeeriumi kümned tuhanded niidid, osa neist Kongressiga seotud, osa aga iseenda kätega sõlmitud. Ehkki ainustki liliputtide niit eraldi ei suutnud Gulliveri maa küljes kinni hoida, võtsid kõik need koos talt liikumisvõime. Kõigi Kongressi sätestatud regulatsioonide koostoime muutis kaitseministeeriumi aeglaseks, raskepäraseks ja vähetõhusaks, et seegi, mida tehti, hilines sageli ning raiskas maksumaksja dollareid. Pole siis imestada, et niisugune olukord omakorda kutsus esile veelgi rohkem kongresmenide kurtmisi ning uusi piiranguid ja kontrollimisi, mis kõik veelgi enam takistasid tõhusat tegutsemist.“ Selles jutus on muidugi võtmesõnadeks „takistasid tõhusat tegutsemist“. Lilliputiväe oht on tema ohutu väljanägemine, vehkides seaduste, regulatsioonide, väärtuste ja kogu kujutletava korra massiivse jõuga suudavad nad iga Gulliveri maha joosta. Ettevaatust alahindamisega.  Nagu sedastab „Normani evangeelium“: „Ma mäletan, kui ma kunagi siin Asutuses tööd alustasin, siis ma mõtlesin võimalustest. Ma nägin väljakutseid ja lahendusi ning me muutsime asju. Kui keegi esitas mulle probleemi, siis ma otsisin lahendusi. Kui mulle esitati lahendus ja kästi otsida probleemi, siis ma soovitasin käskijal tutvuda anaalsete sügavustega. Kui lahendusel oli ees bürokraatlik takistus, siis ma leidsin tee, kuidas sellest kõrvale hiilida. Praegu aga … Kui ma praegu mõtlen, siis ma ei näe enam bürokraatia taga lahendusi. Kunagi selgetel ja arusaadavatel teedel kasvavad takistuste metsad. Probleemid tunduvad lahendamatud. Ja ma ei tea, kas see on selle pärast, et probleemid on suuremad, või … või on selles, et mina ise olen muutunud probleemiks.“ (J. L. Norman „Maailm kontoris ehk Kuidas kärbitakse heeringat“, Argo 2019 250). Tüdimus ja ükskõiksus on tõsised administratiivkriisi ilmingud.

 Vanaema Marie: „Uhkus ajab upakile …

 … kangus käima käpakile“. Meie (kurb)loos on lausa kolm-neli upsakust: upsakus oma naabrite suhtes, upsakus asjatundlikkuse suhtes,  austuse puudus viirusmaailma vastu jne. Oleme upsakad.

Vahel, kui me ennast kokku võtame (peseme käsi, hoiame pikivahet, kanname maski või helkurvesti jne), siis suudame me oma tervisenäitajaid paremuse poole suruda. Kriisi leevendada. Muidugi on kummaline, misasi see „parem“ on, sest mullune 14 (!) nakatunut päevas oli täielik katastroof, kuid nüüdne 1400 nakatunut ööpäevas … No saame hakkama?  Kummaline. Inimene harjub paljude asjadega millega ta ei peaks harjuma. See mentaliteet nähtub ka administratiivkriisis –  harjutakse tuimalt järgmise platooga – a´la mida me ikka saame teha. Kuid viirus ei oota kuni meie oma kujutletava korraga tegeleme. Me peame viirusesse suhtuma täieliku austusega – olenevalt meie tegevusest võib tegemist olla suurvõimu väikevormiga. See suurvõim toitub inimlikust rumalusest ja upsakusest. Meie upsakus ajab meid upakile ja meie rumalus annab viirusele vaid lisakütet. Kui Kindral D. MacArtur ütles :“ Sind mäletatakse, ütles ta prohvetlikult, reeglite põhjal, mida sa rikkusid.“ (P Knight „Jala jälg“ Helios 2016 Lk 45), siis praegu on just see koht ja aeg, kus nii mõndagi reeglit tuleb rikkuda. Mitte seadusetust ei pea me looma reeglite rikkumisel vaid rikkuda tuleb eelkõige mugava äraolemise reeglit ja mittetegemise reeglit (mitte midagi ei saa teha, sest keegi ikka oskab tõlgendada mingitki seaduspügalat nii, et midagi teha ei saa. Nagu näiteks: „Ta ohkas „ Mõtlesin jah. Aga siis lugesin kasutusõpetust. Ei tohi värvida, kui on alla kaheteistkümne kraadi sooja. Ja kui on üle kaheksateistkümne kraadi. Ja ei tohi olla päikest. Ja peab olema täiesti kuiv, eelneva tööpäeva jooksul ei tohi olla sadanud ega kastet langenud. Ja vihma peab vältima ka kakskümmend neli tundi pärast värvimist. See on väga töösäästlik värv“ (Bo Baldersen „parteijuht lahkub surma läbi“ Eesti Raamat 1995 lk 193). Eks ole, niimoodi reegleid lugedes saab palju töid tegemata jätta. Täiesti seaduslikult.

