Sunday, October 22, 2017

Majanduslik flopihüpe


Selleks korraks on siis valimised läbi.  Ei teagi kuidas edasi elada ilma hästituunitud tädide-onude piltide ja tühja postkastiga. Tunne on nagu orvukesel, kuid … Kuid nüüd alles põnevaks läheb, sõnad on vaja vormida tegudeks ja seda täiesti uutes tingimustes. Kähku kokku  traageldatud suurvallad tuleb logistiliselt ja majanduslikult kõige mõistlikumal moel tervikuks liita. Pole just lihtne ülesanne. Nagu ütles Saidafarmi juht J. Särgava kõige tähtsam ülesanne on koostöö toimima saada «Kuna tegemist on ka suure ühinemise ja muudatustega, siis arvan, et kui õnnestub särgil esimene nööp kurgu alt õigesti panna, siis saab ka teised õigesti kinni,» (PM 16.10.17). Väga arukas.  Head meelt tegi, et mitmedki edukad ärijuhid leidsid eneses jõudu ühiselu korraldamises kaasa lüüa. Muide üks huvitav tendents, mis võib viia meie poliitmajanduselu kultuuri muutusele, need ettevõtjad kes lubasid palju, ei saanud midagi, need kes ütlesid, et nad hakkavad ühise tulu nimel kõvasti tööle … võitsid. M. Vetevool ei lubanud midagi, vaid „Tegin oma valijatega kokkuleppe, et olen kolm kuud volikogus ja siis räägin oma valijatele, mida ma teinud olen.“ (PM 16.10.17) Tema tahtmiseks on saadikukultuuri muuta. Tore.  Ka Alexela Groupi suuromanik M. Hääl sai kindla valijate toe.  „ See viitas väga targale valijale, sest tasuta asju ma ei lubanud, nänni ei pakkunud ja rääkisin ainult sellest, milline võiks olla tulevikuvalla juhtimismudel,“ (ÄP 16.1017). Just-just, tark valija oskab vahet teha nänni ja tegususe vahel.
Loodan väga, et uued vallad saavad oma „esimese nööbi“ õigesti paika, et nad ei panek esimest kurgualust nööpi kohe riigikassast tuleva raha kesksesse nabanööpi. Need ei ole lõputud ja saate aru, võite ju kõigile seletada, et see ongi väga trendikas panna nööpe puseriti, kuid teised näevad, et see on  … arutu . „See on põhjus, miks mina ja minu kolleegid väidame, et riiklike kulutuste kasv võtab ära raha ja ressursid, mida majandus vajab toimimiseks, laienemisest rääkimata. Suured riiklikud kulutused mitte ei leevenda tööpuudust, vaid on tegelik põhjus, miks ettevõtluses ja kaubanduses kaovad töökohad ja toimuvad pankrotid. (…) kohalikud omavalitsused peavad õppima kulusid kärpima samal viisil, nagu seda teevad ettevõtted.” (M. Thatcher „Kõned ja intervjuud. Valik” SE&JS 2013 lk 74)

