Mulle maitseb
värske hapukurk, selline päev-kaks laagerdunud, värskendav, krõmps ja igati
mõnus. Tundub, et ka ajakirjandusse on jõudnud kohale esimesed
värske-hapukurgid? Mitte kuidagi teisiti ei oska nimetada seda, et keset
rahulikku suveaega on püsti aetud küsimus toidukaupade käibemaksu alandamisest.
Oma olemuselt on tegemist ühega neist lõpututest poliitinimeste „head teha”
tahtvate projektiga, mis kukuvad välja nagu alati. Seega kallilt ja kehvasti. Üldinimlik on, et me tahame olla head, aidata neid kaaskodanikke, kes ise hästi
(objektiivsetel põhjustel) toime ei tule. Kuid ka hea tegu peab olema läbi
mõeldud, et see sattuks abi vajajale, oleks ülejäänud inimeste suhtes mõistlik
ning poleks ülemäära keeruline ning kallis administreerida. Esmapilgul lihtne
lahendus ei ole veel õige lahendus
Alustame
lihtsamast. Laias laastus on maailmas olemas kaks hinnakujunduse süsteemi: hindade
riiklik kinnitamine ja turul konkurentsi kaudu kujunev hind (nende vahele jääb
üpris keeruline ja ebarõhus mutantide tsoon kooskõlastatud hindadest ja
reguleeritud konkurentsist). Ise olen selle esimese meetodiga seisnud silmitsi
riiklike hindade kehtestamisega puruvanakestele ja jahuussidele. Naljakas?
Pigem kurb.Vaid esimesel meetodil võib hind kujuneda niimoodi, et hind saadakse
komponentide summana ehk aritmeetika reeglite järgi. Turul kujunevate hindade
reeglid on karmid, kuid lihtsad: ostjalt tuleb võtta nii palju raha, kui vähegi
võimalik ja kui palju ostja endalt võtta lubab. Seepärast ei saagi me vabalt
kujunevate hindade puhul rääkida sellest, et mingi alanev komponent alandab ka
hinda. Sekkumine hinnakujunduse loomulikesse protsessidesse on alati ohtlik.
Eriti ohtlik on „heategevuslik” sekkumine iga üksiknähtuse puhul. Selles reas
on näide, et ühe süsteemihäire järelmina tekkis kohe plaan kehtestada piirhinda
elektrile või suutmatus ohjeldada piraattaksosid viis plaanini kehtestada
taksodele piirhinnad. Alati tundub meile, et midagi piirates, teeme me targasti
(vähemalt tunneme me ennast targana), kuid näiteks jõele mõtlematult tammi
ehitamine tekitab vaid üleujutuse, koos sellele järgneva läbimurdega. Kas me mõistame mingit majandustingimust
muutes ka sellest tulenevaid pikemaajalisi muutusi. Käibemaksu jutt tuletab
meelde vana lorijuttu, kui üks mees küsib teiselt: „Kas sa tead, milleks
lennukil propellerid on?”. „ Muidugi tean” ütleb lahke vastaja, „selleks et
pilootidele tuult lehvitada.” „ Kas ise tulid selle mõttekese peale” küsib
esimene? „Muidugi!” „ Kuidas?” „ Kinos nägin, nii kui propellerid seisma jäid,
nii hakkasid piloodid higistama”. Mnjah, tundub ju naljakas. Kindlasti on tore,
kui elus on rohkem nalja kui kurbust, kuid igat nalja ei maksa ikka ellu ka
juurutada. Mulle tundub, et just praegu on selline aeg, et ei suudeta eristada
põhjuseid ja tagajärgi ning … lähemegi lihtsustamise naljakat teed mööda.