 Teine/kolmas/neljas upsakus

 Kuidagi kummastav on ka see upsakus, mida me väljendame oma naabrite suhtes. Nii kui meil läheb paremini (seda mitte ainult viirusetõrjes),  nii oleme käbedad kõrgid-kõrgelt halvustama nende olukorda. Kuid senini on selline upsakus olnud meie järgmise kukkumise selge ja  kurb eelmäng. Nii, kui peame end paremaks nii … ilmneb, et meie olud on veel hullemad. Veelkord, viirusesse tuleb suhtuda täie austusega, teda ei sega riigipiirid, keelerühmad ega kujutletav kord. Viirust ajendab vaid iidne tung – paljuneda. Ja naabreid tuleb mõista, austada ja aidata, selleks et nemad meidki aidata saaksid. Selles mängus ei ole üksikuid (paremaid) saari, kõik oleme üks tuulealune maa, nii kui keegi köhatab vales suunas ... 

Nagu kirjutas minu üks õpetatud sõber: "Eraldi teemaks on üldine suhtumine ja häälestatus. Nii meie otsustajad kui ka lihtinimesed  kipuvad ennast hirmsasti upitama. Sobivaks näiteks on suhtumine( eriti veel hiljutine) meie Balti naabritesse. Selles on olnud ja  on veel praegugi parajalt tühja üleolekut. Panin seda Riias eriti tähele. Kus me võrdlustes olime ja kuhu me oleme praeguseks välja jõudnud, see  vääriks tõsist analüüsimist. Ma ei hakka siinkohal näiteid tooma, ilmselt tead ka sina neid. Meie edumaa on mitmetes valdkondades ära sulanud ja osades sulab reipa tempoga. Miks on see nii läinud? Mida me oleme valesti teinud?" Ja ilmselt pole see ainus mida me analüüsima peame (kindlas kõneviisis) ja järeldusi tegema.

Ja siis veel see upsakus teadusinimeste ja tervishoiutöötajate arvamuse suhtes. Kui Dr Riik hääldab artiluleeritult välja, et ta ei suuda „reguleerida-järelvalvata-karistada“ seda, mida nõukoda ette paneb, siis … Ilmselt muutun tüütavaks oma korduses, kuid see on administratiivkriis, päriskriisi püütakse ületada vaid regulatsioonisuutlikkuse vaatepunktist regulatsioone kehtestamata. Selline ilmselge allaandmisstrateegia. Teadagi viirusel selliseid enesehävituslikke mehhanisme ei ole, et ta läheks tuttu seni kuni inimesed isekeskis regulatsioone arutavad. Täiesti pöörane mõttepojuke.

Ja kui vaktsiin on kohale jõudunud, siis … suudab Dr Riik meie IT ja elektrooniliste registrite eesrindlikus riigis  „elu eliksiiriga“  tekitada laus segaduse. Järgmise läbikukkumise. Oeh, seda laialivedu oli ju terve aasta aega lihvida ja viimistleda. Kuivtrenni teha, kuni vaktsiini veel polnud. Häbi. Tegeliku vaktsineerimise olukorra võtab väga kujundlikult kokku  perearstide koondvaade: „Kui ma nüüd ikkagi püüan olla aus, nagu ma juba alguses lubasin, siis pean ära rääkima ka selle, et kui tööd on võimatu planeerida, siis võib tõesti juhtuda, et töö edeneb aeglaselt.

Igatahes on perearstid juba kaks kuud hambad ristis proovinud süstida inimestele vaktsiine, mida peaaegu ei ole. No tegelikult, kui päris aus ja õiglane olla, siis ikkagi mõnes kohas natuke on ja mõnes kohas lausa liiga palju ja samas mõnes kohas liiga vähe.

On täiesti arusaadav ja täiesti mõistetav, et perearste tuleks ärgitada vaktsineerima. Perearstid mõistavad peaministri muret ja pingutavad veel rohkem. Kui perearstid pingutavad, küllap siis hakkab ka vaktsiiniauto täiesti iseenesest õiges koguses vaktsiiniga õigel ajal õigesse kohta jõudma." (Karmen Joller: miks nii vähe vaktsineeritakse ehk seletuskiri peaministrile ERR 5.03.21). Kuigi „seletuskiri“ on esitatud humoristlik/sarkastilises vormis, siis pole selles midagi „humoristlikku“, vaid see näitab tegelikult segaduse ulatust ja kannatuse katkemise eelset seisundit. Seda kannatuse katkemise eelset seisundit on tunda juba terves Ühisruumis.

 Allaandmisstrateegia?

 Suurimaks probleemiks peale kroonilist otsustega hilinemist on sõnumite ebaselgus. Muidugi, kui plaani ei ole, siis pole ka sõnumid loogilised ega selged (Kuuldes raadiost uudist, Harju/Viru erimeetmete tühistamisest põhjendusega, et  nakkus oli levinud üle Eesti, arvasin kuulvat valesti. Arusaamatu. Loogiline oleks ju vastupidine). Irdsõnumid. See on just see, mis meid teiega kõige rohkem pahandab. Tõsiasi on see, et kui sõnumid pole selged ega loogilises järjestuses, siis pole neid ka võimalik tõhusalt täita. Üldse pole võimalik täita. Kui kogu maad ja rahvast ei saa seda mõistma panna ja koos hoolima, siis on tegemist hävinguga. Allaandmisega. Kui selline asi juhtub mitu korda, siis juba loobutakse sõnumeid järgimast ja isegi jälgimast, sest ei saa teha seda, mis on ebaveenev. Peale seda võib Dr Riik rääkida mis tahab, see ei jõua enam kohale. 