Malle ja Kalle

Dr Riigi praegune strateegia keskendub ikka enam ümberjagamise hoogustumisele. Kuid ümberjagamine  ei too jõukust juurde, vaid vähendab seda. Mastaapne ümberjagamine seal, kus on kõik eeldused turu tõhusaks toimeks näitab seda, et süsteemi põhialustes on midagi valesti. Seda tulebki parandada, mitte ümberjagamisega peita. Kahjuks lähtub ka järgmise aasta eelarve ümberjagamise  võtmest, kuidas võimalikult palju kulutada, mitte luua edueeldusi tulevikuks. Oeh, Hiina president esitas just äsja visiooni riigi majandusest aastaks 2050. See on visioon, kuidas selleks ajaks olla majanduslikult heas vormis ja tehnoloogilises tipus. Meie sööme mõnuga reserve ja töötame ennast „laenuküpseks“. Sõltlaseks. Meie perioodi pikkuseks pole isegi mitte neli aastat vaid 2+2. Nigel värk. Ebaperemehelik. Ehk kui  te arvate, et parim viis üleaedse Kalle umbrohupõldu lilleväljaks muuta on naabri Malle lilleaiast vikatiga üle käia ja Kalle umbrohu vahele lõikelilli pikkida, siis olete looduse ringkäigust valesti aru saanud. Malle lilled Kalle umbrohus lihtsalt närtsivad, muutudes prügiks. Mida sellest järeldaks „jagajavalitse“ poliitinimene? Elementaarne. Malle aias tuleb kiiremini ja tihedamalt lilli niita, et Kalle umbrohusegadikku sellega katta. Tehtud.  No tegelikult, kui autoga kiirelt mööda tuhiseda, siis on ju päris kena pilt: Malle aed on puhas ja Kalle aia ohkad ei paista Malle lillede alt ka välja. Aga mis juhtub, kui Mallel enam nii palju lilli ei kasva? Või kui Malle enam ei viitsigi kasvatada? Läheb ära? Mida siis lõigata? Mõistmatu.  Isegi rahaminister ei mõista. "Ettevõtjana olen ma selle koha pealt murelik, et kui lihtsalt siin saalis tehakse maksuotsuseid, mis mõjutavad meie ettevõtluskeskkonda. Kui vaid aktsiisi tõstmise, lisaks ennaktempos tõstmise puhul oleks tol hetkel siin keegi mul abiks olnud ja öelnud, miks me neid tõstame. Aga nii on ta läinud ja täna jälgime.“ Aus jutt, tänud selle eest, aga … Aga  rahanduspealik ei saa  seista kui Titanicu kapten jälgides jäämäega kokkupõrget, vaid peab jõuliselt sekkuma. Heal ajal tuleb lasta ettevõtjatel elumahla koguda, mitte seda välja lasta.  „Nagu paksud pulmapeol, rääkisid poliitikategijad endale et nad söövad pärast pidu vähem – heastamaks oma õgarlust. Kuid riigi majanduses ei ole paastumiseks kunagi õige aeg.“ ((W Bonner A Wiggin „Võla impeerium“ Balti Raamat 2007 lk 210)

Regulatsioonidest ja ümberjagamise erivormist

Kui meil on Dr Riigi tasandil loetud õigeks valest majandusregulatsiooni põhjast tulenevat kinni katta ümberjagamisega, siis avaldub see kogu süsteemis. Ka korruptsioonis. Korruptsioongi on üks „ümberjagamise“ mehhanisme. Mõelge hetkeks, miks selline majandust lämmatav nähtus nagu korruptsioon tekib? Mis on selle kasvulava? Ükski täiemõistuslik inimeseraas ei läheks ametimehele nänni pakkuma, kui ta saab oma tööd ja elu teha ilma selleta. Kuid kuskil on loodud regulatsioon, mis võimaldab elu niimoodi umbe jooksutada, et inimesed ei suuda ennast pahatahtlikkust asjaajamisest läbi võidelda, siis otsitaksegi mingit alternatiivset varianti. Muidugi pole see õigustus, kuid eluvõõras ülereguleerimine on korruptsiooni ema. Ühiskonnale väga kulukas. Kui te mõtlete ühe juhtumi lahendamist seadusloomest kuni süüdimõistmiseni, siis te saate kümneid tuhandeid ametniktunde, sh eriti kõrget ja spetsiifilist kvalifikatsiooni nõudvaid nagu kaitsepolitseinikud, prokurörid, kohtunikud. Kui lisate siia nende inimeste asjata raisatud aja, kes nänni pakkuma ei läinud, siis saate tühja kulutatud aega sadades tuhandetes tundides. Mida rohkem Dr Riik käske ja keeldusid produtseerib, seda korruptsiooniohtlikumaks ja kallimaks ühiskond muutub.  See, et meil korruptsiooni kahimisega aktiivselt tegeletakse (selle tegeliku korruptsiooniga) on väga kiiduväärt. Lööb õhu puhtaks. Kuid kohati tundub, et me oleme liialt süüvinud sellesse võitlusse ja juba pea igat ilmingut püütakse mahutad korruptsiooni mõiste alla, mis omakorda võib sulgeda normaalse ühiskonna kapseldumisse.
„Reeglite kehtestamine meeldib juhtidele, kes arvavad, et nende töö on saavutada inimeste kuulekus, vastuvaidlematu korralduste täitmine ja pimesi järgimine. See on lihtne. Kehtestad seaduse, hoiad tõenäolistel rikkujatel silma peal ja karistad neid kohe, kui nad üle joone astuvad. Probleem on aga selles, et inimesed ei üritagi enam tööd tehtud saada. Targad inimesed sattuvad masendusse, kui peavad tegema midagi, milles nad mingit mõtet ei näe. Isegi kui nad üritavad, aeglustavad reeglid tulemuste saavutamist ja teevad innovatsiooni tihti võimatuks.” (M. McKeown „Kogu tõde innovatsioonist” Äripäev 2009 lk 34)

