Tuesday, May 10, 2022

Hüääni tulek V2: „Nii, et, mida ma arvan …“

 



Eh, õpetatud sõbrad küsisid (jälle) „Mida Sa arvad käesolevast olukorrast?“ Ja mina muidugi kohe kribinal-krabinal mõtlema, et mida ma arvan. Seekord …  Seekord … Midagi ei arva. Mitte midagi ei arva (ainult loodan). Miks? No mõne kuu eest „arvasin“ …, et olen (no kui mitte tark, siis) üpris nutikas inimene. Eh, ei arvanud ära. Viimased ajad on minu enesehinnangut maailma mõistmise ja sellest „arvamise“ osas tugevalt räsinud. Pole ka imestamapanev, ilmselt  paljud meist teiega tunnevad end samamoodi. Petetult? Mõistmatus (mõist+matus)? Keset siledat maad, keset rahu ja õitsengut, keset sisemaist pisiasjades nokitsemist ja peenlihvimist, järsku … sõda. Mitte külm sõda ega virtuaalsõda, vaid pärissõda. Mitte Aafrika hõimupealike arusaamatu sõda, mitte kaugete Aasia kantide seletamatu sõda, vaid sõda keset Euroopa poolsaart. Jälle. KRT (NB! Ei ole lühend korterist). Niisiis …

 Keset siledat maad ja sumedat suve

 1914, 1939, 2014-  … erinevad aastad, erinevad inimesed, erinevad juhid, kuid … midagi on ühist nii dünaamikatel, kui algusel. Esiteks ootamatus (oota+matus)? Ilmselt just ootamatus, sest sündmuste järgnevat rada ei oodatud.  Sõjad ehitati üles vaikselt ja salaja suure rahulolu rüpes. Kuid rahulolu pole kunagi lausaline, sellega kaasneb peaaegu alati kohatine gruppide rahulolematus (rahulole+matus), mis  võib asjaolude ootamatul kokkusattumisel viia rahulolu (mida kütab rahulolematuse eufooria) rahulolu- ja heaolu katastroofilisele erosioonile. Tähelepanu ohtudelt hajub.  Kui heaolu oli kõikjal kasvutrendis, hea elu oli muutunud normiks, kuid tegelikult kulub energia, mitte edasiliikumisele vaid sellele, kuidas üksteisele võimalikult kunstipäraselt võimatult inetult öelda, siis .... Liiga hea elu oli/on nüristanud ohu tajumise instinkte ja arengu eksistentsiaalsetelt probleemidelt liigutanud mingitele varjumaailmadele.  Rahulolu muudab Ühisruumid märkamatult laisaks, rasvaselt mugavaks, otsustuskitsiks ja tegelike ohtude suhtes tähelepanematuks. Tahetakse justkui midagi enamat, midagi … Midagi uut? Midagi põnevat? Olla (muinasjutu)kangelane? Keegi ei mäleta enam sõja tegelikku õudu, roppust, valu ja sellel järgnevat viletsust, vaid suulises pärimuses elavad edasi vaid kangelasmüüdid. Mida vähem tegelikke sõjast osavõtjaid järele jääb, seda kangelaslikumaks muutuvad kangelasteod ja üllamaks nende sooritajad. Kuid tegelikult … Tegelikult oleme muutunud mugavaks ega märka eksistentsiaalseid ohte. Isegi praegu, sõjatiinuse kolmandal kuul, pole poliitinimesed paljuski keskendunud (Eisenhoweri definitsioon) põhiküsimustele,  vaid ikka veel madistatakse mingite rasvase rahuaja reeglite järgi. Samas poliitturu tähelepanematus (tähelepene+matus) meie teiega tegelike probleemide ja vajaduste suhtes võivad olla meie suhtes eksistentsiaalsete järelmitega, suurendades lõhesid Ühisruumis varisemisohtlikeks.

 Õppimatus (õppi+matus)

 Ka 1914 ja 1939 aasta kaunis suvi ei andnud mingit märki lähenevast (tahtenõrkusest või mõttelaiskusest tulenevatest)  katastroofist. Käisid läbirääkimised, liitude sõlmimised ja hülgamised, käis vilgas tegevus, kuid tulemus inimkonna jaoks oli katastroofiline. Nii võitjate-kaotajate, kui ka kaotajate-võitjate jaoks. Mida see kokkuleppekunstnik O v Bismarck ütleski (aga võib-olla polnudki see tema vaid keegi teine tark tähelepanija)? Vist magi sellist, et ta on õppinud seda, et inimesed ei õpi oma vigadest. Ka 2014 aasta suvi näitas õppimatust (õppi+matus). Jälle, keset siledat maad ja laiska rahu ei andnud mingit märki, mis oleksid andnud põhjust arvata, et kellelgi tuleb pähe (sihikindlalt valmistundes), midagi nii hullu kui sõjaväega hakata oma naabrite juures „eriopereeritsema“ (milleks selline keeruline eufemism, kui parim vale on suur vale ja operatsiooni/sõja oleks pidanud nimetama rahuoperatsiooniks või rahusõjaks). Tõsiasi on, et sõjasuvi algas tegelikult 2014 aastal ehk  täpselt 100 aastat peale Esimest Ilmasõja  algust, ja jätkus kaheksa aastat „kummalise sõja“ laadis (1939/40 aasta läänerindel) , siis … Ajalugu ei õpetanud … Oot-oot, ajalugu muidugi õpetas, kuid meie ei võtnud õppust ehk lähtusime  idanaabrite mõttelaadist: „Vos praidjot (ehk läheb mööda)“. Ikkagi ei arvanud ära.   Ei läinud mööda. Nüüd … teame, et  Winstoni määratlus camberlainismile oli tapvalt täpne: „Meil oli valida sõja ja häbi vahel, me valisime häbi ja saime sõja.“ Töötab sama kindlalt ka tänapäeval. Vaat selline lugu.

