Sunday, June 9, 2019

Laisalt rannal lebades 2019 VOL 1: Liikide kadumisest




Rannahooaeg, jälle hea võimalus laineloksu saatel vahel uniselt, vahel krapsakamalt, mõtteid liigutada. Mõttepojukesed rulluvad aeglaselt segunedes rannaliiva ja adruhämuga, tekitades kõige erinevamaid kujundeid ja mõttemustreid. Paneme siis mõttepojukesed nagu lained või järjejutu järjestikku jooksma. Vahva. Mõnus on sooja ilma nautida vahelduseks kehvale suusailmale, mis pidavat olema meie valdav aastaaeg.
Kuid siis hakkas üks kiuslik muremõte sumisema, võib-olla polegi see hea, lihtsalt lebada, nautida, … mõelda? Kui poliitinimesi ja massimeedikuid kuulata, siis … Oot-oot, kas see, et juuni alguses on kuumad ilmad, ongi kliima soojenemine? Kas mina olengi see täiskasvanud tõbras, kes selle maailma nii untsu on keeranud? Nii untsu, et noored peavad seda parandama hakkama, nagu riigipea nõudlikult (impersonaalselt) küsis? Küsis umbisikuliselt, kuid paatoslikult. Hm, kas tõesti mina? Mina ka? Teie … Teie ka? Kes veel? Ei tea, meie teiega püüame oma igapäevast elu ontlikult ära elada, lapsi kasvatada ja neile tarkust jagada ja nüüd järsku niimoodi. Mida me oleme teinud valesti? Tõsiasi on, et meil kellelgi pole vaja võltsvagadusse langeda ja arvata, et mitte keegi meist pole teinud vigu, muidugi oleme me teinud vigu ja jätkame ka vigade tegemist. See on inimlik. Meile ei jõua alati kohale, et see mida üks teeb kehvapoolselt või isegi normi piires, siis selle üksiknormaalsuse kumuleerumine toob kaasa katastroofilise kaskaadiefekti.  Iga meie otsus toob kaasa tagajärgi ja tagajärgede tagajärgi. Me kõik oleme indiviidid oma lootuste, rõõmude ja pürgimustega, me otsustame lähtudes oma pürgimustest või mugavusest. Igaüks meist elab justkui omas maailmas (ega asjata mitmed filosoofilised suunad ei väida, et teid ei ole olemaski vaid te olete minu ettekujutuse vili ja ilmselt ka vastupidi kõigest sellest johtuvaga). Pole ka imestada, sest me vaatame ju seestpoolt väljapoole. Igaühel on oma eriline maailm, kuid peale selle (õigemini enne seda) on meil meie ühine elukõlblik maailm.  See on maailm kus iga inimene teeb päevast päeva tuhandeid otsuseid (ka kõige pisemaid nagu prügi sorteerimine või selle maha viskamine), mis muudab maailma. Meie otsustel mis üksikisiku tasandil võivad olla peaaegu normaalsed võib olla kumulatiivselt kaskaadiefekt. Ka iga heategu ei pruugi seda kokkuvõttes olla. Kuid tihti on nii, et me jääme oma maailma jäärapäiselt kinni ja ei adu oma tegevuste teiseseid ja ka kolmanda laine tagajärgi. Me ei suuda (või ei taha) oma otsuste tagajärgi ette näha.  „Ahnus ja isekus tekitavad veel ühe sagedase vea: omakasu nimel rikume ära kõigi ühise asja. Ühiskonnateadustes tuntakse seda möödapanekute liiki „sotsiaalse lõksu“ ja „ühisomandi tragöödiana“, mis tähendab seda, et rühm inimesi käitub viisil, mis üksikisikule näib lühiajalises plaanis igati mõistlik, aga kui nii käitub palju inimesi korraga, siis lähevad asjad pikemas plaanis põhjalikult nihu.“ /Keskkonnareostus/ „See on ühtlasi seotud majandusest tuttava mõistega „negatiivsed välismõjud“ – tehing, mille puhul mõlemad osapooled saavad kasu, kuid kahjud jäävad kuskile mujale kellegi teise kanda, kes polnud üldse tehinguosaline.“ (T Phillips „Inimesed. Lühiajalugu kõige perse keeramisest.“ Tänapäev 2019 lk 34)
Tundub, et meie otsuste teisesed mõjud ja nende mõjude mõjud saavad olema meie edenemise või mitteedenemise   võtmeküsimus. Me peame neid ette nägema. Kuid mida me siis ei näe?  „Mõistagi ei oska inimesed hinnata seda, mida nad ei näe. Inimene, kes ei oska näha seaduspärasusi ega sünteesida, ei tea seaduspärasustest ja sünteesist rohkem kui värvipime värvide nägemisest. Erinevus meie aju toimimises ei ole kaugeltki nii silmnähtav kui erinevus meie keha toimimises. Värvipimedad saavad lõpuks teada, et nad on värvipimedad, aga enamik ei näe ega mõista kunagi, kuidas nende mõtteviis neid pimestab. Et asju veel keerulisemaks ajada, ei meeldi meile ei enda ega teiste pimealade tunnistamine, kuigi meil kõigil on need olemas.“ (R. Dalio „Põhimõtted“ ÄP 2018 lk 203)