 Kui mõnede piirangutega võime pikema mõtlemiseta nõustuda, teiste puhul kahelda, siis mõned otsused on lausa ehmatavalt mõttevabad. Kirikus pole nakkusohtu, kontserdil pole nakkusohtu, kaubanduskeskuses (maskiga) pole nakkusohtu, trennis pole nakkusohtu, restoranis pole nakkusohtu, koolis pole nakkusohtu ja need kõik pannakse kinni. Dr Riik ütleb, et suurim nakkusoht on kodus ja tööl. Hm, siis … tuleks ju kõik kodud ja töökohad kinni panna – seal ju levib. Selline meelevaldne järelduste tegemine ja jutuvada seavad kahtluse alla kogu piirangute (ja nende täitmise) poliitika. Miks „pann“ olid Harju ja Viru nädalate kaupa erilihvil, kui teisi ei pandud olude halvenemisel samuti eridieedile? Vastupidi kõrge koormusega piirkonnad vabastati piirangutest Täiesti mõistmatu. Nüüd siis ….Laibaloendus käib. Matus, otsustamatus.

Mainekujundusest ja eeskujudest

Niisiis, kui plaani ei ole, ei ole ka selgeid sõnumeid, ei ole ka eeskujusid. Kuid võiksid olla. Tegelikult eeskujud lausa peaksid olema. Kui  pool elanikkonnast on kõhklev või vastaline vaktsiinidele, siis tuleks selle trendi murdmiseks Dr Riigil vaeva näha. USA-s kasutati ELVIST lastehalvatusvastalise trendi murdmiseks. Kuidas? Lihtne, Elvis tegi läbi kontserdijärgse demonstratiivvaktsineerimise , mille tulemusena oli aasta pärast vaktsineeritud 85% lastest. Tohutu läbimurre. Minu naabriproua, eesliini kangelane (sügav tänu talle ja tema kolleegidele), andis ükspäev teada, et tema on oma korrad juba kätte saanud ja nüüd julgevad ka kolleegid ennast vaktsineerida lasta. Naabriproua, juhinaja inimesena,  näitas eeskuju. Selliseid eeskujusid vajame igal tasandil. Millegipärast kerkivad massimeedikute lugudes kriisiületusstrateegiates esile hoopis jutud soolte süvaturbopuhastajatest ja muudest veidrikest. Ja muide pole vaja iga kolme sekundi järgi näidata TV-st ülima detailsusega kuidas meetripikkune nõel ihusse lükatakse. Võib arvata, et nõrgema närviga inimese pelutab ainuüksi selle pildi taasesitamise taasesitamine vaktsineerimissoovist ära. Kuid massimeedia on kujunenud suures osas festivaliks „Õudusjutte maalt ja merelt“.  Ennatlik, toores … Hämmastav kui toorelt toodi esile ühe noore mehe minek, kes oli vaktsineeritud. Mitte et selliseid juhtumeid (kui seal on põhjuslik seos) peaks varjama, vastupidi. Samas lisainfist ilmnes, et see miks juhtus, mis oli põhjuseks, seda ei teadnud arstid veel isegi. See vajas selgitamist. Analüüse. Vaat siis, kui analüüsid ja selgitamised on tehtud, põhjuslikud seosed kinnitatud (või ümber lükatud), siis tuleks ka tulemused avalikustada. Kui tulevad selgitused, siis … Siis ei mäleta neid keegi ehk nagu mulle kunagi seletati ühte ajakirjanduslikku põhitõde: „Kas temalt varstati kasukas või tema varastas kasuka, seda ei mäleta keegi. Mäletatakse vaid kasuka vargust.“  Selline toorteave on vaid pärituul vandenõuteoreetikutele. Ärge kütke seda ahju.

# mina ka

Tänapäeval tehakse iga jaburuse peale mingi "# mina ka“ üleskutse (nagu väikese kanapoja laul: Mina ka, mina ka, hakkan varsti munema!), kuid kriisitõrje kohta … ei märganud suurt midagi. Igav teema? Samas võiks ju massimeedias genereerida liikumise „# mina ka“ -  tahan vaktsiini, kanda maski, olla abiks jne. Või üldisemalt: „#mina ka“ olen kriisitõrjur!  Eks ole, selle peale pole nagu tulnudki, sest … Nojah, see vajab läbimõtlemist, otsustamist, isegi julgust. Tegutsemist. See pole pange külma vee pähe kallamine või oma sisemaailmas kujutluse tekitamine nagu oleks … elu üks must auk.

