Friday, December 25, 2015

Rahvasterände tasuvusanalüüs V X: Tulevik on teistsugune

Kahekümnekolmas lugu: Kohandamise, kohandumise, kaasamise, kinnistamise konveier käima.

Seega kõigepealt vastastikku austavad suhted paika ja siis, kui mõistmine on saavutatud, siis hakkame astuma järgmiseid samme. Iga suhe on nagu maja ehitamine. Mäletate kolme põrsakese juttu Nif-nifist, Naf-Nafist, ja Nuf-Nufist? Ehitada võib väga erinevalt, kas ligadi logardi, ajutist varjualust või püsivat ja vastupidavat. Õlgonnidel ei ole pikka pidu, need viib ära ka rammusa mehe köha, kuid kui alustada pühendunult vundamendi ladumisest, siis saab ka maja vastupidav. Nii ka suhetega, need vajavad kindlat vundamenti.

 Kui vundament paigas ...

Vaid siis, kui vundament paigas, mõõdus ja loodis  tekkivad järgmised loogilised tegevused.  Näiteks rändarite eluaseme küsimus. (Ärge peitke rändareid kolkaküladesse, see on vastutustundetu. Ilmne passimeetmete eelistamine. Pagulaste „õiglane jagamine” omavalitsuste vahel? Mida see tähendab? Kas paneme pagulased hoidu, ladustame? Aga kes kannab laokulud? Riknemise? Keskkonnakahjud?).

Järgmisena oleks omal kohal koolitus meie ühiskonnas hakkamasaamiseks, laste koolitamine, tugiisikute süsteem ehk kogu see positiivne lahjendamispakett. See oleks siiras abiosutus neile, kes tõeliselt hädas on ja ka meile enestele ehk nagu ütleb Jon M. Huntsman „Siiralt käitumisel on ka materiaalne külg. Töötajad, kliendid ja turustajad on inimesed, kes mõistavad ning hindavad viisakust ja kombekust. Tavaliselt vastavad nad samaga ja see võib kasumeid kergitada. Sellist filosoofiat järgides oleks firmade tulu võimalik märkimisväärselt suurendada.” „Kõik firmad, olgu need avalikud või erastatud, peavad looma töökeskkonna, kus tähtsaimaks on töötajad, keda tuleb kohelda kuninglikult. Uskuge mind, kui ma ütlen, et see teene tuleb teile ringiga tagasi.” (  „Võitjad sohki ei tee” kirjastus Pilgram, 2012)

Seejärel alles eelpool kirjeldatud tagantpoolt ettepoole meetodiga töökorraldus.

Lugu heatahtlikkusest ja hirmust

Hirmulugu
 „Kui Göringilt küsiti, kas saksa rahvas oli tahtnud sõda, kirjeldas ta lõbusalt, kui kerge  oli rahvast lollitada:
„Ei, muidugi rahvas ei taha sõda. Miks peaks mõni õnnetu talunikunäss tahtma riskida oma eluga sõjas, kui parim, mis ta saab, on naasta kord ühes tükis oma tallu? Loomulikult ei taha tavalised inimesed sõda ei Venemaal, Inglismaal, Ameerikas ega Saksamaal. See on arusaadav. Ent poliitika üle otsustavad ikkagi riigijuhid ja alati on olnud lihtne rahvast kaasa tassida, olgu demokraatia, fašistlik diktatuuri, parlamendi või kommunistliku diktatuuriga. Rahvast saab alati panna täitma oma juhtide käsku. See on lihtne. Sa pead neile ainult ütlema, et neid on rünnatud ja süüdistama patsifiste patriotismi puudumises ning riigi ohustamises. Töötab sama hästi igas riigis.”” (.W. Sonnenfeldt „Ma olin Nürnbergis”
LK 33).


Heatahtlikkuse lugu
C.Darrow Lõpukõne H. Sweeti kaitseks 1926 a aprill
„ Ma ei usu vihkamise seadusse. Võib-olla ma ei ole alati truu oma ideaalidele, aga ma usun armastuse seadusse ja ma usun, et vihkamisega ei saavutata midagi.
 C. Herzog Kõne ÜRO Peaassambleel 10.10 1975
„Ma tulin siia, et hukka mõista kahte suurt pahet, mis ähvardavad ühiskonda üldse ja eriti rahvuste ühiskonda. Need kaks pahet on vihkamine ja rumalus.”