Ökonoomiliste värvipimedate teejuht ökoloogiasüsteemi

Mõningal määral me adume asjade põhjuslikku seost looduses, kuid harva mõtleme, et majandus on meie ökosüsteemi lahutamatu osa. Ei ole? Kuidas siis niimoodi on juhtunud, et  maailma riigid ammendasid mullu aastaga taastuvad loodusressursid juba 1. augustiks ehk praegu tarbib inimkond ressursse keskmiselt 1,7 rohkem kui loodus neid taastada suudab. Kui majandus kasutab 1,7x taastuvressurssi üle Maa võimete, siis on see ju võimas ökosüsteemi osa. Suurmõjutaja. Või pole vajagi taastada?  Tarbime Maa ära ja ostame uue? On ikka. Kuid taastada saab vaid targalt tegutsedes, eelkõige targalt majandades, vähem tarbetult tootes, vähem valsid hinnasignaale andes, vähem „tasuta“ miraaže tekitades ja taaskasutades. Igas asjas. Igas teos. Igas plaanis. Näiteks on mind alati imestama pannud akutööriistade hinnapoliitika, kus aku (või selle täitmine) on kallim kui uus tööriist koos kahe aku, laadija ja puurikomplektiga. Ressursikasutuslikult nonsess ju?  Iga päev lendab ilmselt sadu tuhandeid täiesti töökorras akutrelle prügikasti seepärast, et hinnasignaal on vale. Selline hinnasignaal kutsubki raiskavale tegevusele. Sama kogesin hiljuti ka telefoniga. Minu hea taskukas (ärge ehmatage, seitse aastat vana, kuid kvaliteetne mudel) väsis ära. Ja jällegi, taskukal polnud midagi viga, „funkas“ sama hästi kui esimesel päeval, kuid aku väsis ära. Kuid kui niimoodi aku viib põhitoote kasutusest välja, siis on see ilmselgelt majaduslik/konsumeerlik nipp uute mudelite müügiks, kuid ressursikasutusele hukutav. Kui tähelepanelikult vaadata, siis igalaadset ülekasutamist näeme igal sammul, vaadake vaid tähelepanelikult ja te näete. Kui märkate, siis ilmselt imestate.
Kuid on ka raiskamise teine poolus – alakasutamine. Eriti kurnavastav on et, oleme unustanud  sellise valdkonna nagu inimeste taaskasutus. Vanal ajal tegid taluperes kõik tööd alates pisipõnnist kuni vanataadini. Lastehoiust kuni rehapulga voolimiseni, kõigil oli toimetusi oma olemasolukaare tingimustes, nüüd … Räägitakse, et mingist vanusest alates pole inimene enam kasutatav, kuigi ilmselgelt on mitmekesisus (mitte ainult sooline) paljude võrgustike ja lahenduste alus. Kas 70 aastane raamatupidaja või insener on  miskitmoodi oma rehkendamisoskust kaotanud? Kui nad on ennast pidevalt täiendanud, siis ilmselt mitte. Mu oma kaks head vanemat sõpra pidasid majandusjuhtimises ja turustuses vastu 75 juubelini. Siis arvasid välismaa kabinetikindralid, et „liiga vanad“. Nojah, see oli pigem kabinetikindralite kaotus, kadus suur osa ajaloolisest mälust. Eh, kliendibaasist ka. Jaapanlased kasutavad „liiga vanasid“ mõttekodades, kus nad säilitavad edasi toimetades mõttevärskuse ja suudavad pakkuda just kogemuslikku lisaväärtust. Meil … Meil on see ressurss kasutamata. Kuid kasutamata ressurss kaotab väärtust. Seepärast peab vaatama, kas tähistus on: „kõlblik kuni …“ või „parim enne …“ Selles on suur vahe, et kui vanemaealine ei ole võib-olla nii krapsakas kui noorem, siis on tal kogemused, mida saab väärindada tõhususeks. Eee, ….kogemused, mitte selles mõttes, et seda ei saa teha ja toda ei tohi teha, vaid ta on kui ajalooline mälu, organisatsiooni ajalooline mälu, mis kannab  asendamatut informatsiooni. Kuid me teame ju et energia ja informatsioon on iga edu alus. Miks me siis jätame suure osa ressurssi kasutamata või alakasutame seda? Mnjah, on mida õppida ressursikasutuse parandamiseks.


