Monday, April 12, 2021

Põrgatamisteooria V12: Kui JFK …


Kevad.  Mingi rahutus oleks nagu hinges pakitsemas. Võib-olla polegi see kevadest, vaid kriisist tulenev kammitsetus, kulutamata, energiast, mis nüüd rakendamist otsib? Igaüks püüab seda energiat maandada omal moel, kes metsajooksul, kes aiamaal ja kuna pidusid enam pole, siis mõned on otsustanud peo asendada  pidukondade (paty/partei) tegevuste analüüsiga või lausa selles osalemisega. Isegi ärirahvalt tulvab ettepanekuid, mitte ainult äri, vaid ka tavaelu edendamiseks. Tore. Kohati naiivne, kuid ikkagi tore, kui ideekülv on aktiivne. Midagi ikka tärkab.

Kevad – puhanguline ideetuul

Nii nagu kevad ja majanduskriisid on tsüklilised, nii on tsükliline ka ideepuhangute aktiivsus. Tundub, et nüüd on ideelennutamiseks hea aeg. Kui vaadata meie inforuumi, siis pea iga päev leiab mingi tuumaka ideeloo või vähemalt asjaliku analüüsi idee tekitamiseks. Mõni idee on lühiperspektiivne, mõni olmeline, mõni jumakalt tuumakas, mõni jabur (esmapilgul). Tähtis on protsess. Ideede lennutamine kui treening mõtlemise taasõppimiseks. Treening, noh! Tõsi see on, et talveuneline Dr Riik oma strateegiadokumentidega (NB! Mitte segi ajada strateegiatega) on veidi kopitanud lõhna külge võtnud. Sumbunud dokumendiuskne õhkkond lausa õhutab uusi ideid arendama. Tore. Nii ongi, vanaviisi enam ei saa ja uutmoodi veel ei osata, kuid proovitakse.

Hullu tohtri diagnoos

Ka Dr Riik pakub välja lahendusi kolmikkriisist väljumiseks, kui kas selles kriisilahenduses on  ka midagi uut välja pakkunud? Muidugi idee „enese kriisist väljalaenamiseks“ oli uudne, kuigi veidi võõras, kuid niimoodi on kogu maailma (valesti?) toiminud. Meie ka. Kuid see on mullune uudsus, see pole see uudsus mida meie teiega homme vajame. See pole metaidee, mida vajame.  Kui üldine „väljalaenamine“ päädib igaühe maksukoormuse tõusuga, siis … mis selles uut on? Maksude tõstmise või uute tekitamine on senini ainsad arutatavad  uuenduslikud elemendid Dr Riigi „uuenduste“ paketis (kuigi jutt käib maksurahust?). Võimalik, kuid seekord maksude tõstmise primitiivne tavaprotseduurid enam ei aita. Pigem vastupidi. Samas mingi üldine muretus on võtmas eri eluvaldkondades maad sh ka analüüsitööstuses. Kuidagi kummastav on, kui meile lubatakse analüüsimajadest raju majanduskasvu. Miks? Sest kriis on mõjutanud vaid ¼ majandusest. Oeh! Selle koha peal ei tahaks sattuda doktori kätte, kes ütleb „Pole hullu, teil on vaid veerandis ihus veremürgitus, minge nüüd ja kohe julgelt jooksurajale … lendstardiga …“. See on hull tohter. Mnjah, majandus on tervik, veerandi vaakumine kandub kogu majanduskeskkonda, mõjutades kõiki ja kõike. Tavaline treeningprogramm pole siin enam kohane. Tõsta maksukoormust/treeningkoormust sellises olukorras? Kahtlane.