Vahemärkus:

Esiteks: Ilmselt on natukene ka õpitud ajaloost, sest USA on avanud äsja uuesti land-leasi programmi ehk 77 aastat peale esimese sellesuunalise seaduse lõppu.

Vikipeedia: Lendliis (inglise keeles lend 'laenutama' + lease 'rentima'), ametlikult An Act to Promote the Defense of the United States, oli abiandmisprogramm, mida USA rakendas Teise maailmasõja ajal (1939–1945) oma liitlaste suhtes. 11. märtsil 1941 vastuvõetud seadusega (Lend-Lease Act) volitas USA Kongress presidenti osutama ainelist abi igale riigile, mille kaitset president peab oluliseks USA enda kaitse seisukohast.“ NB! Siinkohal ongi tähtis just see lausejupp – ."Seda anti selle alusel, et selline abi oli Ameerika Ühendriikide kaitseks hädavajalik". Seda algkäivitit on tähtis teada.

Teiseks: II Maailmasõda algas tegelikult juba 1937 aastal, kui Jaapani Keiserriik ründas Hiina Vabariiki, kuid siis ei saadud veel aru, et põhi maailmasõja punumiseks oli loodud. Sissetungi Hiinasse peeti üksikkonuks regionaalkonfliktiks, täpselt samuti nagu maailm pidas Vene-Gruusis sõda ja Vene-Krimmi/ida-Ukraina konflikti lahendatavateks üksikkonfliktideks. Nagu tõdes Y. N. Harari („Sapiens. Inimkonna lühiajalugu“ 2016 Lk 311/310): „Inimesed, kes mingit perioodi kõige paremini tundsid – need kes just sel ajal elasid -, olid tegelikult kõige suuremas teadmatuses. „ See paneb mõtlema, sest  „Iga punkt ajaloos on oma olemuselt risttee. Minevikust olevikku toob üksainus sissetallatud rada, kuid tulevikku suunas hargneb tee lugematuks hulgaks harudeks.“. Vaat selline lugu, seisame teel, mis hargneb hulgaks harudeks. Harudeks ja arudeks. Oleks hea kui arusid oleks rohkem, sest ainult arvamine … pole arukas.

 Arvamine = mälunõtkus & soovmõtlemine

 Nii, et mida ma arvan? Ma pole poliitinimene, et midagi arvata. Pealegi …Kõik suured ja targad juba arvasid. Arvasid, et „seda ei saa juhtuda“? Siis arvati veel, et „seda ei saa ju juhtuda, sest seda ei saa ju juhtuda. Sest …“ Aga saab juhtuda ja sai juhtuda. Iga päev juhtub. Kui tragi Rauma vanaproua ütles aastaid tagasi, et „Ei ole koskaan ajanut Helsingissa ja ei ole koskan ajanut Ladalla“, siis nädala pärast oli see juhtunud. Mõlemad. Ladaga Helsingis. Seega  „Usu mind, seda ei juhtu mitte kunagi” on liigne enesekindlus, mis põhineb õhukesel minevikuteadmisel ja soovmõtlemise jääl.” (M. McKeown „Kogu tõde innovatsioonist” Äripäev 2009 lk 178). Vene sõjast Ukrainas arvati alguses, et otsustavad on lähitunnid, siis päevad. Siis hakati arvama, et otsustavad on järgmised kaks nädalat, siis nädal, siis poolteist kuud, siis jälle kümme päeva ja … Õnneks on need arvamused osutunud „paikapidavaks“, ukrainlastel on jagunud otsustavust mitte ainult kümneks päevaks vaid otsustavust on jagunud kuhjaga. Teate miks? Sellepärast, et Ukraina peab oma Vabadussõja jätkusõda.