(Häire)Kella kõla

Nii, et looduse ja majandamise vahel on selge seos. Kas oleks näiteks võimalik hoida pool sellest ressursist kokku parema ressursside kasutamise ja läbimõeldumate otsustega? Otsustega, mis võtaksid arvesse teiseseid ka kolmanda astme tagajärgi? Kui mitte pool, siis veerand kindlasti (esialgu). Kuid asjaga on kiire: „Värskelt avaldatud ÜRO raporti kohaselt hävineb loodus viimase kümne aasta keskmisega võrreldes kümneid või isegi sadu kordi kiiremini. Metsloomadest imetajate biomassi hulk on vähenenud 82 protsenti, looduslikud ökosüsteemid on kaotanud poole oma esialgsest ulatusalast ning miljonid liigid on välja suremise äärel. Raporti kohaselt on inimeste jalajälg tohutu - kolm neljandikku kogu Maa  pinnast on muudetud põllumajanduslikuks maaks või on inimtegevus seda kuidagi muudmoodi mõjutanud, 2/3 merekeskkonnast on samuti mõjutatud kalapüügist, kaubandusest ja isegi sõjategevusest. (6.05.19 Delfi).  Osa meist peab sellist häirekella löömist paanitsemiseks, mõni isegi äriks, kuid pea pooletuhande  teadlase ja diplomaadi  koostatud uuringu hinnangul on suur osa looduse mitmekesisuse vähenemisel just inimkonnal. Kõhedusttekitav järeldus. Koostajate hinnangul on ainus võimalus veel midagi muuta kohe nüüd ja praegu. Vaat nii, kõlab karmilt, kuid tõsiasi on see, et tõhusust peame taotlema kõiges, vaid käskimisest, trahvimisest ja kilekottide sorteerimisest jääb väheks.  Ning, et see „kõiges“ oleks tõesti kõiges peame me ökonoomilisi värvipimedaid juhendama värviküllase analüüsimaailma valikuvõimaluste kirevuses. Mustvalge tummfilmi aega on ammu möödas nüüd elame värvi-, liit- ja virtuaalreaalsuses, sellele uuele maailmale vastavalt tuleb teha ka otsuseid.

Läpakaga prügimäel või läpakad prügimäele?