(„Kõned, mis muutsid maailma” Pegasus 2006 Lk 75, 188)

Aitab lugudest

Tegevusest
Nii nüüd võiks asuda tegutsema. Mnjah, meil on muidugi vastupidi, kuid ei ole veel hilja. Vaadake, iga inimene on unikaalne, nii meie inimesed, kui ka rändarid, meie ülesanne on leida selline kooslus/komplekt, milline suudaks koos meie elu edendada. Lihtsalt öeldes, kui me võtame sundkorras100-500-1000 …suvalist rändarit, me teeme need inimesed õnnetuks, nad võivad sattuda valesse kasvupinda, mis neile ei sobi. See ei oleks hea äri.
Nagu ütles aktsiamängur oma päevaraamatus, pole prognoosi pole … ka tulu. Kõigepealt peakime muidugi kraani kinni keerama, see on kõige alus süsteemi usutavuse taastamiseks. Naljakas, et mitte öelda kurb on kaltsuga põrandat mööda vehkida ja teha kuivatamisliigutusi, samal ajal, kui kraan pahistab täie vungiga vett põrandale. See on üpris mõttetu tegevus. Muide ka sihitu. Me ei tea kuhu ja paljudeha me tahame (peame?) välja jõudma. Kogu protsessi „eduka manageerimise“ aluseks on see, et peame  enesele ausalt tunnistama, kui suure rändarite hulgaga on tegemist? Kui me räägime, et Saksamaale on juba valgunud 1,2 milj rändarit, Rootsi 350 tuh ehk 4% rahvastikust, Soome samuti sadades tuhandetes, siis tuleb nende arvudega (kuigi väga ebatäpsete arvudega) ka opereerida.
Nojah, kui kraanimehed kraani pidama ei saa, peame tahes tahtmata enda majale kergitatud kaldpõranda ehitama. 

 Hallooooo, nad on juba kohal.

 Kui me samas EL tasandil jätkame  rääkimist mingist 160 tuh inimese paigutamisest, siis me lihtsalt tegeleme vale probleemiga. Ühiskonna lõppkoormusele ei ole mitte mingit tähtsust sellel, kuidas rändareid nimetatakse, kas põgenikud, pagulased, immigrandid või veel kuidagi, need INIMESED on siin. See, et kedagi saab kunagi tagasi saata kuhugi ei muuda samuti momendikoormust. Kui sillal on koormustaluvust ületav koormus, siis tuleb tegutseda vastavalt momendile, mitte sellele, et küll me kunagi ... eee ... teeme midagi. Selleks ajaks on sild kokku kukkunud, mis tähendab hulka suuremat kahjumit, kui lihtne ja loogiline algtegevus. Ladustamine? Ladustamine sillale? Uskumatu. Me tegeleme ladustamisega, viha ladustamisega. Meil ei ole vaja potentsiaalset energiat vaja ladustada vihana, seda on maailmas küllaga, vaid me peame selle energia pöörama enese kasuks. Targalt talitades ja targu talitades on vaja luua oma konveier.
Lugu on selline, et turg on muutunud. Meile  , Euroopasse, tuuakse uue turu komponendid koju kätte (olenemata sellest, kas me seda tahame või mitte), küsimus on vaid selles, kuidas me oskame olukorda ja pakutavaid komponente kasutada. Küsimus on ka selles, et meil on eluliselt vajalik uute komponentide olemasolu. No  vähemalt poliitinimesed arvavad niimoodi. Meie strateegilisest tarkusest ja taktikalisest nutikusest oleneb, kas me oskame välja valida need õiged komponendid või lähtume jätkuvalt mugavustsooni  „odavast pakettpakkumisest“. Meile odavad pakettpakkumised ei sobi, kliima on selline. Me peame kõike tegema põhjalikult, läbimõeldult. Uued komponendid vajavad ilmselt ka uut tootearendust ja tehnoloogiat. Mnjah, oleks aeg nuputada, kuidas kogu protsess kasu teenima panna. Päramine aeg.

Lõpuks ometi selgus käes.

Selle lugudejada kirjutamise ajal ilmnes mingigi prognoositav rändarite arvukuse prognoos.
PM 6.11.15 kirjutas, et „ 2017. aasta lõpuks saabuvad Euroopa Liitu kolm miljonit pagulast, kes võivad tuua kaasa kiirema majanduskasvu, ütles eile Euroopa Komisjon.
Iga kahe aasta tagant avaldatavas majandusprognoosis pakkus Brüssel, et enne 2017. aastat sisserände tempo aeglustuma ei hakka.
Komisjoni rehkenduste kohaselt lisab täiendav sisseränne 2020. aastaks Euroopa Liidu sisemajanduse kogutoodangule (SKT) 0,2 kuni 0,3 protsenti, vahendab Financial Times.
Juba lähiperspektiivis turgutavad Euroopa Liidu majandust kriisiga seotud riiklikud lisakulutused, selgitas komisjon. Keskmises perspektiivis hakkab majandust aga elavdama töökäte lisandumine.
Eraldi tõi komisjon välja kasuteguri Saksamaale: kui kõik tulijad on oskustöölised, lisavad nad sisemajanduse kogutoodangule tänavu 0,2 protsenti, tuleval aastal 0,4 protsenti ning 2020. aastaks 0,7 protsenti. Kui aga tegemist peaks olema lihttöölistega, on keskmise perspektiivi kasvuprotsendid 0,4 või 0,5.“
Vaat selline EL poolne rahvasterände kasumianalüüs. Ütleksin, et väga staatiline meie väga turbulentses olukorras, kuid kaks tähtsat infokildu on parem kui mitte midagi. Esiteks, prognoositakse rändarite koguarvuks aastal 2017  kolm milj ja teiseks, et see on EL-le kasulik. Nii see võibki olla, kui protsess on juhitav (pigem juhitud) ja selleks kasutatakse  eelpool käsitletud tagumise otsa meetodit.