Üks primitiivselt lihtne kasutamata võimalus on mind selle aasta jooksul hämmastanud. Miks me ei ole oma juhte rakendanud nii kasinuse pidamise, kui vaktsineerimiskartuse leevendamiseks Ühisruumi teenistusse. Näiteks miks me ei vaktsineerinud esimesena … riigipead? Riigi pea vaktsineerimine oleks olnud tugev sõnum ja eeskuju vaktsineerimise kasulikkusest. Paljud kõhklemised oleksid jäänud kõhklemata ja vandenõuteooriad arendamata.  Kuid selle asemel kujundati massimeedikute poolt kõrgemate „ametistide“ võimalik, juhuslik ja isegi doosi päästvat  vaktsineerimist kui „eliitvaktsineerimist“. Mõeldi lausa välja spetsiaalne  termin. Tõsiasi on, et eliitvaktsineerituid oli vaid üks kategooria – vanurid. Kõik muu on juhus. Kuid oleks võinud jällegi olla eeskuju. Tegelikult rikuti ära võimalus alustada propagandat vaktsineerimise kasulikkusest. Uudis oleks ju võinud heatahtlikkuse puhul olla selline, et päästeti üks doos raisku minekust (päästke teiegi!). Tegemist oli sellest vaatevinklist ju positiivse teoga. Kahjuks ei oska paljud meist teiega enam vaadata elule ja inimeste tegevustele heatahtlikult. Paljude tahe avaldub vaid pahatahtlikkuse vormis. Kurb, rõõmutu maailm.   Rikuti ära ka palju muud. Selge see, et pärast SOMI kantselei pealiku alatut süüdistamist polnud ühelgi „ametistil“ enam julgust ennast vaktsineerida lasta. Massimeedikud olid juba loonud standardi, et vajalike ametikohtade vaktsineerimine on midagi pahelist, kuid …

Läksime libedale …

Me oleme oma toores demokraatias mütates kaotanud täielikult sihi, mis on vajalik kogu Ühisruumi jaoks, mis on kujutletav kord, millised on tegelikud väärtused, mis hädavajalik Ühisruumi toimimiseks ja mis on humaanne. Ja kuidas neil vahet teha. Vanamemme vaktsineerimine on muidugi humaanne, kuid riigipea vaktsineerimine hädatarvilik. Niisama lihtne see ongi. See on demokraatiamäng kui me 90 a mammi vaktsineerime, kuid riigipead ei vaktsineeri . Valitsusjuht? Armeepealik? Mida me peaksime peale hakkama haige armeepealiku või politseijuhiga? Kas nemad on „väärtuslikumad/väärtusetumad“ kui hooldekodu patsient? Või ... Ja-ja ma saan aru, et sellist küsimust mitte ei või esitada, vaid juba sellele mõtlemine on kuritegu … tehisvagatsejate silmis. Inimesed on ju võrdsed. Kas on? Mina ei ole võrdne. Mina ei ole võrdne Arvo Pärdiga. Inimesed on erinevad see ongi nende inimeseks olemise põhialus – olla erinev. Võimaluste keskkond peab olema võrdne (isegi mitte võimalused, sest mitte kõik ei tunne võimalusi ära), kuid me ei ole võrdsed. Ja kindlasti ei ole ma võrdne nende „iromantidega“ kes soovitavad kõigi haiguste raviks soolte süvapuhastust. Ma ei ole võrdne olümpiavõitjatega, oma tubli perearstiga ega Elon Muskiga. Kas teie olete? Ei ole? Nii ongi. Kuid vahel me ei viitsi (laiskusest, omakasust?) sügavamalt mõelda, vaid järgime mingeid väljakujunenud (kuid kahtlase väärtusega) tehislikke  banaalstrateegiaid. Vahel on need enesehävituslikud. Vahel me ka ei julge öelda, et sul pole õigus, sest … Me tahame olla grupis, kui võimalik, siis suures grupis - nii olevat turvalisem. Mida loodus arvab võrdsusest: „Aju tarbib keha energiast 20%, kaugelt enam kui ükski teine organ, aga moodustab täiskasvanu kehakaalust kõigest 2%. Organ, mille ülalpidamine nõuab nii palju, pidi kujunema elutähtsate vajaduste täitmiseks.“ (L. Freedman „Strateegia“ Grenader 2016 lk 25). Hm, ma arvan, et seda looduse andi tulebki kasutada vastavalt eesmärgile elutähtsate vajaduste täitmiseks. 

 Suva: kokkulepitud suva & suva suva

Tegelikult on kogu see jutt eliit- ja mitteeliitvaktsineeritutest järjekordne kunstjama. Tähelepanu! Vaktsineerimisele pääsemine või sellest pääsemine sõltub … suvast. Ainuüksi suvast. Vahel on see kokkulepitud suva, vahel lihtsalt suva suva. Suva suva toimub vaktsineerimise kohtades koha peal, seal kus perearstid püüavad (vaatamata sellele et Dr Riik on neile logistilise miinivälja korraldanud) leida võimalikult parima vaktsineerimisskeemi. Muidugi pole see tavatähenduslik suva, vaid suvalised reeglitesse mahtuvad lahenduste leidmine, et defitsiitne vaktsiin raisku ei läheks. Hea ja vastutustundlik suva.  Keeruline? Elu polegi lihtne. Tähtis on et Dr Riigi poolt arstile toimetatud miin (vaktiinitarne valel ajal, vales kohas, vales koguses) käes ei plahvataks, see tuleb deaktiveerida. Igal juhul. Just seepärast leitaksegi kohtadel „loomingulisi lahendusi“. Tubli. NB! Iga vaktsineeritu on üks võimalik pesa vähem viiruse levikuks. Ja vastupidi iga raisku läinud doos võib olla uue kolde põhjaks ja …