Mind on ikka hämmastanud, kui ükskõikselt, kuivõrd ühekülgselt me suhtume ökonoomikasse/majandusse arutades ökoloogia/keskkonna küsimusi. Isegi mitte ükskõikselt vaid lausa põlastavalt. Kuid nagu eespool selgeks tegime, on ökonoomika ja ökoloogia  lahutamatud, need võivad üksteist täiendada, andes meile paremad toimetuleku võimalused või luua üheskoos täiusliku tormi efekti. Ettevõtjad on kui "mutukad" oma erinevates liikides ja vormides selles muutlikus keskkonnas, nii loodus-, kui majanduskeskkonnas. Just seetõttu peame rääkima keskkonnaküsimustest läbi targa majanduse. Vaid tark inimene targas majanduses suudab säilitada loodustasakaalu ja edendada elukvaliteeti. Mutukatapjalik riiklik plaanimajandus, mille pole meie kipume kalduma loob vaid ressursi ja liigirohkuse kadu. Kallist hinda maksev kadu.
Esimene lahenduse variant on panustada ja soosida teadust niimoodi, et me suudaksime kasutada iga „jubinat“ maksimaalselt. Toota ja elada nii, et jäätmeid praktiliselt ei tekki. Tuleb tunnistada, et meie teadmised on avardanud meie maailmapilti niimoodi, et paljud eilsed jäätmed on muutunud tänapäeval ressursiks. Ega asjata vanu prügimägesid ümber kaevata ja kasulikke elemente taaskasutusse ei võeta. Kuid ka selline (jäätmetest) ressursi kasutamine on veel algeline, see on nagu must-valgele filmile heliriba lisamine, sellest annab veel mitu sammu edasi minna. Paljud maailma riigid ja firmad on juba pikemat aega kasutanud motot: „Vähemaga rohkem!“. Ütleme niimoodi, et väga õige lööklause, kuid tegevust sellel suunal annab kõigil lihvida. „Teadvustades kõrgema tasandi tagajärgi, millest lähtuvaltloodus asjad paika paneb, olen mõistnud, et harva saavutavad eesmärke inimesed, kes annavad liigselt kaalu otsuste esmastele tagajärgedele ning ignoreerivad teiseseid ja kõrgema tasandi tagajärgi. Põhjus on selles, et esmased tagajärjed on sageli teiseste tagajärgedega vastuolus ja see põhjustab suuri otsustusvigu.“.„Päris sageli on esmased tagajärjed kiusatused, mis lähevad meile maksma selle, mida tegelikult tahame; vahel on esmased tagajärjed meie teel seisvad takistused. Tundub peaaegu, nagu jaotaks loodus meid selle järgi, et annab meile mõlema tasandi tagajärgi kaasa toovaid trikiga valikuid ja karistab neid, kes otsustavad ainuüksi esmastest tagajärgedest lähtudes.“ (R. Dalio „Põhimõtted“ ÄP 2018 Lk 173)
Teine tee, kuid mitte lahendus oleks kõiges, kõiki, kõikjal piirata ehk minna arengus tagasi. Ei kujuta hästi ette kabinetikindraleid ja administratiivarbujaid sõnnikuhaisus ja higilehas oma igapäevast leiba teenimas. Nojah, ega nad enda jaoks seda plaanigi, nad plaanivad käsu-kulumajandust meile teiega. Plaanivad nõudlikult ja isegi põlastavalt meid vaadates: „Mutukas hüppa, kui kästakse!“ kuid miks hüpata ja kuhu hüpata jääb arusaamatuks. Sest vaadake, just see on (isegi mitte valik) vaid teisene tagajärg, kui me ressursse targalt ei kasuta. Kõik kes sellega nõus on tulge jäätmejaama kokku visake puruks oma lapakad, telefonid, fotokad-totakad, deodorandid ja reisivautšerid ja ärge enam kunagi kasutagem neid, sest need kõik on … saaste. Ärge sööge jäätist ega käige kinos, ärge jooge veini ega sööge juustu, sest see on saaste. Ärge …
Aga tegelikkus on see, et „Inimkond on sattunud topeltvõidujooksu. Esiteks tunneme kiusatust teadusarengu  ja majanduskasvu tempot tõsta. Miljard hiinlast ja miljard indialast tahavad elada samamoodi nagu Ameerika keskklass ega näe ühtegi põhjust oma unistustest loobumiseks, nagu ameeriklased ei ole valmis loobuma oma linnamaastikuautodest ja kaubanduskeskustest. Teisalt peame kogu aeg edestama vähemalt sammugagi armageddoni viimsepäevalahingut. Sellise kahekordse võidujooksuga toimetulek muutub iga aastaga üha keerulisemaks, sest iga samm, mis toob Dehli agulielanikud lähemale Ameerika unistuse täitumisele, toob ühtlasi meie planeedi lähemale selle lõpule.“ (Y. N. Harari „Homo Deus. Homse lühiajalugu“ PM 2018 lk 225). Mis kokkuvõttes tähendab seda, et meie „vanad tõprad“ võime siin oma kolme kilekotti nelja hunnikusse laduda, kuid küsimus on pigem suurem ja laiem. Pole võimalik keelata miljonite Dehli agulielanike unistusi ega ameeriklaste pürgimusi, neid on võimalik vaid asendada millegagi, mis tundub veelgi suurema unistusena.