Seepärast ongi tõhusaim lahendus vähendada regulatsioone, inimesed pääsevad vabalt toimetama ja kui saab vabalt toimetada pole ka kohta korruptsioonile. Kõigil kodanikel tekkib ookeani jagu lisaaega ka veel. Vahva.

Kastepiis peegeldus

Veel üks tähelepanek valest põhjast. Öeldakse, et kastepiisas peegeldub kogu maailma. Tõsi, kui pisidetaile tõlgendada õigesti, siis lähevad ka suured süsteemid paika. Hiljuti rõõmustasime kõik, kui valmis (peaaegu) maja õpetajatele. Mitte lihtsalt maja, vaid linnavõimu poolt ehitatud maja. Kuid minu jaoks on see maja just kastepiisk, mis näitab meie majandusregulatsiooni põhja vildakust. Nõuka ajal olid ka „Dvigateli“ majad, lüpsjate majad ja  … Nüüd siis jälle. Ring on täis saanud. Loomulikult on mul hea meel, kui õpetajad (või ükskõik kes teine) saab endale uue korteri. Uskuge mind endise ühiskorteri elanikuna (kuigi meil olid kuldaväärt naabrid) vanas puumajas, mille soojus olenes tuulesuunast oskan ma seda rõõmu tunnetada, kuid … Kuid miks peaksid õpetajad, kui tuleviku loojad ootama administratsioonilt armuandi? See ei ole normaalne, et õpetaja peab sõltuma mingist bürokraatlikust naturaaltasust. Õpetaja peab saama sellist palka, mis võimaldavad tal osta/üürida endale mõistlik eluase, ennast täiendada ja taaslaadida. Ja kui asjadele vaadata õiget pidi, siis võim ei annetanud õpetajatele mitte midagi. Ta lihtsalt jagas selle,  mille ta oleks pidanud investeerima õpetajasse (tema palkadesse ja toimetulekusse),  investeeris ta ümberjagamisse ja bürokraatiasse. Teisisõnu võim ehitas majad õpetajatele õpetajate raha eest. Mis selles siis halba on? Esiteks on see kallis viis ühiskonda käitada, administreerimiskulud on liiga suured, teiseks kannatab õpetajate valikuvabadus ja rippumatus ning kolmandaks suurendab see korruptsiooniriski. Kokkuvõttes on see vildaka põhja ideevaene kinnikatmine bürokraatliku ümberjagamise teel. „FDR ütles, et riiklikud otsetoetused „hävitavad inimvaimu” ja tal oli õigus. Arvan, et kogu oma tarkusele vaatamata ei suutnud FDR mõista, et kui annad bürokraatiale eluõiguse, siis hakkab ta oma elu elama. Pärast bürokraatliku institutsiooni loomist on teda peaaegu võimatu sulgeda.” (R.Reagan „Ühe ameeriklase elu” Tänapäev 2012 Lk 55).  

