Friday, June 14, 2013

Poliitilise looma söötmine Vol 2. Silmavaade




Viimasel ajal on palju räägitud ilmavaatest. No teate küll, sellisest poliitilisest hoiakust hea ja kurja suhtes. Ilmavaade on muidugi hea asi, kuid vahel ei saa teps mitte aru, kas erakonna programm ehk siis see õilsate vaadete ehk ilmavaadete kogum läheb ikka kokku iga konkreetse mittetulundusühinglase tegevusega. No, et kas see üldse midagi meenutab ühingu tunnustatud põhimõtete taustal? Alustame sellest, millised ja milleks erakondi üldse luuakse. Mida ütlevad teadjainimesed?  Toome siinkohal ühe mulle silmahakanud ja kuidagi tuttavliku jaotuse: („Strateegiline sõda” Georgi Potseptsov OÜ Infotrükk  Tallinn 2009 Lk20) „Poliitiline turundus on sihitud selle tulemuse saavutamiseks, mida elanikkond kõige rohkem nõuab” „J. Marshment-Leesi teooria jagab parteid kolme tüüpi:

- Tulemustele,

-müügile või

-turule

orienteerituks. Tulemusele orienteeritus viib selle iga hinna eest väljapressimisele, valijad peavad valitavat armastama temast endast lähtudes. Müügile orienteerituse korral tugevnevad kommunikatiivsed  jõud, mis on võimelised viima seda tüüpi poliitilise tulemuse turule.  Sünnib oma tegevuse positiivne kajastamine. Turupartei korral toimub valijaeelistuste tundmaõppimine enne tulemuse loomist. Kui eelistused muutuvad, muutub ka tulemus”.

Kindlasti on maailmas igasuguseid sõnasudusse  peidetud sadu erakondade jaotusi, küll parempoolsed ja vaskpoolse või hoopis kahevahel olevad, värvi järgi rohelised, valged, punased ja kirjud jne. jne., kuid ülaltoodud jaotus tundub kuidagi stiilipuhas  ehk nagu automüüjad ütlevad nö põhipakett.

No nii, pidime rääkima ilmavaatest, kuid … räägime parem hakatuseks silmavaatest (ilmavaatest on niigi lõputult pajatatud). Muide, kas te olete märganud, et poliitikutel on ilmavaade ja silmavaade? Need kaks vaadet ei pruugi ühte langeda. Mis kõige kummalisem, isegi kõõrdsilmsust ei teki sellest. Inimene võib-olla  X erakonna liige, mis tähendab, et tal peaks olema mingi ilmavaade või ta vähemalt samastab ennast mingi ilmavaatega, kuid oma silmaga peale vaadates sattute suurde  segaduses. Miks? See on lihtne, sest tema teod ja silmavaade ei ühti tegelikult erakonna ilmavaatega. Muidugi elu on areng, kuid vahel taban ennast meenutamas üht Juku anekdooti. Lugu järgmine: Juku kassil sündisid kord pojad, Juku sõnul kõik … revolutsionäärid. Kui siis nädala pärast paluti Jukul esineda sellise huvitava nähtuse osas  sama avaldusega Pilvepiiri Ministeeriumi kontrolöridele, said nad kuulda, et viis tükki on revolutsionäärid, ülejäänud on saanud nädalaga nägijateks. Seega kui isegi kassipojad saavad nägijateks, miks siis poliitik, ei võiks saada nägijaks? Ega ta kassipojast kehvem ei ole? Ikka juhtub, et oled erakonnas, oled olnud usaldav, hell, õrn ja hea ning ühel momendil saad aru (upsti!), et oled tegelikult sattunud valesse seltskonda. Ja siis äkki, oh üllatust, võidki hüüda: „Õnneks olen saanud nägijaks!” Sellist tegevust tuleb ilmselt ja ilmselgelt tunnustada, kui inimene julgeb tunnistada oma eksimust. (või nägijakssaamist). Kõik on võimalik isegi Saulusest sai Paulus.  Mitte kõik ei tee või ei oma julgust seda teha. Nii ongi, et inimene on Muutuste erakonna liige, kuid silmavaade on Õiguste erakonna või Kahevahel erakonna oma ja vastupidi. Seepärast tulebki tähelepanelikult jälgida nii poliitilisi „rändrüütleid” (Kuningriiklaste väljend ajast, mil poliitika oli veel lõbus), kui ka silmavaatega poliitikuid, mida või keda nad tegelikult esindavad.

