Tuesday, August 5, 2014

Laisalt rannas lesides Vol 3: Lubamise seaduse keelamine



Roheranna kollalipp ja Sini(lipu)ranna rohelipp

Ehhee, olen jäle rannas. Kus siis veel? Juba kolmas päev lehvib Sinirannas rohelipp.  Stromka kohta öeldi, et seal on rohevetikad, seepärast ei ole mastis rohelippu vaid kollana lipp. Kollane lipp, rohevee puhul, pidi tähendama, et vette võib minna vaid omavastutusel. Mnjah, kui ma siin Sinirannas seisan vees, mastis roheline lipp, kas see siis tähendab, et ma võin ujuma minna vastutustundetult? Või on mul mingi vastutus ikkagi jäänud? Kas „rannapidajatel” rohelipuga ka mingi vastutus on? No ma mõtlen eesmärgipärane vastutus, mitte formaalne? Vaadake, mind lausa šokeeris see Stromka kollase lipu juhtum. Ei saanud aru? Asi lihtne, kui rannas on rohevetikas, mille kohta massimeedias esinevad „prohmessionaalid” ütlevad, et „eriti mürgine”, siis … Kas te kujutate ette, et te olles näiteks perega rannas, teades mürgistuse võimalust, jätate selle enda teada? Ei jäta ju? Kirjutate bussipiletile mürgine ja panete selle lipiku taskusse? See, et vetelpääste tõmbab vardasse kollase lipu ja kirjutab väikeste tähtedega oma „putka” peale, et „vetikad - vette minek omal vastutusel” ei ole oma avaliku teenuse pakkumise kohustuse igakülgne täitmine. See on formaalne ja pahatahtlik või hoolimatu või asjatundmatu ,käitumine, sest need, kes on päästeputkast paarkümmend meetrit kaugemal isegi ei aima, et nad on ohustatud. Mnjah, kui erainitsiatiivi ei ole, siis ka … tegevust ei ole. Olen siin laisalt rannas ja iga natukese aja järel hõiguvad mööduvad poisikesed „Ostke jäätist, ostke tšeburekke, ostke …”. Eraalgatus. Samamoodi võiksid rannavahid käia mööda randa ja hõikuda „Ettevaatust, rannas on …”. Pole ju raske, seda enam, et vahid käivad nii või teisiti rannas ringi, mis see suu lahti tegemine siis … eritasu alla läheb? Polegi palju ju vaja lihtsalt inimlikku hoolivust/hoolitsust ja heatahtlikkust.

Vaat selline lugu, hea et olen Sini(lipu)rannas, mitte … mingis teises rannas.

Hapukurgi hooaeg I

Nojah, mitte sellest ei tahtnud ma targutada vaid uudisvoost. Hommikul vaatasin eilset uudistesaadet ja kaks head (kodukamara) valve teemat jäid pilku püüdma: esiteks avalikus kohas „joomise” lubamine (juba pikemaajaline tohletanud hapukurk) ja teiseks Peamise linna transpordisüsteem. Õnneks tuli see Peamise linna trammiteede ja sellega seonduva küsimus just nüüd, nagu jõulukingitus, on millest kirjutada. Ja õige kah! Vaadake, see et linna on vaja moderniseerida ja teid parandada on ilmselge, kuid avalik võim peaks seda tegema mitte formaalselt „õigesti”, vaid niimoodi, et linnakodanik ka ellu jääks. Uuendus peab tootma heameelt mitte pahameelt. Ja, ja tean isegi, et nädala pärast on kõik enam vähem paika loksunud ja kõik on uue olukorraga harjunud, kuid siiski arvan ma et avalik võim peab olema siin usin teenindaja ja isegi alandlik teener, mitte ülbe kambriülem,  et kõik teised on süüdi: ise olete lollid ja lohakad, veoautosid on liiga palju ja me veel uurime siin väärteomenetluse kaudu, kes krt märgid valesti pani. No see viimane on ikka täitsa üle võlli ja vindi. Selle aseme, et ise õhtul/hommikul kõik muutuskohad üle vaadata („jummel”, nii suur see meie linnake nüüd ka ei ole, et pilk ei haara ühte sektoritki), kas märgid on kohal, hakkame me avaliku võimu tegemata tööd väärteomenetlusega kinni maksma? See olevat kellegi teise süü. Ja ega sellest menetlusest midagi kasu ei ole, ummikuid ja tusameelt ju tagasi ei keera. Siin peaks prevaleerima ikka selline suhtumine nagu lahkel pererahval. Kui külalised on kutsutud, siis vaadatakse laud üle, kas kõik on ikka korras. Mis seal pärast seletada, st „Ega mina süüdi ei ole, Kaakas, rsk, sittes taldrikud täis”, pidu on ikka mokkas. Isegi, kui cateringi tellite, ikkagi vaatate ju laua üle, essused taldrikud lähevad külaliste silmis ikkagi ju teie hoolimatuse/hooletuse/pahatahtlikkuse arvele. Sama ka liikluskorralduse muutmise korral, vaadake peolaud enne üle ja korrigeerige operatiivselt, kui mõni teie külaline on näiteks  … taimetoitlane. Lihtne inimlik hoolivus/heatahtlikkus ja viisakus. Jälle.