Nautige lõpppeatust

Tundub, et ideepuudus kuidas iseotsustamisega juurde „võluda“ ressurssi on mitte vaid meie mure vaid laiaulatuslikum. Kogu maailma ideepuudust püütakse kompenseeridagi ümberjaotamismehhanismidega. Maailma Majandusfoorumi arvates on maailmamajanduse suurimaks riskiks kasvav sissetulekute ebavõrdsus. Eksperdid arvavad, et praegune turukapitalism vajab fundamentaalseid reforme. Tore, ikka on vaja süsteeme aeg ajalt uuendada. Kuid mida siis targad rahainimesed soovitavad? IMF soovitab oma uues raportis rikkamate inimeste tulu kõrgemalt maksustada, kuna üha kasvav varanduslik ebavõrdsus seab löögi alla pikaajalise majandusliku õitsengu. Tänu astmelisele maksusüsteemile,  saavat arenenud riigid ebavõrdsust vähendada, ohverdamata samal ajal majanduskasvu. Huvitav tähelepanek, kuid Prantsuse eelmise presidendi eksperiment tõestas vastupidist – maksutõus viis ajud ja kapitali minema.. Lisaks soovitas IMF maksustada rohkem varasid ja ettevõtete kasumeid. Kõik. Kõik? Kas see ongi tulevikuarengu reform – suurem ümberjagamine? Mannetu värk. See ei ole turu reformimine. See on tupiktee, kus öeldakse, et tee lõppeb varsti niikuinii, kuid sõidu võimalikult pikaks nautimiseks sõitke aeglasemalt. Istuge lihtsalt ühelt kohalt teisele ja nautige sõit, kuni see veel kestab? Mida selle kohta arvata? „On öeldud, et enamik revolutsioone ei põhjusta eeskätt mitte revolutsionäärid, vaid valitsuse rumalus ja jõhkrus ütles kord Sean MacStiofain, IRA eelkäia esimene juhataja.“ (M Gladwell „Taavet ja Koljat“ Pegasus 2015 lk 189). Vaat niiviisi.  

 Majanduslik flopihüpe?

Mida teha? Kas te mäletate midagi 1968 a Mexico olümpiamängudest? Palavust? Hõredat õhku? R. Beamoni uskumatut kaugushüpet (8.90m), mis pidas vastu 23 aastat ja parandati vaid 5cm võrra? Teisi rekordeid? Kõik need rekordid olid meeldejäävad, kuid polnud epohhi loovad. Täiesti uus tee leiti uskumatus kõrgushüppestiilis. R. Fosbury šokeeris publikut uue flopp stiiliga. On ju täiesti mõistusevastane sooritada kõrgushüpet selg ees. Mitte keegi looduses ei hüppa kõrgust selg ees.  Mis aga kõige tähtsam „Sportlase enda sõnade järgi olevatki teda sellisele hüppeviisile viinud halb koordinatsioon. Aga isikupärane kohmakus, kehalised võimed ja tahtejõud on kombineeritud nii, et tulemus on omamoodi leiutis.” (H. Sisask, E.Teemägi, O. Türn „XIX Olümpiamängud Mexico 1968” lk 71).  Tänapäeval ei hüppa keegi enam ei karjapoissi, kääri ega rulli va. külasimmanil. Kõik tõsised tegijad kasutavad reformitud hüppestiili. Samuti peame ka majanduses leidma uue lahenduse, mitte ideepuudust loobuma flopi leiutamisest. Kui suured rahatargad mingit reformi välja pakkuda ei oska, siis seda suurem on meie eneste vastutus selline süsteem leiutada. Ah, et oleme väikesed? Tore, vastavalt sellele tegutsemegi.Vahemere asukaile, esmajoones kreeklastele, olid foiniiklased olnud alati veidi õudsaks mõistatuseks. Hellenid ei mõistnud, kuidas õnnestus sellel tillukesel rahval rajada riik, mis hõlmas peaaegu kogu piirkonna Gibraltari ja Liibanoni ranniku vahel; nad said sellest aru seda vähem, et see riik tegelikult mitte kuskil konkreetseks  ei muutunud. See ei avaldunud mitte tugevate linnade ja suurmaavaldustena, vaid pigem kaubamarsruutide tiheda võrguna, mis oli nähtav ainult laevade hapra kiiluvee jäljena. (Gerhard Herm „Foiniiklased. Antiikaja purpuririik” Olion 1998). Helleenid ei mõistnud, et foiniiklased hüppasid lihtsalt floppi.  