Ma sündisin …

Lausaline  keelamine (või mõttelaad, et küll riigieelarvest meie mõttetused kinni makstakse),  on paljude kabinetikindralite esmaseks reaktsiooniks. Harjumus. Kui midagi on lahti, siis tuleb kinni keerata. Kuid vanade harjumustega enam edu ei saavuta, me peaksime kaaluma kas ja mida see kaasa toob. Ehk jälle need teisesed ja kolmandad tagajärjed. Keelamine tähendab rohkem järelvalvet, rohkemate inimeste tegelike väärtuste loomisest eemalehoidmist, kõigi inimeste ajaressursi väärkasutamist, rohkem trahve ja majanduse kulukamaks muutmist. Suureneb meie nii ökoloogiline- kui ka bürokraatiline jalajälg. Tegelikult on suur oht, et niimoodi alaneb meie elatustase ja … me käivitamegi regressispiraali, kusjuures jätkates üha suurenevates hulkades ressursside raiskamist ja nii ökoloogiliste kui ökonoomiliste mutukate tapmist. Kas te tahaksite elada Afganistanis? Ei taha? Kuid tahate, et teised elaksid? Teie elate Rootsis, aga teised elagu Afganistanis. Hans Rosling on toonud väga kujundliku näite: „Ma sündisin Egiptuses „Rootsi, kuhu ma 1948 aastal sündisin, oli tervise-rikkuse kaardil samas kohas, kus praegu asub Egiptus. See tähendab, et Rootsi oli täpselt 3 taseme keskel. Elutingimused 1950-nendate Rootsis sarnanesid praeguste 3. Taseme riikidega nagu Egiptus ja teised. (…) Olukord Rootsis on paranenud kogu minu eluea jooksul. 1950-ndatel ja 1960ndatel arenes see tänapäeva Egiptusest tänapäeva Malaisiaks. (…) Kui sündis minu ema, aastal 1921, oli Rootsi nagu praegune Sambia. See on 2 aste. (Minu vanaema oli meie pere Lesotho esindaja. Kui tema 1891 aastal sündis, oli Rootsi nagu tänane Lesotho. (…) Mu vanaema pesi kogu elu käsitsi oma üheksaliikmelise pere pesu. Ent vanemaks sades oli ta tunnistajaks imelisele arengule (…) Oma elu lõpuks oli ta majja saanud külmaveekraani ja keldris oli käimlaämber: võrreldes tema lapsepõlvega, mil kraanivesi puudus, oli see luksus. (…) Minu vanavanaema sündis aastal 1863, mil Rootsi keskmine sissetulek sarnanes tänapäeva Afganistaniga. (…) Aga praegu on Afganistani ja teiste 1 astme riikide elu palju pikem kui rootslastel aastal 1863. See tuleneb sellest, et enamik inimesi saab osa elementaarsetest uuendustest, mis nende elukvaliteeti parandavad.“ (H Rosling „Faktitäius“ Tänapäev 2018 lk 60). Mõelge selle üle. Mõtlesite? Kui me jätkame ressursside ebamõistlikku kasutamist, siis toimub sama areng, kuid vastupidi. Niisiis kes teist tahaks elada Afganistanis ….? Paus. Pikk paus. Ei taha? Kuid mida siis teha? Nagu teadlased ÜRO raportis märkisid -  teha tuleb nüüd ja kohe. Küsimus on vaid meetodis ja liikumiskiiruses. Niisiis … millised on kohanemisvõimalused

Kohanemisvõime: kuidas kohaneda?

Tim Harford oma raamatus „Kohanemine” on toonud ära Vene insenerist Paltsinski printsiibi. „Ka Paltsinski mõistis, et enamik tegelikke probleeme on keerukamad kui me arvame. Need sõltuvad inimestest ja kohalikest oludest ning muutuvad tõenäoliselt koos olude muutumisega. Tema meetodi võiks kokku võtta kolme Paltsinski printsiibina. Esiteks, otsi uusi ideid ja katseta uusi asju; teiseks, katseta uusi asju sellises mahus, mille puhul kaotused on talutavad; kolmandaks, kogu tagasisidet ja õpi oma vigadest.” (Tim Harford „Kohanemine”. Hermes 2012 lk 30).
 Kohanemine on üks evolutsiooni põhimehhanisme, kes ei kohane, see ka ei jätka evolutsiooni protsessis. Lihtne ju. Me kobame edasi läbi katse-eksituse meetodi, kuid  „Variatsiooni takistab organisatsioonides kaks loomupärast suundumust. Üks neist on suurushullustus – nii poliitikutele kui ka ärijuhtidele meeldivad suured projektid“. Suurprojektid äratavad ju tähelepanu. Kuid need on olemuslikult vastuolus Paltsinski esimese printsiibiga: talita tasa ja targu, õpi vigadest. Pealegi pole suurprojektid reeglina kohanemisvõimelised muutuvates oludes.“ Pjotr Paltsinski õpetuse järgi tuleks tegutseda sammhaaval, kuid poliitikutele ei meeldi objektiivses mõõdikutega ettevaatlikud pilootprojektid. Osalt on põhjuseks asjaolu, et poliitikutel pole aega. Nende ametiaeg kestab vaid mõne aasta ja selle ajaga ei jõua ükski eksperiment õieti tulemusi anda.” (lk 33). Teine variatsioone summutav tegur on  püüdluses kehtestada kõigele standardid. Lihtne ja mugav on teha kõike ühtemoodi, aga  … siis pole ju arengut. Mõõta on küll mõnus, kuid arengut pole.