 Abi asendumine nõiajahiga

 Nii, et mida ma arvan? Ei taha midagi arvata, sest esiteks ei ole selle valdkonna asjatundja, teiseks, risk teatud liiki arvajata seltsi kukkuda on suur ja ebameeldiv. Juba on järjepanu ülesse astunud tarmukad tagalatargutajad ja üleerutunud klubikangelased ehk nagu tabavalt täheldas D Rumsfeld („Rumsfeldi reeglid“ PM 2020 Lk 154): „ Meie maailmas vohavad arvamused, targutused ja oletused. Selgesti avaldatud faktid asenduvad aja jooksul oletustega.“ Just! Ja kui keegi püüab rääkida faktide keeles (või legaaldefinitsioonides), siis taovad klubikangelased asjatundjad ninaaukudeni maasse (Tuletagem või meelde riigi peasüüdistaja igati arusaadavat/arukat/püüdlikku selgitust genotsiidi legaaldefinitsiooni kohta. Tõsiasi on selles, et tava/igapäevane kõnekeel ja seaduste definitsioonid ei pruugi alati kokku langeda „rahvaliku arvamusega“. Umbes nii nagu rahvalik karaoke ja Metropolitan Opera tipptenori esitused on mõlemad laulmised, kuid … erinevad. Antud juhul püüdis tippasjatundja seletada mõiste juriidilist poolt ja … karaokevennad polnud tenoriga nõus.). Selline meie närviline siselaetus tekitab vaid segadust Ühisruumis. Teadagi kellele on kasu segadusest, nii et törts mõttepausi enne tapvat (või vähemalt sügavalt haavavat) sõnavalangut oleks meile teiega igati kasulik.

Kahjuks on lausa hüsteeritsev õhinapõhisus muutunud uueks normaalsuseks. Kuid legaaldefinitsioonid jäävad legaaldefinitsioonideks nii kaua kuni need ära muudetakse ja muide ka karaokevendadele teadmiseks – kui legaaldefinitsioonid ei kehti, siis on ka õigusriik ära muudetud. Kõigest sellest tulenevaga.  Praeguses keerulises olukorras on kohatine õhinapõhisus käivitina igati tänuväärt, kuid kui sellele ei tule taha struktureeritud tegevus ja õhinapõhisus muutub arvamusest isikupõhiseks lõpptõeks, nõristades Ühisruumi püsivalt sapist usaldamatust, siis oleme me järgmise probleemi ees. Eneste loodud probleemide ees, mille kohta Mark Twain on öelnud: Ma olen vana mees, mul on olnud palju muresid, kuid ükski neist pole tegelikult olnud mure.“. Tundub, et õhinapõhisus, mille energia jääb kasutamata, genereerides üha uute süüdlaste otsingut, solvamist, halvustamist.

Luues lõhestatust: Kui me VF-ga  toime ei tule, siis kotime asendustegevuseks Ungarit ja Saksat.

Nagu tõdes M Manson („Kuradile! Suva olemise peen kunst.“ Kunst 2017 Lk 40/41): „Inimesed salgavad ja süüdistavad oma probleemides teisi sel lihtsal põhjusel, et see on kerge ja annab hea enesetunde, seevastu kui probleemide lahendamine on raske ja annab sageli halva enesetunde. Süüdistamine ja salgamine annavad meile hea, kiire laksu. See on viis ajutiselt oma probleemide eest põgeneda ja see põgenemine võib anda meile kiire mõnudoosi, mis teeb meie tuju paremaks.“ „Laksud tekitavad ka sõltuvust. (…) Kuid mida enam me väldime ja mida enam me vaigistame, seda valusam saab see olema, kui meil ükskord tuleb probleemidega silmitsi seista.“ Vaat selline lugu.

 Asendustegevus.

 Asendustegevuste mehhanism ise on 0lemuslikult piinlikult  lihtne: kuna tegelikku süüdlast ju ei ulatu/julgeta/suudeta udjama, siis kõlbab selleks asendusaineks igaüks – kaaskodanikud, kes on vaiksema väljendusviisiga, kaaskodanikud kes ei kasuta „õigeid“ sõnu, NATO kindralid, lääne riigijuhid ja … kõik kelle nägu ei meeldi või kellega on vaja vanad kalavõlad õiendada. Nagu märgib tabavalt P. Pomerantsev („See ei ole propaganda“ Tänapäev 2019   Lk 150): „Kuna tasakaalu, objektiivsuse, erapooletuse võimalusel on jalad alt löödud, jääb ainukeseks valikuks olla rohkem „siiras“ kui vastaspool, rohkem emotsionaalne, rohkem subjektiivne, rohkem kangelaslik.“. Vaat selline lugu.

 Oleme sukeldumas väga ohtlikusse nõiajahti, kus olukorra põhjused (sõda, selle alustaja/okupant) kaovad tasahaaval pildilt, sest asendustegevus võtab kogu energia. Tagalatargutajad ja klubikangelased ruulivad. Täiega. See, mida me vajame on nii meie teiega koduse Ühisruumi, kui Euroopa (ja kogu vaba maailma) ühtsuse tugevdamine, mitte sellesse eraldusjoonte vedamine. Need kes mängivad teadlikult eraldatuste ja vastuolude tekkimisele on hoopis teised ja nad on väga õnnelikud, kui meie isetekitatud/väljamõeldud eneseeputuslikud vastuolukesed meid ühisrajalt sohu kupatavad. Ettevaatust!  Halvustamine on halvustamine on halvustamine. Sellel on tagajärjed.