Vähemaga rohkem

Kuna suured võtavad hoogu maha, et kauem lõpu poole sõita, siis peame ise oma majanduse põhja korda saama. „Oma äärmuslikul kujul on usk vabasse turgu sama naiivne nagu usk jõuluvana olemasolusse. Ei ole olemas ühtegi vaba turgu, mis oleks täielikult vaba poliitilistest huvidest. Kõige olulisem majanduslik ressurss on usaldus tuleviku suhtes ning igasugused vargad ja šarlatanid seavad selle ressursi pidevalt ohtu. „ ((Y. N. Harari „Sapiens. Inimkonna lühiajalugu“ 2016 lk 424). Niisiis üldised pikaajalised poliitilised huvid tuleb paika panna nagu Hiinas, jätkusuutlikult, kuid ambitsioonikalt. Ega aega palju pole, õigemini pole seda üldse, Pilvepiiri 2019 a valimised on juba tulemas. .Šarlatanid juba mõtlevad välja järgmiseid loosungeid.  Ehhee, kokkusattumuslikult toimuvad Pilvepiiri valimised umbes sellel ajal mil UK on väljunud Euroliidust. Mida see tähendab meile? See tähendab lahjemat EL ühiskassat alates 2021 aastast, ehk see mõjutab meid otseselt.  Teiseks Kui karmi Brexiti korral vähendaks see otseselt Briti majanduskasvu 40 miljardi naelsterlingi võrra järgmise pooleteise aasta jooksul ning OECD usub, et  majanduskasv 2019 a väheneb 1,5% võrra, siis see võib omakorda vallandada  halbu arengustsenaariume. Nii, et võib olla on õigus W. Buffettil  „Mõlemad mõisted, demokraatia ja turu tõhususe teooria, on sisutud. Nad ainult teatavad meile, et lühikeses perspektiivis rahvamassid saavad mida tahavad. Pikemas perspektiivis saab rahvamass seda, mis tuleb“. (W Bonner A Wiggin „Võla impeerium“ Balti Raamat 2007 lk 210 lk 322). Aga meie ei ole ju mass? Meie arutame ja arvutame. Või ei arvuta? No arutleme vähemalt. Suure tõenäosusega on, et 2021 a.  ei kuulu Eesti riikide hulka, kelle SKT on alla 75% EL keskmisest. Selleski on Brexiti mõju. Või arvate, et EL teise majanduse lahkumine klubist ei mõjuta, meie kohatõusu? Mõjutab küll, kui isegi atlandi torm värvis meie sügisilma sahaaratolmu ja portugalisuitsu värvi, miks siis Brexiti megatorm meid ei peaks mõjutama. Mõjutab. Kuid kas meil vihmavari on selleks varutud? Ei ole. See tähendab, et Eesti peab hakkama andma ELi eelarvesse rohkem raha, kui ta sealt ise saab. Oleme olnud tublid arenejad, kuid kuidas olla jätkuvalt tublim, kui eelarve pingestub? Sellest pole me veel rääkinud ega arvutatud (kuigi juba kostub mingeid susserdusplaane nagu see et digitaalvõimekad Eesti ettevõtted võivad teha koostööd  vähem arenenutega tuues euroraha kaudselt  Eestisse). Aga me peaksime majanduslikult valmistuma selleks tormiks, vähemalt prognoosima selle mõju. Millistest programmidest me loobuma peame, millised teenused, mida Dr Riik püüab praegu pakkuda "tasuta", muutuvad tasulisteks? Sellist rehkendust me teinud pole. 