Selleks, et
arutada käibemaksu osast toidukaupadele, peaksime mõistma hinnaanatoomiat. Meie
sissetulekutega on niimoodi, et olenemata nende suurusest on väljaminekutel oma
kindel hierarhia. Esiteks makstakse ära maksud, siis pangalaenud, seejärel
elekter, vesi, soojus ning alles siis … saame me iseseisvalt otsustama hakata,
mida osta, mida mitte. Selles vabavaliku hierarhias ongi esimeseks grupiks
toiduained, seejärel transport (et tööl käia) ja kui raha üle jääb, siis … Just
toidukaubanduses toimub nö esimene meie enese poolt otsustatud aktsioon, mil me
anname oma isikliku otsustuse korras raha käest (enne seda on kõik raha
liigutamised toimunud niimoodi, et meilt on raha võetud, meie otsustest
sõltumatult). Seepärast on toiduainete tootmise/müügi ahelal kõige suuremad
võimalused oma hindu, kuidas seda nüüd viisakalt öelda … võib-olla … kujundada? Üheks võimsaks
hinnakujundajaks on konkurents, tuleb
tunnistada, et meie toidu tootmise/impordi/müügi ahelas toimib tõsine
konkurents. Ütleme, et toimib lausa halastamatu konkurents. Konkurents on nii
tootjate, töötlejate, maaletoojate, kaupmeeste, kui ka nende erinevate
kombinatsioonide vahel. Sellest vaatepunktist lähtudes oleks väljavaated
hindade alanemisele head. Kuna turuosalisi on meie turu jaoks, olenevalt
olukorrast välisturgudel, liiga vähe või liiga palju, siis oleneb konkurentsi
aste väljaveo võimalustest, ehk kriisiaegadel püütakse kõike koduturul
turustada, mis omakorda tähendab, et kõik elavad „lahjalt”. Sellistes
tingimustes jääb ainsaks hinna piirajaks tarbija võime ja tahe osta. Kas
sellistes tingimustes on võimalik, et hinnakomponendi alandamine alandab toote
lõpphinda? Kas meie tarbija suudab olla aktiivseks „hinnapiduriks”?
Nagu eelpool tõdesime, turureeglite järgi
võetakse meilt täpselt nii palju raha, kui vähegi võtta annab ja kui palju me ise
oma käitumisega võtta lubame, mis tähendab, et hinnad ei lange? Seda olukorda
võiks nimetada hinnaootuseks. Hindu ei muuda mitte ainult majanduslik sund vaid
suuresti meie … meeleline seisund. Hinnaootus on selline huvitav tarbija
mentaalne seisund, mil ta usub, et hind võib tõusta või langeda. Kui ta usub,
et see tõuseb, siis see tõusebki, sest enesele aru andmata on ostja andnud
signaali, et ta on valmis rohkem maksma. Või vastupidi. Kas keegi usub, et
toidukaupade hinnad meie majandusruumis, meie traditsioonidega ja tarbija
hoiakutega langevad? Piinlik vaikus? Mis te arvate, mis seejärel toimub? Kuna
tung hindu tõsta on ettevõtja seisukohalt, peale süvakriisi vastupandamatu,
tarbija on harjunud teatud hinnatasemega ehk tal on hinnaootus, siis ei saa
hinnad langeda. Isegi need kes lubavad, et hind jääb käibemaksu alandamise
võrra madalamaks, põrkavad kokku objektiivselt hindu, nimetame neid
hellitavalt, korrigeerivate faktoritega
(toorme hinna tõus, elektrihinna kõikumised, rendid jne), mis tõstavad hindu.
Viivu aja pärast ei mäleta enam keegi, mille pärast tõsteti hindu, kas selle
pärast, et sai tõsta või selle pärast et tuli tõsta. Seega oleme esialgses
ringis tagasi, turg tasandab hinnad ja meilt võetakse täpselt nii palju, kui me
oleme valmis andma. Üks nüanss on küll, eelarves on auk. Ja siis hakkab seesama
seltskond „head tegijaid” otsima uut „head tegemise” projekti, nagu näiteks
automaksu kehtestamine, et lapsi aidata, teemaksu kehtestamine selleks, et …
maksumaksu kehtestamine selleks, et … Mitte oma isiklikku raha võib kulutada
lõpmatutes määrades. Kuid see ei olegi ju nende „head tegijate” isiklik raha,
see on meie ühine raha. Nüüd siis juba raisatud raha.
Seega hinnakomponendi muutus ei muuda hindu,
küll aga saavad veidi lihtsamalt hingata toidutootjd/maaletoojad/kaupmehed.
Muidugi tahaksid kõik hindu langetada, sest siis kasvab käive, kuid … Tekkib
omamoodi toidu tootmise/müümise ahela, mitte tarbija doteerimine. Nojah, me
võime muidugi ennast lohutada ka sedapidi, et ettevõtjatele jääb rohkem raha,
saavad maksta rohkem palkadeks ja maksudeks. Kuid see ei ole ju muutuse
esialgne mõte, õigemini on see esialgsele mõttele vastupidine mõte, sest soosib
ettevõtjaid, mitte algideena kilbile tõstetud abivajajaid. Kas suudab see
lisaressurss genereerida majanduskasvu? Vaevalt. Kui asjalood oleksid nii
lihtsakoelised, siis polekski vaja mingeid tarku uurimisi ega nuputamisi,
kaotame maksud ära ja majandus kosub mühinal.