 Kakofoonilise refrääni lugu

 Väga mage asendustegevus on Saksamaa kottimine, et ta ei ole käesoleva võitluse eestvedaja. Saksamaa kottimine on muutunud juba peaaegu kohustuslikuks refrääniosaks, kuid … Saksamaa on tegelikult hädas. Esiteks on Saksamaa alates 1998 aastast rohevalikutest pimestatult mänginud enese energeetilisse lõksu, millest väljaputerdamine võtab aega. Rohelõõg, kas see lihtsalt juhtus, või oli tegemist väga pika vinnaga planeeritud tegevusega, oleks muidugi huvitav teada. No polegi tähtis (momendil), kuid tõsiasi on see, et lõks plaksatas kinni. Nüüd otsitakse võimalusi sellest pääsemiseks. Nagu ütles Vanaema Marie vana rätsepa kohta, kui talle riiet toodi: „Kui annab välja siis teeme ülikonna, kui annab välja, siis teeme taskuräti“ No Saksal annab praegu välja … kuskil vahepeal. See, et sõda toitvad sooned on vaja läbi lõigata on ilmne, kuid nafta/gaasi kiiembargo on olemuslikult üle fetišeeritud. Embargo on muutunud omaette/iseseisvaks teguriks. Sõda toitvaid sooni VF jaoks (eriti mentaalsed ja propagandistlikud) on hulgaliselt teisigi, mis ei lase sõjal kuhtuda. Soovmõtlemine, et sõda lõppeb kohe, kui läände viivad kütuseteed kinni korgitakse on ohtlik enesepettus. Praegu võistlevad kaks eeldust/arvamust. Tundub, et Venemaa „arvamus“, et Ukraina kukub kolmandamal päeval peale sõjategevuse uuendamist veebruaris kokku ja lääne „arvamus“, et kui Venelt enam gaasi/naftat ei osta, siis kukub Vene sõjamasin kiirelt rahapõuast kokku osutusid … arvamisteks. Mõlemad „arvamised“ läksid venima ja see tähendaks hoopis teistsugust strateegiat. Esimese hoidis ära Ukraina kangelaslik vastupanu ja teise asjaga on selline lugu, et me mõtleme oma mullis läänelike mallida järgi, et kui raha otsas, siis sõdida enam ei saa. Kuid saab (vähemalt VF-s saab), kõik oleneb milline narratiiv luua, milliseid müüte luua.

 Narridest ja narratiividest

 Nagu täheldab Georgi Potšeptsov ( „Propagandasõda 21 sajandil“ Hea Lugu 2018 Lk 54/56/70) „Müüdid on olemuselt mitte ainult tugevad sümbolid, vaid ka võõra pealetungi tugevad takistajad, mis hävitavad kogu nendega kokku sobimatu informatsiooni. Müüt võtab ainult nähtuse ühe poole ning muudab selle lõpuks niivõrd suureks, et see teeb muu tõe ringlemise peaaegu võimatuks. Seegi oli osa tegelikkusest, kuid müüt sõitis sellest üle ja hävitas selle täielikult.“ „Propaganda ei teavita niivõrd uudsuse kaudu, kuivõrd kinnitab informeerides enamuse toetavat maailmamudelit. Inimese jaoks on alati turvalisem jälgida kollektiivseid arusaamu kui nende vastu välja astuda. Ketsereid kogu inimajaloo vältel karistatud.“ „Propaganda loob uut tegelikkust. Inimesed hakkavad vaatama maailma läbi neile ette pandud propagandaprillide. Propaganda võib moonutada reaalsust või kujutada negatiivset tegelikkust hoopis positiivselt.“

Ja siis luuakse vaenlane: „Propaganda, nagu muide ka konspiroloogia, kujundab ümbritsevat maailma inimese jaoks mugavamaks, kuna see muutub neile arusaadavamaks. Infokaose asemel, milles üksikisik ära on kadunud, tekib mugavusmõistmine, kus inimene leiab taas endale väärika koha. Kõik puudujäägid ei kogune siis enam mitte tema, vaid vaenlase ümber. Vaenlasest saab samasugune selle maailma keskne ühik, nagu seda on kangelane. Mida raskemini vaenlane allub, seda suuremaks muutub kangelase aupaiste, kes võitleb niivõrd tugeva vastasega.“ (lk 73) Selle koha peal on VF õnnestunud luua esialgse vaenlase asemel (Ukraina) uus vaenlane – kuri maailm. See narratiiv on mugandus nõukaaegsest postulaadist, et sotsialistliku põllumajanduse vaenlased on neli aastaaega ja rahvusvaheline imperialism. Selle koha peal käivitub automaatmehhanism ´la „Andke raiskadele, meie omasid pekstakse (naših bjut)!“ ja raha pole vajagi.