Samas on firmasid millised kasutavad just tasahaaval liikumise printsiipe. Edukalt. Ilmselt on selles kõige tuntum ja pikaajaliselt tulemuslikum „Toyota“. Nende printsiibikogumiku nimi on „Toyota kata“, millest lähtub, et „Kuna tulevikku me ei näha ei saa, ei pruugi tänased lahendused osutuda tõhusaks homme. Organisatsiooni konkurentsieelis ei ole mitte lahendustes endis – olgu need siis kulusäästlikud tehnikad, tänase päeva kasumlik toode  või midagi muud -, vaid organisatsiooni võimes tingimusi mõista ja luua sobivaid, nutikaid lahendusi.”. Mis tähendab, et „Väikesed, järkjärgulised sammud lasevad meid edasiliikumisel õppida, kohenduda ja leida selle raja, kus me tahame olla. Kuna me ei saa näha eriti kaugele ette, ei saa me tugineda ainuüksi eelnevale planeerimisele. Täiustamine, kohanemine ja isegi uuendused tulevad suurel määral väikeste sammude kogunemisest, iga õppetund aitab meil hakkama saada järgmise sammuga ja täiendab meie teadmisi ning võimeid.” See tähendab, et  kõiki protsesse täiustatakse iga päev, igas protsessis, kõigil ettevõtte tasanditel. Igapäevane täiustamine tähendada väga väikeseid samme, kuid kui aastas tehakse 750 tuh ettepanekut tootlikkuse parandamiseks, millest 2/3 leiavad juurutamist, siis ongi saavutatud pidev ja sujuv edasiliikumine. „Toyota peab ettevõtte tugevaks küljeks just organisatsiooni kõigi inimeste täiustumisvõimet. Sellest vaatenurgast on organisatsiooni kohanemisvõimele, konkurentsivõimelisusele ja ellujäämisele kasulikum, kui suur hulk inimesi astub täiustamiseks süstemaatiliselt, metoodiliselt, iga päev palju väikesi samme, mitte aga see, kui väike rühm teeb aeg-ajalt suuri projekte ja üritusi.” (lk33)
M.Rother „Toyota kata” ÄP 2014 lk

Seega keskkonnaprobleemile võib läheneda kahte moodi: esiteks tõhustada Toyota katalikult, iga päev, igas protsessis, igal tasandil väikeste sammude kaupa või fanaatilise usuhulluse kaudu, tormiliste kampaaniatena või kõike keelates. Mnjah, kui ÜRO raportit lugeda, siis võiks lihtsustatult väita et: inimesi liiga palju, söövad liiga palju, kasutavad liiga palju, väljutavad liiga palju, põllumajandust on liiga palju jne. Mnjah, mida siis teha? Kas inimesi vähendada? Tundub absurdne. Kuid erinevalt teadlastest kes otsivad kestlikku lahendust on osa seltskonda läinud lahenduste otsingul lihtsama vastupanu teed, no ütleme, et päris pööraseks.  Näiteks on viljeletud ka mõttepojukesi, et inimeste arengut peaks suunama niimoodi, et sigiksid vaid väiksemad inimesed, kes vajaksid ju vähem ressurssi. See oleks siis selektsioon? Kuid see on juba olnud, koos oma hukatuslike tagajärgedega. Teiste arvates on lihasöömine suurim pahe ja keskkonnaoht (kuigi inimene on alati olnud segatoiduline). Antilihaistid  soovitavad inimesele külge aretada liha talumatuse nagu on näiteks laktoositalumatus. Nojah, kui midagi peaks juhtuma, siis sureksid inimesed ilmselt välja. Mnjah, ilmselt pole need lahendused. Veidrused? Veidrused veidrusteks, kuid põhiline, et veidrused ei muutuks meie arengut suunavateks.