Sellega
võiksime loo lõpetada, aga … Nagu viirus oleks pudelist lahti lastud, üha uued
ja uued nakatunud teatavad, kuidas just nende sektoris oleks vaja maksusid
vähendada. Vahva. Kõik tahaksid vähem makse maksta, poliitilised „kõike head
tegijad”, põllumehed, töötlejad, EHRL ja KL jne. võistlevad milline võiks olla
käibemaks kas 14%, 9% või lausa 0%? Mida kõike head see maksulangetus endaga
kaasa tooks, küll kvaliteedi tõus, maksedistsipliini paranemist , tootearendust
jne. Nämma, „seda kassid ostaksid”! Tõsiasi on küll see, et ikka ja jälle on
tegemist ühe argumendi
väljakangutamisega kogu majandusmustrist. Peatugem korraks. Aga võib-olla
polegi vaja … makse maksta? Võime ju näiteks Sisekaitseakadeemia asemel võtta
kasutusele Isekaitseakadeemia ehk igaühele oma kaigas, tohtri asemel läheme
kohaliku ravitseja juurde - viime püti piima ja saame vastu head
koirohuleotist. Igati naturaalne värk ehk naturaalmajandus. Ja mis peamine, ühe
hoobiga mitu head asja lahendatud, pole riiklikke kaitse/tervishoiukulutusi ja
… korruptsioon on ka välja juuritud. Niikaua kuni keegi kogukonnast veel
kirjutada ja lugeda oskab võiv ju ümbruskonna lapsed kokku koguda ja … Nojah,
see oleks ju pöörane. Kuid kui pöörasust rakendad X% võrra, kas see ei ole
pöörane?
Mõni
mõttekene on päris üllatav, et mitte öelda ehmatav. Pärast käibemaksualaste
artiklite ilmumist väitsid peale pisikest mõttepausi just kaubanduskettide
esindajad, et kui käibemaks oleks toidukaupadele madalam, siis langeksid ka
nende kaupade hinnad. Päris huvitav hinnakujundus. Oeh! Mäletan veel seda aega
kui seisin silmitsi hindade tegemisega jahuussidele ja puruvanakestele,
kiluvõileibadest rääkimata. Ühesõnaga plaanimajandus. Kas hind kujuneb
selliselt, et ettevõtja vaatab, milline on riigi poolt lisanduvad maksud või
millist hinda saab turult küsida?
Muidugi võib hinnakujundust vaadelda lihtsustatult (plaanimajanduslikult,
jahuussi meetodil), et mul on vaja oma kulud katta, kuid see aeg on ammu
möödas. Tänapäeval pean ma turul
aktsepteeritavatesse kuludesse mahtuma. Kogu jutt tõstatab hoopis teise
huvitava küsimuse.Kui kaubandusel on juurdehindlus 20 % ja kasum
„nullilähedane”, kas need on siis ratsionaalsed kulud? Pigem peaksime küsima,
kas me maksame selles kulus kinni ka kogu ebaratsionaalsuse?
Kas need uhked kaubanduspaleed ei ole meile liiga kallid?
Lubadustest. Kui
kaupmehed lubavad, et nad alandavad toidukaupade hinda komponendi vähenemise
võrra, siis … ma usun neid. See on samasugune vaga soov nagu me anname endale
uusaastaööl, et me hakkame õhtuti jooksmas käima, et me ei söö enam kahe
suupoolega torti, et me ei joo pangega viina, et me … Me usume sellesse, kuid
nädala pärast, teeme erandi, et oleme liiga väsinud, või sünnipäeval ei kõlba
torti ometi järgi jätta ja kuu aja pärast ei mäleta me enam mingit lubadust. Sama
ka kaubanduses vabalt kujunevate hindadega.
Hoopis
tuumakam on küsimus, kas kõigile kaupadele alandada, õigemini taastada endine
käibemaks? Selle üle võiks arutada. Toonane tõstmise aktsioon oli põhjustatud
erakorralistest oludest ja oli oma olemuselt päästeoperatsioon. Kui need
põhjused, miks käibemaksu tõsteti ära langesid, siis tuleks endine olukord
kindlasti taastada. Muidu tekkib „liigne” raha, millega vaid lollusi tehakse.