  Seega  „Propaganda on tõlgendaja, mis, mis viib faktid vajaliku maailmamudeliga vastavusse. Kui sellised faktid puuduvad, hakkavad propagandistid neid välja mõtlema.“

„Propaganda maalib pildi maailmast, mida pole tegelikult olemas. Kuid ta teeb seda nii, et see näeks välja tegelikkusest ilusam, arusaadavam ja süsteemsem. Selle pildi põhjal ei ole väga lihtne aduda reaalsust, võib saada ainult reaalsuse mudeli, mida võim tahab näha. Propaganda on siin nagu õukonnakunstnik. Ta ei näita mitte tegelikkust, vaid seda, mis seal võimu arvates peaks olema.“ (lk 22)

Kui nüüd meenutada möödunud sõja kogemusi vaenlase loomisel siis „Kui Göringilt küsiti, kas saksa rahvas oli tahtnud sõda, kirjeldas ta lõbusalt, kui kerge oli rahvast lollitada: „Ei, muidugi rahvas ei taha sõda. Miks peaks mõni õnnetu talunikunäss tahtma riskida oma eluga sõjas, kui parim, mis ta saab, on naasta kord ühes tükis oma tallu? Loomulikult ei taha tavalised inimesed sõda ei Venemaal, Inglismaal, Ameerikas ega Saksamaal. See on arusaadav. Ent poliitika üle otsustavad ikkagi riigijuhid ja alati on olnud lihtne rahvast kaasa tassida, olgu demokraatia, fašistlik diktatuuri, parlamendi või kommunistliku diktatuuriga. Rahvast saab alati panna täitma oma juhtide käsku. See on lihtne. Sa pead neile ainult ütlema, et neid on rünnatud ja süüdistama patsifiste patriotismi puudumises ning riigi ohustamises. Töötab sama hästi igas riigis.”” (W. Sonnenfeldt`iga  „Ma olin Nürnbergis" LK 33). Ja nii ongi, ka tänapäeval, vanad narratiivid töötavad. Kui propagandaprillid kuvavad, et maailm on kuri paik, kõik on meie vastu, meie omasid pekstakse, siis gaasiraha vähenemine ei lõpeta sõda, küll aga paneb selle vinduma. Vinduma ka meie jaoks, kui me kiirelt oma logistilisi ja energeetilisi süsteeme ümber ei korralda.

Tähelepanu: Saksamaa on hädas.

 Energiewende ehk energiapööre algas juba 1998 aastal, kui sotsiaaldemokraatide ja roheliste uus valitsuskoalitsioon otsustas tuumajaamade sulgeda aastaks 2010. (…) Tuumajaamu ehitada ei tohi, olemasolevate jaamade lubatud tööiga 32 aastat ja elektrienergia tootmisele tuumajaamades kehtestati palju piiranguid. Kokkuleppe kohaselt tuleb viimane tuumajaam sulgeda 2022 aastal.“ (R Partanen, J M Korhonen „Must hobune. Tuumaenergia ja kliimamuutus.“ PMK 2022). „Eeldati, et see asendatakse taastuvenergiaga, mida võimestati subsiidiumidega. Kuid varsti mõistei, et taastuveergiast üksi ei piisa. Nüüd tekkiski G Schröderi gaasomaanikum, energiaauku püüti täita Nordstreami ehitamise ja Vene gaasiga. Valitsusjuhina oligi tema kohustus leida lahendus enese tekitatud probleemile, kuid ka isiklik kasu (töö toruehitaja juures) oli võimas motivaator. Lisaks anti 2006-2008 aluba ehitada 10 söeelektijaama. Üllatus? „Kui James Hansen, NASA üks tuntumaid kliimateadlasi päris, miks lubatakse ehitada uusi söeelektrijaamu, vastas toonane keskkonnaminister Sigmar Gabriel, et kuna Saksamaa lõpetab tuumaenergia tootmise, on võimatu samal ajal loobuda kivisöest“ Vaat selline lugu. Kuid kui vaadata primaarenergia tootmist Saksas 2019  a, siis näeme kogu koletuslikku pilti tegelikkuses: nafta 36%, maagaas 24%, kivisüsi 18%, tuumaenergia 5%, taastuvenergia 16%, hüdroenergia 1%. Kõik kategoorilised nõudmised (ja enda vildakad otsused) muuta energeetikapoliitikat tähendaksid koosmõjus (rohepööre + Vene sõda Ukrainas), et Saksamaa peaks sel aastal loobuma umbes50- 70% (oleneb milline saab olema kivisöe, tuuma energia edasine poliitika ning palju naftat on võimalik asendada) primaarenergiast. Seega tingimatu nõudmine järgida üheaegselt rohepoliitikat ja Euroopa kaitsepoliitikat tähendaks Saks majanduse ( ja sotsiaalstruktuuri) kindlustatud kokkkukkumist, kõigest sellest järgnevaga. Saksamaa kokkukukkumine on ühtlasi (vähemalt) mandri Euroopa majanduse kokkukukkumine. Kelle kaval plaan see siis on? Laskem Saksamaal oma tegevused ümber korraldada. Solidaarsus on väärt asi, kuid mitte alati ei mõista me seda õigesti. Näiteks, see kui naaber murrab käeluu ja me nõuame, et kõik teised ka solidaarsusest käeluu murraksime, pole mingi solidaarsus. See on arulagedus. Kamp mustud käeluid ei saa aidata kuidagi esimest murdu, vastupidi, see  koormaks kogu süsteemi. Kui Uudisteblogi Carbon Brief küsis 2014 aastal Saksamaa majandus- ja energiaministeeriumi (BMWi) esindajalt, kas söepõletamine lõpetatakse. Vastus oli konkreetne ja ilustamata: „Säärases tööstusriigis nagu Saksamaa pole võimalik ühekorraga lõpetada tuuma- ja söeenergia tootmist“. Vaat selline lugu. Seda sügaval rahu ajal. Nüüd on mitterahu aeg ja kui Saksamaa peaks kõrvaldama oma majandusest söeenergia, tuumaenergia, gaasienergia ja suurema osa naftaenergiast, siis …? Kõlab nagu sõja kaotamise retsept?

