Sunday, May 26, 2013

Vastandumine Vol 1: Alfased purelemas.


 

Põhjanaabrid korraldasid paar aastat tagasi konkursi, et välja selgitada Soomet ja soomlasi kõige enam iseloomustavam sõna. Kui ma õieti mäletan, siis oli selleks imeliseks sõnaks … tõdemine ehk sellest tehti järeldus, et soomlased on … tõdejarahvas. Kui ma vaatan seda, kuidas meie kõike ja kõiki, kõige väiksemalgi põhjusel ja isegi ilma põhjuseta,  oskame vastandad võiksime meie ennast nimetada vist … vastandajarahvas.

Tuletab ühtlasi  meelde ühte vana anekdooti, kus ennemuistsel „aal” Põrgukontroll (nagu meie Riigikontrollgi) inspekteeris katelde kasutamise seaduspärast ja eesmärgipärast kasutamist. Kontroll tehtud esitas Põrgukontroll  läbiviidud „inspektšuuni”  ja sellele järgnenud süvaanalüüsi alusel raporti Põrguparlamendile. Järeldus:  töö korraldus kateldamises ei kõlba kuhugi, vahendeid kasutatakse ebaühtlaselt ja sihipäratult. Oma analüüsi ilmestamiseks toodi näide, et kolme katla puhul kasutatakse ebaotstarbekalt, kuidagi kaootiliselt tööjõudu. Esimese  katla juures on suur summ valvureid, teise juures vaid kaks igavlejat, kuid kolmanda juures pole mitte ühtegi valvurit. Ühesõnaga täielik korralagedus. Nojah, vastulauses seletas Ressursivalitseja järgmist: Esimeses katlas on meil kaupmeesrahvas, seal peab olema tugevdatud valve, sest nii kui keegi nina üle ääre saab, nii on katel tühi. Teises on meil revolutsioonirahvas, nemad enne, kui midagi tegema hakkkavad, hüüavad „Hurraa!”, ja peavad väikse sütitava miitingu, mille ajal saame lisajõude mobiliseerida ja ohu kõrvaldada. Nojah, kolmanda katlaga pole meil mingit muret (see on nn iseteeninduskatel), seal on eestlased, kui keegi nina üle katlaserva upitab, nii teised tõmbavad ta kohe tagasi” Vaat selline vana lugu tuli meelde, kui viimaste nädalate vastandamisi meenutan.

Meie lipukirjaks võiks tubli harjutamise korral saada: vastandumine ja vastandamine kõiges: mehed - naised, noored - vanad, maa - linn, meie – nemad, õpetajad – õpilased, kultuuriinimesed - pärisinimesed jne.  Mis see siis on? Mingi omamoodi negatiivse energia generaator? Mingi uus leiutis „vääääää”? Pole kuulnud, et negativismil oleks edasiviivat jõudu, ikka rohkem tagasikiskuvat raskust. Ei-ei, mitte vastandada ei ole meile vaja vaid ühisosa on vaja, sünergiat on vaja. Selle üle peaksime arutama, kuidas paremini üles ehitada tulevikku, mitte selle üle, kuidas üksteisel kõri läbi närida.

Nojah, nüüd siis oskasime tekitada veel ühe mõttetu veelahkme: esimese põlve ettevõtjad ja  nn noored. Ja kõik puha ühest H.H.L. pigem ergutavast, kui pahatahtlikkust konverentsisõnavõtust. Nagu mingi massipsühhoos oleks seltskonda tabanud, kus kõik tahavad olla kukekesed. „Noored” (kes on juba keskealised) läkis põlema nagu kuivand kadakad. Solvumispisarad silmas, nutuvõru suu ümber, paberalfase rusikas rullis, anti otsustav vastulöök vanadele, vigastele (selles mõttes, et vigu teinud ettevõtjatele). Ja seda kõike rohke fantaasia ja kõige imelikumata vaatenurkade alt, et oleme jah mökud, aga sellised ausad mökud, et alfade aeg on möödas jne. jne. No ma ei tea, ei tuleks selle pealegi, et identifitseerida ennast „mökuna”. Oeh!

Nojah, nüüd me siis istume ringis ja püüame kõik ära arvata, millisest looma  H.H.L. silmas pidas kui kirjutas isastest. Vuih! Mis veelgi hullem rääkis lausa alfa isastest. See on nagu Raamatute Raamatuga -  igaüks loeb sealt välja oma. Vaadake, kolm suurimat usku on kõik üles ehitatud Vanale Testamendile, kuid kui paljudel eri tasanditel ja arendustes  seda tõlgendada annab? Vapustav!