Pensioni II sambaga käituti kriisis ja kriisi järgselt korrektselt, raske
trauma järgselt viidi sammas kui patsient dr Riigi poolt kiirelt kunstlikusse
koomasse, et kogu süsteemi kaitsta ja kui süsteemne oht möödus, siis äratati ka
patsient koomast. Sellist otsustavust ootaks ka teistes küsimustes. Muidu
juhtub niisamuti nagu ajaloolise tulumaksuga, mis kehtestati ajutiselt kuninga
sõjakäigu rahastamiseks. Sõditi ära ja maks unustati ka ära. Õigemini unustati
koormis ära muuta. Kuulakem klassikuid „… kui kuskil on mingi raha üle, siis leidis
valitsusaparaat alati põhjuse see ära kulutada. Bürokraatias on suurimaks
patuks raha tagasi anda, sest siis on oht, et järgmisel aastal su eelarvet
kärbitakse. Kui aasta lõpuks polnud kogu eelarve veel ära kulutatud, siis
hakati kiiruga soetama kontorimööblit, sõideti kuskile maksumaksja kulul või
kulutati summa muul moel, et ei peaks riskeerima eelarve vähenemisega. Keegi
polnud varem tulnud selle peale, et maksumaksjalt kogutud raha neile tagasi
anda.” R.Reagan „Ühe ameeriklase elu” Tänapäev 2012 Lk.137 . Kas meiegi ei
võiks arendad sellist mõtteviisi?
Nüüd ka
midagi kasulikku, mitte ainult arutamist/virisemist, paberi mustamist ja õhu
võngutamist, et hinnad on kõrged. See lõputu hädajorin, et keegi peaks midagi
tegema, et dr Riik peaks, et … keegi teine peaks … Ei pea! Tarbija on kuningas.
Kas teie olete Kuningas? Meie järjekindlus määrab millise hinnaga, mitte ainult
kaupmees vaid kogu tarneahel, saab meile mingit kaupa pakkuda. Mida laisemad
oleme, seda laisemaks kasvatame ka tarneahelat, mida valivamad, seda paremas
konkurentsivõimes on ka nemad. See on meie valikute ja mugavuse/töökuse
küsimus. Mina näiteks ei osta kaupu, mis on üle minu kehtestatud hinnapiiri.
Mõelge niimoodi, et teie oletegi hinna kehtestaja. Teie kehtestate hinna nii
iseendal, kui ka müüjatele. Põhimõtteliselt. Alati. Ehhee, ja elu tundubki päikselise.
Lüües kokku valikulise
alandamisettepaneku „kasud”, siis vaatab
sealt vastu ümmargune miinusnull ja teise poole osas kõiki täiendavaid töid ja
kulusid arvestades priske lisakulu. Erinevate käibemaksumääradega süsteemi
loomine on kallis ja segadusttekitav. See on nagu angersäga, ei ole see ei
angerjas ega säga. Kui kulinaarias võib sellele lisaväärtust anda huvitav maitse
või uudsus, siis maksuökonoomiliselt on see tõeline õudusunenägu, koos pideva
kompamisega, kus lõppevad toiduainete piirid. Lisaks sellele tekkib küsimus,
kuidas kahekümne protsendilise käibemaksuga lihatööstusest väljuvast rümbast
järsku kaupluses üheksa protsenti saab? Või tähendab see ikkagi kogu
tootmistsükli maksumäära vähendamist? Kuhu piir tõmmata? Kas seemnevilja
kohale? Aga väetised/mürgid, kui õigeid agrotehnilisi võtteid kasutada, siis
tuleb hooaja jooksul vilja umbes 28 korda mürgitada ja väetada? Oeh! Terve
hunnik erinevaid arvepidamisi, tõlgendusi, kohtuskäimisi. Ühesõnaga kogu
süsteem muutub aeglasemaks, bürokraatlikumaks ja läheb kallimaks. Kui me
päriselt head tahaksime teha neile, kes tõesti objektiivsetel põhjustel ei tule
toime oma eluga, siis neid peaksimegi aitama. Peaksime kohe kindlasti aitama,
kas neid järje peale aidates või sotsiaalprogrammidaga aidates. Oma upsakuses
„head teha” ei tohiks toimivat süsteemi tuksi keerata. Läbimõtlemata heateod on
kuriteod. Täitsa kurjad teod.
No comments:
Post a Comment