Kaassüü rake koorem

Mida veel oodata Dr Riigilt kriisitõrjeks? Tsentraliseerimine/reguleerimine? Jep, see teine igihaljas kriisiületus instrument.  Kuid ka see ei aita enam, sest kahe viimase kriisi rüpes on kõikvõimalikke regulatsioone ja tsentraliseerimisi tekitatud (ikka inimeste „hüvanguks“, kuid tegelikult bürokraatia kasvuks) nii rohkesti, et vaba konkurentsikeskkond on kadumas või juba kadunud. Dr Riigi „tasuta“ projektid on muutunud turutaudiks, tappes loovuse ja iseotsustamise/vastutamise. Kui Dr Riik hakkab midagi pakkuma „tasuta“, siis tähendab see tõlkes, et ta tegelikkuses ei kõrvalda turutõrget, vaid vaba ettevõtluse selles valdkonnas. Totaalselt. Niisama lihtne see ongi. Kuid siiani pole pööratud tähelepanu ühele üliolulisele nüansile – meie teiega kaasosalisusele selles tapatöös. Te ei saanud aru? Vaadake, Dr Riik teeb seda meie teiega rahaga. Kui Dr Riik kasutab valdkonna mõrvaks meie raha, siis oleme meie teiega selle mõrva kaasosalised. Elementaarne Watson.

Konkurentsi kadu on vabaduse kadu

Ja siis, kui vaba ettevõtlus on surutud ettevõtluse äärealadele, hakkab Dr Riik paaniliselt arutama väärtustest ja vabast ühiskonnast, mõistmata et oma mikrojuhtijaliku mentaliteedi ja tsentraliseerimishullusega on ta nendest mõistetest sisu eemaldanud. Tühjad kestad. Uhketest vabadest ettevõtjatest (ja kodanikest), kes iseseisvalt teevad oma otsuseid, on saanud sõltlased, Dr Riigi mugavusteenuse sõltlased. Kuid tehisturg toimib ainuüksi riigihangete rahavoo toel, see pole vaba turg vaid Dr Riigi ehk bürokraatia loodud moonutatud tegelikkuse ja sõltlaste üha uuenev taastootmine. T. Sarrazin („Soovmõtlemine“ EKSA 2017Lk 109/111) näeb sellist trendi: „Üleminek suletud, vabadusteta ühiskonda on sujuv. See algab siis, kui vaba omanditung ja ohjeldamatu leidurivaimu tahetakse piirata, kuna sellisena see segab, või kui riigi reeglitesse hakatakse lubama ideid selle kohta, milliseid tooted on mõistlikud ja millised mitte, milline elu on mõistlik ja milline mitte ning millal on tööhõive liiga suur või liiga väike. „ „Just riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide jämedad möödapanekud finantsturgude reguleerimisel on näidanud, et niipea, kui asi läheb väga keeruliseks, jäädakse turu reguleerimisel hätta. Sellistel juhtudel on lahendus loomulikult mitte reeglitest loobumises, vaid nende intelligentses lihtsustamises.“ Kuna riigi tegelik heaolu tuleneb tööviljakusest ja selle saavutamiseks tehtud töö mahust on sama tööviljakusega ühiskondadest rikkamad sellised, kus tehakse rohkem tööd ja eriti vaesed on ühiskonnad, kus tööviljakus on väike ja tööpuudus eriti suur. Tähelepanu! Kuhu meie oma 75% tootlikkuse tasemega EL keskmisest paigutume? Mitte uued piirangud/regulatsioonid ja aadrilaskmine/maksutõus ei ravi kehvaveresust, vaid kogu (majandus)elu ümber mõtestamine – reeglistiku intelligentne lihtsustamine ja loovuse kasvutingimuste parandamine.

See tilbendamine 75% tootlikkuse juures juba pikemat aega, kusjuures eesmärgiks seatakse mannetud 80% (mida ka ei täideta) näitab, et meie majandusmudelil sellisel kujul on veorihm maha jooksnud. Teatavasti on iga seisak tagasilangus. See, et meil on üksikuid edulugusid ei muuda tõsiasja et tootlikkus ei kasva. Või kuidas see saakski kasvada, kui meil on igal aastal puudu 6000/7000 IT spetsialisti. Usina heegeldustööga seda vedukvaldkonna auku ei lapi. Mida teha?