Poliitiku eriti parlamendipoliitiku kõige tähtsamaks tööks on meie ühiskonliku korralduse selline timmimine, mis annaks meile parima, jätkusuutlikuma võimaluse arenguks. See tähendab tohutut tööd, et endale selgeks teha need mehhanismid, mis meile jõukohased on ja mis ka loodusseadustega kooskõlas oleks (vähemalt). Igasugune väiksemgi viga regulatsioonides on tegelikult rahvusliku kapitali põletamine ja meie arengu takistamine. Kõige keskmes ja kõige tähtsam peaks olema inimene, aga … Aga vahel on niimoodi nagu kirjeldab Mary Roach oma raamatus „Reisisiht Mars. Kosmoses elamise veidram pool” (Imeline Teadus 2012) kosmosekatsetusi loomade ja inimestega, kus loom on tähtsam kui inimene.  Lk 154 käib jutt kosmosevõidujooksu võimalusest saata Kuule šimpans nn üheotsapiletiga. „Plaani keerulisem osa oleks olnud surnud kangelasšimpansi kohta seletuste jagamine avalikkusele.” Edasi räägitakse sellest, et NL tegi Laika lennuga selle vea, et „ Nad ignoreerisid meedia ja loomaõiguslaste järelpärimisi, kuni pahandus ja viha olid saavutuse hiilguse täielikult varjutanud”. Ja siis jõuab autor järeldusele, et „Ilmselt poleks vabatahtliku inimese kosmosesse saatmine nii skandaalne sündmus". Üheotsa pileti süsteemi kuulennuks uurisid ilmselt nii NL kui ka USA. „Ei Nõukogude Liit ega USA kavatsenud jätta kosmoselendurit Kuule surema. Keegi pidi lõpuks tulema ja ta peale võtma.” No ja  see pidi toimuma 3-5 aasta jooksul, kui on välja mõeldud, kuidas seda teha, selle aja jooksul pidi Kuule saadetama veel üheksa raketti ellujäämisvarustusega. Seega kõike, mida arvati astronaudil vaja minevat kojusõidu taksot oodates. Meeletu plaan. See on ehe näide, millist ebatõhusust ja raiskamist võib kaasa tuua kiirustamine. Üks rakett vs kümme raketti, koos kalli moona ja garantiita, kas kojusõidu küüt ikkagi saabub. Mnjah, vahel on mul tunne, et seadusi tehes on meilgi kallimad loomad, kui inimesed, et inimese saatmine üheotsapiletiga … pole nii skandaalne.

Küsite, mis selles siis ühist on silmavatte või ilmavaatega?  Mnjah, võib-olla ei olegi, võib-olla on minu kvaliteedikriteeriumid liiga kõrged, võib-olla …. Vaadates mõnegi seadusandja silmavaadet ja ilmavaadet, pole ma päris veendunud, et nad valdavad seaduste lugemisegi kunsti, rääkimata nende analüüsimise ja mõjude tunnetamise kunsti. Igatahes mina oma piiratuses ja oma ametiaust lähtuvalt  loen seadust mitmeid kordi, et nendest sotti saada. Esimene kord loen vaid üldmulje saamiseks, teisel korral juba tähelepanelikumalt, märkusi tehes, kolmandal korral hakkan alla joonima, neljandal korral püüan leida seoseid erinevate regulatsioonide vahel, siis konsulteerin seda valdkonda hästi tundvate valdkonnaspetsialistidega ja kuuendal korral kujutan ette, et tean sellest seadusest juba üht-teist. Muidugi on see ettekujutus ekslik, sest maailm on pidevas liikumises, mis tähendab, et kõike tuleb ikka uuesti ja uuesti üle lugeda ja mõtestada. Miks ma seda seaduse lugemist nii keerulisel moel teen? Aga vaadake, esiteks tahan ma ise asjadest sotti saada ja teiseks mina ei saa oma kliendile öelda, et ma arvan … või et ma ei tea … võib-olla … Mina pean oma kliendile andma ammendava vastuse, kusjuures lühikesel ½ A-l. Pealikud vajavad kontsentraati, neil pole rohkemaks aega. Kas ka Sina, poliitik, suhtud oma klienti/tarbijasse  (oi, vabandust, valijasse) samamoodi? Nii, et poliitinimesed, kes te olete ju minust tunduvalt targemad, sest olete valmis saama Seadusandjaks, kontrollige palun, kas te olete ikka valmis selliseks tüütuks, ränkraskeks katsumuseks. Kes on valmis, palju õnne ja muidugi edu ka! Kelle põhiliseks töövahendiks on pealiku näidatav värvipliiats, peaks ennast sättima … lasteaiarühma.