Ajas ja ruumis ei ole isegi kirjutatud sõna muutumatu, mis siis veel tõlgendustest või mõtetest rääkida. Sõna ja mõiste nihkumine ajas on täiesti loomulik, kuid selle loomuliku nihkumise taustal toimub ka täiesti häbitu nihutamine.  Kui mina nüüd peaksin hakkama „Tõlgendama”, mida H.H.L. „mõtles”, kui ta „ütles”, siis ilma igasuguse keerutamata lugesin mina välja sellise sõnumi, et … tänapäeval on ettevõtlusjulgust liiga vähe, initsiatiivi liiga vähe, mugavust liiga palju. Kõik. Punkt. Minu fantaasia siinkohal lõppeb.

Nojah tõlgendamine ongi kõige raskem töö siin ilma pääl. Selleks ei pea tõlgendama Vana Testament ega H.H.L., piisab kui teile keegi ütleb näiteks - REEDETI. Mida te sellest välja loete? Kuidas tõlgendate? Kas reedeti on hea saunas käia või teid reedeti selle tehingu käigus? Ilmselt pakute …

Aga olgem positiivsed ja lugege/kuulake teiste inimeste arvamist ning püüdke sellest aru saada, mitte ärge arvake, et teid reedeti, võib olla teid kutsuti lihtsalt reede õhtuks sauna?

H.H.L. väljaütlemine ei olnud mitte niivõrd noori halvustav ja uut ettevõtjate põlvkonda kritiseeriv, kui … julgustav ja tegudele kehutav. Noored on tõesti vahvad ja täna on nad paremini haritud, omavad paremaid võrgustikke ning … neil on meie põrumise kogemused. See on vägev baas maailma muuta. Positiivselt muuta, mitte kulutada energiat virisemise peale.

Milles on nn noortel õigus on see, et maailm on muutunud, muutunud on majandus ja selle juhtimine (loodame, et see on neil meeles ka siis kui nad on „vanad”). Et mitte süüvida majanduse juhtimise peensustesse toon näite astronautika valdkonnast.  

Niisiis, Mary Roach „Reisisiht Mars. Kosmoses elamise veidram pool” (Imeline Teadus 2012 Lk 30) „ Gemini või Apollo meeskonnad ning lennud kestavad nädalaid või kuid, mitte päevi. See kõik teeb Mercury ajastu „õigetest meestest nüüd valed mehed. Astronaudid peavad olema sellised, kes saavad teistega hästi läbi. NASA astronautide soovitatavate omaduste nimekirjas on võime suhtuda teistesse tundlikkuse, tähelepanu ja empaatiaga. Kohanemisvõime, paindlikkus, õiglustunne. Huumorimeel. Võime luua stabiilseid ja häid suhteid. Tänapäeva kosmoseagentuur ei oota mitte ülbet vaprust, … Enesekindlus peab olema „asjakohane” ja riskivalmidus peab olema „eluterve”. Õiged mehed ei ole enam bravuurikad, agressiivsed ja matsolikud.”

Kas ei tule tuttav ette? „Justkui rusikas silmaauku”, nagu kaks tilka vett sarnane meie ettevõtjate põlvkondade olukorraga. Ja polegi midagi vaielda, lihtsalt erinev aeg nõuab erinevaid tüpaaže.  Võib ka kiigata natukene tulevikku (2050)  „Megamuutus: Maailm aastal 2050” (Äripäev 2013 Lk 17) „Teaduste seas valitseb bioloogia, seda viljakas koostöös nanoteaduste ja informaatikaga. … Üksikisikule võib tema genoomi järjestamine olla sama tavaline kui vereproov tänapäeva inimesele. Võõrkeele õppimine võib tänu arvutitõlke arengule olla vähekasutatud oskus, umbes samavõrd iganenud kui praegu kalligraafia. Individuaalset intelligentsi täiendab tavapäraselt pideva sotsiaalvõrgustikega ühendatuse tõttu KOLLEKTIIVNE INTELLIGENTS”

Muide ka homsed otsustusmudelid on teistsugused nagu tänane otsustusmudel on teistsugune, kui kümnendid tagasi. Kui üheksakümnendatel pidi juht otsustama, sest moto oli: otsusta või sure, siis tänapäeval on tegemist pikamaalennuga, kus „ruulib” meeskonnavaim, kooskõlastamine ja kollektiivsus. Üks ega teine ei ole parem ega halvem, mõlemad on omas ajas omal kohal, kuid olenemata kooskõlastusest ja kollektiivsusest on juht ikkagi juht, koos sellest tulenevate kohustuste, õiguste ja vastutusega. Ta võib ära kuulata arvamused, kui otsustamise kohustus/õigus/vastutus on juhil ja ainult juhil (seepärast ongi mugav olla asejuht või nõunik, nemad …)