Momentülesvõte ja aja liikumine

Vaid kümmekond aastat tagasi hakati filmile tehtud fotosid asendama digiülesvõtetega. Ka sel ajal olid fotoärid investeerinud uude pabertehnikasse, sest äri läks hästi. Digifotode tegemist peeti alatuks turu kõigutamiseks, lausa kõlvatuseks. Ja mis sest? Turg ja tarbijad tegid oma valiku, need fotoärid, millised ei jõudnud ennast ümber reastada … Nojah, neid enam ei ole, turg ei valeta. Kas keegi teist teeb veel filmirullile pilte? Ah te ei mäletagi, mis see filmirull on? Vaat niimoodi maailm ja turg toimibki. Tänast maailma muudab Uber, uued kommuunipõhised teenused ja … rahvasteränne, nende vastu võib võidelda või … neid ära kasutada. Neid ei saa peatada. „Turu peale pahandamine ei vii kuhugi.” „Pole diagnoosi, pole ka prognoosi. Pole prognoosi, ei ole ka kasumit.” ( Lefevre  „Aktsiamänguri pihtimus” Perioodika 2000)


Nii, et kui kogu eelnev targutus ära jätta, siis vastutustundlik strateegia etteantud küsimuses meie mõjuruumis oleks alustada võimalike vabade (või tekkivate, tekitatavate) töökohtadest, rändaritega värbamisläbirääkimistest, kokkulepetest töö ja elamistingimustest, vastatsikuse arusamise lepingust, koolitamisest siinsete olude jaoks nii professioonis, kui ka elus, tugiisikute võrgustikest ja … elu võib alata. Kõik asendustegevused rändarite ladustamisest provintsidesse, ehku peal hirmkalliste sotsiaalsüsteemide loomine on vale tee. See on vaid probleemide ladustamine.
Selline võiks olla lugude lõpptulemus, muidu on meie lool … lõpp.
PS: Sõnavabandust ei järgne, turg ei valeta.
Targutusi:
„Ei ühtegi kerget päeva” Mark Owen As Äripäev 2013
Lk 341 „Ärge piirduge lihtsalt elamisega, vaid pühendage oma elu millelegi, mis on suurem kui te ise. Olge vajalik oma perekonnale, kogukonnale ja riigile.”

J. Owen „Oskus mõjutada.” 2012 kirjastus „Ersen”
Lk 106 „Organisatsioonid on nagu hõimud ja hõimudel on  omad rituaalid, mida kiivalt kaitsevad. Ükski rõivavalik ega käitumisstiil pole parem kui teine. Loeb ainult see, kas otsustad hõimurituaalidega kaasa minna või nende vastu mässata. Paljudes organisatsioonides on isegi mässamine rituaalne: kriiskavates toonides sokid koos viisaka ülikonnaga väljendavad ühiskondlikku mässamist.
Ent isegi ühtsusel on piir. Paljudes firmades valitseb halluse meri.”


G. Hamel, C.K. Prahalad „Võidujooks tulevikku” OÜ Fontes kirjastus  2001
Lk 74 „Teine ja ehk suuremgi oht seisneb selles, et üksikisikud ei tea, mida nad ei tea. Mis veelgi hullem, nad ei tea isegi seda, et nad ei tea. See on iga organisatsiooni üks tõsisemaid väljakutseid: kuidas saada teada seda, mida ei teata?”
Lk 77 „ Ainus võimalus kaitstes end leidlikumate konkurentide eest on tulla esimesena alternatiivse väärtuse kaitsemehhanismi peale, lammutada ise esimesena oma tooted ja teenused ning jõuda ise esimesena tulevikku, olgugi et see tulevik kahandab mineviku edu. Nagu Andy Grove Intelist on öelnud: Iseendal tuleb olla oma kõige kangem konkurent.”.”

Lk 106 „Tuleviku ennetamist ei tee ettevõttele sageli raskeks mitte see, et tulevik oleks tundmatu (…), vaid tõsiasi, et tulevik on teistsugune.” 

No comments:

Post a Comment