Maailma ajalugu on …

… kliimamuutuste ajalugu. „Tänapäeval on kombeks kõike kliimamuutustega seletada, aga samas jääb tõsiasjaks see, et Maa kliima ei puhka kunagi. See on pidevas muutumises. Kõik ajaloosündmused on leidnud aset mingit laadi kliimamuutuste tausta.“ (Y. N. Harari „Sapiens. Inimkonna lühiajalugu“ 2016 lk 93). Väikesed ja suured külma ja soojaperioodid on pidevalt vahetunud. See, et praegu prognoositakse soojenemist on vaid üks etapp ajaloo käigust. Enamus sellst muutustest ja ajaloost on toimunud ilma inimkonna osaluseta, Maa oma kosmilises arengus lihtsalt asus ühest faasist teise. Esimese aastatuhande keskel läks järsku külmaks, inimesi oli vähe, sõid vähe ja viletsalt, autosid ega keemiatööstust ei olud aga vulkaan oli. Kui see korra köhatas, siis läks elu külmaks ja videvikuliseks päris tükiks ajaks. Inimkond ei saanud sinna midagi parata, küll aga pani see Aasia steppidest liikuma avaarid, hobusekasvatajad, kelle majandamismudel ei kannatanud kliimamuutust välja. Nende endised sõltlased, veisekasvatajad, olles kliima/majandustingimustes paremini toime tulevad lõid endised isandad välja, mistõttu avaarid omakorda olid sunnitud muutma oma senist edukat majandusmudelit ja liikusid tasapisi tolleaegse Euroopa Liidu ehk Rooma riigi poole, muutes omakorda Rooma riigi olemust ja majanduusmudelit. Ajaloolised kliimamuutused, mille tekitajad pole inimesed, on alati toonud kaasa inimeste poolt muudetud uue majandusmudeli. Ka täna on loodus ise kõige kangem muutja ja ettearvamatum muutuja, mäletame ka hiljutist Islandi vulkaani popsutust, mis tõi kõiketeadva ja kõike oskava iseteadva inimese loodud raudlinnud tihkelt maapeale. Jällegi looduse, aga mitte inimese vägevuse näide. Lugesin kuskilt et kümned miljonit aastat tagasi teadusajakirjast et toimus järsk soojenemine, aastakümnega kasvas temperatuur paarkümmend kraadi võrra. Vau! Inimesi polnud, põllumajandust polnud, aga soojenemine juba oli. Mine sa võta kinni, mis kliima muutust põhjustab. Ühest küljest on loogiliselt aru saada, et kui koduski katelt pidevalt kütta ja ventilatsioon on kehvake, siis läheb soojaks ja vinguseks, kuid teisalt arvutas üks kolleeg igaval koosolekul välja, et kui iga neljas inimene panna ujuma Peipsi järve, siis tõuseb veepind viis sentimeetrit. Nii, et väga upsakaks ka ei tasu minna. Samas hakata trikliks mingile apokalüptilisele kaskaadiefektile pole ka just asjalik mõte. Kuigi jah inimesele on  omane piire kombata, tagajärgedega, eriti teiseste tagajärgedega arvestamata. Tagajärgede ettenägemise geeni puudus on tervistkahjustav. Tervistkahjustav on kliimaprobleemidega tegeleda vaid pinnapealsete küsimuste tasandil, teha lihtlahendusi, kuid see hullus on juba levimas. Pinnapealne kliimaprobleemiga tegelemine on kõige keskkonnakahjulikum, kuna jätab tormaka tegevuse mulje. Jätab küll mulje, kuid ei jõua süvamõjutajateni.

Liha kui tuleviku salakaup?