Lend Kuule algab mõttest

Unustame hetkeks ära kõik need nn „strateegiadokumendid“ (mis nii meil kui EL on kokku vusserdatud) ja kujutame ette, mida me soovime? Kuhu me tahame jõuda? Me ei suuda? Ette kujutada? Isegi ette kujutada ei suuda? Kas meie unistuste tipp ongi tasuta ühistransport, kurnav pensionisüsteem ja haige ravikindlustus?  Kehvasti. Hm, kuid teised suudavad. Süsteemselt. Näiteks: „(…) kui president John Kennedy 1961 aastal teatas, et Ühendriigid peavad jõudma Kuule, siis õhutas ta rahvast tegema midagi, milleks me polnud võimelised. Meil polnud tööriistu ega varustust – meil ei olnud Kuule jõudmiseks rakette ega stardiplatvorme, skafandreid, arvuteid ega kaaluta olekus sobivat toitu. Vähe sellest, et meil ei olnud vajalikku, me isegi ei teadnud, mida meil võiks vaja minna. Meil polnud varustuse loetelu – tegelikult polnud kellelgi maailmas seda olemas. Meie ettevalmistus oli veelgi hädisem: me ei teadnud isegi seda, kuidas Kuule lennata. Me ei teadnud, missugusel trajektooril on võimalik Maalt sinna jõuda.“ (Fishman „Võidujooks Kuule“ Helios 2019 lk 11). JFK oli sütikuks, mis protsessina tõi kaasa tohutu energiapuhangu. Ütlemine, et:  „Tegelikult ei lähe Kuule üksainus inimene. (…) Oleme seda kindlalt otsustanud. Seda teeb terve rahvas. Sinna jõudmiseks peame töötama kõik.“ tekitas suunatud energia ja teadmistevoo, mis muutis selle unistuse (ja palju muudki) reaalsuseks. Tore.

Puhanguline tuul…

Meil on olnud mitmeid ideepuhangu perioode alates iseseisvumisponnistustest, kuni Minu Eesti mõttetalgute, Jääkeldrite ja teiste ideekorjeteni. Mida me nendest saime? Iseseisvuse saime, EL, NATO ja (järelhooga) OECD liikmeks ka saime ja siis jooksis ideegeneraatorilt rihm maha. Ideid küll korjati, kuid neid ideepuhanguid ei pööratud energiaks. Jäime lootma liidurahadele, liiduenergiale ja liidureeglitele. Kahju. Nüüd on jälle aeg vaadata kuidas ideed energiaks pöörata. Igaüks eraldi ja kõik koos.  Nagu minu õpetatud sõber kirjutas: „On ütlus, et "Kui vigu näed laita, siis tule ja aita". Dr. Riiki üks tavainimene parendada paraku ei suuda, irisegu ükskõik mis meedias ja kui palju tahes. Parteidesse ja ühingutesse grupeerituna on isiksustel rohkem võimalusi midagi parendada või ka elu ajutiselt … keerata.“ Nii ongi, mitmedki äriinimesed on astunud erakondadesse või neid rahastama asunud, et oma parima äratundmisega maailma paremaks muuta. Aktiivne eluhoiak on muidugi tore, ainult et … seegi on vaid üksikisiku ponnistus, mis kipub vägevas pidukondlikus poliitmahlas lahustuma.

Vaadakem protsesse õige nurga alt. Poliitturg on omaette turg, see toimib (nii nagu päristurg) siis kui talle avaldatakse survet uue toote turuletoomiseks ja pidukond näeb sellest tootest kasu tõusmas. Kui turg ei sunni süsteemi, sh pidukondi, uuenema ja tootevalikut täiendama, siis uuenemist ka ei toimu. Pakume siis ise, meie teiega,  poliiturule uued tooted, muidu nad jäävadki meile pakkuma läägeid pulgakomme ja suhkruvatti. Te ei taha ju ennast tobedaks diivanikaunistuseks õgida? Liikuda on vaja. Aktiivselt.