Lonkamiskogemus

Mida tähendab abirahade äralangemine tean omast kogemusest. Lonkama võtab kahest jalast kolmel erineval moel.  90-date algupoolel tegime esmaseid samme konkurentsimaailmas abiks USAid ja Soome kolleegid. Nende oskusteave oli meile kui käivitav kütus. Siis ühel päeval tuli meie kontorisse saatkonna esindaja lühikese jutuga. Esiteks  õnnitles meid kiire arengu puhul, sest meie Peamine Minister ütles ühes kõnes  „no aid, but more trade.” (ütles õigesti). Järelikult te USAid-i abi enam ei vaja. 90-date alguses oli sellise väärika abi eriti nende tippasjatundjate poolne koolitus hindamatu, kuid … Kuid aeg oli selline, et tuli olla igasugusteks ootamatusteks. Tuli leida uued allikad ja juhendajad, kelleks olid põhjamaad eeskätt Soome. Kuid ikkagi paar aastat läks longates. Teine „ärakukkumine“ oli meie ühinemisel EL-ga. Saades klubi liikmeks polnud meil enam võimalik kasutada liitumiseelse PHARE programmi hüvesid oskusteabe omandamiseks ja  jagamiseks. Elementaarne, kui oled klubi liige maksad klubimaksu, mitte ei nuia annetusi. Situatsioon on analoogne sellega mida Dr Riiki ees ootab. Lugu on selles, et Dr Riik on EL abirahad lugenud „enese omaks aegade lõpuni“. Meie lonkasime oma kontoris peale „ärakukkumist“ mõned aastad, hoidsime kokku viimast kui senti, närutasime kõigi kulutustega, lõikasime maha (ajutiselt) kõik mida vähegi suutsime, lükkasime kulutusi edasi. Täielik dieet kaks aastat kuni saime mingilgi määral taastada oma „baasi“. Kõik kujunes vaid põhifunktsioonide säilitamiseks ja inimestele palga maksmisele. Vaid aasta lõpus vaatasime koos pearaamatupidajaga, milliseid pudemeid meil kasutada on, a´la  kas saame osta uue koopiamasina lagunenu asemele või ainult tuuneri? See oli õpetlik. Seda võis välja kannatada vaid väga pühendunud seltskond. Kas me ühiskonna tasandil oleme valmis "lonkama", kui meie eelarve miljardikese võrra kõhnub? Tasub mõelda. Ehk iga mõistlik kapten võtab tormimerele päästevahendid kaasa. 

Võlg, kui põlvkondade vaheline sotsiaalne side?

Sama ootab ka Dr Riiki, kui viis või kümme protsendist enese omaks arvatud eelarvevahenditest olude muutudes kaob. Millega seda kompenseerida? Kõik on ju juba mängu pandud - reservid, maksutõusud. Ja seda headel aastatel. Jääb vaid võlgu elamise variant. Veel suurem võlg. Võlg kellele? „Põlvkondadevaheline võlg on veider asi.Ütleme näiteks, et üks mees ostab maja. Ta võib selle oma lastele jätta, koos hüpoteegivõlaga. Lapsed ei olnud hüpoteegilepingu osapooled, kuid nad võivad pärandi vastu võtta. Majal võib olla hüpoteek või see vajab uut katust. Kingitus on kingitus, koormatud või mitte. Kui see on liiga suurte võlgadega koormatud, siis võivad nad sellest ära öelda; nad ei ole hüpoteeki pakkunud ettevõttega mingit lepingut sõlminud, ning ei ole kohustatud seda maksma.
 
 Oletame, et tegemist on krediitkaarti võlaga. Oletame, et keegi kulutas raha ümbermaailmareisiks, aga reis kurnas ta ära; ta jõudis vaevu koju ja kukkus infarkti tagajärjel kokku. Kas lastel on mingi kohustus krediitkaardi arvete maksmiseks? Ei mingeid. Kuid nüüd pöördume „riigi“ võla juurde. Mis sorti imelik elajas see on? Üks põlvkond tarbib ja siis esitatakse arve järgnevale põlvkonnale. Noorem põlvkond ei nõustu kunagi võlgade tingimustega. Nad on osapooled lepingus, mida nad kunagi ei sõlminud. Ent peavad terve elu tööd tegema, et maksta lepinguga kaasnevaid kohustusi. Selliseid kokkuleppeid põhjendatakse tihti osana „sotsiaalsest lepingust“. Kuid milline leping lubab ühel inimesel kasu saada, samas kui kulud määritakse kellegi teise kaela?
Aga surnud ei räägi ja sündimata lapsed ei hääleta.“ (W Bonner A Wiggin „Võla impeerium“ Balti Raamat 2007 lk 210 lk 236).