 Eraldamine halvustamise kaudu

 Saksamaa on hädas. Energeetilise baasi ümbermängimine ei käi nipsust, kuid nad püüavad. Teiseks on Saksamaad püütud hoida 75 aastat militaarses arengupeetuses, et ei juhtuks see, mis kaks korda oli juhtunud, nii et Saksamaa majandustugevus ei võrdunud senimaani tema militaarmuskliga. Muide ilmselt on just see militaarmassipeetus ka üks majandusedu komponente. Tõsiasi on, et Saksamaa toimetab oma võimete piiril ja pole mingit põhjus teda igal sammul halvustada. Mitte ainult halvustada, vaid teda järjekindlalt ka eristada/eraldada. Me peame ühtsust avalikult deklareerima ja välja näitama igas sõnas ja teos (see, et me omavahel alati kõiges nõus ei ole, üksteist erinevate ergutustega stimuleerida püüame on normaalne). Apsakaid ikka juhtub. Nii strateegilisi kui ka taktikalisi. Näiteks tundub, et  Saksa, Poola, Leedu, Läti, Eesti presidentide ühisvisiit Ukrainas oleks maailmamastaabis olnud hulka mõjusam „perepilt“, kui ilma Saksamaata. Pealegi … see varjatud solvumine saab protsesse mõjutama veel pikalt. Vaat selline lugu. Väljaarvamise otsus võis olla taktikaliselt ja hetkeliselt nauditav, kuid strateegiliselt … pika sabaga viga.

 EL sõjateel … omade vastu

 Kuid ka EL ei oska mõista ühtsuse vajadust (iga hinna eest) praeguses situatsioonis, kui alustas rikkumismenetlust Ungari suhtes. Tule seesamune sealtsamusest appi – keset sõda Euroopas keeratakse ühe liikmes/liitlasriigile rahakraanid kinni (sama ähvardab ka Poolat)? Täiesti ebaadekvaatne käik, mis sunnib Ungarit puht trotsist/uhkusest otsima „teisi lahendusi/liitusid“. Eks ole, pole just meeldiv perspektiiv. Pluss veel see, et Ungari on kotitav ka energeetikapoliitikas. Mnjah, meile võib Orpanni (nagu mõned meediahääled seda hääldavad) poliitika meeldida või mitte meeldida, kuid just meie peaksime sellest ebameeldivast juhtumist õppima kuidas seista oma riigi huvide eest. Kui EL bürokraatlik südamik nüüd õhinapõhiselt Ungari (ja võib-olla ka Poola, aga miks ka mitte Tšehhi ja Slovakkia, seega kogu Visegrad, ehk EL idapiir) peaksid ühisrindest õhinapõhiselt välja tõukama, siis on idanaaber võitnud. Totaalselt. Jälle üks asendustegevuse ilminguid. Sõda on sõda -  on sõda. Mittesõjalised omavahelised probleemid lahendame peale sõda. Elementaarne. Ungari on hädas. Ungari on energeetilises hädas, täpselt nii nagu Tšehhi, Slovakkiagi. Meie suur eelis Läänemere sopis on see, et oleme mere ääres ja pääseme kauplema kogu maailmaga (jah higistame välja verepisaraid enese väiksust ümber orienteerides, kuid see on võimalik geograafiat ja just väiksust arvestades) kuid ilma mereta Ungari, Tšehhi ja Slovakkia, neil pole mingit võimalust kohe nipsust ümber orienteeruda. Kui kogu energiamajandus on torujuhtmetega seotud Vene gaasi ja nafta külge, siis ei ole neil riikidel nüüd ja kohe võimalik kaotada võib-olla 80% oma energeetilisest ressursist. See on hullumeelsus. Siinkohal tuleb mulle meelde M Šolohovi romaan „Ülesküntud uudismaa“ kus kolhoosistamise käigus teeb endine kulak (st asjalik/edukas majandusinimene) Jakov Lukitš ettepaneku kolhoosi lauda põrand südatalvel sõnnikust puhtaks lükata (tegelikult oli JL kontratega mestis ja saboteeris edukalt kolhoosikorda). Puhtus on teadagi eesrindlik värk. Ega siis kommunismiehitajate sotsialistlikud lehmad saa sõnnikus aeleda. Mõeldud, tehtud. Järgmiseks hommikuks olid pooled lehmad betoonpõranda külge kinni külmanud, mitmed murdsid saba. Vaadake, eesrindlik värk eesrindlikuks värgiks, kuid kogu soojus selles laudas tuligi ilmselt sõnnikust ja selle lagunemisest. Eh, tundub, et Jakov Lukitšid tegutsevad siiani, peibutades lihtsameelseid kaunisloosungitega. Mõttekoht. Loo moraal on selles, et kui JL-d meid ära lollitavad, siis Läti, Leedu ja Eesti murravad küll sabad, kuid saavad ilmselt püsti, siis Saksa, Ungari, Tšehhi ja Slovakkia on vale energiarežiimi valiku tõttu püsivalt betoonpõrandale kinni külmunud ja mida see ühele tublile lüpsilehmale tähendab … No kui ellu jääb, siis piimaandi sealt enam oodata ei ole. Mis me kokku saame? Õige -  ahtrate lehmade, vabandust … ahtrate riikide liidu. Ebakindla.