Julgusetud julgused

Pidukonnad muidugi ka ponnistavad … Ei-ei, mitte uusi tooteid turule tuua, vaid ära arvata valijate/tarbijate lühisoove. Seega püüavad pidukonnad pakkuda igaks Riigikogu ja KOV valimisteks/hankeks midagi uut, mis on … läbiproovitud vana. Olemuslikult on need „valimishanked“ pigem häälteostu hanked, mitte riigiehituslikud hanked, sest riigiehituslik idee võtab rohkem aega ja vajab laialdasemat ühiskonna heakskiitu ja osalemist (a´la Kuule ei lähe üksainus inimene, seda teeb terve rahvas). Ootame uusi huvitavaid ettepanekuid? Asjata. Ehhee, selle kohta märkisid juba J.Lynn, . Jay administratiivpiiblis „Jah, härra peaminister“ (Varrak, 1999 Lk 54): „Seepeale võttis Humphrey kasutusele raskerelvad. „See oleks teist väga julge, härra minister.“ Ma olin tõeliselt ehmunud! Julge? Ma ei tahtnud midagi julget teha! Karjäärid lõppevad julgete tegudega.“ Nii ei julgetagi olla … julge.

Kuna julge uuendus on liiga pingutav ja tulemus on kahtlane (50/60),  siis piirduvadki pidukondade ettepanekud maksutõusude, pensionäride moosimise ja karistusmäärade karmistamisega. Kogu lugu. Rihm on generaatorilt ikka maas ja puhangulisest ideetuulest ei genereerita energiat ühiskonna liigutamiseks, vaid sumistatakse uinutaval tühikäigul. Nii on ka eelmiste avalikkuse ideede korje käigus juhtunud, et ideepuhanguid oli vägevalt (tean kogemuslikult, sest olin ise mõne arutelu vedanud), kuidagi märkamatult veorattalt ära nihkunud. Ideed muutusid ajapikku  ideetus keskkonnas statistikaks,  anonüümseteks ilma isikupärata ja jõuetuks kantseliidiks. Neid ideid ei kandnud enam edasi  inimesed “kelle südame asi see oli“ (sest korje järgselt ideede autorid lahutati ideedest), vaid arveametnikud, kes tahtsid ruttu tabelit täita. Tehtud. Ideekogum muutus statistikaks, keskpärasuseks. Kuid alaväärtuslikku keskpärasust (75%) ei ravita statistilise keskpärasusega, vaid hiilgavate ideede ja nende tõhusa rakendamisega. Tohutus ideekuhjas pole olnud süsteemi ega kokkulepet - tervikut. Ideekuhjad muutusid prügihunnikuteks. Saasteks. Keskkonnareostuseks, sest vaadake, kui te teete üks kord läbimõeldud ettepaneku, teine kord ja ka viies kord, siis lõpuks väsite ära ja muutute ükskõikseks. Heal juhul.

Mida teie…

JFK lõpetas ta oma ametisseastumise kõne pöördumisega, millest sai kuulus meeldetuletus ameeriklastele, et nemad on iseenda valitsus, et nemad on iseenda riik.  „Mu kaasameeriklased,“ ütles ta, „ärge küsige, mida teie riik saaks teie heaks teha, küsige hoopis, mida teie saate oma riigi heaks teha.““ (Fishman „Võidujooks Kuule“ Helios 2019 lk 330).  Pange tähele JFK meeldetuletust – kodanikud ise on iseenda riik. Meil kõigil on unistusi, kuidas võiks, kuidas peaks… Kas tõesti on meie unistuseks 75% EL tootlikkus ja sellest tulenev elustandard? Senini on Dr Riik kujundanud just sellise keskkonna on loovusele ja erainitsiatiivile. Päh, vaid 75%. Kuidas tulla välja harjumuspärasest mugavustsoonist ja teha midagi tõeliselt märgilist?  P. H. Diamandis, S. Kotler („Julge“ OÜ Küppar & Ko 2015 P. H. Diamandis, S. Kotler „Julge“ OÜ Küppar & Ko 2015 Lk 179) on välja pakkunud järgneva hankemeetodi: „Asja mõte on selles, et iga kord, kui sa vajad midagi, mis on väljaspool sinu tavapärast kohustuste täitmise protsessi, püüa kasutada rahva võimekust ja oskusi teha seda kiiremini, odavamalt paremini.“ Te arvate, et see on diletantlik? Kuid nagu üks tark inimene on öelnud, Titanicu ehitasid asjatundjad, Noa laeva asjaarmastaja. Üheks märkimisväärseks sellise (rahva)hanke näiteks on  2010 aasta BP naftapuurtorni plahvatusest Mehhiko lahel (tekkis Havai suurune reostusala) tekkinud puhastusvõimsuse hüppeline vajadus. Valdkonnas oli älja kujunenud kaks näitajat: naftatõrje kiirus (ORR, kogus mida on võimalik minutis koguda) ja tõrje tõhusus (ORE,  koristatud nafta kogust sõltuvalt vee mahust). Aastakümneid oli ORR olnud u. 1100 gallonit/min. Konkursi eesmärgiks oli tõhusust vähemalt kahekordistada nii, et ORE oleks vähemalt 70%.  Osalema registreerus u. 350 tiimi. Seitse tiimi ületasid kahekordselt seni parima ORE. Võitja saavutas ORE 85% ja ületas 6000 gallonit/min. ehk 5X rohkem senisest suutlikkusest. Vägev! Võib-olla olid need varju hoidunud profid? Ka seda, kuid kõige üllatavam oli meeskonna tulemus, kes olid kohtunud tätoveerimissalongis ja tehnoloogia disainer oli tätoveerija, keda rahastasid salongi kliendid (katsetai kavandit mullivannis.) ja…  milline kahekordistas koristuskiirust. Kas meil oleks kosmeetikasalongi või kringlikoja baasil võimalik luua meeskondi, millised aitaksid tekitada keskkonna, mis tagaks „tagasihoidlikul“ tootlikkuse kahe kordse tõusu? 150% EL keskmisest? Pole paha! Pole ka võimatu.