Kuid üks on mulle kui ökonomistile selge, piiramine ja keelamine (sh inimeste selektsioon kasvu järgi või mingite tervisekahjustuste juurdepookimine) on vale tee. Tee mis viib vaid kasuliku ressursi väljalangemiseni ökosüsteemist ja bürokraatliku jalajälje (keskkonnakahjustus) vohamisele.  Hullult vale tee, hullult kallis tee, hullult raiskav tee, hullult hukatuslik tee. Muidugi tuleb hulgakesi koos elades jälgida toimimise tõhusust ja puhtust (reostus on juba puhtuse pidamatus), kuid mitte ainult primitiivses piiramises, näiteks liha muutmises defitsiidiks või veel hullem keelatud kaubaks (loe: salakaubaks, koos bürokraatilise jalajälje suurenemisega), vaid eelkõige ressursside mõistlikus kasutamises.
Iga meie otsus toob kaasa mitte ainult otsese mõju vaid ka teisese ja kolmanda laine mõju. „Teadvustades kõrgema tasandi tagajärgi, millest lähtuvaltloodus asjad paika paneb, olen mõistnud, et harva saavutavad eesmärke inimesed, kes annavad liigselt kaalu otsuste esmastele tagajärgedele ning ignoreerivad teiseseid ja kõrgema tasandi tagajärgi. Põhjus on selles, et esmased tagajärjed on sageli teiseste tagajärgedega vastuolus ja see põhjustab suuri otsustusvigu.“ (R. Dalio „Põhimõtted“ ÄP 2018 Lk 173) Vaat niimoodi, teadvustamata kas teadmatusest või lihtsalt  edevusest (või mõttelaiskusest) võime mingi „heateoga“ käivitad hävingu kaskaadiefekti. Ja seda mitte ainult mutukata ega rohulible osas, vaid see põhimõte avaldub kõiges. Ka majanduses. Ka majandusmutukas on ökosüsteemi osa.
Me peame ka  majanduses tagasi minema lihtsate selgete signaalide ja tagasiside tõelisse maailma. Hüvede ümberjagamine konkurentsivõimetutele aladele ja tegevustele on ühise ressursi raiskamine ja keskkonnakoormust suurendav. Bürokraatia ise on juba reostus, suur bürokraatia paljude keeldude ja järelvalvajatega on suurreostus. Keskkonnakahjustus.
Meie praegune ebaloomulik vajaduspõhine ( mille kasv teatavasti on lõputu) majandusmudel peab ümber kohanduma tõhusaks kuid keskkonnasäästlikuks võimalusepõhiseks mudeliks. Me kulutame majanduses ressurssi asjadele, mis meile tegelikult korda ei lähe. Kulutame sest meil on kujundatud arusaam, et niimoodi on moodne, need on „tasuta“, me justkui „aitaks“ kedagi, kuid aeg nende vajaduste järgi on möödunud ja vajadused, võimalused, tulemused on teisenenud. Me üha (taas)toodame eilset ebatõhusust ja saastavat majandusmudelit ära tundmata homseid võimalusi.
Valesse kohta kulutatud ressurss tähendab seda, et energia jäävuse seaduse järgi peame me ressurssi kokku tõmbama vajalikelt ja edasiviivatelt tegevustelt. Tegevustelt mis tegelikult meie elu paremaks, turvalisemaks, kvaliteetsemaks muudaksid. Tehes vaid pinnapealseid otsuseid muudame me enda elu vaesemaks ja ei aita kaasa ka loodusrikkuse säilumisele. Vaadake, kui me teeme panuse sellele, et inimkond lõpetab liha või kala söömise, siis peab selle bilansist väljaarvatud kütuse asendama mingi teise kütteväärtuselt samasuguse produktiga, muidu jäävad inimesed nälga. Kuid me teame, et sellisel juhul süüakse see „teine“ toode pöördumatute tagajärgedega taastumatult ära, nagu on juhtunud mitmete kalade ja muude merelistega.  Ja siis me peame hakkama neid kaitsma jne. jne. Toit sh kõrgkvaliteediline valktoit on vaid energeetiline ressurss inimese käigushoidmiseks, seda ei saa lihtsalt „asendada“, seda saab asendada vaid energia jäävuse seaduse alusel, muidu järgneb suurem näljahäda. Need on just need teisesed ja kolmandad järelmõjud, mida peame arvestama. Hiinlased üritasid 60del päästa riisisaaki varblaste käest varblaste massilise hävitamisega, kuid ei arvestanud teiseseid mõjusid. Teisesed mõjud olid need, et järelejäänud varblased ei suutnud toime tulle riisipõllu röövikutega ja saak kujunes aastate kesiseimaks. Hävis. Kuid hiinlased on targad, nad õppisid enda eksperimendist ja arvestavad nüüd oma tegevuses pikalt ette. Väga pikalt. Igas asjas. Meie … Senini pole me just kõige edukamalt läbinud meie ees olnud „trikiga valikuid“, peame olema edaspidi taibukamad. Järjekordne trikiga valik muuta liha salakaubaks ei ole just inimkonna suurimate saavutuste TOP-is aukohal. Kui siis vast rumaluste TOP-is

Järgneb …

No comments:

Post a Comment