Räägitakse kahest erinevast juhikategooriast palgatud tippjuhist ja neist kes loovad ise ettevõtteid. Suurkorporatsiooni tippjuht on rohkem bürokraat, kui ettevõtja. Muide see kergitab ka küsimuse, kes on kes? Kas tegevjuht, palgaline töövõtja, on ettevõtja? Nojah juriidiliselt tähendab ettevõtja hoopiski … Vastavalt Äriseadustikule on ettevõtja füüsiline isik, kes pakub oma nimel tasu eest kaupu või teenuseid ning kaupade müük või teenuste osutamine on talle püsivaks tegevuseks, ning seaduses sätestatud äriühing. Nojah, selle järgi on kõik osaühingud, aktsiaseltsid ja muud mutukad … ettevõtjad. Kas see, et juht tegeleb ettevõtluse valdkonnas, teeb temast ettevõtja? Meie kõnekeeles tähendab ettevõtja mitte äriühingut (see on firma) vaid konkreetseid inimesi st. nii omanikke, kui ka juhte. Keda pidas silmas H.H.L.? arvatavasti just selliseid „omanikuvurfi” tegelasi, kes löövad uue äri käima, mitte ei tegele vaid juba tekinud/tekitatud äri juhtimisega. Muide sellisele tõlgendusele viitav ka PM-s  usutlus Toomas Tamsarega, kes ütles, „et inimesed ei mõista piisavalt majanduse toimimist ning see mõistmine on aastatega isegi halvenenud. «Räägitakse sellest, kuidas paremini CVd kirjutada, kuid mitte sellest, miks ettevõtjad üldse töötajaid palkavad”.” Mõnusam on olla palgaline juht, kui uusavastaja. Tagasi tulles meie astronautika näite juurde (Lk 175) „Võrreldes 40 aasta taguse ajaga on tänapäeval ekspeditsioonide planeerimisel üks probleem selles, et NASA on kasvanud palju suuremaks. Liiga palju kokkasid ei suuda kokku leppida, kuidas suppi keeta. Nagu Apollo programmi isa Wernher von Braun on Kuule maandumise kohta öelnud: „Kui meil oleks olnud rohkem inimesi, poleks see õnnestunud.”

 

Teisalt milliseid ettevõtlikke inimesi me vajame? Mulle meeldis üks hiljutine Ave Tampere lugu EP-s, mis käsitles „Hesburgeri” kontserni arengut:” Hirmsa rabamise ja hea õnnega sai 30 aastat tagasi avatud putkast rahvusvaheline kiirtoidukett. Omanike filosoofiat võimendades: äri on elu, töö on puhkus, pere on firma.”. Ma kujutan ette, et midagi sarnast, midagi uut, pühendumist, vaeva ja lõpuks edukust toovat pidas silmas ka H.H.L. Muide just nüüd samas oli infokilluke, et Soomes on nelja kuuga läinud pankrotti üle 1000 firma, mis on 6,5% enam kui mullu. Ütleme, et see on loomulik protsess, firmad sünnivad ja sureva, kuid inimesed üritavad ikka uuesti ja uuesti. Nojah ega soomlased ei nimetagi oma ärimehi ettevõtjateks vaid üritajateks.  Kah hea filosoofia. Tim Harford  on seda teemat käsitlenud kirjatükis „Kohanemine”. (Kirjastus Hermes 2012 Lk 217) „Ettevõtte kui juriidilise üksuse eesmärk on olla turvapuhvriks ebaõnnestumise korral. Aktsiaseltsid piiratud vastutusega ettevõtlusvormina loodigi selleks, et inimesed saaksid katsetada, leiutada ja kohaneda, teades, et kui see ebaõnnestub, hävitab see vaid juriidilise isiku, mitte inimesed.” (Lk 218) „Ettevõtted loodigi selleks, et me ei hooli sellest, kas juriidilised isikud elavad või surevad. Me hoolime inimestest. „


Ettevõtlusjulgusest.  Ettevõtlusjulgus ja ettevõtlustahe on küll langenud. Tänapäeva edu mudel on pigem see, et saada edukaks palgaliseks juhiks suurkorporatsioonis, kui et oma ettevõtte tegemise üritamine.  Uue aja alguses oli asi tiba teistsugune, siis kõik kes vähegi olid näinud „Rikkaid ja ilusaid” või „Dallast”  tahtsid saada kapitalistiks, kaubasaksaks, taluperemeheks jne. Nüüd … Ja see ei ole virisemine. Aeg on lihtsalt muutunud, olud on muutunud, aga evolutsioon ja  inimeste kohanemisvõime ei ole muutunud.  Alfaisaste aeg on õnneks läbi, arvab nii mõnigi. Aga tühjagi, mina sellega ei nõustu, alfased on lihtsalt muteerunud. Hull lugu oleks kui nende aeg on läbi, siis on ka ettevõtlus läbi.