Õppides Wikipediast

Kui BP näide pole piisav ja jääb enamusele kaugeks, siis S. Godin („Asendamatu asjapulk“ ÄP 2012 Lk 25) toodud Wikipeedia näide peaks igaühele kohale jõudma:  „Seadus on selline: iga projekt mis on jagatud piisavalt väikesteks ja etteaimatavateks osadeks, on võimalik teoks teha peaaegu ilma rahata. Jummi Wales juhtis tillukest Wikipedia meeskonda, mis tegi lõpu kõigi aegade suurimale teatmeteosele. Ja peaaegu kõik nad töötasid tasuta. „Encyslopedia Britannica“ sai alguse 1770 aastal ning seda hoiab töös enam kui sada täiskohaga töötavat toimetajat. Viimase 250 aastaga on entsoklüpeedia loomine ja toimimine maksma läinud arvatavalt enam kui sada miljonit dollarit. Wikipedia seevastu on palju suurem, oluliselt populaarsem ja käib märkimisväärselt rohkem ajaga kaasas ning loodi peaaegu tasuta. Keegi poleks seda suutnud teha omaette. Isegi mitte tuhandepealine meeskond. Kuid jagades artiklite arendamise miljoniteks ühelauselisteks või ühelõigulisteks projektideks, kasutas Wikipedia ära nn mehhaanilise türklase seadust. Selle asemel, et tugineda käputäiele hästimakstud inimestele, kasutades vaid nõrgalt koordineeritud miljonite asjatundlike inimeste tööd, kes kõik hea meelega tervikusse ühe pisikese osakese panustavad.“ Eks ole, innustav. Godini arvates on kaks võimalust võita: „ Võida, olles tavalised, standardsem ja odavam. Või võida, olles kiirem, tähelepanuväärsem ja inimlikum.“ (lk 24). Esimene variant meile meie väiksuse ja ressursivaesuse tõttu ei sobi, seega …