Hapukurgi hooaeg II

Ja mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Oeh, tehelikult tahtsin ma olles rannas rääkida „joomisest”. No midagi ei ole teha, nii kuum on, et ajab vägisi jooma. Selleks on mul kaasas (plast)pudel karastavat … Peamise linna kraanivatt. Ei maks peaaega midagi ja värskendab hästi. Kangkraamide manustamist kuumaga pole ma kunagi aru saanud, kuid … Loeme seda minu isiklikuks probleemiks, samas on „joomisest” kirjutamine paljude inimeste „leib”. Kuidas siis nii? Aga vaadake, see seadusekene, mille seadusandja suve hakul vastu võttis ja mis lubab kangkraami manustamise avalikes kohtades ja mida võiks nimetada „Seadus, mis lubab, et keelata”, on ju massimeedikutele andnud teema, mida iga päev sügada, PoliitInimesekesd karjas järel klähvimas, nagu oleks koerapööri rohtu söönud. Mis siis muutus? Õige vastus on, et suurt midagi ei muutunud. Õigemini viidi regulatsioon ja elu kokku. Polegi enam paralleelmaailmu. Või ütleme niimoodi, et see mis toimus varem varjatult, toimib nüüd mitte nii varjatult ja nii nagu ikka püüab üks osa inimesi proovida saadud „vabadust”. Noh, proovisid ära ja … said aru, et kui pole keelatud, siis polegi nii magus. See kontingent ilmselt enam ei proovi ja visuaalset statistikat ei reosta. Need kes ei oska tarbida … need korjatakse nii või teisti ära. Nii, et palju kära ei millestki. Ehhe, kõige tobedamaid põhjendusi osatakse juba tuua. Nägin „ viisurist”, kus kodanik kurtis, et näe laps oleks peaaegu klaasikillu peale astunud ja … Oot, oot, mis põhjendus see siis on? Kus siin seadusemuudatuse ja klaasikillu vahel põhjuslik seos on? Ka enne oli ju keelatud klaastaaraga randa minna, olenemata sellest kas seal oli mahl, veis, purgisupp või õlu. See on sama hea põhjendus nagu kümmekond aastat tagasi, kui linnaisad tahtsid kangesti linnas teha liikluspiirangut 40 km/h, siis toodi näiteks „bemar”, mis „lendas” elektriposti kiirusega120 km/h. Juht joobes. No nii milline on selle näite puhul põhjuslik seos? Ei olegi! Juht kes on joobes ja sõidab kiirusega linnas 120 km/h on täiesti ükskõikne selle suhtes, kas linnas on piirkiiruseks 40 km/h või 50 km/h. Sellest saab teha igasuguseid järeldusi, kuid ei saa teha järeldust, et piitkiirust linnas oleks vaja alandada. Vaat niimoodi. Regulatsioon peab olema mõistlik ja heatahtlik.

Minu sügava veendumuse järgi peaksime me rõhuma rohkem üldisele suhtumisele igapäevaelus, mitte vaid käskudele ja keeldudele. Usun, et ka „joomine” avalikus kohas loksub oma mõistlikesse raamidesse, kui me oma õiget suhtumist näitame. Te ei usu? Nojah, see kes koguaeg on vihtunud süüa hamburgerit ja makarone ei usu ka tervisliku toitumise võimalikkusesse, aga vaadake, kui palju on meie toitumisharjumused muutunud tervislikumaks. Ja „oh sama mu meie” nagu Vanaema Marie ütles , ilma igasuguse käsu ja keeluta. Ilma väärteomenetluseta? Ei ole võimalik? Aga on võimalik, inimeste vaated ja hoiakud muutuvad. Mitte ainult, et on võimalik see on normaalne. Inimene ja tema vaated on alati muutunud. Vanaema Marie rääkis ühe külaloo, kus üks „maadam”, küsib teiselt „Ei tea, kuhu see Jüri ka läks?”. Teine vastama: „Eks ta simmanile läks, ihus siin terve päeva väitsa (pussnuga)”. Vaat niimoodi, oli lihtsalt selline komme, et pittu mindi pussnoaga, iga simman lõppes kaklusega ja „Väitesed” tõmmati ka välja. Tänapäeval … Saite aru ju, laske asjadel settida. Üks aianduslik näide. Kui te külvate porgandeid ja roheliste lehtede  ilmumisel need välja kitkute ning asendate need peetidega ning need siis välja katkute, et asendada kaalikaga, siis ei saa te iial ei porgandi, peete ega kaalikaid. Vähe sellest, et te ei saa saaki, te ei saa tead isegi seda, mida te oleksite saanud. Nägite vaid rohelisi lehti ja avasite et see oli umbrohi. Nii ka regulatsioonide meisterdamisega, selles aias tuleb olla hoolas kärner, mitte kits. Seadusloome omab oma kindlat energeetilist väärtust, nii paranenud keskkonna näol, kui ka raisatud aja, paberi ja tühjategemise näol.