Tuleme nüüd alguse juurde tagasi, kui praegu käib selline segasumma suvila vaktsineerimispõllul, siis milline „terra inkognito“ valitses seal veel kuu aega tagasi? Eks ole, hea küsimus? Te ei taha sellele anarhiale mõeldagi? Õige kah. Kas te nüüd kujutate ette, et arst kellel jäi miin kätte helistas SOMI kantseleipealikule ja palus teda appi seda miini deaktiveerida? Millises seisus olid osapooled? Millised olid valikud?  Kas lasta doos raisku, mille peale massimeedikud oleksid kohe küsinud „Ahhaa, lasite vastutustundetult doosi raisku minna? Kes nüüd teie pärast ..."  Siis oleksid massimeedikud ülesse keerutanud ilmselt vastassuunalise skandaali, a´la "Kes nüüd teie pärast ära kuhtus?“ Või „eliitraiskurid“? Skandaali saab igast asjast üles rebida nii nagu Vaheriigi ajal öeldi -  joominguks leiab alati vähemalt kaks põhjust: esimene põhjus on see, et sakuska on ja teiseks see et sakuskat pole. Lihtne. Põhjuse leiab alati. Kuid meil on praegu teised mured, meie mure on efektiivne vaktsineerimislogistika. 

Veelkord: Iga vaktsineeritu (ja mida aktiivsemalt läviv ta on seda enam) on samm vabaduse poole.

Kokkulepitud suva suvalisusest

Kuid on ka kokkulepitud suva. No Dr Riik leppis iseendaga kokku, et kõigepealt vaktsineeritakse eesliini töötajad – kangelased. Õige, väga õige. Kuid siis läks lohale. Humanismist me juba rääkisime ja humanism on Ühisruumi üks tähtsaid osi, kuid järgnev valik on veidi arusaamatu. Või suvaline? Järgmiseks olid õpetajad. Ärge saage minust valesti aru, et õpetajaid ei peaks vaktsineerima, õpetajad on paljude protsesside alus. Tulevikutegijad. Kuid kui kuulata Dr Riigi argumente, et koolides nakatumisi ei toimu ja  neid ei saa kinni panna, siis … Milleks just õpetajad, kui koolides nakatumist ei toimu? Dr Riigi väide on muidugi jaburavata, kuid lähtume sellest. Miks mitte poemüüjad. Toidupoe müüjad? Bussijuhid? Päästjad? Poemüüja puutub päevas kokku sadade, kui mitte tuhandete kundedega, kellest osa, puht statistiliselt, peab olema ka viiruskandjaid. Miks neid ei vaktsineerita, nad on ju ka eesliinlased. Ah, et nad ei kurda. On harjunud iga päev miini otsas istuma ja on hakanud meeldima? Või pole nad äkki nii võrdsed kui õpetajad, tehispühakute vaatevinklist? Ei usu. Või bussijuhid? Jälle kokkupuude sade/tuhandete inimestega. Kui nemad haigestuvad kukub ühistransport kokku. Niimoodi võime jätkata, iga inimene on tähtis. Kuid ka kokkulepitud suva muutub veelgi suuremaks suvaks, kui hooldekodude asukad (see humanistlik funktsioon) eliitvaktsineeriti, kuid hooldekodu töötajad (veel ühed eesliinil töötavad kangelased), neid hakatakse vaktsineerima alles järgmisel nädalal. Head Naistepäeva kõigile! Kui Dr Riik arutab nädalate viisi vaktsineerimisskeemi muutmist, suutmata jõuda kokkuleppele, siis on see täielik ajaraisk ja töö tegemise mängimine. Dr Riigi ainukene ülesanne on laenata/paluda/varastada kokku niipalju vaktsiini kui võimalik ja siis veel natukene ja siis veel … ja veel. Teine ülesanne on luua nende vaktsiinide laialipaigutamise ja kasutamise usaldusväärne ja  täpne logistika. Sõna logistika nimelt ei tulene lonkamisest ega ka logisemisest. Kui täna raadiumis arutati, et kogu vaktsiini kogumist on tuhandeid doose pehmelt öelda tuvastamata kohas, väljunud küll Ameti laost, kuid pole veel inimestele süstitud, siis on midagi väga segast toimumas. Loodetavast ei lähe need raisku. Ja see on põhiline. Kadetsemine selles mängus plusspunkte ei too, plusspunkte toob vaid vaktsineeritute mass. Täpselt samuti nagu maskikasutajate mass nende puhul, kes veel pole vaktsineeritud.