Aga meie,

 millise sidususe  poolt hääletame meie? Kas tõesti kujuneb meie ainukeseks ühendavaks sidemeks meie järelpõlvedega võlg? Just seepärast, et mitte võlgu jääda oma lastelastele peame täna nagu ütles Vanaema Marie  „Seadma suud säkki mööda“, elame vastavalt võimalustele ja püüda areneda üle igasuguse  normaalsuse võimaluste. Vaid see on väikese ühiskonna edu võimalus, olla kiire, paindlik, kasulik. Iga rahapabula peame investeerima tulevikku. Me konkureerime terve maailmaga, kuid „Konkureerimise juures on üks probleem. Te leiate enda kaklemas ühe ja sama ruumi pärast. Ühel ja samal territooriumil. Nagu koerad ühe kondi pärast. Miks mitte leida endale oma nišš? Kuskil, kuhu konkurendi huvi ei ulatu. Kuskil, kus saad teha head tööd inimeste jaoks, kes soovivad seda osta.” „Tehes seda, mida nemad ei tee, lood oma idee kasvamiseks ruumi. (…) Mõtle välja – mida konkurendid teha ei taha, kuna see on nende jaoks igav, vähendab kasumit, on vastukarva või tundub lihtsalt tobe.” (M. McKeown „Kogu tõde innovatsioonist” Äripäev 2009 lk 53). Me peaksime enda jaoks leidma midagi sama tobedat, kui flopihüpe. Edukalt. Siis oleks meil mida pärandada oma lastele. Häbenemata. Uhkusega.

Targutusi:

D Ariely „Irratsionaalne inimene“ Hermes 2011

Lk 212  „Ei suudeta näha, kui kiiresti inimene suudab ebausust ratsionaliseerida, kui sularahast on sammu võrra eemalutud.“
 „Laenuks ostmine tähendab, et ostetakse näiteks rõivaese, kantakse seda mõni aeg ning tagastatakse siis sellises seisus, et kauplus ei saa tagsivõtmisest keelduda, kuid seda uuesti müüki panna samuti mitte. Laenuksostjad ei varasta kauplejalt otseselt raha; selle asemelnad muudkui ostavad ja tagastavad, tehes iga kord rea kaheldavaid tehinguid. Üks tagajärg nende tegevusel on siiski on – rõivatööstuse hinnangute kohaselt põhjustavad laenuksostjad igal aastal ligikaudu 16 miljardit dollarit kahju (ehk umbes sama palju, kui sissemurdmiste ja autovarguste kahjud kokku.“

J Coates „Kui koerast saab hunt“ ÄP 2014

Lk 97 „Ajast aega on paljude maaklerite elu olnud vastik, jõhker ja lühike, sest nende vahel valitseb konkurents.“
Lk 218 „ Vanas Roomas korraldati kindralitele suure võidu tähistamiseks triumf – tseremoniaalne paraad läbi linna keskuse. Kuid vanad roomlased olid nutikad: et hoida ära kindrali langemine eneseimetluse ohvriks, pandi tema sõjavankrisse ori, kelle ülesanne oli sosistada kindralile kõrva meeldetuletus, et ta pole jumal.“

M Gladwell „Taavet ja Koljat“ Pegasus 2015 

Lk 48 „Mõnda aega tagasi ajasin juttu ühe Hollywoodi kõige mõjukama inimesega (…) Ta rääkis, et iga kord kui talv algas, käis ta mööda naabruskonna tänavaid ja sõlmis kokkuleppeid inimestega, kes tahtsid, et nende sissesõidu- ja kõnniteed lumest puhtad hoitakse. Siis ta läks ja andis need tööotsad omakorda edasi teistele naabruskonna lastele.“ „Ta oli kümneaastane. Üheteistkümnendaks eluaastaks oli ta pangaarvel kuussada dollarit, mille ta ise oli teeninud. (…) Tänapäeval oleks see summa võrreldav viie tuhande dollariga. (…) „iga loll oskab raha kulutada. Aga seda teenida, säästa ja rahulolutunnet edasi lükata – nii õpid seda teistmoodiväärtustama.““
Lk 53 „Psühholoog James Grubman kasutab esimese põlvkonna miljonäride kirjeldamiseks ülihead väljendit „jõukuse immigrandid“ – selle all peab ta silmas seda, et neid ootavad oma lastega suhtlemisel ees samad väljakutsed, mis ootavad ees ka ükskõik millisesse riiki immigreerunud inimesi.“

No comments:

Post a Comment