Ah jaa, miks ma nimetasin seda „Lubamise seadus, et keelata”, eks ikka seepärast, et kohalikud omavalitsused püüavad nüüd üksteis võidu asude dr Riigi asemel keelamise „libemagusale” teele. Ikka loosungitega - rahva hüvanguks jne. Kas siis, teie/meie , OMA valitsus, ei usalda OMA rahvast? Kas aedniku ainus tööriist ongi giljotiin? Mnjah!

No nii, sain minagi kirjutada hapukurgihooaja loo. Muide mulle meeldivad värsked hapukurgid, sellised päeva-kaks soolas olnud. Nämma. Naabrinaine arvab ka, et head kurgid, … küla värk, … kest linna, … mere ääres.

No nii, ja nüüd jälle kupsu!

Targutusi:

Tass on volitatud teatama Tallinn „Eesti Raamat” 1981

J Semjonov

Lk 54 „Hemingway on meil tõepoolest ära unustatud. Teine asi kui ta oleks eelmisel sajandil sündinud, aga ta on ju meie kaasaegne. Me olema teda näinud, temaga koos viina võtnud, ja eided on meile rääkinud, kui nõrguke ta oli, ja lapsed on talle peavalu valmistanud, ja naised on intervjuudes rääkinud kui ablas ta oli … Kahekümnenda sajandi klassikuid pole olemas ega saagi olla , kuna massimeediavahendid on oma õigustesse asunud. Tolstoi päevil olid kuulujutud, oli suusõnaline klatš, praegu on see kõik aga vormistatud ajaleheveergudel silmatorkavate pealkirjadega, katsu siis autoriteeti luua, proovi mitte uskuda kogu seda sõnnikut, mida me ära trükime … Siis veel telefon … Suhtlemine inimeste vahel on näotuseni lihtsustunud. Kas oli võimalik varem Jasnaja Polinasse helistada ja intervjuud saada – võta näpust. Tuli enne luba paluda, siis kohale sõita … See aga kohustas juba millekski, tõmbas mingisuguse joone tema ja meie vahele … Nüüd aga muudkui helista: „Krahv, kommenteerige „Sõda ja rahu” …”

Parteijuht lahkub surma läbi Bo Balderson  Eesti Raamat Tallinn 1995

Lk 8 „Mulle torkas äkki pähe, et ta oli käitunud päris normaalse inimese kombel. Ja ministri kohta oli see absoluutselt ebanormaalne … Nojah, see, kes tahab leida loogilist seletust ministri kõikide veidratele avaldustele, see ei jõua päeva jooksul muud teha …”

Lk 39 Minister ja PM paadis lõõgastumas „”ja ma mõtlesin banaalse aga sama hästi ka targa mõtte, et kui palju rahulikum oleks maailm, kui rohkem poliitikuid niiviisi lamaksid ja õõtsuksid”

Lk80 „Kas te olete sellele mõelnud, et demokraatlikes riikides haugutatakse meid, poliitikuid, kuni me tegutseme? Aga kui me oleme lahkunud või surnud, siis kiidetakse meid taevani. Diktatuuririikides on täpselt vastupidi. Seal ülistatakse juhte, kuni nad juhivad. Aga nad sülitatakse täis, salatakse maha ja kuulutatakse riigireeturiks, niipea kui on ametist lahkunud või teise ilma kolinud”

Lk 118 „Vallamaja paistis kaugele. See kõrgus tasasel maal nagu keskaegne katedraal. … Trepp oli pikk, lai ja imposantne, just nagu selleks ehitatud, et nuriseval avalikkusel võhm välja pigistada …”

Vallavanem tutvustades oma valdusi „ Siin esimesel korrusel on meilplaneerimisosakond ja vallavolinike koosolekusaal”, „Ja siin teisel korrusel on meil, on meil planeerimisosakond, piirkondlik maksuvalitsus ja vallavolinike koosolekusaal” „”Aga planeerimisosakond oli ju all?”  „”Siin asub kõrgem planeerimine” Kolmandal korrusel on meil ehituskontor, vabaajakomisjonid ja vallavolinike koosolekusaal” „Pidage!” hüüdis minister, „Vallavolinike koosolekusaal oli ju esimesel korrusel? Ja teisel?” „Koosolekusaal läheb läbi kolme korruse” „Nii, et meie nõupidamistel on kõrge lend.” Korruseid ja komisjone oli veelgi, aga kuskil pärast kaheksandat korrust läksin ma arvestustega segi.”

Jne.

No comments:

Post a Comment