Tõmmates rihma veorattale

Nagu eelmiste korjete kogemus on näidanud, siis ideid meil jätkub, kuid enne kui need suudetakse pöörata ühisenergiaks jookseb administratiivne veorihm maha ja energia jääb kasutamata. Senine ametkondlikkusel põhinev  administratiivvariant ei tööta, peame looma oma eluolu uuendamiseks ka uuendusliku formaadi. Millise? Minnes tätoveerimissalongi jälgedes võiksime näiteks teha ühe tõsise rahvahankelise terviklahenduste konkursi. Võime välja kuulutada konkursi „Riigimeister“, kus tiimid esitavad terviklahendused edasiseks arenguks. Selles osas on näiteks suure töö ära teinud lp. Jüri Raidla nn „kümne käsu“ projekt. Tegelikult on riigi reformimine Riigimeistrite töö aluseks, mida selle peale ehitada on juba iga satsi mõttelennu küsimus. Kuid ka irdideede kogumine on tarvilik, sest väga võimalik et sealt leidub ideid, mis parandavad tunduvalt terviklahenduste sooritusvõimet. Siin aitaks näiteks Wikipedia variant. Peamine on nende ideede grupeerimine ning pidev tagasiside ideede esitajatega. Poliitturule tuleb peale suruda oma tootevalik, tekitada konkurents nii ideed, toodete kui pidukondade vahel, vaid siis võtavad nad seda tõsiselt. Nad teavad, et poliiturul sõltub kõik täpselt samuti nagu päristurul klientide/valijate otsusest ja mis põhitähtis ja poliitinimese jaoks põhihirm „Ükskõik kus sa oled, klient võib su vallandada.” „”See ülemus on klient. Kui klient ärist loobub, pole isegi sinul enam tööd” (G.Burch „Vastupanu on tulutu” „Ilo” Lk 99). Meie valijad olemegi see klient. Olgem valivad. „Oleme otsustanud minna sel aastakümnel Kuule ja teha veel nii mõndagi muud mitte seepärast et see on kerge, vaid seepärast, et see on raske, seepärast, et see eesmärk aitab meil end kõige paremini kokku võtta ning oma energiat ja oskusi kõige paremini rakendada.“ (R Dallek „John F. Kennedy“ Varrak 2004 Lk 394) Kuhu meie oleme otsustanud minna? 

Järgneb… 

Targutusi:  

J. Webster „Spioon 29 nimega” AS Ajakirjade kirjastus 2014

Lk 287 „Keegi ei muuda maailma, kui vaid täht-tähelt reegleid järgib.”

M. Lissack´i ja J. Roos`i  „Uus mõtteviis”  Fontes 2001

Lk 50 „Keegi on kunagi öelnud, et tsiviliseeritud ühiskonna madalaim vorm on selline, mis põhineb seadustähe võimul. Teised on täheldanud, et mida rohkem on organisatsioonis reegleid, seda vähem on usaldust.”

Lk 102 „Pascale kirjeldab tegevust pärssivat keskkonda ühe GM-i keskastme juhi sõnade näitel: „GM-i kõrvalseisja pilguga vaadates  võivad mõned asjad, mida me teeme, näida hullumeelsusena. Lähemal vaatlusel selgub aga, et kõik me oleme tegelikult päästepaadis ja keegi ei julge välja hüpata. Püüdke aru saada, et see süsteem, mille alusel me täna töötame, on kõigile ainult kasu toonud. Juhte tasustab see väga-väga heldekäeliselt. Ka meie ebaefektiivsus tähendab vaid seda, et headel aegadel saavad tunnitöölised ületunde tehes topelt palka, mis on soodne ka neile. GM-is töötab ajapalgalisi, kes teenivad aastas 40000 dollarit ja nad ei saa loobuda sellisest sissetulekust, sest muidu ei suudaks nad säilitada elatustaset, millega on harjunud /…/

Teine aspekt: kui tõesti annate töötajatele õigusi ja võimaldate initsiatiivi liikumist alt üles, siis sellega te seate privileegide õigustatuse kahtluse alla. Esiteks vähendab see palgaliste töötajate tähtsust ja võib-olla isegi nende arvu. See seab kahtluse alla paljud juhtkonnale võimaldatud soodustused. Direktoritel on mahagonipuust kabinetid, mitte mingid illuminaatoriga kuudid.  Nad pargivad talvel autod soojendusega garaaži. Nad einestavad eraldi sööklas, kus teenindavad ettekandjad. Ja neile makstakse suuri preemiaid. Ma olen veendunud, et kui te küsite erineva taseme juhte firmas, siis näete, et mitte keegi neist ei oleks valmis kõigest sellest loobuma, kuid just seda tuleks teha ja kõige sellega peaksime riskima juhul kui me peaksime sisse viima süsteemi, mida kasutavad sellised firmad nagu Toyota või Honda. Kokkuvõttes võib nentida, et General Motors´i süsteemi ebaefektiivsus tuleb inimestele kasuks. See teeb meile palju „head”.”

No comments:

Post a Comment