No nii, lastes selle eelneva mõttearenduse enesest läbi tekkis mul üks valgustav mõte, kes siis afaste vastu sõna võtsid? Kas „mökud”? Need keda HHL arvas, et noored ei ole … Ei, ei, need kes sõnapöördesse tormasid olid hoopis seda masti juhid (mitte noored vaid keskea kanti), kes olid olnud edukad: kas Eesti mõistes edukate/suurte ettevõtjate või rahvusvaheliste suurkorporatsioonide paikkondlike teivasjaamakontorite pealikud - ühesõnaga alfased. Mingid „mökud”, kellel alfase instinkti ei ole, need … ei osalenud ka väljakutses.  Mnjah, need kes tegelikus võitluses osalenud ei ole, on kerge olla ajalehealfane. Ja muide „mökud” on juba ammu omandanud omandatud abituse sündroomi  kõikevabandava mugava kattevarju.

 

Kokkuvõtteks: Nii, et naljakas lugu selle arusaamisega ja reageerimisega. Kui vaadata vastuurisemist, siis on need ju uue põlvkonna edukad juhid, tegelikult uued alfased. Nad on teistsuguse karvaga lähtudes evolutsiooniga varjavad ennast kollektiivsuse ja ausa äri ning möku kamuflaaži taha, kuid ikkagi alfad. Kui nad poleks alfad, siis poleks neil ka julgust oma väljakutset esitada.

Tuleb välja et olukord polegi lootusetu, ikka rohkem ja rohkem alfaseid on ennast registreerinud turniirile. Edu teile … seni (veel sala) alfased

Targutusi:

M.Twain „Tom Sawer” Eesti Riiklik Kirjastus 1954

Lk 18 „Varsti mööduvad siit vabad poisid kergejalgselt igasugustele veetlevatele retkedele ja nad heidavad palju nalja tema kulul sellepärast, et ta peab töötama, - juba see mõte põletas Tomi tulena.” …” Sel süngel ja lootusetul hetkel tuli tal äkki hea mõte, lausa inspiratsioon. Ta võttis pintsli ja hakkas rahulikult tööle.” … „Tom jätkas värvimist, pööramata vähematki tähelepanu aurikule. Ben vahtis hetke ja ütles siis: „Hei ! Sa oled ankrusse pandud, mis?” … „Hei, vanapoiss; pandi tööle või?” … „ … Noh, ma ei tea, miks ei peaks see mulle meeldima, Seda ei juhtu ju iga päev, et üks poiss saab planku värvida.”

See näitas asja hoopis uues valguses.

Ben jälgis iga liigutust, tema huvi kasvas järjest, töö hakkas talle ikka enam meeldima

Tom pidi endale tunnistama, et maailma ei olegi lõpuks nii tühine. Ta oli enese teadmata avastanud tähtsa seaduse inimese tegevuses, ja nimelt: et panna meest või poissi mõnda asja ihaldama , on ainult vaja see asi raskesti kättesaadavaks teha. Kui Tom oleks olnud suur ja tark filosoof, nagu seda on selle raamatu kirjutaja, siis  oleks ta taibanud, et töö on see, mida inimene on kohustatud tegema, ja lõbu see, mida ta ei ole kohustatud tegema. Ja see oleks aidanud tal aru saada, miks kunstlillede valmistamine või sõtkeveski ümberajamine on töö, kuna keegli veeretamine või Mont Blanc`i otsa ronimine on ainult lõbu.”

J.Hasek „Vahva sõdur Svejki juhtumised maailmasõja päevil” Eesti Riiklik Kirjastus. 1960

Lk 495 „ „ Teate, mis ma teile ütlen, Svejk, „ alustas ülemleitnant Lukas raske ohkega, „te ise ei oska aimatagi oma tegude ulatust. Mulle endale on juba vastik teid lakkamatult lolliks sõimata. Teie lolluste kohta ei leidu üldse enam sõnu. Kui ma teid lolliks nimetan, siis on see teile lihtsalt meelituste ütlemine. Te olete nii hirmsa asjaga hakkama saanud, et kõik teie koletud vembud selle aja jooksul, mis ma teid tunnen, on lausa inglite laul.”

A.   Moorehead „Montgomery”  Olion 1996

 
Lk43 „Üksiksõdur, olemata kaugeltki teadvuseta null miljonite omasuguste hulgas , oli tähtsaim isik lahingus. Ta vääris hoolt ja tähelepanu. Teda tuli eelnevalt palju kuid koolitada. Selle asemel et teda teadmatuses hoida, tuli tema roll lahingus talle arusaadavalt selgeks teha. Teda ei tohtinud kunagi kasutada massina teise massi vastu. Võitlusvaim oli kõik, ja kõrge moraali saavutamise ainus viis oli panna sõdur tunnetama, et ta on osa meeskonnast, kes viib ellu tarka plaani, milles on eeldused õnnestuda. „

 

 

No comments:

Post a Comment