Jätkusuutlik on ühiskond, kus on tasakaalus õigused, vabadused ja kohustused, vastutus. Siin tekib üks huvitav paradoks: kui mul on õigus otsustada, siis võin ma ka eksida, ja kui ma eksin, siis ma pean ka vastutama. Vaat sellist vabadust, kus inimene ka vastutama peab, ta küll ei taha. Mugavam on lasta teistel otsustada, mis iseenesest on ohtlik totalitarismi kasvulava. See on nagu ühiskonna mugavuslipp, et kui ma ei otsusta, on mul kogu aeg võimalik küsida „Kes on SÜÜDI?”. Mugavus, mitte otsustada, ümbritseb meid igal sammul, nii töös kui ka pereelus. Probleem on selles, et süsteemis ei tekiks liiga palju niisuguseid Inimesekesi, kes ei suuda/taha/oska otsustada, ega jääks liiga vähe neid, kes (teiste eest?) on valmis otsustama. Tõsine probleem on, kui see haigus seadusandjate seas maad võtab. See on juba väga tõsine probleem.

Ja nüüd siis selle poliitlooma söötmise juurde. Viimased nädalad on poliitmaastikul olnud piinlikud. Jummal, kui piinlikud! Lausa kõhu võtab krampi. Kogu see sisevalimiste, sisehäälte, sissitegevuse lugu on punastama panevalt piinlik.

 Kõigepealt on asi selles, et olenemata sellest, kellel on õigus ja kellel pole, on see nagu ütleb ajakirjanduslik anekdoot – räpane asi. Ah, te ei tea seda anekdooti? Aga palun! Mõte on selles, et kui kelleltki varastatakse kasukas ja selles „seitungis” kirjutatakse, siis kahe nädala pärast ei mäleta enam keegi, kas tema varastas kasuka või temalt varastati kasukas. Kõik mäletavad vaid üht, et oli üks kahtlane asi oli, räpane lugu. Seega olenemata sellest, et erakonnas on näitaks kolmteist tuhat ausat inimest, kellelt on varastatud kasukas, siis kahtlus või vähemalt mälupilt seostab kõik need inimesed hoopis kasukavarguses osalemisega.  Kahju, sest see organisatsioon on ajalooliselt olnud küllaltki kepsakas ja edumeelne, aga … mis võlumetsa küll tänasel päeval ära on eksitud? Ei tea. Igatahes välja on sealt vaja jõuda. Ja kiiresti. Õpetust võiks võtta sellest, kuidas „uusajal” mõned ülitugevad erakonnad, lausa võitmatud ja igavesed, on paari märkamatu, lausa pisivea, kuid seejuures järjestikuse ja süsteemse vea tõttu, uskumatult kiiresti kuhtunud. Tänapäeval on meil isegi raske nende gigantide nime ühe ropsuga välja öelda. Ei mäleta, noh!