 Šikk ohvripõli

 Veel üks  M Manson`i tähelepanek („Kuradile! Suva olemise peen kunst.“ Kunst 2017 Lk 119/120), mida ei tohi ignoreerida tänastes oludes: “Kahjuks on üks interneti ja sotsiaalmeedia kõrvalnähte see, et vastutuse lükkamine mõne teise rühma või inimese kaela on nüüd lihtsam kui kunagi varem – ka kõige pisemate eksimuste eest. Vastab tõele, et sedasorti avalik süü/häbi mäng on saanud väga populaarseks, mõningates ringkondades peetakse seda koguni „lahedaks“. „Ebaõigluse“ avalik jagamine teenib sotsiaalmeedias sootuks rohkem tähelepanu ja emotsionaalseid väljapurskeid kui suurem osa teisi sündmusi, pakkudes rahuldust inimestele, kes saavad selle abil end lakkamatult ohvrina tunda, tänu aina kasvavale tähelepanule ja kaastundele.“

 „ „Šikk ohvripõlv“ on tänapäeval moes korraga ühiskonna paremal ja vasakul tiival, nii rikaste kui vaeste seas. Tegelikult võib praegu olla inimkonna ajaloos esimene kord, mil absoluutselt kõik võimalikud demograafilised rühmad tunnevad ühel ja samal ajal ennast ebaõiglaselt ohvri rolli surutuna. Ja nad kõik sõidavad huilates sellega kaasneva moraalse üleoleku laineharjal.“

„Tänasel päeval tunneb igaüks, kes on nördinud ükskõik mille pärast – olgu siis ülikooli kursusel lugemisvara hulka arvatud raamat rassismist, kohalikus ostukeskuses ärakeelatud jõulukuused või investeerimisfondide maksumäära tõstmine poole protsendi võrra – et neid mingil määral nagu rõhutakse, mille tõttu on neil õigus tõsta ülekohtu vastu protestikisa ja saada teataval määral tähelepanu.“

 „Kaasaegne meediakeskkond julgustab ja põlistab neid reaktsioone üheaegselt, kuna see on ju ikkagi ärile kasulik, eks ole. Kirjanik ja meediakommentaator Ryan Holidday nimetab seda „nördimuspornoks“: selle asemel, et tõsta esile ehtsaid lugusid ja käsitleda tõelisi probleeme, on meedial palju lihtsam (ja tulutoovam) otsida midagi kergelt pahakspandavat, pasundada sellest laiale publikule, tekitada pahameeletorm ja näidata siis rahvale omakorda seda pahameeletormi viisil, mis tekitab pahameeletormi mõnes teises ühiskonna osas. See kutsub esile omamoodi kaja, milles tõevaba pask põrkub edasi-tagasi kahe kujuteldava poole vahel nagu pingpongipall, juhtides kõigi tähelepanu eemale ühiskonna tegelikest probleemidest. Ei ole mingi ime, et me oleme poliitiliselt enam polariseerunud kui kunagi varem.“

„“Šiki ohvripõlve kõige suurem probleem on see, et ta imeb ära tähelepanu tegelikelt ohvritelt. (…) Mida rahkem on inimesi, kes ühe või teise imepisikese üleastumise tõttu ennast ohvriks kuulutavad, seda raskem on tähele panna, kes tegelikult ohvrid on.“