Raisatud võimaluste maa

Nii, kui me nüüd adume kogu vaktsineerimise „kava“ suvalisust, teeme akna süljest ka sapist puhtaks ning välja vaatame, siis leiame me ennast sealt, et riigipea oli kuni viimase ajani ikkagi vaktsineerimata. Kuid vaktsineerima peab. Terve mõistus ütleb, et riigipea tulem vaktsineerida. Peab lausa. Milline võiks olla lahendus? Lahendus on imelihtne, saadame ta Afganistani. Miks? NATO protokoll nõuab sellise reisi jaoks vaktsineerimist (ja õige kah) ning riigipea saab "NATOprotokollivaktsineeritu",  pääsedes seega  eliitvaktsineeritu „häbistavast“ tiitlist. Tubli, üks koldeoht vähem, nagu me eelpool tõdesime. Iseenesest on see kõik jabur ja … valet pidi loogika. Vaadake, kui Dr Riik poleks lasknud luhta võimalust ise vatsineerimisstandardeid luua (mitte lasta neid endale massimeedikute poolt ette kirjutada), olnud julge, otsustav ja kiire, siis oleks riigipea olnud demonstratsioonvaktsineerimise käigus juba turvatud olnud. Oleks olnud vaktsineerimisstaar ja kõik oleksid mõistnud, milleks seda tehti. Siis oleksid ka äsjased Läti/leedu visiidid (Ups! Nüüd siis ka veel Hispaania) olnud kui demonstratsioonesinemised vaktsineerimise hüvest, isegi Afganistani reis poleks olnud midagi imelikku, rääkimata Šveitsi perelisest suusareisist. Kõik see oleks olnud normaalne ja laetud positiivse  energiaga, nüüd … Raisatud võimaluste maal …. Maal, kus heade algatusteni pole jõutud või on nendele vesi peale tõmmatud ning „essuga“ segi mikserdatud,  peame tõdema, et oleme saanud eeskujumängus pika miinuse. Kuidas nii? Kui Dr Riik manitseb meid kõiki kontakte vältima, et viiruse levikut pidurdada, siis lähtub sellegi meetme tõhusus eeskujudest. Kui riigipea sõidab täiesti tuimbürokraatlikult Lätti/Leetu/Afganistani, siis on see tegudejada pöördvõrdeline sellega, mida Dr Riik on meile kõigile soovitanud. Mis te arvate, milline võib olla sellise tegevuse (teadlik sotsiaalse normi ignoreerimine) tulem? Kahju raisatud võimalus(te)est, raisatud võimaluste maal. Selline raiskamine ei tohi  saada harjumuseks.

„Iga nurga peal“ strateegia

Niisiis, plaan paika. Selline plaan paika, millest me kõik aru saame. Arusaamine annab esimese võimaluse seda plaani järgida. Kui Dr Riik ei suuda seda muul moel enda plaani mõistetavalt edastada, siis võiks seda teha kasvõi lahjema viiperäpi vormis. Küll me aru saame, kui on midagi aru saada.