Teiseks näitab see veelkord, kui erakondadel on nii palju raha, et pidada palgal inimesi, kellel mitte midagi muud teha ei ole kui lollusi välja mõelda, siis on ilmselgelt tegemist ülefinantseerimisega. No ma ei tea, kas maakondades on ikka vaja seda masti arendus ja aretusjuhte (kas parteil on arendusjuht selleks, et arendada võltsimist või peaks neid ümber nimetama hoopis võltsimisjuhtideks?). Ma arvan, et ei ole vaja. Kui erakonnad toimetaksid oma liikmemaksude („und” annetuste) baasil, siis tehtaks töö ära oma põhitöö kõrvalt – entusiasmist. Usust, enda valitud maailmavaatesse! Millist maailmavaadet  võib omada palgaline „parteigenosse”? Õige, sulase, mitte peremehe oma. Heal juhul on tal vaid silmavaade.

Kui ,aga tuleb välja, et kõik on hoopis vastupidi, et see on hollywoodliku stsenaariumi järgi punutud peen vandenõu ühe oma endise juhtfiguuri kahimiseks, siis muutub olukord täiesti (ja veelgi) pöörasemaks.

Selle skandaali foonil muutub naeruväärseks ka hea tahte avaldus ehk  Eetikakoodeksi koostamine. Tuleb välja, et olukord poliitmaastikul on hoopis ebaeetilisem, kui arvata võis. No ütleme, et ma pole küll sinisilmne ja tean nii mõndagi (kuigi ma mitte kunagi neid teadmisi ei avalda, muide isegi inglaste diskreetsuse tõetus, et see jääb Sinu, minu ja lambiposti vahele on tegelikult lobisejate lipukiri, mitte iial ei või usaldada kolmandat e. lambiposti) on olukord väändunud kuidagi nihu, kuidagi klubisiseseks  ja klubidevaheliseks susimiseks, mitte selleks, mida esindab Põhisedus ja mis on põhiseaduslike institutsioonide ülesanne. Keeruka ülesande õppimist tuleks alustada lihtsamast ehk VVV-st /Varastamine, Valetamine, Võltsimine on keelatud). Kui see on selge, võib ka midagi eetika tasemel toimetad. Aga seni on mul üks korduv vaga palve:

 Palun ärge tapke oma upsakuse meie ilusta Eesti Vabariiki … kui vähegi saate!

P.S. Võiksime lähtuda kuskilt kuuldud ja T.Moor´ile omistatud ütlusest: kui te ei jaksa teha üksteisele head, siis tehke vähem halba. Kõlab igatahes hästi.

 

Targutusi:

Rodney Castledon „Sündmused, mis muutsid maailma” Time Warner Books 2005

Lk 56 Konfutsius ministeeriumiametnik kes ”… langes professionaalse kadeduse ohvriks” … Tema Kuldreegel on oma lihtsuse ja tervemõistuslikkuse poolest imelihtne: „Mida sa ei taha, et sulle tehakse, ära tee ka teistele”.” Riigiametnik, filosoof, religiooni rajaja.

Jon M. Huntsman „Võitjad sohki ei tee” kirjastus Pilgram, 2012

Lk144 „Siiralt käitumisel on ka materiaalne külg. Töötajad, kliendid ja turustajad on inimesed, kes mõistavad ning hindavad viisakust ja kombekust. Tavaliselt vastavad nad samaga ja see võib kasumeid kergitada. Sellist filosoofiat järgides oleks firmade tulu võimalik märkimisväärselt suurendada.”

Lk 163 „Kõik firmad, olgu need avalikud või erastatud, peavad looma töökeskkonna, kus tähtsaimaks on töötajad, keda tuleb kohelda kuninglikult. Uskuge mind, kui ma ütlen, et see teene tuleb teile ringiga tagasi.”

„Strateegiline sõda” Georgi Potseptsov OÜ Infotrükk  Tallinn 2009

- Lk 59 „Peaaegu kõik inimkonna loodud virtuaalobjektid alates religioonist ja kunstist kannavad endas tegelikkuse juhtimise otseseid ja kaudseid elemente.”

 

No comments:

Post a Comment