„Inimesed satuvad pidevalt nördinud olemisest sõltuvusse, sest see annab neiel mõnulaksu: ennast maru õigeks pidada ja moraalselt kõigist üle olla teeb hea tunde. Nagu märkis ajalehe New York Times arvamusartiklis poliitiliste pilapiltide autor Tim Kreider. „ Nördimusega on nii, nagu on ka paljude teiste asjadega, mis on mõnusad, aga söövad meid pikapeale seest tühjaks. Ja see on veel reetlikum kui enamus teisi pahesid, sest me isegi ei teadvusta endale, et tegemist on mõnuainega.““

Muide, ja kõige tähtsam: „Ent osa demokraatias elamisest ja vabast ühiskonnast on see, et meil tuleb kokku puutuda arvamuste ja inimestega, mis ja kes ei pruugi meile meeldida. See on lihtsalt demokraatia ja vabaduse hind – võiks koguni öelda, et see ongi kogu süsteemi mõte. Ning paistab, et üha suurem arv inimesi on hakanud seda tõsiasja unustama.“ Eks ole tabav?

 Nii, et mida ma arvan?  

 Jätkuvalt ei arva, kuid võtaksin endale mõned teejuhid, et mingitki ülevaadet olukorrast omada.

Esiteks, pole kolmikkriis (meditsiini/administratiiv/majandus) kuskile kadunud ja sõda Euroopas tüsistab veelgi olukorda. Niisiis kuna ma ei ole sõjanduse asjatundja, siis  püüan aru saada, kes on tegelikult asjatundja/teejuht, kes klubikangelane. Sel kohal võtaksin pigem teejuhiks L Brownworth („Merehundid“ Pegasus 2018 Lk 163) põhimõtte: „“Laxdela saagas“ räägitakse Olaf Paabulinnust, kes oli udus lootusetult ära eksinud ja päevade viisi ringi hulpinud. Kui udu viimaks hajus, tekkis tuline vaidlus selle üle, kuhu minna. Meeskond hääletas ühe suuna kasuks ja teatas Olafile oma valiku. Hallipäine kapten ei teinud seda kuulmagi ja käskis oma kogenud navigaatoril ise suund valida. „Tahan, et  kõige teadjam mees asja üksinda otsustaks, „ütles ta, „sest minu arust on lollide nõukogu seda ohtlikum, mida rohkem neid on.“ Vaat selline õpetlik lugu.

Teiseks  teejuhiks  võtaksin kunagise USA kaitseministri parem käe 1960 aastal mõttetera: „Taandame kõik sõjalised probleemid majandusküsimusteks. Needki seisnevad  ju ressursside otstarbekas jaotamises ja kasutamises.“( L. Freedman „Strateegia“ Grenader 2016  lk 173). No ja see on arveametnikule juba … tuttav teema.

Kolmandaks: Sir Thomas More  Inglise poliitik, Henry VIII kantsler,  filosoof ja kirjamees olevat öelnud enne oma vahistamist kodakondsetele, midagi sellist, et olge üksteisele head ja kui te ei jaksa enam olla üksteisele head, siis olge vähem halvad. Väga mõistlik aluspõhimõte, mida võiksime meiegi teiega järgida. Minu … arvates.

Aeg tiksub, ka katkise klaasiga kellades.

 

Järgneb …

 

Targutusi:

S David „Põrgukatel“ ÄP 2021

 

Lk 173 Rügemendiülem kolonelleitnant V. F. Bleasdalest „Manchester kirjutas, et ta nägi välja „igas mõttes võimeka väejuhina. Paraku ta seda polnud.“ Miks? Osalt seetõttu, et enne Okinawat polnud ta lahingus „kunagi juhtinud suurt väeüksust“, ja osalt seetõttu, et ta polnud väga nutikas.   „Jäi mulje, et tema teisejärgulises mõistuses püüdis esikohale trügida kolmandajärguline mõistus.“. „Bleasdale oli kuulus oma mõttetute väljaütlemiste poolest nagu „Sööge rohkem toitu ja hästi palju“, „Siin Dixe`s oleme sügaval Lõunas“ ja „Päikesetõus tuleb koidu ajal“.

Lk 302 „Talle jõudis pärale, „et mehed ei võitle lipu või riigi, mereväe või kuulsuse või mistahes muu anbstratktse mõiste nimel. Nad võitlevad üksteise pärast.““

 

A Appelbaum „Demokraatia videvik“ Varrak 2021

 

Lk 63 „Üldiselt arvan nüüd, et just see oligi, mis neile Margaret Thacheri puhul meeldis: et ta võttis kätte ja läks maailma ning lükkas asjad käima.“

Lk 100 „Maailmas, kus suurem osa poliitilistest vaidlustest toimub internetis või televisioonis. Ei ole teil vaja minna välja tänavale ja lehvitada loosungeid, et näidata oma poliitilist meelsust. Et väljendada poliitiliste vaadete järsku muutust, pole vaja teha midagi muud, kui vahetada kanalit, valida igal hommikul teine veebileht või liituda ühismeedias mõne teise rühmitusega.“

No comments:

Post a Comment