 Kuigi J. Page viidates H.L. Menckeni arvamusele, et: „Igale keerukale probleemile leidub lahendus, mis on lihtne, selge ja ekslik.“ riskin välja pakkuda „lihtsate lahenduste nn iga nurga peal jada“ (siis teab Dr Riik millised on ekslikud lahendused). Esiteks: vaba testimine välipunktides, et inimesed saaksid esimese kahtluse puhul minna ennast kontrollima, mitte ootama päevi perearsti suunamist (Täiesti pöörane oli olukord, kui ainsad kiirvõimalused olid Tartus/Pärnus. Kas testija oleks pidanud autoga või rongiga sõitma Tartusse ja tagasi tehes avarii või nakatades teel kümneid kaaslasi?) See, et mõni on saritestija, pole määrav, see on vaid kaasnev kulu ülihoolsuses, kuid aitab mingi osa haigestunuid selekteerida. Teiseks, antikehade test „iga nurga peal“, et saada teada kes on haiguse „vaikselt“ läbi põdenud ja ka ohutu.  Kolmandaks, maskid kohustuslikuks, maskid/kilekindad tasuta „iga nurga peal“. Kohati tundub, et Dr Riigil on väärtuste skaala segamini. Kui maskikandmise kohustus „võib olla põhiõiguste riivamine“ (kuigi keelu puudumine on oht kogu ühiskonnale), siis  armastatud lapsele soovikohase (kuid ametnike arvates mittekohase)  nime panemise keelamine pole põhiõiguste riivamine? Kummaline. Neljandaks, „räigelt põhiväärtusi rikkuv“ ettepanek, et me ei peaks kõiki maskituid vaktsineerituid/põdenuid võõrastavalt vaatama, disainige mingi positiivne märgis, et meie (kes me veel pole vaktsineeritud) saaksime tunda rõõmu teie üle. Viiendaks kiire vaktsiinide ostmine nii nagu on seda teinud kõige edukamad (nende moto: ole kiire, maksa üle, pressi takka). Nagu ütles D. MacArturi : „Sind mäletatakse (…) reeglite põhjal, mida sa rikkusid.“ Ühiskond ei oota Dr Riigilt vaguralt ühisjärjekorras seismist, vaid tulemust.  Arvamus, et on tehtud kõik võimalik on eneserahustuslik mugavustsoon. Me ei asu tavaoludes, nüüd ongi see aeg, mil tuleb näidata „me hoolime teist“. Tegelikkuses. Nüüd ja kohe. Kuuendaks,  kui väidetakse et majandust ei saa sulgeda, sest seda ei saa sulgeda, kuid reegliteta mäng sulgeb majanduse selle kokkuvarisemise läbi. Seega kõik mitteesmane distantssuhtlusele. Mitte teadmistesse, kultuurikasutusse ega musklikasvatusse ei jää augud vaid ühiskonda. Seitsmendaks, kiirtestid  „iga nurga peale“, Kaheksandaks,  selged/ühesuunalised sõnumid, miks midagi tehakse. Mida me peaksime peale hakkama sellise enesepettusliku infoga, et kontserdil, koolis, kinod, kirikus, kõrtsis nakatumist ei toimu, seepärast pole piiranguid vaja. Sama hingetõmbega teatakse, et nakatumine toimub tööl ja pereringis. Tähendab, et need tuleks sulgeda? Täielik jaburus. Edasi. Nädalaid kestnud Viru ja Harju eripiirangud andsid visasid, kuid positiivseid tulemusi, kuid meie eneste püsimatus ja rumalus levitas viiruse mööda maad laiali. Hoolimatus. Selle asemel, et piiranguid laiendada ja olukord jälle kontrolli alla saada, tehti vastupidi, piirangud kaotati. Üldse. Milline oli selle otsuse sõnum? Et riiklikud piirangud on mõttetud? Kui need on mõttetud, siis ei pea neid ka täitma?  Milleks me siis sundisime inimesi koju ja maksime neile palgatoetust oma miinuseelarvest? Edasi. Kui Dr Riik manitseb meid vältima kontakte/reisimist siis on see ainuõige, kuid millise sõnumi/eeskuju saadab see inimestele, kui riigipea reisib Lätti/Leetu/ (ja tule seesamune sealtsamusest appi ka Afganistani)? Koos seltskonnaga. Suure/väikese/keskmise  seltskonnaga siit ja sealtpoolt? Reisibüroo Eesti Wabariik teadanne: Kõik reisinäljalised reisima. Nüüd ja kohe!“. Täiesti pöörane sõnum. Selline jõuline tegudesõnum nullib täielikult Dr Riigi haleujeda üleskutse, püsige kodus, ärge reisige, ärge … Mida „panni“, kui vaktsineerimatu riigipea reisib, siis võin ju mina ka? Dr Riik peab oma sõnumid paika saama. Suunatult. Sihikindlalt. Tegudega kinnitatult. Kui USA-s viiekümnendatel võttis maad vastaseis lastehalvatuse vaktsineerimisele, siis piisas ainuüksi sellest, et Elvis lasi peale kontserti teha demonstratsioonvaktsineerimise, mille tulemusena oli aasta pärast vaktsineeritud 85% lastest. Dr Riik sõnumid meile peavad olema selged, ühesuunalised (ühekorraga parem- ja vasakpoolset liiklust rakendada on ohtlik) ja tingimatud. Soome (u. 4x rohkem inimesi) alustas hädaolukorrale üleminekut juba 300+ nakatanu puhul, meie … Otsustamatus. Me juba proovisime soovitusi, sotsiaalseks normiks kujundamise juttu, need ei toiminud.

Rahast ka? Muidugi

Kuskohalt saada raha kriisi kõige kiiremaks lahendamiseks (sh "iga nurga peal" strateegiaks)? Milleks meil üldse oleks vaja midagi teha? Vaadake, senine otsustamatus on menüüsse jätnud kaks valikut: kooleda  viirusega või … kooleda viiruseta, siis on päramine aeg tegevusstrateegiat ja taktikat muuta. Kui pea kogu tervishoiuressurss on hõivatud esmatähtsaga ehk viiruse ohjamisega (mis on ka ainuõige), siis need kes enam oma muude hädadega leevendust ei saa on järgmised või viiruse kaasnevad ohvrid. Nii, et kui rahast rääkida, siis … raha leidub alati, inimesi mitte. Kui kõik see raha mis läheb nüüd otsustamatuse ja hilinemise tulemusel ravisüsteemi tööshoidmiseks, kõik see mis läheb majanduse seisuaja kompenseerimiseks oleks läinud ennetamisse ja vaktsiinide muretsemisse ehk oleks kuulatud eesliini infi, siis oleks meie väljatulek olnud kiire. Oleks tekkinud vaba liikumismull, mitte otsustamatuse jutumull. Kui Dr Riik ei suuda probleemi tõsidust meile teiega selgelt edastada, niimoodi, et meie kõik isiklikult ja innuga osaleme kriisi ületamises, siis ärge imestage. Tarkjutt ei huvita kedagi, huvitavad tulemused. Nagu ütles Nokia nõukogu esimees kriisis: „Me saime endale lubada katsetusi, aga mitte ajaraiskamist.“ Administratiivkriis on muutnud viiruskriisi üldrahvalikuks kriisiks. Igaühe kriisiks.

Kahte pidi rehkendus

 Vaktsiinide doosihinnast pole meile eriti palju räägitud ( Sic! tundub, et test on poole kallim, kui vaktsineerimine). Teate küll – konfidentsiaalne. Ärisaladus. Siiski on mõndagi välja imbunud. Moderna tegevjuht (CEO) Stéphane Bancel paljastas nüüd ka nende loodud vaktsiini hinna: 25–37 USA dollarit (21,1–31,2 eurot) annus. Täpne hind oleneb tellitud kogusest. Bancel nentis, et see hind jääb samasse suurusklassi nagu gripivaktsiin, mida tuleb soetada 10–50 dollari (8,4–42,1 euro) eest doosi kohta.

Belgia minister lekitas kogemata sotsiaalmeedias Euroopa Liidu tellitavate koroonavaktsiinide hinna. Ehkki pole kindel, et Eesti maksab täpselt nii palju, annab see ikkagi alust arvata, et vaktsineerimine läheb meile maksma kümneid miljoneid.

Vaktsiinide hinnad erinevad võimsalt: lekkinud andmete põhjal on näiteks Moderna arendatava vaktsiini doos peaaegu kümme korda kallim kui odavaim, AstraZeneca oma.

Meie prof A. Merits kirjutas et: „Kui ma õigesti mäletan, oli kõigi seitsme eelostulepingu peale, millega oli kokku broneeritud Eestile 2,1 miljonit vaktsineerimist (…), oli kokku arvestatud 80–90 miljonit eurot. Enamvähem on ühe 40 euro lähedal vaktsineerimise (20 eurot süsti) kohta. See on muidugi koos kogu logistikaga (külmikud, süstlad ja arstide töötasud kaasa arvatud“ (Vooremaa 5.01.21). Samu suurusjärke on maininud teisedki. Lähtudes neist kaudhindadest võib öelda, et vaktsiinid on suhteliselt odavad võrreldes sellega, mis juhtub siis kui viirust ei saada kontrolli alla (kevadised palgatoetused üksi olid veerand miljardit, lisaks päästelaenud, toetused, meditsiinikulud jne). Kontrolli alla saamiseks on vaid kaks teed, organisatsioonilised ja võimalikult kiire/massiline vaktsineerimine. Mõlemad meetmed on Dr Riigi käes, kuid meie kõigi käes on võimalus oma käitumisega mõnda suunda võimestada. Valik oli tegelikult naeruväärselt lihtne, kas kulutada kiire reageerimisega  ja õigete (kulukate valikutega) paar miljardit ja siis veel mõni miljardit ennetusele, leviku piiramisele, vaktsiini intensiivhankimisele või kogu kupatuse kokkukukkumise vältimiseks 20 miljardit. Tundub, et meie valik pole kumbki vaid edasine otsustamatus maksab  meile 30 miljardit. Palju õnne!

Kui nüüd Pilvepiir, Dr Riik ja valdkonnaspetsialistid üheselt mõistetavat strateegiat ei koosta, jätkatakse mingite teiseste küsimuste arutamist ja rahastamist, siis ... Mitmetes riikides on viimasel piiril kehtestatud täielik liikumiskeeld, majandus ja kaubandus suleti (Saksamaal avati mitmete kuude järgi esmakordselt juuksurid), tänavatele toodi kaitsejõud ... Kui nüüd Dr Riik veelkord komistab, siis selle me saamegi. Kui otsustamatus riimub matusega (prr!), siis otsustavus riimub hästi ustavusega. Ustavust ja otsustavust soovikski. Dr Riik ole endast suurem.  „Nagu kirjutas teaduskirjanik Robert Andrey: „Me oleme halvailmaloomad, stiihia kauneimad lapsed. Evolutsiooni mõistlikemail põhjustel näitab inimene end paremast küljest halvimatel aegadel.““ (B Fenster „Inimkonna lolluste ajalugu“ Tänapäev 2003 lk 246). Nüüd oleks päramine aeg seda näidata

 

Järgneb …

Targutusi:

S. Bythell „Raamatukaupmehe päevik“ Ühinenud ajakirjad 2019

 

Lk 117 „Üks tema paljudest hindamatutest nõuannetest kõlas „Minu moto on sama, mis Rooma sõjaväel: SPQR – small profit, quick return.“

Lk lk 182 Aiandustoa riiuleid korrastades leidsin kalanduse alt „Odüsseia“. Ma küsin Nickylt selle kohta, aga vastus on kindlasti selline: „Muidugi, aga nad olid laevas hulk aega. Mida nad sinu meelest sõid? Eks ole. Kala. Said nüüd pihta?““

 

G. Rugg, J. D´Agnese „Pime nurk“ ÄP 2014

 

Lk 52 „Väga lihtne on eeldada, et kuna sina ise ja inimesed, kellega sa tavaliselt koos töötad, on antud teemaga kursis, siis on iseensest mõistetav, et ka kõik teised on sellega kursis.“

Lk 61 „Einstein ei näidanud, et Newton eksis, ta näitas vaid, et Newtoni seadused moodustavad kehtiva, kuid piiratud alamhulga neist seadustest, mida on tarvis liikumise kirjeldamiseks.“

 

M Goron B Trainor. „Cobra II“ Eesti Entsoklüpeediakirjastus 2008

 

Lk 324 „Või, nagu üks rügemendi liikmetest hiljem ütles: oodati 100-protsendilist õnnestumist 50-protsendilise plaani aluse.“

Lk 382 „(…) või nagu Dailey enda mehed teravmeelitsesid – tal oli piisavalt otsusekindlust, et portsjon suhkruvatti hoiupõrsa pilust sisse pressida.“

 

 

No comments:

Post a Comment